Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

Resultaatgericht Samenwerken
Ervaringen in samenwerking
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Minderhedenforum Weet wat je SAMEN wil. Inleiding 1.Het allochtoon middenveld 2.De ‘federaties’ 3.Het Minderhedenforum 4.Interculturele Rol?
Scouting 2010 Trainingen 2.0. Disclaimer Wij weten (nog) niet alles Wij baseren ons op de informatie van het projectteam van Scouting Nederland Wij zijn.
Van visie naar actie.
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Nieuwe vrienden maken en
Hoofdstuk 5 Onderhandelen over toegang en onderzoeksethiek Methoden en technieken van onderzoek, 5e editie, Mark Saunders, Philip Lewis, Adrian Thornhill,
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Professioneel-Kritische Instelling
Ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling Professioneel-kritische Instelling Training follow-up (dag 2)
Ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling Professioneel-Kritische Instelling Dag 1.
Regionale betrokkenheid bij de beroepskolom Een casus… Dag van de Beroepskolom 5 oktober 2012.
Begeleidingsplannen GGZ
Benzies & Batchies Interactief lesprogramma voor en door jongeren met theatervoorstelling en weerbaarheidstraining Gaby de Lijster.
Jongeren Preventie Team
“Let’s talk about you & me”
Transdisciplinaire projecten
MEE OP WEG Meedoen in het (maatschappelijk) verkeer
De PiëzoMethodiek Een bottom-up methode.
Hoe krijg je het op gang?.
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Individueel transitieplan (ITP) voor arbeidsintegratie
Marketing H1 Marketing Junior Accountmanager.
Dossier Empowerment.
Hoe je een Spil wordt dr. Marleen Goumans MPH Programmadirecteur/lector Kenniscentrum Zorginnovatie HR
Cultuureducatie met Kwaliteit in Oldenzaal. Cultuureducatie met Kwaliteit Rijksregeling voor de periode –1 e tranche: 2013 en 2014 –2 e tranche:
Naar een duurzaam HRM beleid
Tafel dagbesteding gemeenten
ESF Vlaanderen OP Sociale Economie Karel Vanderpoorten
Zelfmanagement Deel 3: Serious soaps over ouderen Verpleegkundige.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Managen analyseren 6 adviseren creëren organiseren begeleiden In kaart brengen Organisaties communicatieve r maken Iets doen ontstaan Mensen.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
Samen(werken) aan Duurzame Inzetbaarheid Van Reactief naar Preventief P&O Netwerkbijeenkomst VGN 1 Februari 2013.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Cliëntenparticipatie: u krijgt er een partner bij! Regio Twente, 10 april
Inclusief organiseren in Kampen het Kamper inkoopmodel presentatie MO-Groep 5 juni Zwolle Hans van der Haar.
Instrument of houding? Implementatie van regionaal en lokaal integraal volksgezondheidsbeleid.
Bert Wissink EBC*L Nederland De EBC*L certificaten en diploma’s voor Business Competence, persoonlijke ontwikkeling en Entrepreneurship European Business.
Vluchtelingen in een gastvrij Brabant Roos Sohier Provinciale Raad Gezondheid/BrabantAdvies.
Nieuwe kansen voor groei van de handbalsport Slagkracht verhogen op: individueel niveau clubniveau landelijk niveau.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
Veendam 9 april 2015 Societeit Past Rotarians
Jaarcongres vereniging Groen van Prinsterer, 27 januari 2017
Resultaatgericht Samenwerken
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
Voor Arbeid en Kansen VAK voor bijzondere doelgroepen
Richtlijnen voor professionele begeleiders
HET HEFT IN EIGEN HANDEN HOUDEN Wouw-Amsterdam
Doelen behalen met activiteiten
Doelen behalen met activiteiten
De PiëzoMethodiek Een bottom-up methode.
Finding ways to promote STI testing among the Afro-Caribbean community
Opstart leernetwerk vaardigheidsontwikkeling
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
Van zorgen voor naar zorgen dat…
Toerismeboeren Kick-off 2018
De toekomst van de maatschappelijke stage
Naar een stad waarin iedereen meedoet
Basistekst : Talentontwikkeling
AMIF Project OCMW Antwerpen
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Effectmeting Cultura en Gemeente Ede
Transcript van de presentatie:

Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015

Probleem Definitie Er zijn meerdere verklaringen voor het feit dat vluchtelingen vaak niet in staat zijn om op eigen kracht een toekomstperspectief op te bouwen: –Individuele factoren Persoonlijke eigenschappen als leeftijd, sekse, vooropleiding, werkervaring, mate van zelfvertrouwen –Cultureel- of groepsgerelateerde factoren Gebrek aan zelfbeschikking, strenge groepsnormen, geen ruimte voor individu –Externe factoren Nederlandse regelgeving, ontwikkelingen in land van herkomst, relatie met ontvangende samenleving: gebrek aan (sociaal) netwerk.

