De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Preek 30 april De Nieuwe Rank Noortje Gooskens

Verwante presentaties


Presentatie over: "Preek 30 april De Nieuwe Rank Noortje Gooskens"— Transcript van de presentatie:

1 Preek 30 april De Nieuwe Rank Noortje Gooskens
God en mijn gevoelens Preek 30 april De Nieuwe Rank Noortje Gooskens

2 Doen wat we voelen of wat we denken?
Eerste stelling : We doen wat we denken! Tweede stelling: We doen wat we voelen! Welke stelling klopt? ?

3 Tekst om te leren en te kennen.
Rom. 10: Want indien u met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft opgewekt, zult gij behouden worden; want met het hart gelooft men tot gerechtigheid

4 Veel aandacht voor het denken!
Tegenwoordig is er veel aandacht voor de vernieuwing van ons denken. Rom. 12: 2 Wordt hervormd door de vernieuwing in uw denken. Wil dat daarmee zeggen dat ons gevoelsleven geen aandacht nodig heeft? De ervaring leert dat juist denken lang niet altijd leidt tot juist voelen, willen of handelen. God is niet alleen een God die denkt, Hij heeft ook een wil en gevoelens. Zijn gevoelens bepalen ook zijn handelen net zoals bij mensen.

5 God, de God van Israel, is een God van gevoelens!
Wij hebben een zeer unieke God. Wij hebben een God die voelt. Alle gevoelens die wij kennen, kent Hij ook. God kan uitzinnig blij zijn: Sefanja 3: 17 De Here, uw God … zal zich over u met vreugde verblijden;.. Hij zal over u juichen met gejubel. Ex. 4:14 Toen ontbrandde de toorn des Heren Ps. 104: 31 De Here verheuge zich over zijn werken.

6 God is een God van gevoelens!
Jac. 4:5 De geest die Hij in ons deed wonen begeert Hij met jaloersheid. Gen. 6: 5-6 Toen de Here zag dat de boosheid des mensen op de aarde groot was, berouwde ( be-rouwen) het de Here dat Hij de mensen op de aarde gemaakt had, en het smartte Hem in zijn hart. Onze God, de enige God in het universum.die huilt!!!!!!

7 God wil met ons praten over onze gevoelens!
De eerste twee dialogen, gesprekken tussen God en de mens gingen over gevoelens. Gen. 3:9-10, Gen 4: 5-6. God praat met de mens over zijn gevoelens. Hij neemt die gevoelens serieus en Hij doet er iets mee. Een relatie waarbij geen ruimte is om over gevoelens te praten, is een oppervlakkige relatie en een zeer risicovolle relatie. Nemen wij elkaars en Gods gevoelens serieus?

8 Satans doelen: uitschakelen van gevoelens
Het eerste wat satan wil doen, is dat we onze gevoelens gaan veronachtzamen en uitschakelen. Want zonder gevoelens gaan onze relaties naar de knoppen, inclusief onze relatie met God. Bovendien kunnen we dan God niet aanbidden. Want aanbidden vanuit je hart vraagt om gevoelens van ontzag, liefde, respect, hoop en verwondering. Zonder gevoelens worden we een robot of een machine.

9 Niet-voelen staat bijna synoniem met dood zijn.
Bij leprapatiënten gaan de gevoelszenuwen dood. Het gevolg: ratten eten vingers en tenen op, trauma’s worden niet verzorgd, ledematen verdwijnen, de ogen worden blind etc. Dwarslaesies: Je voelt de drukplekken niet: doorliggen, drukplekken, ontstekingen die niet opgemerkt worden. Niet voelen leidt vroeg of laat tot de dood, lichamelijk, op ziels en geest niveau en in relaties.

10 Gevoel is belangrijk in onze relatie met God en bij aanbidding
In onze relatie met God is voelen belangrijk. Aanbidden zonder gevoel wordt een toneelstuk, een opgave en dat houden we niet lang vol. Om te kunnen aanbidden hebben we naast woorden ook gevoelens nodig. Johannes schrijft in zijn eerste brief dat zij het Woord des Levens, gezien, gehoord en ervaren hadden. ( I Joh. 1: 1). Vissers, zoon van de Donder, die de Zoon getast, gevoeld had.

