De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Directievergadering BuO

Verwante presentaties


Presentatie over: "Directievergadering BuO"— Transcript van de presentatie:

1 Directievergadering BuO
6 juni 2017

2 Agenda Opstart ondersteuningsnetwerk Werkingsgebied Budget Omkadering
Gelijkgerichtheid Zorgloket Samenwerkingsovereenkomst Beheerscomité Terminologie Subregio’s

3 Opstart ondersteuningsnetwerken
“Zorg voor elke leerling staat in het hart van het pedagogische project van de katholieke dialoogschool. Via de ondersteuningsnetwerken wil Katholiek Onderwijs Vlaanderen stevig inzetten op de versterkte samenwerking (co-creatie) tussen gewoon en buitengewoon onderwijs. Doelstelling is de zorg zo dicht mogelijk bij de leerling en de leraar te organiseren. Katholiek Onderwijs Vlaanderen engageert zich ten volle om vanuit de eigen netwerken alle bestaande samenwerkingsverbanden met scholen van andere netten verder te zetten en waar mogelijk te verdiepen.”

4 Werkingsgebied In een werkingsgebied is 1 ondersteuningsnetwerk actief. Binnen een werkingsgebied moet voldoende expertisebreedte beschikbaar zijn. Type basisaanbod Type 1, 8 (bao), 3, 7 (spraak- of taalstoornis) en 9 De scholen met type 2, 4, 6 en 7 (auditieve beperking) blijven op dezelfde manier ondersteuning bieden als vandaag. Er worden geen aparte ondersteuningsnetwerken gevormd. De scholen zoeken wel aansluiting bij regionale ondersteuningsnetwerken. Ze vormen een Vlaanderenbreed netwerk waar afspraken worden gemaakt welke buo-scholen de ondersteuningsnetwerken bedienen. Woensdag 12.30u Guimard Wat betekent dit voor Limburg ? We werken met 1 ondersteuningsnetwerk dat het gehele katholiek onderwijs in de provincie Limburg beslaat. Andere netten kunnen hierbij aansluiten. We willen dit ondersteuningsnetwerk intern verdelen in subregio’s om een schoolnabije werking te verzekeren.

5 Budget Half juni wordt door de overheid de GON-omkadering voor de scholen bekend gemaakt. Ze zal meedelen over hoeveel middelen elk ondersteuningsnetwerk kan beschikken. Hiervoor heeft de overheid tegen 15 juni zicht nodig op de samenstelling van de ondersteuningsnetwerken. Daarom vraagt de overheid om een contactschool aan te duiden die de gegevens tijdig aan de overheid kan bezorgen. Zie omzendbrief 02_06_2017. Wat betekent dit voor Limburg ? Keuze contactschool maken. Bezorgdheid in verband met de waarborgmiddelen. We kregen dit jaar meer vanuit solidariteit van de andere regio’s. Dit zal in de toekomst niet meer zo zijn.

6 Budget De paritaire commissie zal een stappenplan opstellen dat rekening houdt met het overleg met de participatieve en / of onderhandelingsorganen. De paritaire commissie zal de verliezen in dalende ondersteuningsnetwerken compenseren door het aandeel van de stijgende ondersteuningsnetwerken te verminderen zodat er nergens een verlies aan tewerkstelling zal zijn. Het ondersteuningsnetwerk zal het resterende budget toekennen aan de buo-scholen. Het gaat om: Waarborgmiddelen Extra budget voor kleuters type 2 en kinderen met een gedragsstoornis Wat betekent dit voor Limburg ? Bezorgdheid: wat gebeurt er met het extra-budget indien er nog geen verslagen zijn in september ? Zie bezorgdheid waarborgmiddelen

7 Budget Het ondersteuningsnetwerk beslist eerst welke middelen niet rechtstreeks worden aangewend voor leerling- of leerkrachtgerichte ondersteuning. Hiervoor is in principe het akkoord van alle LOC’s van de betrokken scholen nodig. In de praktijk kan de paritaire commissie hier een voorstel tot afspraak doen, bv. niet meer dan 10% van de middelen. Wat betekent dit voor Limburg ? Het zal nodig zijn om in elke subregio een vorm van coördinatie te voorzien. Hoe kunnen we dit zuinig aanpakken ?

