LA 3 2015-2016 intro en overzicht van werkwijzen Master Leren en Innoveren 8 september 2015 Bartel Standaar-Dorhout en Hanneke Koopmans.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HET DIGITALE ARBEIDSPLEIN Het Digitale Arbeidsplein is een website ontwikkeld in het kader van het project “Zelfmanagement van de eigen loopbaan” van MeijerConsult.
Advertisements

De ontwikkeling van de 7 competenties
Hogere denkvaardigheden
Roelien Bos-Wierda Aline van Engelenburg
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Zo doen we dat in Dordrecht: Bewoners aan Zet
Welkom bij de startbijeenkomst van Shape Up Maastricht.
Ontwerpprojecten In de praktijk
Programma maandag 02 september 2013
Hogescholen in Dialoog
De Kennis Creatie Spiraal binnen Stoas Hogeschool
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Het Nederlandse onderwijs:
Leeskringen in het onderwijs Saskia Visser Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie/Alfasteunpunt.
Brainstorm sociale media in het onderwijs
Welbewust kantelen op de Paulusschool
NIOC 2002 Corrie Huijs 18 april Corrie Huijs en Nico van Diepen Uitdagen en oriënteren op ICT competenties met webdesign E-mission  emotion.
Portfolio 1 Portfolio kunstenaars trekken langs opdrachtgevers om opdrachten in de wacht te slepen ze nemen voorbeelden mee van hun beste producten verzameling.
Welkom op de startdag van de Groen Proeven – OGW pilots!
ICT in het Onderwijs bij TBM
ICT-competenties SEPTEMBER 2007
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Projectleidersplatform en Themamiddag Plan van aanpak
Master Leren & Innoveren Jan Streumer 25 maart 2010 Conferentie Platform Onderwijsarbeidsmarkt Rotterdam.
zelfsturend portfolio-onderwijs:
Werken met weblogs Oriëntatie MLI 9 september 2013.
Voortgangsgesprek fase 1
Introductiebijeenkomst AOS leergang
Workshop ‘visieversneller’
Loth van Veen Annemieke Offerman Joris Borgdorff
Economisch en Maatschappelijk toegevoegde waarde van gezondheid(szorg) en welzijn. Kick off bijeenkomst Professionele Leergemeenschap, 2 september 2015.
Werken met Blogs 1. Waarom bloggen? 2. Werken met blogs op de MLI.
VIAVINCI Opbrengstgericht Engels in het basisonderwijs Dag 3.
Inspiratie Blended Learning 24 juni Interactief? Teach what you preach…
Eline Bouwman http//:med.hro.nl/ginka/
Praktijkervaring en reflectie
Referentiekader voor het onderwijs
Bloggen op de Master Leren en Innoveren Netwerkbijeenkomst Studeren naast je werk / Blended learning 2 december 2015 Bartel Dorhout docent MLI
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
WELKOM VAKDIACTIEK PEDAGOGIEK 1.1
Professionele nieuwsgierigheid Coaching en gesprekstechnieken Bijeenkomst 4 29 februari 2016.
Etalagebijeenkomst 9 maart Werkende studenten, didactiek en de kracht van een online learning community.
Ons leervermogen moet in de 5 de versnelling – maar hoe ? Pim Verheijen NSCU – bestuurslid / oprichter Cap Cloud - online platform voor performance, kennis,
Visie Blended leren Blended leren is een doordachte integratie van face-to-face onderwijs met e-leren.
Digitale Hulpmiddelen Organiserende hulpmiddelen (bv. wiki, blog, portfolio, stageverslag) neerslag en reflectie van activiteiten in de praktijksituatie.
VAKDIDACTIEK PEDAGOGIEK Bijeenkomst 2.1 Kopopleiding – Vakdidactiek Docent: Sanne van Kessel.
Handelingsgericht werken OGP Bk03 Hans van Doremalen Marion Steegh.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Profielwerkstuk Gedrag en Maatschappij Vwo-scholieren die een profielwerkstuk willen maken op het gebied van gedrag of maatschappij, kunnen gecoacht worden.
Mondzorg - persoonsgericht
Training 3 Kennis van programma van de student en kunnen werken met de instrumenten (bv. werken met leerwerkplan, rubric, evaluatieformulier), Binnen verschillende.
Onderwijsproces en Examinering en diplomering
Portfolio voor eerstejaars geneeskunde studenten
Lean Six Sigma - Verbetermanagement
Duurzaamheid in Gennep
Presentatie EduCheck SOML
Training voor gevorderde werkplekbegeleiders
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN VANDANA RAMLAL- CHANDER
Wat leren docenten en onderwijsondersteuners online van goede voorbeelden van ICT-gebruik en hoe waarderen ze dit online leren? Gerard Baars
Werksessie minoren pedagogiek VU
Het BSc Honours Programme
Ouders en school samen Maart 2016
“Ontwikkelingsgericht Leidinggeven, hoe doe je dat?”
Coachtraining DOEN?! DAG 2
Creatopia| Basisonderwijs
Suïcidepreventie Amsterdam
Visie Team VZ Onderwijs op maat.
Methodiek en Begeleiden Didactiek aan de basis
Kenniskring OPP Brenda Roepert en Amber Pompe Onderwijsadviseurs
Startgroep nieuwe HR-cyclus
Transcript van de presentatie:

