Onderwijsvernieuwingen: onderwijskunde, innovatietheorie en maatschappelijke context LA 3 2015-2016.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het gebruik van rijke casussen uit de praktijk van management
Advertisements

Verbinden van Onderwijs en Onderzoek Inleiding in de methode
Toekomst van internationalisering op de lerarenopleidingen
DE GROENE KWESTIE tussen politieke actie en pedagogische actie
Educatief leiderschap, niet in de klas maar in de schoolorganisatie
Ontwerpprojecten In de praktijk
Ben jij bekwaam in 2013? Onderzoek van het Ruud de Moor Centrum naar bekwaamheden van de mbo docent. Magda Bruin.
‘WERKEN MET EEN ONTWIKKELINGS PERSPECTIEF’
CAPACITEITSONTWIKKELING IN PROFESSIONELE LEERGEMEENSCHAPPEN Kenniskring Schoolontwikkeling en Schoolmanagement Velon 2007.
Nieuwe media in het onderwijs: wat brengt de toekomst. prof. dr
Wat kunnen wij leren van het Finse onderwijsmodel? Bob van de Ven
Voorlichting Sociologie Radboud Universiteit Nijmegen
TOEZICHT Onderdeel 1.
TOM waarom eigenlijk? Recht doen aan verschillen
Opleiding sociaal werk Associatie Universiteit Gent.
Integrale kwaliteitszorg (IKZ)
LPC R&D-aanpak in ontwikkeling Anje Ros, KPC Groep Martin van Reeuwijk, APS Gert Kamphof, CPS Lessen uit onderzoek, Tussen onderzoek en praktijk.
Verbinden van Onderwijs en Onderzoek Inleiding in de methode
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Pabo Netwerkbijeenkomst 9 juni 2006 De pedagogische opdracht van de pabo Betekenisvolle en zinvolle kennis van de pedagogiek.
Inzicht Resultaten KNAW rapport. Druk op scholen door maatschappelijke ontwikkelingen. Leraar komt onvoldoende toe aan pedagogische taak. Te weinig ‘time.
Flitsbijeenkomst Nieuwegein 20 november Wat u kunt verwachten: De doorlopende leerlijn eisen aan de school = eisen aan het curriculum? het referentiekader.
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
1.Oplossingen voor vergrijzing vinden 2.Vernieuwing van binnen uit stimuleren; scholen zelf aan zet 3.Leren van en met elkaar InnovatieImpuls Onderwijs.
Leerarrangement 4 Thema Socialisatie.
Vernieuwend vakmanschap
Puberbrein als innovatiekans
Het Werkplekleren van de Opleidingen Pedagogiek
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
Kritische dialoog: Digitalisering in het aanbod bewegingsonderwijs
Evalueren om te leren Kracht van Beoordelen
Nuborgh-onderwijs… …omdat elk kind verschillend leert!
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Evaluatie Leerlijnen.
ICT in het onderwijs 1. Hoe past het thema van de vernieuwing in een breder kader van onderwijsontwikkelingen? 2. Welke maatschappelijke en politieke ontwikkelingen.
PEDAGOGISCH QUOTIËNT EN INTELLIGENTIEQUOTIËNT
WAT IK VAN JULLIE VRAAG… 10 minuten aandacht Als een stakeholder: Ja of Nee? Als een ‘critical friend’ Evaluatie achteraf invullen WAT je krijgt Inspiratie.
Perspectief op onderwijsvernieuwing Lisa, Lian, Amrita, Liesette.
Professioneel kapitaal LA 3 Thema 3 Docenten, docententeams en schoolorganisaties in onderwijsvernieuwingen.
Productbespreking 2 la 3 1 december Goed: Relevante onderwijsvernieuwingen! Marcia: handelingsgericht werken Manon: actief leren Sandra: betekenisvol.
Studiekeuze: ontwikkelen van betrokkenheid en identiteit Inleiding decanensymposium 17 september 2015 Monique Volman.
EXOVA ONDERWIJS OP MAAT VOOR ELKE LEERLING Excellent Onderwijs Voor Allen Excellente Ontwikkeling Voor Allen Onderwijsverandering van binnen uit.
QUICKSCAN BELEID. HELP!!  leerling moet er zelfstandig mee aan het werk kunnen.
Onderzoekateliers Een eerste stap naar partnership?
IK en WIJ ontwikkeling De weg naar autonomie in verbinding Jale Simsek
Wensen uit de praktijk Vernieuwing en belangrijkste kenmerken Nieuwe digitale omgeving Toetsen Leerlijn Inhoud Pakketsamenstelling en prijsoverzicht Service.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Auteur: Anneke de Jong, Marja Legius en Lieven De Maesschalck Datum: 30 maart 2016 Onderzoekend vermogen.
Begeleiding beginnende leraren: groep B doorlopende leerlijn initieel→ post- initieel Uitgangspunten bij begeleiding startende leraren Doorlopende leerlijn:
Samen professionaliseren: Informeel leren in de werkplaats
Introductie Maatschappijwetenschappen nieuwe stijl
Nieuw beroepsgericht examenprogramma vmbo en Zorgpact
Coaching in regioleren
Hoofdconcepten en eindtermen
Wat is de Amsterdamse MBO-Agenda?
De nieuwe HEA Werkbespreking raad 1 juni april 2018
Michiel van Oudheusden Université de Liège
Marjan Vermeulen 9 oktober 2017
De juiste route naar het juiste doel
Bureaucratisch management
Hindoescholen nader beschouwd
Pilot Maatschappijwetenschappen introductie Han Noordink Marco Veldman
Onderzoeksproject Cultuur in de Spiegel ( )
Leiding geven aan school ontwikkeling
Competentie gericht onderwijs
Burgerschap binnen VM2: op weg naar een doorlopende leerlijn
Methodiek en Begeleiden Didactiek aan de basis
Ouderavond voor ouders en verzorgers van de leerlingen van CBS de Tarissing
Dertien factoren beïnvloeden de implementatie van Zill
Transcript van de presentatie:

Onderwijsvernieuwingen: onderwijskunde, innovatietheorie en maatschappelijke context LA 3 2015-2016

Verbeteren van het leren van de leerling Beleid is bedoeld als een antwoord op een maatschappelijk probleem, Onderzoek is gericht het beantwoorden van een interessante vraag. Wetenschappers zullen voor de meest rationele oplossing gaan, terwijl politici voor de meest acceptabele oplossing zullen gaan.

Onderwijs is onderwerp van maatschappelijk debat Sturing: docent of leerling Inhoud: kennis, vaardigheden, socialisatie, persoonsvorming, emancipatie Macht: centrale of decentrale sturing

Inhoud van de vernieuwingen: inzichten vanuit de onderwijskunde Jonge, zich ontwikkelende wetenschap. Spanningsveld tussen Interne oriëntatie: ontwikkelen van theorieën, concepten en methoden En Externe oriëntatie: nuttig en toepasbaar zijn als wetenschap voor politieke, sociale en culturele doelen

Naar een referentiekader Toegankelijk maken van de kennisbasis van onderwijskundig onderzoek. Hoe staat het met de kennisbasis over onderwijskunde bij docenten en leidinggevenden?

Belangrijkste inhoudelijke onderwijsvernieuwingen Constructivistische uitgangspunten en activerende didactiek Samenwerkend leren, probleem gestuurd leren, bevorderen zelfverwoording en zelfbevraging Competentie gericht onderwijs Bevorderen zelfverwoording en zelfbevraging, bevorderen studentcontrole leerproces, leerdoelen formuleren Werkplekleren Beroepsgerichte aanpakken Doorlopende leerlijnen Mentoraat, aanleren studievaardigheden

Onderwijsvernieuwing Doel: verbeteren van het leren van leerlingen Middel: didactisch handelen leerkracht leerprocessen leerkracht samenwerking en leerprocessen tussen leerkrachten in het team schoolorganisatie schoolcultuur beleid

Proces van vernieuwen: Innovatietheorie Adoptieperspectief Implementatieperspectief Betrokkenheidsmodel Schoolorganisatieontwikkelings- perspectief Systeemperspectief Hoe staat het met de competenties van docenten om nieuwe kennis in de praktijk te implementeren en te verankeren?

Ontwikkelen van professioneel kapitaal Menselijk kapitaal Sociaal kapitaal Besluitvormingskapitaal

Maatschappelijke invloed op het onderwijs Pedagogische idealen/ traditionele vernieuwingsscholen Maatschappelijke druk: meer hoger opgeleiden, minimaal onderwijspeil voor alle leerlingen, aansluiten bij de moderne tijd, aansluiten onderwijs en arbeidsmarkt, internationale onderwijspositie.

Aansturing van het onderwijs door de overheid New Public Management: Output sturing Nadruk op het meten van resultaten Prestatiecontracten Marktwerking Schaalvergroting Introductie van kerndoelen Voorschrijven van aanpak Toezicht Transparantie

Tegenbeweging Van afrekencultuur naar verbetercultuur: Pasi Sahlberg , Finnish Lessons Gert Biesta, Goed onderwijs en de cultuur van het meten René Kneyber en Jelmer Evers, Het alternatief, weg met de afrekencultuur in het onderwijs