8 Omkadering De ondersteuners worden aangesteld met de toegekende middelen. De paritaire commissie stelt een profiel op. In de middelen zitten ook de werkingsmiddelen vervat. De dienstverplaatsingen moeten nog verder uitgeklaard worden. De pedagogische begeleidingsdienst vult de middelen voor de competentiebegeleiders in. De competentiebegeleiders worden verankerd aan 1 ondersteuningsnetwerk. Elke regio maakt afspraken over het aantal ambten in FTE. Wat betekent dit voor Limburg ? Pas half juni weten we precies over hoeveel ondersteuners het gaat / kan gaan. In principe wordt er niet over fase 0 gesproken. We pleiten ervoor om in de overgangsperiode van 3 jaar de competentiebegeleiders de reguliere pedagogische begeleiders verder te laten opleiden zodat zij in de toekomst deze taak ten volle kunnen opnemen.

9 Omkadering De rol van de competentiebegeleiders 2 doelen
Doel 1: de realisatie van de inclusieve school Doel 2: in verbindende samenwerking met alle onderwijspartners Bouwstenen: HGW, zorgcontinuüm, UDL,SOB, wettelijke kaders, … Profiel: inclusiedeskundige Taken Ondersteuning van leraren en teams met vragen binnen fase 2 en 3 Professionalisering van de collega-ondersteuners en van de reguliere begeleiders via het opzetten en onderhouden van de nodige Vlaanderenbrede en regionale lerende netwerken (ook netoverschrijdend)

10 Gelijkgerichtheid De interne stuurgroep ondersteuningsmodel bekijkt hoe de regionale dynamieken en de nood aan een gelijkgerichte werking met elkaar verzoend kunnen worden. In de overgangsfase (nu) zorgt de pedagogische begeleiding voor gelijkgerichtheid. Bv. door het maken van afspraken met vertegenwoordigers van clb Regionaal Vlaanderenbreed

11 Zorgloket Elke school is - samen met de leerling / ouders en clb- eigenaar van haar eigen zorgbeleid. Ze heeft zelf de regie in handen voor: de uitbouw van haar brede basiszorg de uitbouw van haar verhoogde zorg Indien een school voor een concrete casus hulp van buitenaf nodig heeft, meldt ze dit aan het zorgloket dat verbonden is aan het ondersteuningsnetwerk waartoe de school behoort. Het zorgloket wordt bemand door de vier partners: gewoon onderwijs buitengewoon onderwijs clb pedagogische begeleiding (competentiebegeleiding) Zowel scholen van het buitengewoon als van het gewoon onderwijs kunnen een vraag stellen aan het zorgloket. Het zorgloket filtert de vragen uit. Het antwoord kan ook in de fasen 0 of 1 liggen.

12 Zorgloket Wanneer het clb , samen met de leerling / ouders en school een handelingsgericht diagnostisch traject opstart, wordt dit meteen gemeld aan het zorgloket. Dit kan uitmonden in: Zorgfase 2: het doorlopen HGD-traject mondt uit in: Een gemotiveerd verslag: dit geeft recht op ondersteuning. Geen gemotiveerd verslag: er kan tegemoet gekomen worden aan een vastgestelde nood aan ondersteuning. Zorgfase 3: de leerling heeft recht op een IAC. (inschrijfverslag of verslag) Het zorgloket beslist of er effectief ondersteuning zal worden ingezet. Indien ja: Welke specifieke ondersteuner ? Voor welk volume ? Hoe lang ?

13 Zorgloket Wat betekent dit voor Limburg ?
We voorzien voor elke subregio een eigen zorgloket. Op die manier komt de zorgvraag dicht bij de hulpbehoevende school terecht. We moeten zuinig omgaan met mensen en middelen. Zie omkadering. Samenstelling bemanning van de zorgloketten Wat betekent het in de praktijk dat de vier partners betrokken moeten worden ? Is een combinatie van coördinator, clb-medewerker en competentiebegeleider niet logischer ?

