De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het Waasland.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het Waasland."— Transcript van de presentatie:

1 Het Waasland

2 De kaart van het Waasland

3 De kaart van het Waasland
Er zijn 2 steden en 9 gemeenten in het Waasland . Waasland komt van het woord ‘Wasa’ = modderland. Het wapenschild van het Waasland is rood met in het midden een raap. De grenzen van het Waasland zijn : in het noorden Nederland, in het oosten de Schelde, in het zuiden de Durme.

4 Elversele

5 De Mirabrug

6 De Mirabrug ligt over de Durme.De Durme is bijna helemaal dichtgeslibt. De Mirabrug maakt verbinding tussen Elversele en Hamme. De brug is al heel oud, en is gemaakt van ijzer en klinknagels. Aleen de voetgangers en de fietsers gebruiken de Mirabrug. De Mirabrug komt aan haar naam door een film en de hoofd –rolspeelster noemde Mira.

7 Temse

8 De Wilfordkaai

9 De kaailopers De kaailopers zijn arbeiders die werkten in de Boelwerf. Ze waren dus scheepsbouwers. Ze hadden spotnamen : de bruine, de mekker en de schele wringer. De vierde kaailoper is symbool voor alle mensen die op de kaai lopen.

10 De Scheldebrug

11 De scheldebrug De scheldebrug is uit ijzer en klinknagels gemaakt. De brug is 365 meter lang. Er kunnen auto’s, fietsers, trein,voetgangers over . Vroeger mocht er alleen maar een trein over rijden. Meneer Eifel heeft de brug ontworpen.

12 De azijnzeker en de Dobbelaar

13 De azijnzeker en de dobbelaar
De dobbelaar dobbelde graag met een dobbelsteen. De temsenaaren werden azijnzekers genoemd om dat er een azijn fabriek was .

14 Rupelmonde

15 Mercator

16 Mercator Mercator zijn echte naam is Gerard de Kremer.
Hij is geboren in het jaar 1512.Hij is gevangen genomen in de graventoren. Hij had toen gezegd dat de wereld rond was,en dat de wereld rond de zon draait. Maar de mensen geloofden hem niet en daardoor moest hij in de Graventoren gevangen worden. Hij was een cartograaf : hij maakte kaarten. Hij maakte ook de eerste atlas.

17 de graventoren

18 De graventoren Deze toren is de enige die nog overblijft van de grote waterburcht die in Rupelmonde stond. Met de stenen van de verwoeste waterburcht is de kerk van Rupelmonde gebouwd. In deze graventoren heeft Mercator gevangen gezeten. jy

19 De reinaartmuur

20 De reinaartmuur Deze personages doen mee: Bruin de beer,Tybeert de kater,Izegrim de wolf…En de hoofd personage is Reinaart de vos. En die worden ook afgebeeld op de Reinaartmuur. Er is een reinaartmuur in het Waasland,omdat het verhaal er zich afspeelde.

21 De getijdenmolen

22 De getijdenmolen De getijdenmolen is ongeveer 500 jaar oud. Bij vloed is het water hoog en dan pakt de getijdenmolen water binnen, en als het terug eb is, dan vloeit het water terug naar de Schelde. De getijdenmolen wordt gebruikt om graan te malen : dat word dan meel, met meel kan je brood bakken.

23 Bazel Druk hier om noties toe te voegen

24 Kasteel van Wissekerke

25 Kasteel van Wissekerke
Op het wapenschild van Bazel staat een raap. Die staat er op omdat er een boer was die een raap aan de keizer gaf, en in ruil kreeg hij een zak met goudstukken. Bij het kasteel staat een duiventoren; dat is een toren met allemaal kleine vogelhokjes er in. Men had duiven nodig om brieven naar iemand anders te sturen. Onder de duiventoren is een ijskelder. Omdat ze vroeger geen ijskast hadden, gebruikten ze een ijskelder. In de tuin van het kasteel zie je de reinaartboom en de galg uit het verhaal van Reinaart.

26 Antwerpen

27 De Sint-Annatunnel of de voetgangerstunnel.

28 De Sint-Annatunnel of de voetgangerstunnel
De Sint-Annatunnel is een tunnel voor voetgangers en fietsers. De Sint-Annatunnel is heel lang; hij is dan ook 572 meter lang. De Sint-Annatunnel gaat 31 m onder de Schelde. De Sint-Annatunnel verbindt het Waasland met Antwerpen.

29 Brabo en de reus Antigoon

30 Brabo en de reus De reus noemde Antigoon .
De dappere ridder Brabo liet de reus de pijn lijden van de schippers : hij hakte het hand van de reus af. En de reus ging nooit geld vragen aan de schippers die op de Schelde voorbij Antwerpen voeren. De naam Antwerpen komt van handwerpen.

31 O-L-Vrouwe kathedraal

32 O-L-Vrouwe kathedraal .
Het is een kathedraal met 2 torens. De ene toren is 123 meter hoog, de andere is lager door geldgebrek. In de kathedraal hangen mooie schilderijen van Rubens. Je kan ze jammer genoeg niet allemaal gratis bekijken. Nello en zijn hond Patrache zijn in de kathedraal gestorven.

33 De sluis van Kallo en Doel

34 De Kallosluis

35 De kallosluis De kallosluis ligt in Kallo.
De sluis ligt tussen de Schelde en de Waaslandhaven. De kalloluis is 360 meter lang. De boten gebruiken de kallosluis, om de Waaslandhaven binnen te kunnen varen. Dankzij de sluis hebben de boten geen last van hoog en laag water ; het waterpeil blijft hetzelfde.

36 Doel

37 Doel Al heel lang is Doel verlaten.
In doel worden er nieuwe dokken gebouwd. Er wordt heel veel zand over de huizen van Doel gestrooid. Nu wonen er krakers in sommige huizen : dat zijn mensen die er zo maar zijn komen wonen, zonder dat ze ervoor betalen.

38 Kerncentrale en de molenvan Doel

39 Kerncentrale van Doel De kerncentrale zorgt voor elektriciteit .
De windmolen die voor de kerncentrale staat is heel oud. Hij werd gebruikt om graan te malen. Hij is een beschermd monument ; dat wil zeggen dat hij niet mag afgebroken worden. Als Doel verdwijnt, zal men de molen ergens anders opnieuw bouwen.

40 Het verdronken land Van Saefthinge

41 HET LAND VAN SAEFHTINGE .

42 HET LAND VAN SAEFHTINGE.
Het verdronken land van Saefhtinge laat ons zien hoe het Waasland er heel lang geleden heeft uitgezien, toen het regelmatig overstroomde : een modderland. Ooit stonden hier 4 dorpen, deze zijn verdwenen door de overstromingen. .

43 Deze diavoorstelling is gemaakt door de leerlingen van L4A


Download ppt "Het Waasland."

Verwante presentaties


Ads door Google