LA intro en overzicht van werkwijzen Master Leren en Innoveren 8 september 2015 Bartel Standaar-Dorhout en Hanneke Koopmans

Twee Leerarrangementen tegelijk LA 3/ LA 4 en LA 5-2. Bespreek in tweetallen hoe je dit denkt aan te pakken. Noteer een goed idee op je blog.

Voortgangsbespreking Het initiatief ligt bij de groep. De leervragen zijn eerst via peer review/ leerteam aangescherpt. Leervragen worden geagendeerd op het hoofdblog.

Productbespreking Het initiatief ligt bij de groep. De voorbereiding van een productbespreking vindt plaats via nominatie en peer review. Communicatie over productbespreking(-en) loopt via het hoofdblog.

Colleges en werkvormen Colleges kort en inhoudelijk Verwerkingsopdrachten om actief met de stof aan de gang te gaan.

Werken met blogs op de MLI Weblog als instrument voor professionele ontwikkeling en leermiddel: Peer review en feedback: Voortgangs en productbesprekingen van eindproducten leerarrangementen. (verdiepende) interactie en discussie over inhouden leerarrangementen (internationaal) netwerkleren Website voor (actuele) informatie over leerarrangementen

7 pijlers, didactische meerwaarde bloggen 1. Relaties leggen Weblogs lenen zich goed voor het leggen van relaties tussen (bijdragen van) verschillende personen. Een weblog kan ook een goed medium zijn voor sociale interactie en netwerkleren. 2.Creëren Kennis ontwikkelen, alleen en samen. Weblogs kunnen worden gebruikt om online redeneren te stimuleren en schrijfvaardigheden verbeteren. 3. Uitdragen Een weblog is bij uitstek bedoeld om informatie, kennis en ervaringen met anderen te delen 4. Transparant maken Met behulp van een weblog is het mogelijk om bijdragen (de re- acties er op en de relaties met andere bijdragen) te analyseren.

7 pijlers (vervolg) 5. Leren leren Weblogs worden gebruikt voor het geven van feedback en voor het reflecteren op het eigen leren. 6. Competenties centraal stellen Bij het gebruik van een weblog als portfolio 7. Flexibilisering Weblogs voorzien in de mogelijkheid om door studenten gebruikt te worden waar, wanneer en op welk moment zij dat willen. Bronnen: Kremers, M.J.C. (2006). Bloggend leren. Een onderzoek naar de mogelijkheden van weblogs binnen het Wetenschappelijk Onderwijs.Universiteit Tilburg. Rubens, W. (2004). De zeven pijlers onder digitale didactiek.Profiel, vol. 1(februari 2004). Simons, P. Digitale didactiek: hoe (kunnen) academici leren ict te gebruiken in hun onderwijs. Inaugurele rede, Universiteit Utrecht.

Bloggen Bespreek in tweetallen hoe je dit jaar vorm gaat geven aan bloggen. Noteer een goed idee op je blog.

Gastcollege De gastcolleges zijn bedoeld om inzichten over processen van onderwijsvernieuwingen te delen. Het initiatief voor het organiseren van een gastcollege ligt bij de groep.

Excursie Het initiatief ligt bij de groep. De excursie heeft als doel een gemeenschappelijke oefensituatie te bieden voor het verkennen van een casus en het voeren van gesprekken met de verschillende betrokkenen.

Vaardigheidstrainingen Op diverse momenten zijn trainingen op het gebied van vaardigheden rond persoonlijke effectiviteit geprogrammeerd. Het doel van de trainingen is om de persoonlijke effectiviteit van de deelnemers te bevorderen. Vormen: mondelinge presentaties, oefeningen, reflectie

Leerteam Het programma is ingericht met iedere middag leeractiviteiten en de avond leerteam. ( m.u.v. de avonden LA /9 en 6/10) Uitgangspunt: het leerteam is eigendom van de deelnemers. Op hoofdblog: voorziening kopje leerteam om opbrengsten op terrein van LA 3 te delen.

Leerteam en Leerarrangement Bespreek in tweetallen hoe je dit jaar vorm gaat geven aan je inbreng in het leerteam. Noteer een goed idee op je blog. Deel vanavond alle bedachte ideeën in je leerteam.

Feedback Heb je ideeën voor de werkwijze van dit leerarrangement? Deel ze op het hoofdblog!!

Welke verwachtingen over LA 3 willen jullie nu plenair delen? Leerarrangement Literatuur Eindopdracht Andere aspecten?