14 Samenwerkings- overeenkomst
Elk ondersteuningsnetwerk bestaat uit vier partners die een samenwerkings-overeenkomst afsluiten. Deze partners zijn: De schoolbesturen van buitengewoon onderwijs De schoolbesturen van gewoon onderwijs De clb’s De pedagogische begeleidingsdienst Katholiek Onderwijs Vlaanderen stelt een voorbeeld van samenwerkingsovereen-komst ter beschikking. Per ondersteuningsnetwerk worden afspraken gemaakt inzake de benodigde expertise met het Vlaanderenbrede netwerk van de kleine types

15 Samenwerkings- overeenkomst
Wat betekent dit voor Limburg ? We sluiten een samenwerkingsovereenkomst af met de vier partners op het niveau van het ondersteuningsnetwerk We maken een set van praktische afspraken met de scholen van onze subregio We maken een set van principiële en praktische afspraken tussen de scholen buitengewoon onderwijs

16 Beheerscomité Er wordt voor elk ondersteuningsnetwerk een beheerscomité samengesteld met de vier partners. Voorstel voor Limburg: 5 vertegenwoordigers van schoolbesturen met gewoon onderwijs 5 vertegenwoordigers van schoolbesturen met buitengewoon onderwijs 2 vertegenwoordigers clb 2 vertegenwoordigers pedagogische begeleidingsdienst Het beheerscomité maakt afspraken over: De aanwending van de omkaderingsenveloppe en toekenning aan de buo-scholen De inzet van de competentiebegeleiders of andere partners De organisatie van het zorgloket Hoe het tegemoet komt aan de ondersteuningsvragen van ouders De samenwerking met Scholen van andere netten Ondersteuningsnetwerken van andere netten Andere zorgverstrekkers zoals MFC’s, CAR, ..

17 Terminologie

18 Terminologie Paritaire commissie Beheerscomité Zorgloket
Niveau ondersteuningsnetwerk Limburg Niveau Ondersteuningsnetwerk Limburg Niveau subregio Kent omkaderingsenveloppe toe rekening houdend met participatieve / onderhandelingsorganen Kent het restbudget toe aan de onderliggende scholen buo: waarborgmiddelen + kleuters type 2 en kinderen type 3 Wordt bemand door de vier partners Waakt erover dat er geen verlies aan tewerkstelling is door verliezende ON’s te compenseren via stijgende ON’s Beslist welke middelen niet rechtstreeks worden aangewend maar voor coördinerende taken worden gebruikt Filtert vragen uit Stelt het profiel op van de ondersteuner Vertegenwoordigt de vier partners Meldpunt voor vragen scholen gewoon en buitengewoon onderwijs Kan principiële beslissing maken over coôrdinatiebudget Maakt afspraken over aanwending van omkaderingsenveloppe en kent deze toe Meldpunt voor opstart handelingsgericht diagnostisch traject clb Maakt afspraken over inzet van competentiebegeleiders en andere partners Beslist of er en welke ondersteuning wordt ingezet vanuit het ondersteuningsnetwerk Organiseert het zorgloket Maakt afspraken over samenwerking met andere netten en zorgverstrekkers Maakt afspraken met het Vlaanderenbreed netwerk kleine types Maakt praktische afspraken met Vlaanderenbreed netwerk kleine types

19 To do’s in Limburg Contactschool bepalen: ok Subregio’s bepalen: ok
Titel samenkomst 17 september 2018 To do’s in Limburg Contactschool bepalen: ok Subregio’s bepalen: ok Gewoon onderwijs informeren Samenwerkingsovereenkomst met scholen in ON afsluiten Overheid informeren over ON Beheerscomité samenstellen Afspraken binnen subregio’s maken Afspraken tussen subregio’s maken Loketbemanners aanduiden / kiezen Sollicitatieprocedures ? Naam van de spreker of dienst


Download ppt "Directievergadering BuO"

Verwante presentaties


Ads door Google