OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Workshop Handelingsgericht werken
Advertisements

ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Centrum voor Jeugd en Gezin CJG-Ameland
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
Kinder- en jeugdpsychotherapie en jeugd-ggz na de transitie © 2013 Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie –
René van Vianen Adviesbureau Van Montfoort. REFLECTIE OP DE REGIO ’ S RAAK Stand van zaken November 2005 Adviesbureau Van Montfoort.
Diversiteit & Jeugdzorg
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
“Preventieve aanpak van gedragsproblemen bij kinderen: een uitdaging voor kind en gezin.” Door: Jeroen De Clercq.
Door: Mirjam Blumenthal
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Context CJG = Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
Opvoedingsproblemen Opvoedingsonzekerheid Opvoedingsspanning
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
Uitgangspunten Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Leerlingenzorg op basisschool Los Hoes
Opvoedingsondersteuning & de rol van JGZ
Wie kan er bij ons terecht? §Adolescenten en volwassenen tot ongeveer 40 jaar §Verslaafd aan illegale drugs, alcohol en/of medicatie l extra aandacht.
STOP4-7 programma Samen sterker Terug Op Pad.
1zorg-route.
Presentatie startbijeenkomst
O PVOEDINGSONDERSTEUNING Sarah-Lynn Logghe. INHOUDSTAFEL definitie doelstellingen groeiende interesse vanuit het beleid functies van opvoedingsondersteuning.
Gesloten residentiële jeugdzorg als veilige haven
Het CTO is verheugd u te kunnen meedelen dat het project ‘Ouders in (inter)actie!’ opnieuw wordt opgestart! >Oproep
H & S Consult Opvoeden begint in de wieg. Dat geldt ook voor de seksuele opvoeding Jo Hermanns Universiteit van Amsterdam H&S Consult Hogeschool Utrecht.
Voorstelling methodiek ouderintervisie ***** West - Limburg
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
AIT studiedag 24 november
Werken met interventieniveaus
Geert Van Hove.  Het gaat altijd over mensen, die om de één of andere reden niet of in elk geval onvoldoende voor zichzelf kunnen opkomen. Er zijn 3.
Programma Introductie. Monitoring Functies van het ZAT Samenwerken in een ZAT Aanbevelingen.
JEUGD EN RECHT. Van der Linden A.P. Ten Siethoff, F.G.A. Zeijlstra-Rijpstra, A.E.I.J.
“Deurbroez´n” Decentraliseren vanuit gemeentelijk perspectief´
Inspiratiedag VVSG Ouderen- en thuiszorg
Doel ZAT “Zo veel mogelijk kinderen en hun gezinnen zo vroeg en zo snel mogelijk goede en afgestemde zorg bieden en leerkrachten in de klas ondersteunen.
Les 7 Kind en omgeving Het individu in de context Kind en omgeving Het individu in de context.
Opvoeden.
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
Project oriëntatie op het beroep Aanvulling op indicatiestelling, financiering AWBZ, Jeugdzorg, justitieel kader Kwartaal 2.
Opvoeding en pedagogiek
Luisteren naar ouders Pascal van Schajik
Eline Bouwman http//:med.hro.nl/ginka/
De stad als pedagoog Interactief beleid Dhr. drs. J.M. Bekker September 2009.
Melissa Redel Bernadette Groenewegen Ilham Yachou Najla Saddiki
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
opvoeden en pedagogiek
Competentiegebied 2 Ouders en opvoeders ondersteunen bij opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind.
Kind en omgeving Het individu in de context
Competentie gebieden Kerntaak 1.
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
Inleiding in de pedagogiek Hoorcollege 6
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.
Eldering hfdst. 3.3 Het cultureel ecologisch raamwerk
Presentatie startbijeenkomst
1 30/05/ Transformatie Zorg voor Jeugd Bijeenkomst “Veiligheid en transitie van de jeugdzorg” 24 juni 2014 Gemeente Utrecht Paul van Dijk.
Zorg voor peuters Vroeg Erbij in Assen Zorg voor jonge kinderen.
5/30/2016 Jeugdcasus (O)GGZ bijeenkomst Odette Hensen Coördinator STIP, ZOG MH Gerda Verkerk Preventiefunctionaris, GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen.
Preventieve zorg Kind en Gezin. Prenataal aanbod Kennismakingsbezoek in de kraamkliniek/thuis 2 basishuisbezoeken voor alle gezinnen met pasgeboren baby.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
Jeugdbeschermingskader
Zorgmijding in de verstandelijke gehandicaptenzorg Jannie Boomsma, december 2008.
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Participatiebijeenkomst Donderdag 23 februari 2017
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
Opvoeden met Stephen Coveys 7 eigenschappen
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
Transcript van de presentatie:

OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor kinderen Slechte afstemming tussen vraag en aanbod en versnippering Meer jeugdigen in de problemen Samenleving ingewikkelder

Opvoedingsondersteuning en pedagogische preventie Pedagogische preventie omvat de volgende vormen: Opvoedergericht.Opvoedingsondersteunin g: byv. voorlichting Kindgericht.Ontwikkelingsstimulering: byv.taalstimulering Omgevingsgericht.Het beinvloeden van de omgevingsfactoren: byv. Koffieochtenden.

opvoedingsvoorlichting Bij vragen van ouders over opvoeding: opvoedingsvoorlichting Bij opvoedingsspanning: opvoedingsondersteuning Bij opvoedingscrisis: hulpverlening

Transactionele ontwikkelingstheorie Opvoeden is een samenspel en interactie van kind, ouder en omgevingsfactoren.

Balanstheorie Beschermende en risicofactoren op micro, meso en macronivo, die de draagkracht en draaglast van ouders beinvloeden.

Levensloopmodel De ontwikkeling van baby tot volwassene is een proces van opeenvolgende taken of opgaven, die volbracht moeten worden.

Competentietheorie Door welke factoren wordt het evenwicht verstoord. Er wordt gezocht naar positieve krachten in de persoon en zijn omgeving.

Bruggraaf hfdst 3 het vak opvoedingsondersteuning Is er een probleem en zo ja, van wie is dat probleem? Ouder Kind omgeving Wat voor de een een probleem is, hoeft dat niet voor de ander te zijn. Zie balansmodel. Hulp is effectiever, als zij aansluit bij de behoefte aan bijv informatie, emotionele steun of daadwerkelijke steun.

Protocol of stappenplan Een plan, waarbij je stappen onderneemt, om het probleem helder te krijgen en hier op een afgesproken professionele manier mee om te gaan. Byv pestprotocol.

Signaleringslijsten Hulpmiddel voor professionals om meer zekerheid te krijgen, of je met een specifiek probleem te maken hebt byv kindermishandeling.

Consultatie Info en advies bij collega s en deskundigen byv. Kinderarts, buro jeugdzorg.

opvoedingsondersteuning Individueel In groepen Projecten byv ieder kind wint echtscheiding home-start

Hfdst 4 pedagogisch adviseren Definitie: een gemakkelijk toegankelijke vorm van kortdurende individuele ondersteuning van ouders bij lichte opvoedproblemen

kenmerken Gemakkelijk toegankelijk Kortdurend Individuele ondersteuning Ondersteuning aan ouders Lichte opvoedproblemen Vraag van ouder is uitgangspunt Door pedagogisch geschoolde professional

doelstellingen Het bevorderen van een optimale ontwikkeling van kinderen Ouders vinden antwoord op hun opvoedvragen, krijgen vertrouwen in zichzelf als opvoeder en kunnen moeilijkheden in de opvoeding weer zelf hanteren. Ouders in een vroeg stadium ondersteuning bieden, om daarmee te voorkomen, dat zwaardere vormen van hulpverlening noodzakelijk zijn.

fasen Kennismaken en afstemmen Wat is het probleem Wat te doen Begeleiding en nazorg

Vormen Modeling Video Voorlichting Advies Begeleiding