PRIMO Opleiding Taalexpert

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samenwerkend leren lastig -ook voor leraren leerzaam -ook voor leraren
Advertisements

Welkom in groep 8.
Informatieavond 22 april 2013
Professioneel sturen.
Psalm 86 : 6 Leer mij naar Uw wil te hand’len, ‘k Zal dan in Uw waarheid wand’len; Neig mijn hart, en voeg het saam, Tot de vrees van Uwen Naam. Heer’,
Gabriëlschool Hoofdlocatie/Het Kristal
Aanvang eerste leerjaar
De Kor f Openbare basisschool Montessori Welkom.
Kandinsky College Malderburchtstraat
KWALITEITSZORG IN INTERNATEN 1 september A.KWALITEIT Wat is kwaliteit in internaten ? Internaten moeten zelf instaan voor de vormgeving van een.
Co -Teaching Praktisch, actief middel in de klas voor het vergroten/versterken van het handelingsrepertoire van de leerkracht.
ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO Wat staat scholen te doen? Flitspresentaties september / oktober 2012 –
Welkom in groep.
Startbijeenkomst netwerk Taal Havo en Vwo Lydia van Deelen – Meeng, managing consultant CPS M:
Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4
De school wil meer dan de inspectie vraagt ?! Ronde tafel bijeenkomst Vrijdag, 9 april 2010.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Voortgangspresentatie Jonatan Bruggeman
24 januari 2012 universitair onderwijscentrum groningen dag van taal, kunsten & cultuur 2011 Reitdiep College locatie Kamerlingh Onnes Tien jaar werken.
Workshop Teamleiders OGW en sturen op OGW.
Naar een taalgerichte lerarenopleiding ENW AUGent Penvoerende instelling: HoGent 2.
Lees- en Taalonderwijs op de Beatrixschool: ‘naar een zo hoog mogelijk niveau van functionele geletterdheid’ Jaarplan 2011.
Lees- en Taalonderwijs op de Deltaschool: ‘naar een zo hoog mogelijk niveau van functionele geletterdheid’ Jaarplan 2011 Samen grenzen verleggen.
WELKOM.
Hoe krijgt dit gestalte bij ons op school.
Welkom!.
Algemene uitkomsten groepsgesprekken POVO 13 november 2008 Jan Peters Ben Verbruggen.
SYMPOSIUM En nu op weg naar het taalonderwijs van de volgende honderd jaar.
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Fonemisch bewustzijn & Letterkennis in groep 1 en 2 Mariët Förrer
VAN OPVANG NAAR ONTWIKKELING
Welkom op onze informatieavond !
Kwaliteitsbeleid.
Taalarmoede = Kansarmoede Een inspiratiegids om taalgericht en taalontwikkelend aan de slag te gaan binnen tutoring 12 mei 2015.
De Bibliotheek en basisvaardigheden en Kunst van Lezen 0-18 jaar
Regels kun je omzeilen, principes niet.
Onderwijs op de Masten Van onderwijzen naar leren.
Leerlingzorg op Zorgvliet Bianca Meijer intern begeleider
Lezen: doe het goed voor
Mini- symposium zorg. Passend onderwijs. Expertisecentrum Studentbegeleiding Alle 2 e en 3 e lijns-begeleiding samengebracht in één team Regie, samenhang.
Vrijwilligersstage 2. BASISHOUDING EN CONTACT MAKEN.
BELEIDSPLAN. Concept en Pilot jaar  Het team van O.B.S “de Westhoek” voert het zogenaamde Handelings Gericht Werken in (HGW).  We stemmen.
Commitment of Hoe bevlogen medewerkers beter functioneren
VIAVINCI PRIMO Opleiding Taalexpert Keuzemodule NT Blok 6 Taaldoelen, leerstof en toetsing / NT1,NT2 en effectief onderwijzen / Taalbeleid 20 april.
Keuzeworkshop 3 “ouders betrekken bij taalbeleid, hoe doe je dat?” Robertjan de Wilde Docent/Trainer C-lion.
Programma Vaststaande workshop  Link/relatie met opleiding Taalexpert:  Toepassen van taalbeleid op de aanwezige niveaus:  leerling – groep – school.
Ambulante Begeleiding Tine Bruijne september 2015.
Onderwijs in herstelondersteunende zorg ‘Herstel in beweging’ 8 september 2011 GGZ Breburg Jos Dröes.
Welkom. Vroeger en nu Ontwikkelingen in vogelvlucht Eindtermgericht onderwijs Veelal projectmatig, onderwijs en examinering richt zich op samenhangend.
1 van 22 Hoofdstuk 5 Geletterdheid: lezen. 2 van 22 Achtergrondkennis Kennis over lezen: o kennis van de wereld o kennis van de taal:  orthografische.
Toelichting inspectierapport. Agenda Inleiding/welkom Waar kijkt de inspectie naar? Hoe verder? Nog te beantwoorden vragen.
1 van 16 Hoofdstuk 3 Mondelinge taalvaardigheid. 2 van 16 Mondelinge taalvaardigheid Deelvaardigheden: o Luistervaardigheid o Spreekvaardigheid o Gespreksvaardigheid.
Basisvaardigheden Taal een inspectie-onderzoek in het vmbo bbl/kbl en het PrO Jan Rijkers coördinerend inspecteur voortgezet onderwijs Taal in de etalage.
1 van 10 Hoofdstuk 10 Taalbeleid. 2 van 10 Taalbeleid is schoolbeleid Interne en externe kwaliteitsimpulsen Verankering van het taalbeleid in het algemene.
Schoolplan Een verdere uitwerking van onze visie op toekomstig leren.
Toezicht op de kwaliteit van onderwijs en de doorlopende leerlijnen 1. Waarom toezicht? 2. Hoe werkt toezicht? 3. Hoe houden we toezicht op doorlopende.
Naar een professionele communicatie cultuur en profilering van de school.
Burgerkracht begint bij taal
Thema 4: Begeleiden van leerlingen met dyslexie Vakinhoudelijke begeleiding Moderne vreemde talen.
Hoe de onderwijspraktijk aansluit op schoolse taalleerbehoeften
Vertrouwen en Talentontwikkeling Flexibel en Veilig
Welkom op de informatieavond groep 1-2
Aanpak van laaggeletterdheid
taal speelt een rol in alle vakken
PowerPoint Taal Bijeenkomst 5: Onderwijsaanbod uitvoeren/evalueren
Hoofdstuk 1 Taal en taalonderwijs
Reflectie reflecteren is een vorm van oriëntering achteraf, dat wil zeggen, nadat een handeling (of reeks van handelingen) voltrokken is, bezint de handelende.
Ouderavond voor ouders en verzorgers van de leerlingen van CBS de Tarissing
Basisschool De Dassenburcht NUENEN
Transcript van de presentatie:

PRIMO Opleiding Taalexpert Training directeuren en intern begeleiders. 10 september 2015 1

Doelen U bent bekend met taalbeleid, de taaldomeinen en een passend taalaanbod voor de doelgroep leerlingen van uw school. U verwerft nieuwe inzichten om met het team een taalvisie te formuleren en tot versterkt taalbeleid te komen. U bent bekend met organisatie- en veranderkundige aspecten die een rol spelen bij het vormgeven van taalbeleid op de eigen school 2

Wat is dat taalbeleid???

Taalbeleid omvat: alle maatregelen die een school treft om op structurele en systematische wijze de taalvaardigheid van leerlingen te vergroten en het onderwijs (taal) toegankelijker te maken 4

Taalbeleid volgens een plan 5

De hamvraag voor taalbeleid. Hoe gaan wij in ons onderwijs om met taal…. En hoe kunnen we dat verbeteren??

Taalaanbod en domeinen van taal 1.Mondelinge taalvaardigheid, mogelijk te onderscheiden op drie subdomeinen: gespreksvaardigheid luistervaardigheid spreekvaardigheid 2. Leesvaardigheid, mogelijk te onderscheiden op drie subdomeinen: Aanvankelijk technisch lezen Voortgezet technisch lezen Begrijpend lezen 3. Schrijfvaardigheid 4. Woordenschat 5. Spelling 7

Taalvisies Traditioneel taalonderwijs (vóór jaren ‘60 en ‘70) Thematisch cursorisch taalonderwijs (vanaf jaren ’70) Communicatief taalonderwijs (vanaf jaren ’80) Strategisch taalonderwijs (midden jaren ’80) Taal bij alle vakken (vanaf jaren ’80) Taakgericht taalonderwijs (begin ’90) Interactief taalonderwijs (vanaf 1996) Taal-denk onderwijs (breinleren) (vanaf 2010) - Welke visies zien jullie terug in eigen taalbeleid?? Wat zijn de voor-en nadelen van de verschillende visies??? Vraag stellen en bespreken. (artikel Portaal:2013)

Neem tijdens de uitwerking gerust een kop

Taalbeleid is structureel en systematisch Structureel taalbeleid: kwestie van preventie kwestie van doorgaande lijnen Taalbeleid is strategisch: Planningsfase Handelingsfase Meetfase Evaluatiefase

De taalbeleidscyclus (bron: GOK)

De onderzoekende leraar: ‘action research’ Wat vind je terug in je eigen school?

Bij welke MMI-cultuurkleur komt dit tot z’n recht?

PAUZE

Schoolcultuur:… Professionele leergemeenschap??? Drie niveaus van mentale programmering (Hofstede, 1991) uitleggen. Daarna koppelen aan (doelen/acties) uit taalbeleid.

Meting van de organisatiecultuur: directeuren…? OCAI Meting van de organisatiecultuur: directeuren…?

Wat is commitment? Beloften vastleggen, waarbij je je op een bepaald moment bereid verklaart en verbindt om concreet gedrag op een ander moment te vertonen. Je hebt daarbij sterke betrokkenheid bij het eindresultaat. Je doet dit bewust en zelfstandig. Je belofte is vrijwillig, maar niet vrijblijvend.

Waarom is commitment belangrijk? Gecommitteerde medewerkers: functioneren beter, zijn minder geneigd de organisatie te verlaten en zetten zich meer voor in voor de organisatie.

Vergouw-checklist Analyseer en evalueer nu de resultaten van de Vergouw-checklist: welke aandachtspunten voor duurzame inzetbaarheid op jouw school komen naar voren?

Afronden Zijn er nog vragen? Evaluatie: wat neem je mee als (ver)nieuw(d)e bagage?