Woord Van Leven November 2015 “Laat hen allen één zijn.” Johannes 17, 21 Commento di P. Fabio Ciardi OMI.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Woord van Leven April 2011 “Laat niet gebeuren wat Ik wil, maar wat U wilt.” Marcus 14,36.
Advertisements

Woord van Leven Januari 2010.
Woord van Leven Februari 2009.
Woord van Leven Februari 2011.
Tekst van Chiara Lubich 1949
Woord van Leven Maart 2013.
Woord van Leven Juli 2010 “Het is met het koninkrijk van de hemel als met een koopman die op zoek was naar mooie parels. Toen hij een uitzonderlijk waardevolle.
Woord van Leven September 2012.
Heer, maak van mij een instrument van vrede…
Woord van Leven Augustus 2013.
Woord van Leven Februari 2013 “Wij weten dat we van de dood zijn overgegaan naar het leven omdat we elkaar liefhebben.” 1 Johannes 3,14.
Woord van Leven April 2014.
September 2013 Woord van Leven “We moeten niet liefhebben met de mond, met woorden, maar waarachtig, met daden.” 1 Johannes 3,18.
Woord van Leven Februari 2010.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Woord van Leven November 2009.
Genesis (B-Rasjiet): het begin van alles
Woord van Leven Mei 2010.
Woord van Leven Mei 2011.
Woord van Leven Woord van Leven April 2012 April 2012.
Woord Van Leven Maart 2014.
God en ons.
Woord van Leven December
Woord van Leven November 2012.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Woord van Leven Februari
Woord van Leven Januari 2013 “Overdenk eens goed wat het wil zeggen: ‘Barmhartigheid wil ik, geen offers’.” Matteüs 9,13.
Woord van Leven Juli 2011 Blijf wakker en bid dat jullie "Blijf wakker en bid dat jullie niet in beproeving komen; de geest is wel gewillig, maar het.
Woord van Leven December 2012 “Wie Hem ontvingen en in zijn naam geloven, heeft Hij het voorrecht gegeven om kinderen van God te worden” Johannes 1,12.
Woord van Leven Juni 2011 “U moet u niet aanpassen aan deze wereld, maar uw gezindheid vernieuwen. Zo zult u ontdekken wat God van u wil en wat goed.
Alles komt door U of niet…?
Woord van Leven Augustus 2011.
Woord van Leven Oktober 2012 “Als U het zegt, zal ik de netten uitwerpen.” Lucas 5,5.
Woord Van Leven Mei 2014 “Namens Christus vragen wij: laat u met God verzoenen.” 2 Korintiërs 5,20.
Juni 2013 Woord van Leven "Het is een blijk van Gods genade, wanneer u verdraagt wat u moet lijden voor uw goede daden." 1 Petrus 2,20.
Woord van Leven Oktober 2013.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Oktober 2014 Woord van Leven “Ik ben het brood dat leven geeft. Wie bij mij komt zal geen honger meer hebben, en wie in mij gelooft zal nooit meer dorst.
Woord van Leven Juni 2014.
Woord van Leven September 2011.
Woord van Leven Juni 2010.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
“Jezus zei tegen haar: ‘Geef mij wat te drinken’.” Johannes 4,7
Woord van Leven Juli 2014.
Chiara Lubich e P. Fabio Ciardi
Woord van Leven Augustus 2014.
Woord van Leven Woord van Leven Augustus 2012 Augustus 2012.
Woord van Leven Maart 2015.
Woord van Leven Maart 2011.
September 2014 Woord van Leven “Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard.” Brief aan de Romeinen 15,7.
“de liefde van God”.
Woord van Leven November 2014.
Voorganger: Ds. H. Torenbeek Ouderling van dienst: J. Korthoef
Jezus volgen kan niet in deeltijd
Woord van Leven April 2015 “Ik ben voor iedereen wel íets geworden” (1 Cor 9, 22)
“Ga de weg van de liefde.”
Geloof is je inlogcode Op zoek naar God?.
«Heb uw naaste lief als uzelf» (Marcus 12, 31).
Woord van Leven Oktober 2015
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
“Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan.” Matteüs 25, 40 Woord.
Woord van Leven Februari 2016 “Zoals een moeder haar zoon troost, zo zal Ik jullie troosten.” Jesaja 66, 13.
Hartelijk bedankt voor uw inzet let op: Op het parkeerterrein bij de toren zijn er extra paaltjes geplaatst, let hier vooral op tijdens het parkeren en.
“Houd moed: Ik heb de wereld overwonnen.” Johannes 16, 33
“Ik ben tegen alles bestand door Hem die mij kracht geeft.” (Fil 4,13)
Woord van Leven Mensen van diverse godsdiensten voelen zich aangetrokken door de geest van broederschap die de Focolarebeweging kenmerkt. Men doet de ervaring.
“Zoals de Vader Mij heeft uitgezonden, zo zend Ik jullie uit.”
Woord van Leven Januari 2017
SCHEPPING EN ZONDEVAL Les 1 voor 6 oktober 2018.
Transcript van de presentatie:

Woord Van Leven November 2015 “Laat hen allen één zijn.” Johannes 17, 21 Commento di P. Fabio Ciardi OMI

Wat willen ouders liever dan dat hun kinderen elkaar liefhebben en in harmonie leven met elkaar? Hun grootste verdriet is wanneer er verdeeldheid is door jaloezie, geld of andere kwesties.

