Pesten en geweld op school: handreiking voor een daadkrachtig schoolbeleid. (p. 224 – 228) Jolien Verlinde1BaSWB1RHIZO-projectInformatievaardigheden.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
EDO in de lerarenopleiding
Advertisements

functiebeschrijving de rol van de in het loopbaanbeleid
VFO-studiedag ‘Naar meer gelijke kansen in en door onderwijs’ – 24 oktober 2003 Lieve Ruelens Wetenschappelijk medewerkster HIVA De uitstroom naar het.
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerkrachten 2 de graad.
onderwijsstromingen Ontwikkelingsgericht onderwijs
Even voorstellen.... Presentatie PABO-2 september 2009
Hoe kun je de kwaliteit van onderwijs in je eigen project verbeteren?
ALV Christenunie Woerden 31 mei 2011
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
De school wil meer dan de inspectie vraagt ?! Ronde tafel bijeenkomst Vrijdag, 9 april 2010.
Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen Seminariereeks ‘Onderwijs en Opvoeden in de 21 ste eeuw’ KU Leuven, 25 februari 2008.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Leerlingen voorbereiden op een digitale samenleving: scholen en internet Els Kuiper (VU) en Monique Volman (VU/HAN)
Een handreiking voor een goede interpretatie van een (groeps)profiel
Presentatie Interculturele Communicatie: theorie
Twinning 2011 Verruiming door kennis
VERENIGING VOOR ALCOHOL- EN ANDERE DRUGPROBLEMEN (VAD) Een alcohol- en drugbeleid voor het secundair onderwijs.
Kenmerken van de concept contextbenadering
Vraag Welke uitgaven zijn in 2012 begroot voor de sector waar jullie casus deel van uitmaakt? Wat is het doel van goede openbare financiën?
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Kinderen en hun sociale talenten
inzicht op de invloed van veranderingen op het gedrag van medewerkers
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Ouderbetrokkenheid op Het Kompas
Methodiek om input voor Visie te verzamelen
Agenda Informatie over pesten Wat doen kinderen online?
LOP SECUNDAIR 7/6/ Betrokken ouder, tevreden ouder.
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Wijzigingen overgang PO-VO Programma Toelichting wijzigingen wet- en regelgeving Verplichte eindtoets Schooladvies Toelating VO Zorgplicht.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Lezen: doe het goed voor
IKOS Introductie. Ikos-opleiding Actieve pluriformiteit Levensbeschouwing Humanisme Vervolgcursus Levensbeschouwing Islam Vervolgcursus Levensbeschouwing.
Het jaar van de waarheid!
IKOS Introductie. Ikos-opleiding Actieve pluriformiteit HumanismeIslamChristendom Keuzemodules: Bijbel Geschiedenis van het christendom - Wereldreligies.
Callens Stephen.  Hoe vindt men kinderen met riskant probleemgedrag?  Wie zijn de kinderen met riskant probleemgedrag?  SPRINT: het opsporen van kinderen.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Ouderraad 7 december.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
PESTEN Ga naar afbeelding 1.. Over de slachtoffers van pesten Oorzaken pesten -Uiterlijk * Kleding *bril *haarkleur -Specifieke persoonlijkheids kenmerken.
GRENZEN EN ZINVOLHEID INTEGRATIE IN HET ONDERWIJS SOFIE VUYLSTEKE – 1 BASWB Bron: Loesje, 1988.
Van bovenbouwer naar brugpieper … en de rol van ouders in deze fase.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Vele wegen leiden naar Rome Over differentiëren in het Primair Onderwijs EDR Studiedag 22 november 2012 Onderwijs op maat Jantine Kuijpers
Het jaar van de waarheid!. Agenda › Grip op de herziening: implementatievraagstukken › Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling › Wat kun je.
Creëer een positieve talentspiraal werken met kinderen met autisme spectrum stoornis in de klas.
Bevraging mediawijsheid Overzicht reacties. Lager onderwijs.
Handelingsgerichte Diagnostiek (HGD) Informatiebijeenkomst Leernetwerk HGD Utrecht, 29 maart 2011 Elske van Laar ´s Heeren Loo Informatiebijeenkomst Leernetwerk.
Mediawijsheid competentie:
Minder leerlingen definitief uitsluiten: utopie of realiseerbaar
Vanuit overtuiging een patiënt laten participeren
Rekenen.
Dilemma’s.
Eind september 2015 stelden de Verenigde Naties de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen voor.
Mediawijsheid competentie:
Sociaal Maatschappelijke Dimensie – 1.1 Jezelf zijn
VO – HBO aansluiting reflecteren 15 maart 2018
Bord in de Klas November 2016 AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD
Effectieve inspraakmethodieken
Medezeggenschap bij De Eshoek
Effectieve inspraakmethodieken
METHODESCHOLEN IN HET VLAAMSE BASISONDERWIJS Sessie 4
Betrokken ouder, tevreden ouder
Socialisatie H 1 Communicatie TA.
ONDER WIJS CENTRUM GENT
Onze school is een KiVa-school!.
PROJECT INTERFACE.
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Time-out protocol Presentatie 7 maart 2019.
Transcript van de presentatie:

