Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leefgroepen in de kleuterschool
Advertisements

Artikel over een wetenschappelijk onderzoek Gemaakt door Vicky Peers
Van uitleggen leer je het meest
OPPOSTIONEEL OPSTANDGE GEDRAGSSTOORNIS, EXTERNALISEREND GEDRAG
Ouders Present!  Kinderen die spijbelen geraken gemakkelijker in de grote of kleine criminaliteit  Om ouders meer grip te geven op spijbelsituatie van.
Opbrouck Talitha 1BaSW A Katho IPSOC. Inleiding Doelgroep 1.De hulpverlening aan delinquente meisjes 1.1Oplossing 2.De justitiële maatregelen ten aanzien.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Preventieve interventie: Lange-termijn effecten van vroege pedagogische interventies M. Van Aken & M. Riksen-Walraven © Pedagogiek in Beeld Hoofdstuk.
Logical Framework Approach
De Individuele Rehabilitatiebenadering (IRB)
Diagnostiek van gedragsstoornissen
Thema 1: Hoezo dyslexie? Dyslexie in het VO
“Preventieve aanpak van gedragsproblemen bij kinderen: een uitdaging voor kind en gezin.” Door: Jeroen De Clercq.
Schizofrenie en verwante stoornissen
Jeugdzorg- Drang en dwang in de jeugdzorg
Gemiste kansen Culturele diversiteit en de jeugdzorg
Preventieprogramma’s voor kinderen van alcoholverslaafde ouders.
Selectieve en geïndiceerde preventie van problematisch middelengebruik bij jongeren Kind en Adolescent.
Auteurs artikel: Leontien M. van der Knaap & Stefan Bogaerts.
Het belang van vroegtijdig ingrijpen bij jeugdcriminaliteit
Voorspellen van recidive onder jeugdige delinquenten
Welkom bij de mastervoorlichting van Forensische orthopedagogiek
LOT OP REIS.
STUDIEDAG WANNEER LIEFDE UITMONDT IN EEN GEVECHT… DETERMINANTEN, SCREENING & INTERDISCIPLINAIRE AANPAK Faculteit Rechtsgeleerdheid Zeger van Hee - Tiensestraat.
Bureau Jeugdzorg Jeugdreclassering.
Aangeboren gehoorverlies en ontwikkeling
Dyslexie De Wissel Herlaarhof.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Integrale jeugdhulp Sekseverschillen in het verband tussen opvoedingsstijlen en delinquentie.
Slot 4Hc.
Reproductie van partnergeweld. Inleiding Nazorg is belangrijk binnen preventie Behandeling zorgt ervoor dat ouders en kinderen normaal kunnen functioneren.
Voortijdig schoolverlaten
Vandalisme en Kleine Criminaliteit (Sanders, 2000) Door: Sem Verbeke – 1BaMV B – Groep 6.
Criminaliteit In mexico.
Het begrijpen van eetstoornissen
Middelengebruik bij jongeren in het speciaal onderwijs en in de residentiële jeugdzorg: de rol van individuele factoren, ouders en vrienden Annelies Kepper.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie Geen tucht en discipline, maar oudertraining en therapie Door Leonieke Boendermaker en Deniz Ince.
Jeugdcultuur week 6 Specifieke groepen het experimenteer gedrag voorbij.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 MadeleineMeurs
Pascal van Schajik.  Uitleg  Filmpje  Casus  Bespreken  vragen.
Trends, week 6 Jeugdzorg, zwaardere opvoedondersteuning, jeugdcriminaliteit Madeleine Meurs.
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink m. d. nl med
Week 6 GGZ Preventie en psycho-educatie
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
Levenslooppsychologie werkcollege 2 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Callens Stephen.  Hoe vindt men kinderen met riskant probleemgedrag?  Wie zijn de kinderen met riskant probleemgedrag?  SPRINT: het opsporen van kinderen.
Oorzaken van pesten 1BaSwB Freya Claeys.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Partnergeweld PARTNERGEWELD EN DE ROL VAN DE HUISARTS.
Wat is de specifieke expertise van de jeugdreclasseerder? En wat heeft de gemeente daaraan? Jacqueline Bosker Hogeschool Utrecht, lectoraat Werken in Justitieel.
JONGEREN MET CRIMINEEL OF ANTISOCIAAL GEDRAG Effectieve of kansrijke vormen van behandeling en begeleiding Annelies Nuytten – 1BaTP B1.
Hermine Callewaert. Over het algemeen jongens Etniciteit verschilt per type en aard van de jeugdgroep Activiteit verschilt per type en aard van de jeugdgroep.
Charlotte Cattoir 1 BaO A JEUGDBENDES.  Inleiding  Argumenten voor een strenger beleid  Schade aan een persoonlijke groei  Schade in bredere zin 
Opvoedingsstijlen met een risico.
Beter omgaan met ruzies
Presentatie Regionaal beleidsplan Noord-Nederland 1 Concept Regionaal Beleidsplan Noord-Nederland.
Psychiatrische intensieve behandeling voor autisme of Het PIBA-model Embregts P. en Nieuwenhuijzen M. (2008) Boek: Begeleiding van kinderen en jongeren.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
Voor Ambulante behandelmogelijkheden van jongeren met ernstige gedragsproblemen en hun gezinnen/netwerk Diagnostiek Ambulante behandeling Deskundigheids-
Strafrechtketen Dit is Cesare L. Cesare L. is 68 jaar oud.
Richtlijn Ernstige gedragsproblemen
Verdampende jeugdcriminaliteit
DIABETES Studtalk Mo Jaspers.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Oorzaken van criminaliteit”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
De sociaal-maatschappelijke dimensie
MST-PSB Multi systeem therapie – Problem Sexual Behavior
Hoofdstuk 6:hoe krijgen we criminaliteit omlaag?
Het opvolgen van (een vermoeden van) kindermishandeling
PICA Eetstoornis. Wat is Pica? Pica wordt ook wel Pica Eating Disorder genoemd Valt onder de eetstoornissen. Een zeldzame eetstoornis. Bij Pica worden.
Transcript van de presentatie:

Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans

Doel en totstandkoming van dit boek:  Beschrijving van wat wetenschappelijk is aangetoond - Oorzaken - Gevolgen  Doel van het boek: - Tonen welke preventieve interventies een succesvolle behandeling vormen.  Voor wie: - Onderzoekers - Beleidsmakers in jeugdzorg - Studenten die iets studeren in verband met jeugdmisdaad

Gangbare mythes:  Er is sprake van een nieuw soort kinderen die op jonge leeftijd ernstige crimineel gedrag vertonen.  De criminele kinderen van nu zijn voorbestemt om zware wetovertreders te komen in de toekomst.  We kunnen nauwkeurig vaststellen welke kleuters crimineel gedrag gaan vertonen en zullen uitgroeien tot ernstige jeugdige criminelen.  Voor de meeste kinderen vormen gedragsstoornissen en crimineel gedrag enkel been fase waar ze overheen groenen.  Inzetten van harde maatregelen leid tot afname van crimineel gedrag van kinderen.  Om adequaat te kunnen reageren op kindermisdaad is het nodig om de leeftijdsgrens te verlagen voor strafbaarheidstelling.  Een soft benadering op kindermisdaad is verspilling van geld en mensenkracht.

Kernvragen in verband met kindermisdaad: Ze groeien in de meeste gevallen uit tot chronische criminelen. Vraag 1: waarom moeten we ons richten op kinderen met gedragsproblemen en op criminele twaalf-Minners. Sommige etnische groepen zijn hoog vertegenwoordigt in het justitieel systeem. Vraag 2: welke rol spelen etnische en culturele factoren? Jongens vertonen meer gedragsproblemen op elke leeftijd. Jongens plegen ernstigere feiten. Meisjes zijn vaker psychiatrisch gestoord als ze in het justitieel jeugdinstelling zitten. Vraag3: hoe belangrijk zijn sekseverschillen?

De ontwikkeling verloopt meestal niet willekeurig. Volgen min of meer een vast traject. Vraag 4: bestaan er specifieke ontwikkelingstrajecten naar ernstige criminaliteit? Negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het leven van de dader zelf. Vraag 5: welke – gevolgen heeft een vroege criminele carrière voor de jeugdige delinquenten? factoren in het kind, gezin, leeftijdsgroep, school en buurt die samenhangen met een hoge waarschijnlijkheid van probleem en delinquent gedrag, van jeugdigen in het algemeen. Vraag 6: welke factoren hangen samen met gedragsgestoord of crimineel gedrag?

Er zijn gunstige en beschermende factoren deze worden vermeld in hoofdstuk 9. Vraag 7: welke factoren beschermen tegen gedragsproblemen en criminaliteit? 3 types slachtoffers  Kindermishandeling  Getuige van geweld  Gepest worden op school (In hoofdstuk vier zie je hoe deze door een hulpverlener geholpen worden. ) Vraag 8: wat is de rol van het slachtoffer zelf? Met screenings instrumenten  achter halen wie risico loopt op een gedragsstoornis of criminaliteit. Vraag 9: welke effectieve screenings methodes bestaan er?

Sommige onderzoekers zeggend dat het vaststellen is in de voorschoolse periode of de vroege kinderjaren kan. Hoe men hier best op inspeelt zien we in hoofdstuk 10 en 16. Vraag 10: op welke leeftijd kunnen we jeugdige criminelen herkennen, en welke vroeg waarschuwingen bestaan er? – 12 jarigen kunnen niet voor de rechtbank komen gestraft worden of een sanctie krijgen jarigenkunnen een maatregel krijgen. Vraag 11:Welke relevante wettelijke en justitiële interventie staan ter beschikking? Interventies gericht op voorkomen van hardnekkige gedragsproblemen en jeugdcriminaliteit. Preventie matregen heeft 3 doelen; tegengaan, verminderen en verstreken van gunstige factoren. Vraag 12:welke effectieve preventieve interventies bestaan er voor probleem en crimineel gedrag?