Ook God heeft van alle eeuwigheid het beeld voor ogen van zijn eigen familie die verenigd is.

Maar we kennen het dramatische verhaal van de zondeval en de groeiende verdeeldheid van de mensenfamilie. In het boek Genesis lezen we dat Adam de vrouw beschuldigt, dat Kaïn zijn eigen broer doodt en dat Babel de plaats is waar tussen de volkeren verdeeldheid ontstaat…

Het plan van God lijkt mislukt te zijn. Maar Hij geeft zich niet gewonnen en doet steeds weer pogingen om zijn familie te herenigen.

De geschiedenis kent een nieuw begin met Noach, met de keuze van Abraham, met de geboorte van het uitverkoren volk. Tenslotte besluit Hij zijn Zoon naar de aarde te sturen en Hem een grote zending toe te vertrouwen:

de verstrooide kinderen tot één familie samen te brengen, de verloren schapen bijeen te brengen tot één kudde, de muren van vijandschap tussen de volkeren af te breken, om zo één enkel nieuw volk te creëren.

God houdt niet op met te dromen van eenheid. Daarom vraagt Jezus Hem het grootste geschenk dat Hij voor ons allen kan afsmeken: “Laat hen allen één zijn.”

Toen God de mensheid schiep, vormde Hij haar naar zijn eigen beeld en gelijkenis en gaf Hij haar het kenmerk mee van zijn eigen natuur: gemeenschap.

Zo kan ieder mens leven in de wederzijdse gave van zichzelf.

Jezus zegt in zijn gebed tot de Vader: “Laat hen allen één zijn, Vader. Zoals U in Mij bent en Ik in U, laat hen zo ook in Ons zijn.

Het model van onze eenheid is niets minder dan de eenheid die bestaat tussen de Vader en Jezus.

Het lijkt onmogelijk, maar dat is het niet, vanwege dat woordje ‘zoals’: dat betekent dat we één kunnen zijn zoals de Vader en Jezus. Zij betrekken ons immers bij hun eigen eenheid en geven ons die als geschenk.

“Laat hen allen één zijn.” Dáár is Jezus voor gekomen. Daarom is Hij één van ons geworden en heeft Hij onze scheidingen en zonden op zich genomen. En welke weg is Hij gegaan om ons tot eenheid te brengen?

Het is de weg van het kruis. “Wanneer Ik van de aarde omhooggeheven word, zal Ik iedereen naar Mij toehalen” (Joh. 12, 32).

Op het kruis heeft Hij de door de zonde verbroken eenheid hersteld en ons opnieuw tot broers en zusters gemaakt van elkaar.

Aan ons is het nu ons deel te doen en ons ‘ja’ te zeggen op zijn gebed: “Laat hen allen één zijn.” Hoe?

Op de eerste plaats door zijn gebed met vertrouwen te herhalen. De eenheid is een gave van boven, waar we zonder ophouden met geloof om moeten vragen. Vóór iedere beslissing, vóór iedere keuze, vóór iedere handeling zouden we ons kunnen afvragen: helpt dit om de eenheid op te bouwen?

En we kunnen naar plaatsen en mensen gaan waar verdeeldheid heerst om die verdeeldheid op ons te nemen, zoals Jezus heeft gedaan.

Het kan gaan om ruzie in onze familie, om spanningen in onze buurt, meningsverschillen op ons werk, in de parochie, tussen kerkgemeenschappen.

Daar kunnen we onze liefde brengen door te luisteren, door attent te zijn, door te delen in de pijn van die verdeeldheid. En vooral door in eenheid te leven met wie ook deelt in het ideaal van Jezus.

Laten we blijer zijn over “het minder volmaakte in eenheid dan over het meer volmaakte in verdeeldheid”. Verschillen kunnen we ook beschouwen als een rijkdom.

Eenheid is nooit een kwestie van uniformiteit. Misschien vraagt dit van ons extra inspanning. Maar de weg van het kruis is de weg die Jezus heeft gekozen om de eenheid te herstellen.

“Laat hen allen één zijn.” Johannes 17, 21 “Woord van Leven ”, Leven ”, uitgegeven door de Focolarebeweging. Tekst van Fabio Ciardi Deze powerpoint in verschillende talen is te downloaden op: Grafica Anna Lollo in collaborazione con don Placido D’Omina (Sicilia, Italia)