28 januari 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. terugblik...  Na de tumult in zowel Thessalonika als Berea vertrok Paulus onder begeleiding naar Athene.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Advertisements

Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Gezegend wie op God vertrouwt
Romeinen Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja zegt: Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde? 17 Zo is dan.
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
“Ik ben een spiritueel mens” - Terrell Owens Ik word vermoeid van niet-godsdienstige types die het woord “spiritueel” overmatig gebruiken. (En ik ben.
Handelingen 7: 44 De tent der getuigenis hadden onze vaderen in de woestijn, zoals Hij het geboden had, die tot Mozes zeide, dat hij haar moest maken naar.
Het dak eraf Marcus21-12.
Mara & Elim.
Jan Elma Emma Loes Kees Corine Gerrit Bidden Zingen Psalm 62 vers 8 Eenmaal sprak God tot mij een woord, Tot tweemaal toe heb ik 't gehoord; Dat 's.
Bestemming God eren ….
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
Weten en... beseffen Weten en beseffen zijn twee verschillende dingen. Weten dat de bergen in de Alpen hoog zijn is wat anders dan dit ook te beleven.
שמע ישראל יהוה אלהינו יהוה אחד
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
Psalm ste boek 2-de boek 3-de boek 4-de boek 5-de boek Genesis Exodus Leviticus Numeri Deuteronomium 2.
1 Begin van het Evangelie van Jezus Christus. 2 Gelijk geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, Ik zend mijn bode voor uw aangezicht uit, die uw.
Pasen & Pinksteren op één dag!
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
Handelingen En Paulus’ geleiders brachten hem te Athene en vertrokken met de opdracht aan Silas en Timoteüs om zo spoedig mogelijk bij.
De Ben Adam Psalm 8.
De ENE GOD & zijn Zoon (I).
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
Marcus Marcus En toen Hij weder uit het gebied van Tyrus vertrokken was En Jezus ging vandaar en trok Zich terug naar de omgeving.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Om te genezen wie gebroken van hart zijn…
God is trouw Hij gaf zijn woord
Één God… Schepper van alles.
28 september 2014 Zoetermeer. Openbaring 1 1 Openbaring van Jezus Christus, welke God Hem gegeven heeft om zijn dienstknechten te tonen hetgeen weldra.
Wandelen met de Ontzagwekkende
4 oktober 2014 Leusden.  het grote gebrek van de gangbare bijbelvertalingen  aeonen zijn onbekend en wegvertaald  in het NT komt 'AEON' 193x voor!
WAT IS NIEUW? 4 jan Zoetermeer.
GODS NAMEN verklaren wie HIJ is.
Garderen. Lucas En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde.
Paulus' brief aan de Kolossers (3).
De gezouten waarheid.
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
Op heterdaad... Johannes
15 december 2013 Rotterdam 1. Caesarea – een haven, een poort 2.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
OPSTANDING de levende boodschap deel 2: ‘evangelist’ n.a.v. Hand. 17: juni 2015 R.Rausch © Serie: Wandelingen door Handelingen Evangelische Baptistengemeente.
Een voorbeeld dat navolging verdient
Geloof is je inlogcode Op zoek naar God?.
de verheerlijking op de berg
3 oktober 2015 Garderen. De vraag is niet: waar gaat een mens heen als hij sterft? De vraag is: als een mens sterft, zal hij herleven? inleiding.
2 Romeinen 1:16 Want ik schaam mij niet voor het evangelie; want het is Gods kracht tot behoudenis voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook.
25 oktober 2015 Zoetermeer. 1Korinthe 1 18 Want het woord des kruises is wel voor hen, die verloren gaan, een dwaasheid, maar voor ons, die behouden.
Rotterdam. Romeinen 9 19 Gij zult nu tot mij zeggen: Wat heeft Hij dan nog aan te merken? Want wie wederstaat zijn wil? Gr. BOULÉMA = raad,
20 december 2015 Urk De wijzen uit het oosten. 2 Korinthe 5 16 Zo kennen wij dan van nu aan niemand naar het vlees. Indien wij al Christus naar het vlees.
Paulus op reis Handelingen 17. Paulus in Athene 25 Hij wordt ook door mensenhanden niet gediend alsof Hij iets nodig heeft; Hij Zelf geeft aan allen.
5 november 2015 Bodegraven. terugblik...  Johannes 3: het nachtelijke gesprek tussen Nicodemus, "de leraar van Israël" en Jezus  onderwerp: wedergeboorte.
24 januari 2015 Den Haag. Nebukadnezar  machthebben van het Babylonische rijk en verwoester van de tempel & Jeruzalem 2Kronieken 36  het gouden hoofd.
31 januari 2016 Zoetermeer. Hand.16:6 en 18:23 Galaten 4 13 Ja, jullie weten, dat ik aan jullie (...) heb geëvangeliseerd (...) 14 (...) jullie hebben.
18 februari 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'.
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
10 maart 2016 Bodegraven. Johannes 4 35 Zegt gij niet: Nog vier maanden, dan komt de oogst? Zie, Ik zeg u, slaat uw ogen op en beschouwt de velden, dat.
Paulus op reis Handelingen 17. Paulus in Athene Athene, godin van de wijsheid de wetenschap en de oorlog.
Bent u een monotheïst? 19 maart 2017 Nieuw Buinen.
Het Evangelie naar JOHANNES studie november 2016 Bodegraven.
Les 2 Geloven in… Wat doe ik hier vandaag?
De onbekende God 24 juni 2018 Zeewolde.
Het Evangelie naar JOHANNES studie 34 1 februari 2018 Bodegraven.
Transcript van de presentatie:

28 januari 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'

terugblik...  Na de tumult in zowel Thessalonika als Berea vertrok Paulus onder begeleiding naar Athene (Hand.17:1-14);

terugblik...  In Athene wordt Paulus' geest getriggerd door de religiositeit – zonder kennis van de God (17:16);

terugblik...  Na de tumult in zowel Thessalonika als Berea vertrok Paulus onder begeleiding naar Athene (Hand.17:1-14);  In Athene wordt Paulus' geest getriggerd door de religiositeit – zonder kennis van de God (17:16);  In de synagoge hield Paulus samensprekingen met de Joden en God- vereerders en op de markt dagelijks met wie hij daar aantrof (17:17);

terugblik...  Enkele vertegenwoordigers van diverse filosofen-scholen zijn benieuwd naar het nieuws dat Paulus te melden heeft (17:18);

terugblik...  Ze hoorden hem over Jezus en Anastasis (opstanding) en meenden dat hij met nieuwe goden (=demonen) aankwam...;

terugblik...  Enkele vertegenwoordigers van diverse filosofen-scholen zijn benieuwd naar het nieuws dat Paulus te melden heeft (17:18);  Ze hoorden hem over Jezus en Anastasis (opstanding) en meenden dat hij met nieuwe goden (=demonen) aankwam...;  Ze nemen hem mee naar de Areopagus (=heuvel van Ares/Mars), de plaats van het gerechtshof om te vernemen wat zijn nieuwe leer is (17:19);

terugblik...  Enkele vertegenwoordigers van diverse filosofen-scholen zijn benieuwd naar het nieuws dat Paulus te melden heeft (17:18);  Ze hoorden hem over Jezus en Anastasis (opstanding) en meenden dat hij met nieuwe goden (=demonen) aankwam...;  Ze nemen hem mee naar de Areopagus (=heuvel van Ares/Mars), de plaats van het gerechtshof om te vernemen wat zijn nieuwe leer is (17:19);  Paulus begint zijn toespraak met een waarneming: hij trof een voetstuk met de inscriptie: aan een onbekende God...

Handelingen Wat gij dan, zonder het te kennen, vereert, dat verkondig ik u. Gr. agnoeo > agnost

Handelingen De God, die de wereld gemaakt heeft en al wat daarin is, die een Heer is van hemel en aarde, woont niet in tempels met handen gemaakt, = de ene GOD  Paulus begint niet over Jezus maar over de ene God (zoals ook in Lystra (Hand.13:15);  de waarheid van de ene God is de basis van alles! >

Marcus En een der schriftgeleerden (...) vroeg Hem: Welk gebod is het eerste van alle? 29 Jezus antwoordde: 30 Het eerste is: Hoor, Israel, de Here, onze God, de Here is één, en gij zult de Here, uw God, liefhebben... (...) 32 En de schriftgeleerde zeide tot Hem: Inderdaad, Meester, naar waarheid hebt Gij gezegd, dat Hij één is en dat er geen ander is dan Hij.

Johannes 17 3 Dit nu is het eeuw-ige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, die Gij gezonden hebt

1Timotheüs 1 17 De Koning van de aeonen, de onvergankelijke, de onzienlijke, de enige God, zij eer en heerlijkheid tot in de aeonen der aeonen! Amen.

