De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Op stap door het Waasland

Verwante presentaties


Presentatie over: "Op stap door het Waasland"— Transcript van de presentatie:

1 Op stap door het Waasland

2 Het land van Waas!

3 De grenzen van het Waasland zijn Nederland, Antwerpen, Hamme, ... .
De gemeenten zijn Moerbeke, Wachtebeke, Waasmunster, Sint- Gillis-Waas, Temse Beveren, Zwijndrecht, Kruibeke. De steden zijn Sint-Niklaas en Lokeren. Je ziet twee natuurlijke grenzen: de Durme en de Schelde.

4 De Mirabrug

5 Er is een opname geweest voor een film op de Mirabrug
Er is een opname geweest voor een film op de Mirabrug. Het hoofdpersonage uit deze film heette Mira. Vandaar zijn naam. Met klinknagels is de brug vastgemaakt. Want deze bestaat uit ijzer en staal. En er zijn drie bogen. De brug is een monument en loopt over de Durme. Vroeger mochten er auto’s rijden, nu enkel fietsers en voetgangers.

6 Temse

7 Boelwerf en De kaailopers

8 Dit standbeeld staat op de Wilfordkaai
Dit standbeeld staat op de Wilfordkaai. Ter ere van de stoere laad- en losmannen. De vier mensen zijn De kaailopers: de eerste heet de Schele Wringer, de tweede heet Bruin, de derde heet Den Mekker, de vierde heet De kaailoper en staat voor alle Kaailopers. Bernard de Boel had een hele grote botenfabriek , De Boelwerf. De fabriek ging failliet en de hijskraan blijft staan als herinnering.

9 De Scheldebrug

10 Vroeger gebruikten ze klinknagels om de brug aan elkaar te maken.
De oude brug is gemaakt door meneer Eifel. Ze hebben de tweede brug gemaakt omdat er anders te veel file was op de eerste brug. De brug verbindt Oost-Vlaanderen met Antwerpen.

11 De azijnzekers

12 De azijnzeker was een scheldnaam voor de Temsenaren omdat er veel azijnbrouwerijen waren.
Een azijnzeker zag een deftige heer. Hij zei tegen zijn vrienden: “Laten we de deftige meneer ook eens vuil maken.” Zo gezegd, zo gedaan. Dus de azijnzeker sprong in het water en deed alsof hij verdronk. Ondanks hij goed kon zwemmen. Zijn vrienden vroeger aan de deftige meneer iets te doen. De meneer sprong in de rivier en redde de azijnzeker. Toen de azijnzeker hoorde dat hem een oliezeker hem had gered, sprong hij terug in het water. Hij wou nog liever verdrinken, dan gered te worden door een oliezeker.

13 Rupelmonde

14 Mercator

15 Mercator was een cartograaf die geboren is in 1512.
Zijn naam is in het Latijns vertaald om het chic te maken, het was tenslotte een heel belangrijke man . Hij heeft de eerste atlas (wereldkaart) uitgevonden. Mercator zei dat de aarde bol was, maar niemand geloofde hem.

16 De graventoren

17 In deze burcht moest men tol betalen om door te mogen.
Na het werd aangevallen, werd het een gevangenis. De arme mercator zat in de graventoren gevangen, omdat hij zei dat de wereld rond was.

18 De Reinaertmuur

19 De Reinaertmuur (afbeeldingen van steen) is op het verhaal van Reinaert gebaseerd.
Reinaert was een zeer sluwe, slimme vos. Die graag de andere dieren beet nam. Maar de andere dieren klaagden ook vaak dat Reinaert hen pijn deed.

20 De getijdenmolen

21 Is de enige molen die nog altijd werkt door het stromende water van de Schelde, eb en vloed.
Hierdoor draait de molen en wrijven 2 molenstenen op elkaar met graan ertussen. Om meel te maken.

22 Bazel

23 Het kasteel van Wissekerke

24 Het kasteel van Wissekerke is een beschermd monument
Het kasteel van Wissekerke is een beschermd monument. Het heeft een toegangspoort met 2 wapenschilden. Er staat een raap op. De kantelen die gebruikten de ridders als uitkijkpost of om te verdedigen met pijl en boog De galg van Reinaert staat er. Er is een duiventoren. Onder de duiventoren is een ijskelder, die gebruikten ze voor voedsel in te bewaren ofwel pekelde men het voedsel in zout.

25 Antwerpen

26 De Sint-Annatunnel

27 De Sint-Annatunnel ofwel de voetgangerstunnel is 572meter lang en ligt 31,57 meter onder de Schelde.

28 “Hand werpen” in Antwerpen

29 Er schuilt een verhaal achter “hand werpen”
Er schuilt een verhaal achter “hand werpen”. Het verhaal gaat zo: Er was eens een reus Antigoon en een krijger die Brabo heette. De reus stond met zijn linkervoet op de linkeroever en met rechtervoet op de rechteroever. Hij vroeg tol aan de schippers die wilde passeren. De reus hakte de handen van de schippers af die dat niet deden. Maar Brabo, de dappere man, hakte de reus zijn hand af en had dit ook in de Schelde gegooid.

30 De echte naam komt van Aenwerp.
Antwerpen was een plaats waar de boten konden aanmeren, hun touw aanwerpen.

31 De kathedraal van Antwerpen

32 De kathedraal is 123 meter hoog en staat naast de boerentoren.

33 De sluis van Kallo

34 De sluis geeft toegang tot de Waaslandhaven.
De sluis werkt met twee deuren, met twee kleinere gaten. Wanneer één van die twee open gaat, komt er water in de schutkolk. Zodat het water even hoog komt met het water uit de Schelde. Nadien gaat de eerste deur terug dicht en kan de tweede open gaan. Zo kan de boot verder varen. De sluis zorgt er voor dat het water gelijk blijft in de dokken.

35 Doel

36 Ze maken de Waaslandhaven steeds groter. Daarom moet doel verdwijnen.
Het is een verlaten spookdorp. Er zijn veel krakers en de huizen staan vol graffiti. Er zijn nog een paar bewoners. Zij hebben planken voor de ramen gezet om hun huizen toch nog een beetje te beschermen.

37 De kerncentrale

38 De wolk die je van ver ziet is waterdamp.
Eén van de grote bazen van de kerncentrale is Electrabel. Op de foto zie je ook een molen. Die is nog een watermolen, museum en restaurant geweest. Nu is die gesloten.

39 Het verdronken land van Saefthinge

40 Zo zag het Waasland er 1500 jaar geleden uit
Zo zag het Waasland er 1500 jaar geleden uit. Vroeger waren er hier polders: een vruchtbaar land met boerderijen. Het overstroomde vaak. Zonder gids mag je er niet lopen. Omwille van het slib en de modder die aanwezig is.


Download ppt "Op stap door het Waasland"

Verwante presentaties


Ads door Google