11 Er zijn redenen waarom we niet voelen of dat we onjuiste gevoelens ons gedrag beïnvloeden.
Mogelijke oorzaken van een verstoord gevoelsleven: Gevoelens worden verwaarloosd in onze opvoeding. Ouders hebben vaak geen enkel besef van het belang een kind te helpen in de complexe wereld van gevoelens. Verboden gevoelens: Kinderen hebben vaak negatieve gevoelens ( lichamelijke, psychische en geestelijke pijn) en die mogen van de ouders niet gevoeld worden. Ze worden weggestopt. Maar om ze weg te kunnen stoppen hebben we strategieën nodig, overlevingsstrategieën ( o.a. vluchten, troosten, presteren).

12 Vervolg op redenen om niet te voelen of een verstoord gevoelsleven.
Het kan ook zijn dat we hele traumatische ervaringen hebben gehad. Overlijden in de familie, echtscheidingen, ruzies, incest, huiselijk geweld of kindermishandeling. Het is niet zo zeer de ervaring op zich maar de conclusie die we naar aanleiding van deze ervaring getrokken hebben.

13 Ons gevoelsleven verdient aandacht.
Het is een leugen om te denken dat we geen aandacht moeten geven aan ons gevoelsleven. De vruchten van de Geest zoals vrede, blijdschap, zelfbeheersing bevatten alle drie de aspecten van onze ziel, het denken, voelen, en de wil. Het ene gevoel kan samengaan met het andere: Bijv. droefheid kan samengaan met vrede.

14 Het belang van geloven met je hart.
Het Hebreeuwse tsedek wordt gewoonlijk vertaald met gerechtigheid, rechtvaardigheid maar kan ook vertaald worden met juist, accuraat, waarheid, integriteit. Het is een zaak van hart, gedachten, motieven, verlangens. Het gaat over een relatie met God.

15 Het hart. Het hart in het hebreeuws betekent de woonplaats van je ziel ( denken, willen en voelen ) en je geest ( die overigens ook denkt, wil en voelt!). Ef.3:16 en 17 opdat Hij u geve, naar de rijkdom zijner heerlijkheid, met kracht gesterkt te worden naar de innerlijke mens, opdat Christus door het geloof in uw harten woning maakt

16 Woorden geven aan jouw gevoelens.
Belangrijk is: Jezelf toestemmen om te voelen en de gevoelens te herkennen en erkennen. Gevoelens leren benoemen is essentieel om er mee aan de slag te kunnen gaan. Het is een goddelijk principe dat woorden geven aan zaken, principes, mensen en dieren, je helpt er grip op te krijgen en de gevoelens te gaan managen.

17 Het belang van gevoelens benoemen in onze relatie met God en de medemens

18 Praten met God over gevoelens
Een dialoog met God over onze gevoelens geeft God de gelegenheid ons inzicht te geven waarom we doen wat we doen. Hij veroordeelt niet. Hij helpt ons om ook in ons gevoelsleven in de waarheid te gaan wandelen. Soms heb je hiervoor nodig met anderen erover te praten ( pastoraal medewerkers ,professionals ).

19 Het belang van gevoelens in onze relatie met God
Het resultaat van het bespreken van je gevoelens met God, het luisteren, de dialoog zal uiteindelijk bijdragen aan: een ervaren van God en een leven in gerechtigheid een intieme relatie met Hem en gezonde relaties met je medemens.

20 Uw antwoord op de stellingen?
De eerste stelling : We doen wat we voelen! Tweede stelling: We doen wat we denken! Beiden spelen dus een rol. Aandacht voor je gevoelens, mag een onderdeel zijn in onze gesprekken met God. Het zal er toe leiden dat we steeds meer met ons hart zullen geloven en zullen leven in gerechtigheid.

21 Geloven is een relatie, waarin het denken, de wil, het gevoel en de geest betrokken zijn.
Rom. 10: Want indien u met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft opgewekt, zult gij behouden worden; want met het hart gelooft men tot gerechtigheid


Download ppt "Preek 30 april De Nieuwe Rank Noortje Gooskens"

Verwante presentaties


Ads door Google