De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Stand van zaken Menukaart

Verwante presentaties


Presentatie over: "Stand van zaken Menukaart"— Transcript van de presentatie:

1 Stand van zaken Menukaart
Stand van zaken Menukaart -17 mei 2017 – René Hilhorst Stand van zaken Menukaart Ontwikkelkansen voor het buitengebied van FoodValley

2 Doel Sterke (agrarische) economie +
Stand van zaken Menukaart -17 mei 2017 – René Hilhorst Doel Sterke (agrarische) economie + Goede kwaliteit van de leefomgeving Maatschappelijke betrokkenheid bij de toekomst van het platteland

3 Stand van zaken Menukaart -17 mei 2017 – René Hilhorst
Wat is de Menukaart? Ruimere ontwikkelingsmogelijkheden in het buitengebied in ruil voor maatschappelijke bijdrage Bijdrage bestaat uit palet aan mogelijkheden: een Menukaart dus! De bijdrage gebeurt op basis van afgesproken geldbedrag Geen discussie over de ‘norm’, maar over het resultaat

4 Stand van zaken Menukaart - 17 mei 2017 – René Hilhorst
Wat is wat? Menukaart: naam van project uit gebiedsvisie van FoodValley Plussenbeleid: Gelderse uitwerking van beleid voor veehouderijen waarin is geregeld dat ze bij uitbreiding een plus opleveren voor de buurt en praten met de buurt. Is vastgelegd in provinciale visie en verordening en ‘bindend’ voor gemeenten. PRS Utrecht: Utrechtse visie en verordening. In herijking 2016 is Menukaart als begrip van regio FV overgenomen. Pilots: Regio FV heeft de Menukaart in praktijk getest bij 5 concrete situaties in 2016/2017. Hiervan is een rapport gemaakt dat beperkt openbaar is. Handreiking: Document waarin alle ontwikkelde kennis is samengebracht voor bestuurders en ambtenaren die met de Menukaart willen werken.

5 Stand van zaken Menukaart - 17 mei 2017 – René Hilhorst

6 Vier evaluatielijnen uit pilots
Stand van zaken Menukaart - 17 mei 2017 – René Hilhorst Vier evaluatielijnen uit pilots Welke initiatieven kunnen vallen onder de Menukaart? Maatschappelijke tegenprestaties Hoe wordt een buurtgesprek opgezet? Wat betekent werken met de Menukaart voor het proces binnen de gemeente?

7 Conclusie 1: Menukaart is apart proces
Stand van zaken Menukaart - 17 mei 2017 – René Hilhorst Conclusie 1: Menukaart is apart proces 1. Planologische afweging voorafgaand aan menukaart. Bij positief (principe)besluit: 2. Randvoorwaarden gemeente 3. Menukaart met (extra, bovenwettelijke) investeringen als laatste stap. (Ook om beeldvorming ‘betaalplanologie’ te voorkomen). Randvoorwaarde: bouwen en slopen Randvoorwaarde: landschappelijke inpassing Extra investeringen: menukaart

8 Conclusie 2: Harde norm aan de voorkant.
Stand van zaken Menukaart - 17 mei 2017 – René Hilhorst Conclusie 2: Harde norm aan de voorkant. Geeft gesprek, dat echt gaat over kwaliteit. Maakt dialoog met omwonenden gemakkelijker. Percentage of euro per vierkante meter zijn beiden werkbaar.

9 Conclusie 3: buurtgesprek is zeer productief.
Stand van zaken Menukaart - 17 mei 2017 – René Hilhorst Conclusie 3: buurtgesprek is zeer productief. Draagvlak (voor plan en voor maatschappelijke investeringen) Bewustwording ondernemers over kwaliteit

10 Conclusie 4: ruime toepasbaarheid menukaart
Stand van zaken Menukaart - 17 mei 2017 – René Hilhorst Conclusie 4: ruime toepasbaarheid menukaart Menukaart levert bij veel verschillende initiatieven kwaliteitswinst op. Als waarde onroerend goed hoger is, is investering ook hoger (bij %). Menukaart kan ook voor andere functies als wonen of andere gebieden worden ingezet.