Handelingen De God, die de wereld gemaakt heeft en al wat daarin is, die een Heer is van hemel en aarde, woont niet in tempels met handen gemaakt, feit, onbepaalde tijd

Handelingen De God, die de wereld gemaakt heeft en al wat daarin is, die een Heer is van hemel en aarde, woont niet in tempels met handen gemaakt, Schepper, door zijn woord >

Psalm 33 6 Door het woord des HEREN zijn de hemelen gemaakt, door de adem van zijn mond al hun heer. (...) 9 Want Hij sprak en het was er, Hij gebood en het stond er.

Job 9 8 Hij spant GEHEEL ALLEEN de hemel uit, en Hij schrijdt voort over de hoogten der zee.

Jesaja Zo zegt de HERE, uw Verlosser, en uw Formeerder van de moederschoot aan: IK ben de HERE, die alles gemaakt heb; die de hemel heb uitgespannen, IK ALLEEN; die de aarde uitgebreid heb door eigen kracht;

Handelingen De God, die de wereld gemaakt heeft en al wat daarin is, die een Heer is van hemel en aarde, woont niet in tempels met handen gemaakt, heerheer = Hij beheerst en beheert

Handelingen De God, die de wereld gemaakt heeft en al wat daarin is, die een Heer is van hemel en aarde, woont niet in tempels met handen gemaakt, let op: 1. woont = tegenwoordige tijd Hij woonde in de tempel van Jeruzalem 2. tempels = meervoud Had slechts één woonplaats op aarde

Handelingen en laat Zich ook niet door mensenhanden dienen, alsof Hij nog iets nodig had, daar Hij zelf aan allen leven en adem en alles geeft. Gr. therapeuo > therapie = behandelen komt 43x voor in NT elders altijd vertaal met 'genezen'

Handelingen en laat Zich ook niet door mensenhanden dienen, alsof Hij nog iets nodig had, daar Hij zelf aan allen leven en adem en alles geeft. lett. behoevende iets > niet afhankelijk van of (hulp) behoevend

Handelingen en laat Zich ook niet door mensenhanden dienen, alsof Hij nog iets nodig had, daar Hij zelf aan allen leven en adem en alles geeft. lett. zelf gevende aan allen iets behoevende gevende aan-allen

Handelingen en laat Zich ook niet door mensenhanden dienen, alsof Hij nog iets nodig had, daar Hij zelf aan allen leven en adem en alles geeft. leven = geest = adem

Handelingen en laat Zich ook niet door mensenhanden dienen, alsof Hij nog iets nodig had, daar Hij zelf aan allen leven en adem en alles geeft. lett. het al > alles wat we (=allen) hebben of zijn is... een gift

Handelingen Hij heeft uit een enkele het gehele menselijke geslacht gemaakt om op de ganse oppervlakte der aarde te wonen... feit, onbepaalde tijd

Handelingen Hij heeft uit een enkele het gehele menselijke geslacht gemaakt om op de ganse oppervlakte der aarde te wonen... lett. van-uit één = Adam

Handelingen Hij heeft uit een enkele het gehele menselijke geslacht gemaakt om op de ganse oppervlakte der aarde te wonen... lett. elke natie van-mensen

Handelingen Hij heeft uit een enkele het gehele menselijke geslacht gemaakt om op de ganse oppervlakte der aarde te wonen... de aarde = exclusief het droge, het land (Gen.1:10) in de Bijbel is de aarde geen planeet

Handelingen en Hij heeft de hun toegemeten tijden en de grenzen van hun woonplaatsen bepaald, lett. perioden, gelegenheden zie Hand.14:17 >

Handelingen toch heeft Hij Zich niet onbetuigd gelaten door wel te doen, door u van de hemel regen en vruchtbare tijden te geven en aan uw harten overvloed van spijs en vrolijkheid te schenken.

Handelingen en Hij heeft de hun toegemeten tijden en de grenzen van hun woonplaatsen bepaald, Deut.32:8 >

Deuteronomium 32 8 Toen de Allerhoogste aan de volken hun erfenis toedeelde, toen Hij de mensenkinderen van elkander scheidde, de grenzen heeft Hij de grenzen der volken vastgesteld naar het aantal der zonen van Israel.

Exodus Daarna kwamen zij in Elim; daar waren twaalf waterbronnen en zeventig palmbomen, en zij legerden zich daar aan het water..