Acties op drie niveaus Acties moeten zich daarom richtten op de drie niveaus: –Gericht op het individu: acties t.b.v bewustwording, het vergroten van zelfvertrouwen in eigen kracht en het verwerven van vaardigheden om met obstakels om te gaan; –Gericht op de groep: acties t.b.v bewustwording en het overwinnen van en omgaan met cultureel en groepsgerelateerde obstakels; –Gericht op de externe omgeving: acties t.b.v samenwerking en kennisuitwisseling m.b.t het wegnemen van diverse belemmeringen bij vluchtelingen.

Actielijnen 1.Activering changemakers 2.Vorming lokale allianties 3.Uitvoering focusgroepen

Activering Changemakers Vluchtelingen uit verschillende gemeenschappen in Nederland worden opgeleid tot Changemakers, en gaan aan de slag met de modules in een aantal gemeenschappen in Nederland. Doelstelling: Het startten van een veranderproces binnen de vluchtelingengemeenschappen om zo cultureel gerelateerde obstakels te overwinnen, waarbij sterke kaders in de gemeenschap worden gevormd om de ontwikkelde methode in eigen kring uit te zetten. Activiteiten -Changemakers worden opgeleid tot trainers -Een landelijke stuurgroep wordt gevormd met vertegenwoordigers uit de Vluchtelingengemeenschappen -De stuurgroep draagt de activiteiten binnen het project, en geeft inbreng aan de inhoudelijke modules voor de focusgroepen -Changemakers zullen op de lange termijn de spil zijn in het proces van sociale verandering binnen de vluchtelingengemeenschap.

Lokale Allianties Allianties worden gevormd tussen lokale vluchtelingenorganisaties en relevante instellingen en organisaties Doelstelling: Het bevorderen van de aansluiting tussen de ondersteuningvraag van vluchtelingen en het aanbod van relevante instellingen Activiteiten -Lokale allianties worden gevormd met experts van vluchtelingenkomaf en vluchtelingenorganisaties en instellingen als bijvoorbeeld de GGD, maatschappelijk werkers, potentiële werkgevers, GGZ instellingen, en werkbegeleiders. -De lokale allianties organiseren kennisateliers t.b.v het geven van inbreng en expertise-uitwisseling tussen de verschillende partners -Relevante instellingen participeren samen met vluchtelingenvertegenwoordigers in een online community -Vanuit de allianties wordt invulling gegeven aan de modules Actie en Stem voor de focusgroepen

Focusgroepen In 8 verschillende steden zijn 11 focusgroepen uitgevoerd door middel van de modules Actie & Stem Doelstelling: Vluchtelingen verkrijgen de kennis, vaardigheden, en attitude die nodig zijn om op eigen kracht obstakels voor zelfredzaamheid te overwinnen, Activiteiten -Op verschillende locaties worden focusgroep bijeenkomsten georganiseerd door changemakers, met elk rond de 15 deelnemers. -Vluchtelingen die behoefte hebben aan ondersteuning worden geworven door de Changmakers om deel te nemen aan de focusgroep bijeenkomsten. -In de focusgroepen doen vluchtelingen vaardigheden op en oefenen ze met deze verkregen kennis en vaardigheden om zo het regie te nemen over het eigen leven. Hiervoor zijn de modules Actie en Stem ontwikkeld in samenwerking met de verschillende partners.

Inhoud training: Actie en Stem 1. Stem: – De eerste module Stem is gericht op het activeren van deelnemers en het in hun eigen kracht komen. – Deelnemers onderzoeken wat nodig is om zelfredzamer te worden, leren hun eigen houden en gedrag kritisch onder de loep te nemen en bewust te worden van het leven hier en nu. – Er wordt gebruik gemaakt van verschillende Changemakers instrumenten zoals het formuleren van wensen en het analyseren van obstakels. 2. Actie: – In de module Actie worden vluchtelingen gemotiveerd om de regie weer in eigen hand te nemen en een nieuwe start te maken: De geïnventariseerde dromen en wensen worden omgezet in realistische en haalbare doelen. – In deze module doen de deelnemers relevante competenties op t.b.v. sociale, educatieve en economische zelfredzaamheid. – Gebruik wordt gemaakt van Changemakers instrumenten zoals de Vaarkaart en de Netwerkanalyse om tot een doelgericht verandertraject te komen en de deelnemer zelf te laten onderzoeken wat nodig is om zijn of haar gewenste einddoel te behalen.