11 Conclusie 5: veel tegenprestaties mogelijk.
Stand van zaken Menukaart - 17 mei 2017 – René Hilhorst Conclusie 5: veel tegenprestaties mogelijk. Gemeente moet prioriteiten kunnen stellen bij grote maatschappelijk belang (b.v. Fijnstof). Ruimte voor wensen buurt is cruciaal. Geen eisen aan aantal investeringen. Alle investeringen moeten kwaliteit hebben. Mogelijkheden: Natuur en landschap Architectuur en beeldkwaliteit Milieumaatregelen Duurzaamheid Dierenwelzijn Sociale investering

12 Conclusie 6: nauwkeurig proces binnen gemeente essentieel
Stand van zaken Menukaart - 17 mei 2017 – René Hilhorst Conclusie 6: nauwkeurig proces binnen gemeente essentieel Goede voorbereiding bepaald het succes Extern (onafhankelijk) advies onontkoombaar, liefst 1 adviseur op inhoud en 1 onafhankelijke persoon voor communicatie. Gemeente aanwezig bij buurtgesprek. Processchema beschikbaar (stappenplan, doelen, harde eisen, achtergrondinformatie (inspiratie).

13 Gevolgen provinciaal beleid
Stand van zaken Menukaart - 17 mei 2017 – René Hilhorst Gevolgen provinciaal beleid Uitbreiding van IV bedrijven zoals gewenst in Menukaart FV sluit aan op Gelders Plussenbeleid en PRS Utrecht. Provincie Gelderland hanteert voor IV bedrijven niet 8% norm voor maatschappelijke investering maar 15 a 20 euro / m2. Utrecht nog wel 8%. Overige bedrijven vrij in Gelderland. Utrecht kijkt ook naar grondgebonden veehouderij. Utrecht heeft (ander) beleid overige bedrijven. Conclusie provinciaal beleid: Geen apart beleidskader nodig voor IV bedrijven. Wel andere norm namelijk per meter in plaats van percentage. Verschillende kaders voor grondgebonden. Verschillende kaders voor overige bedrijven.

14 Nadere uitwerkingspunten
Stand van zaken Menukaart - 17 mei 2017 – René Hilhorst Nadere uitwerkingspunten Norm van 15 a 20 euro/m2 voor IV bedrijven overnemen in hele regio? 8% blijven hanteren voor overige initiatieven (ook vanwege hogere waarde onroerend goed). Basis is opgegeven bedrag in kader van bepaling leges. Bijdrage maatschappelijke investering exclusief BTW berekenen. Toepassing menukaart voor niet agrarische bedrijven (en evt wonen in deel gemeenten) in regio gelijk trekken (ook niet IV deel op IV bedrijven). Flexibiliteit in tegenprestaties. Prioritering door gemeenten, maar ook ruimte voor buurt inbouwen. Rol regionale werkgroep functieverandering om kennis te vergaren en te delen en om onafhankelijk advies te geven bij moeilijke casussen.

15 Het vervolg Informatiebijeenkomst in juli (Kennisfestival II).
Stand van zaken Menukaart - 17 mei 2017 – René Hilhorst Het vervolg Informatiebijeenkomst in juli (Kennisfestival II). Desgewenst informatiesessie per gemeenteraad vanuit projectteam. Aanvulling handreiking n.a.v. bijeenkomsten & reacties t/m aug.’17. Verduidelijken relatie met Functieveranderingsbeleid. Na zomer handreiking & beleidsregels voor wensen en bedenkingen gemeenteraden. Vaststelling najaar. Basisvoorstel voor vaststelling vanuit regiobestuur in zomer 2017.

16 Afsluitende bijeenkomst project Menukaart (Kennisfestival II)
Stand van zaken Menukaart - 17 mei 2017 – René Hilhorst Afsluitende bijeenkomst project Menukaart (Kennisfestival II) Duidelijk markerering einde ontwikkeling en start uitvoering Gericht op informeren en inspireren van de regio en daarbuiten Uitnodigen bestuurders FV, andere regio’s, provincies Gelderland en Utrecht en ondernemers. Inhoudelijke doelen: Raadsleden helpen in oordeelsvorming voor besluit na de zomer. Uitwisselen opgedane kennis met ondernemers en adviseurs en verbeteren op onderliggende punten en draagvlak versterken. Kennisoverdracht naar andere regio’s omdat succesverhalen elders noodzakelijk zijn voor blijvende implementatie in eigen regio.

17 Kennisfestival II Plenair deel: Nieuwe kennis (context) Pitches
Stand van zaken Menukaart - 17 mei 2017 – René Hilhorst Kennisfestival II Plenair deel: Nieuwe kennis (context) Pitches Filmpje met voorbeelden Thematafels Verdieping, uitwisseling en nieuwe vraagstukken Forum Gesprekken o.l.v. breed forum Bestuurlijke feedback

18 Bedankt voor uw aandacht!
Stand van zaken Menukaart - 17 mei 2017 – René Hilhorst Bedankt voor uw aandacht!


Download ppt "Stand van zaken Menukaart"

Verwante presentaties


Ads door Google