De post-kritische geloofsschaal Een nieuwe manier van omgaan met geloof…?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Life in the universe.
Advertisements

Leven in de kracht van de Heilige Geest
Filosofie Op HAVO en VWO.
Is er leven na de dood?.
Archeologie voor pakket++s
Gewetensvrijheid.
Ik wens je De kracht van god.
Het belang van scheppingslessen
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
Dilemma’s en perspectieven
Kennis maken met: Levend Woord Gemeente Franeker
De quiz bestaat uit 13 vragen.
Mythen Natuurwetenschap Creationisme Evolutie
Kader van deze presentatie:
Denkstof seizoen 3 aflevering 12
Woord van Leven Februari 2013 “Wij weten dat we van de dood zijn overgegaan naar het leven omdat we elkaar liefhebben.” 1 Johannes 3,14.
“Wat is waarheid en hoe kunnen wij die kennen?”
Woord van Leven April 2014.
Hoe kun je Geloven? 1.
Welkom.
Woord van Leven Februari 2010.
Sixth Sense Spirits of Nature.
Wat wil je worden? Je wilt iets worden in het leven Je doet je werk, je bent niet je werk Je identiteit: wie ben je? Wat voor mens wil je zijn? Hoe wil.
Intercultureel vakmanschap
De 10 plagen Zweren Hagel Sprinkhanen Duisternis Dood oudste zoon
Is de islam als godsdienst een rem op de integratie van moslims?
Hemelvaart: Met ons Hoofd in de wolken en de voeten op aarde.
Verwondering in de natuur
Echt of nep?.
Godsdienst 1.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
“De andere kant van de medaille”
Ga de weg van de kinderen van het licht en let er goed op, welke weg je bewandelt. Volg het voorbeeld van God en ga de weg van de liefde, zoals Christus,
Wat geloven de wereldgodsdiensten?
Hoe je kijkt bepaalt wat je ziet
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Egypte Godsdienst.
Het komt er dus op aan ‘het’ te zien?
Welkom op TOV!.
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
Leef je geloof! Jacobus 2: Jacobus 2 : 26
Godsdienst.
‘De weg, de waarheid en het leven’?
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
WAT IS EIGENLIJK… HUMANISME?!
Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur
Muziek: op zoek naar emotie
de tijd van burgers en stoommachines
De levensbeschouwelijke analyse
De doop in de Heilige Geest
Grootmoeders ring Een oefening in cognitieve geloofsstijlen.
 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.
Levensbeschouwing Christendom (Ikos).
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
Levensbeschouwing Christendom (Icbo). ICBO Introductie Christendom voor het Basisonderwijs Kinderen nemen hun religie mee Deel van de lesstof (geestelijke.
Wat is belangrijk? Dat we Gods goedheid beleven Dat we dagelijks veranderen Dat we op weg zijn naar heerlijkheid Dat we leren zien met Gods ogen.
27/04/2017 Hoe zie ik God? Mijn godsbeeld.
In God geloven Wat is geloven? Tot geloof komen Bestaat God? God laat Zich kennen.
De rechtvaardige God kiest en verwerpt – wees stil en geef hem eer! (DL I, art.15) DE RECHTVAARDIGE GOD KIEST EN VERWERPT – WEES STIL EN GEEF HEM EER!
Van levenskunst tot stervenskunst Crematorium Tilburg 6 april 2016 Prof Dr Carlo Leget
Leesvaardig Examentraining.
Religie, mens en samenleving (voorlichting algemeen) 1 RMS – Wat? Waarom? Voor wie? Presentatie voor de leerlingen van VWO 3 over een nieuw keuzevak in.
Brief aan de Galaten -20- geloof – vrijkoping belofte.
Erger niet... 1.
Kan je zien of iemand holebi is?
Dilemma’s.
H1 Hoe word je wie je bent?.
De God van de Schriften.
Transcript van de presentatie:

De post-kritische geloofsschaal Een nieuwe manier van omgaan met geloof…?

1. Waarom leidt godsdienst niet per definitie tot intolerantie? Intolerantie = onverdraagzaamheid HET is niet het geloof dat tot intolerantie leidt, maar wel de manier waarop je gelooft (of NIET gelooft)… Mensen die letterlijk geloven zijn meer geneigd tot intolerantie dan mensen die symbolisch met geloof omgaan. En dé godsdienst bestaat niet!

2. Waarom kan je niet zomaar spreken van dé godsdienst?  Het gaat steeds om een specifieke, historisch bepaalde traditie die evolueert doorheen de tijd. We geloven anders dan in het verleden. Je kan ook anders geloven in hetzelfde tijdperk. CONTEXT!!! Elke gelovige bepaalt ook zijn eigen accenten, zijn eigen context.

3. Duid de uitspraak: Er is een fundamentele discrepantie tussen enerzijds de waarden die elke grote wereldreligie verkondigt en anderzijds de wreedheden die werden gepleegd in naam van God. Discrepantie: afwijking, tegenstrijdigheid, verschil ER is een enorm groot verschil, een grote tegenstrijdigheid, tussen de waarden zoals vrijgevigheid, liefde, respect, en de wreedheden uit naam van God zoals kruistochten, bombardementen, moorden, terrorisme… JE kan niet aan de ene kant zeggen: je mag niet doden en dan in naam van diezelfde God aan het moorden slaan…

De vier geloofsstijlen: 1.Letterlijk geloof: moeilijke vragen en veranderingen vermijden. Moeilijke vragen uit de weg (brengt onzekerheid). Zoeken vooral zekerheid in geloof; IN extreme mate wordt dit fundamentalisme. 2.Externe kritiek:letterlijk en ongelovig. Kunnen niet geloven omdat de geloofsinhouden niet kunnen bewezen worden. Geloof kan niet de zekerheid brengen die bijv. wetenschap brengt. Wat er verteld wordt is niet mogelijk, Dus geloven zij niet… 3.Relativisme: geneigd tot ongeloof. Staan open voor verschillende geloofstradities. Geloof hangt af van de cultuur waarin je bent opgebracht, dus is geloof relatief… 4.Post-kritisch geloof: Symbolisch geloof. Nemen niet alles letterlijk op. Zijn zich bewust van (en staan open voor) andere godsdiensten. Ze kunnen leven met een zekere vorm van twijfel.

5. Link tussen letterlijk met geloof omgaan en intolerantie ‘met geloof omgaan’ kan zowel geloof als ongeloof zijn. Mensen die letterlijk met geloof omgaan zijn meer geneigd tot intolerantie (niet allemaal natuurlijk), niet enkel de gelovigen, maar ook de ongelovigen. Zij zoeken ‘zekerheid’ en kunnen dus minder leven met twijfel en openheid voor andere ideeën.

6. Waarom is deze manier van denken over religieuze onverdraagzaamheid nieuw? Omdat mensen over het algemeen meer vrijheid hebben in keuze, ook deels gevolg van wetenschap (Dus andere context) Het feit dat intolerantie niet gelinkt wordt aan geloof/ongeloof, maar wel aan letterlijk of symbolisch met geloof omgaan, is nieuw. Vroeger zocht men intolerantie enkel bij gelovigen, nu ziet men in dat intolerantie ook voorkomt bij niet-gelovigen…

Te kennen…  Zie kader boven de tekst  Zelf PKG-schaal kunnen tekenen;  Per geloofsstijl: 3 kenmerken!  Laatste twee alinea’s van de tekst!!!!!