Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Profile Selector 2 april 2017.
Advertisements

Inleiding Goed toezicht = bewust keuzes maken in een veranderende omgeving Trends, dilemma’s en keuzes in het toezicht: Risico-oriëntatie Integriteit Open.
Renco Bakker BPMConsult
De rekenkamer van Venlo
Conditietest als basis voor samenwerking. De conditietest is een hulpmiddel voor vrijwilligersgroepen om: de huidige kwaliteit van de groep te meten en.
Bedrijventerreinen als economische motor Presentatie door drs. Gerrit Ybema Ybema Economy Solutions Bedrijventerreincongres 2006 Zutphen, 5 oktober 2006.
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Evidence Based Management
optimaliseren van omstandigheden voor innovatie
Maatschappelijk Aanbesteden
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
Van tweeluik naar driehoeken
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Organisatiediagnose verlamming vermijden en verantwoordelijkheid bevorderen.
Gedragscodes en het belang van waarden voor een goed bestuur
Gemeente en woningbouwcorporatie
Inleiding tot management en organisaties
Hoofdstuk 6 Leidinggeven
MVO en intern management
© Kars cum suis bv Benchmarking publiekszaken Workshop Procesmanagement 7 februari 2007.
Ondernemen tussen markt en overheid Lessen voor hybride kinderopvangorganisaties Dr. Philip Marcel Karré
Marketingplanning en strategie
Missie, visie, strategie & jaarplan
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Samen aan zet Workshop voor bestuurders
De kern van het arrangeren
© de vries business consultancy, 2008
Handreiking Beleidsplan Veiligheidsregio
A B Positioneren betekent vaststellen van de huidige positie (A) en de gewenste positie (B) van een organisatie. De keuze voor de gewenste positie B is.
Een theoretische verkenning
VISITATIERAPPORT WOONGOED ZEEUWS-VLAANDEREN. WAAROM VISITATIE? VISITATIE IS EEN VERANTWOORDINGSINSTRUMENT OVER DE PRESTATIES VAN WONINGCORPORATIES. EEN.
Met Stakeholders Gedeelde Visie
Veranderen: 2 verschillende benaderingen
“Een samenwerkingsverband van mensen in formele functies die met behulp van regels en middelen een gemeenschappelijk doel realiseren”. ORGANISATIE Mensen.
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Het discriminatieverbod en redelijke aanpassingen Annelies D’Espallier
Samenwerking met organisaties: troeven en valkuilen
Strategisch belang van de internaten en opvangcentra GO!
VISITATIERAPPORT WOONGOED ZEEUWS- VLAANDEREN Toelichting 21 januari 2011.
Van tweeluik naar driehoeken
Keuzes in regionale samenwerking Eerste verkennende regiobijeenkomst declaratieprocessen.
7 Kernwaarden van Delta Lloyd Groep
Cultureel Ondernemerschap
{ De corporate governance van innovatie Hans Strikwerda 1 17 september 2015.
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
Toezicht door de Nederlandse Zorgautoriteit Loes de Maat Goed Bestuur: een zorg? Loes de Maat, directeur Toezicht & Handhaving, NZa.
Kwaliteit en beleid
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Ideeën voor doorontwikkeling Hervormingsagenda Rijksdienst November 2013 DG OBR.
1 Financiële risico’s decentralisaties Robert ‘t Hart
1 Cultuur Profielen & Programma’s GEDRAG Visie op leiderschap persoonlijke beleving business strategie transfer.
BCBG Workshop Corporate Governance en Compliance Door Jean Frijns.
Certificering van assetmanagement
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Berkelland in cijfers Wat betekent dit?. Taken procesbegeleider: Partijen bij elkaar brengen Introduceren van nieuwe instrumenten voor gemeenten en onderwijs.
Regievoering door gemeente Delft Commissie M&E 13 september 2012.
Businesscase vanuit een ander perspectief Herman Uffen MSc. Koplopers Archief 2020.
1……………………….. Doeltreffende samenwerking Markermeer - IJmeer 12 november 2015 Corné Nijburg.
Samenspel RvB en RvT moet professioneler: belang van diversiteit Rienk Goodijk Hoogleraar Governance in het semipublieke domein GITP/TiasNimbas Business.
Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet
Concrete stappen naar aansprekende woonzorg- en serviceconcepten
Succesvol cultureel ondernemen
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
WERKKAMER PRODUCTCERTIFICERING Jaarplan 2017 en verder
Kwaliteitsgroep Informatiemanagement
Human Resources Accounting
STRATEGIE MANAGEMENT STRUCTUUR CULTUUR PROCESSEN MEDEWERKERS
Risicocommunicatie en de omgevingswet
Groeien als team - het teamcharter als hulpmiddel
Van toezicht op scholen naar toezicht op besturing in het onderwijs
Transcript van de presentatie:

Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag & Cultuur

In het kort Good governance en het belang van integriteit krijgen zowel in de financiële als in de mediasector steeds meer aandacht. De nadruk op het publieke belang is hierbij een belangrijke driver. Maatschappelijke stakeholders stellen steeds hogere eisen. Dit leidt tot allerlei vragen: Hoe kunnen we goed bestuur bevorderen? Gaan we daarbij uit van vertrouwen of controle? Hoe verhoudt de eigen verantwoordelijkheid van de sector zich tot die van het toezicht? Welke lessen zijn uit andere sectoren te trekken? 2

Vergelijking financiële en mediasector 3 ElementenFinanciële sector Mediasector Complexiteit Private instellingen met een publieke taak Gereguleerde activiteit Toenemende eisen van stakeholders (publiek en politiek) Nadruk op evenwichtige belangenafweging en houdbaarheid lange termijn Integriteit bepaalt reputatie Publieke financiering

Belang van governance: middel geen doel Ook al zijn financiële en publieke media-instellingen private organisaties, van hen wordt verwacht het maatschappelijk belang c.q. de belangen van de diverse stakeholders te dienen. Governance, integriteit en goed risicobeheer zijn hierbij belangrijke hulpmiddelen. Zij zijn middel en geen doel op zich! Het gaat dus niet (alleen) om de vraag of de inrichting aan de wettelijke minimum-vereisten voldoet. Het gaat erom of de inrichting de organisatie in staat stelt haar taken en – strategische en operationele - doelstellingen op een duurzame, kwalitatief goede en integere manier te realiseren. 4

Balanceren tussen meerdere belangen 5 Eigen missie en strategie Duurzaamheid, integriteit en kwaliteit Publieke en private verwachtingen en belangen Het draait om een “geloofwaardige”, duurzame en kwalitatief goede uitoefening van de (publieke) taak. Cruciaal daarbij is een gedegen besluitvormingsproces waarin – vaak tegengestelde – publieke en private belangen zorgvuldig en in het licht van de eigen missie en strategie tegen elkaar worden afgewogen. Kern: zorgvuldige belangenafweging door middel van een goed besluitvormingsproces

Goede besluitvorming: goed proces én constructief gedrag. Bestuur en intern toezicht Werkend vanuit een heldere en realistische strategische visie; Geschiktheid: kennis én vaardigheden; Heldere onderlinge rolverdeling (en afspraken daarover die periodiek worden heroverwogen). Een goed gestructureerd proces, waarin plaats is voor i) probleemidentificatie, ii) informatievergaring, iii) genereren van besluitvormingsopties, iv) bespreken van die opties in termen van risico’s en kansen, v) het maken van de keuze. T.a.v. afweging van belangen stakeholders is van belang dat deze worden geïdentificeerd, zichtbaar gemaakt en besproken. Gedrag concentreert zich rondom constructieve tegenspraak, die bewust moet worden georganiseerd. De voorzitter heeft hier een belangrijke faciliterende rol. Tegenspraak gaat niet alleen om kunnen geven, maar misschien meer nog om kunnen ontvangen. Ook tegenspraak is geen doel op zich: het gaat om het creëren van gedeelde beelden over het “wat” en het “hoe”!

Conclusie Werken vanuit een heldere en realistische strategische visie. Strategische insteek van governance is te prefereren boven een compliance gerichte benadering: middel, geen doel. Goede besluitvorming gericht op kwaliteit, duurzaamheid, integriteit en het “verzoenen” van diverse belangen is cruciaal.