Pesten en geweld op school: handreiking voor een daadkrachtig schoolbeleid. (p. 224 – 228) Jolien Verlinde1BaSWB1RHIZO-projectInformatievaardigheden

Bronvermelding  Bron van de tekst: Deboutte, G. (2008, augustus). Pesten en geweld op school: handreiking voor een daadkrachtig schoolbeleid. (p ) België: Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming in samenwerking met het Project Verbondenheid.  Bron van de afbeeldingen: de link kan geopend worden wanneer je op de afbeelding klikt.  Bron van de tekst: Deboutte, G. (2008, augustus). Pesten en geweld op school: handreiking voor een daadkrachtig schoolbeleid. (p ) België: Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming in samenwerking met het Project Verbondenheid.  Bron van de afbeeldingen: de link kan geopend worden wanneer je op de afbeelding klikt.

4. Problemen aanpakken doe je samen  Ieder lid van een schoolteam.  Probleemgedrag: samenspel van meerdere oorzaken.  Goede communicatie tussen zorglijnen: bovengeschikt!  Samenwerking is cruciaal.  Strategieën ontwikkelen vraagt tijd.  Ieder lid van een schoolteam.  Probleemgedrag: samenspel van meerdere oorzaken.  Goede communicatie tussen zorglijnen: bovengeschikt!  Samenwerking is cruciaal.  Strategieën ontwikkelen vraagt tijd.

Zorglijnen en zorgtaken in beeld  Kader waarin de verschillende zorglijnen elkaar vinden en aanvullen.  Resultaat: effectiever eigen beleid.  Subsidiariteitsprincipe.  Hogere niveaus pas in werking na lagere niveaus.  Kader waarin de verschillende zorglijnen elkaar vinden en aanvullen.  Resultaat: effectiever eigen beleid.  Subsidiariteitsprincipe.  Hogere niveaus pas in werking na lagere niveaus.

5. Het gaat om methodieken gekoppeld aan een veranderingsproces  Leerkrachten werken doegericht > direct resultaat.  Studiedagen en vormingen mikken op doegerichtheid.  Specifieke aanpakvormen voor hun eigen klas- en schoolrealiteit.  Problemen bij implantatie in eigen school.  Leerkrachten werken doegericht > direct resultaat.  Studiedagen en vormingen mikken op doegerichtheid.  Specifieke aanpakvormen voor hun eigen klas- en schoolrealiteit.  Problemen bij implantatie in eigen school.

Vermijden van problemen bij implantatieproces  Rekening houdend met huidige schoolcultuur.  Overtuigingen en normen bepalen cultuur en aanpakvormen.  Methodieken staan niet los van overtuigingen en keuzes.  Methodieken die aansluiten bij manier van denken van de school.  Rekening houdend met huidige schoolcultuur.  Overtuigingen en normen bepalen cultuur en aanpakvormen.  Methodieken staan niet los van overtuigingen en keuzes.  Methodieken die aansluiten bij manier van denken van de school.

6. De noodzaak van een daadkrachtig schoolbeleid  Schoolleiding heeft doorslaggevende rol.  Publicatie richt zich hoofdzakelijk op de schoolleiding.  Bij veel moeilijke beslissingen dragen zij de eindverantwoordelijkheid.  Normen en waarden van de directeur kleuren schoolcultuur.  Dus: schoolleiding heeft een centrale plaats!  Schoolleiding heeft doorslaggevende rol.  Publicatie richt zich hoofdzakelijk op de schoolleiding.  Bij veel moeilijke beslissingen dragen zij de eindverantwoordelijkheid.  Normen en waarden van de directeur kleuren schoolcultuur.  Dus: schoolleiding heeft een centrale plaats!

Besluit  Ieder lid uit het schoolteam draagt een belangrijke verantwoordelijkheid.  Verantwoordlijkheden worden uitgeschreven in een schema.  Er dient rekening gehouden te worden met de eigen cultuur van de school en klas.  Een methodiek is NOOIT een pasklaar antwoord voor ALLE scholen en klassen.  De invloed van de schoolleiding wordt soms onderschat.  De normen en waarden van schoolleiding kleuren de schoolcultuur!  Ieder lid uit het schoolteam draagt een belangrijke verantwoordelijkheid.  Verantwoordlijkheden worden uitgeschreven in een schema.  Er dient rekening gehouden te worden met de eigen cultuur van de school en klas.  Een methodiek is NOOIT een pasklaar antwoord voor ALLE scholen en klassen.  De invloed van de schoolleiding wordt soms onderschat.  De normen en waarden van schoolleiding kleuren de schoolcultuur!