Welkom. Wil Nijsten Alg. Directeur Acaleph Opleiding, Training en Adviezen B.V.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
INTERACTION DESIGN Week 3.
Advertisements

Proactief veiligheidsmanagement
VCA HOOFDSTUK 3 ONGEVAL.
Workshop SENS Zwolle, 22 november 2012
De relatie tussen logistiek en veiligheid
John Vaupell Justin van der Steen
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Moeder komt met kind praktijk binnen rennen: moeder in paniek en kind hard huilend; Je ziet een buil op het voorhoofd..
Aanpassing Selectie beleid. Waarom aanpassingen in het huidige selectie beleid?
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
RISICO VCA - Hoofdstuk 2.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
GAAN Gewoon Anders Ambulantisering Nieuw
Veiligheidscommissie
Gedrag in organisaties Hoofdstuk VIII
Gedrag in organisaties, 10e editie
Werkplezier: in balans blijven
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
Autisme in de dagelijkse praktijk
Materieelontwikkelingen Ben van Uden Wirtgen Nederland B.V.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
ILT Resultaten Inspectie Baanwerken
VEILIG WERKEN OP HOOGTE
Inzet Cao VVT Honderden gesprekken Bijeenkomsten| Enquête onder 2500 Abvakabo leden Kwaliteit van zorg: bewoners krijgen niet de zorg die ze verdienen.
Visie & Strategie.
Op weg naar de groenste school, resultaatverantwoordelijke teams (RT’s)
Cijfers & Trends Ondernemen In de Kappersbranche 1 april 2015.
Presentatie Presentatie door Elja Barten en John v/d Kimmenade van Stichting Welzijn Laarbeek.
Wat is Lean? Dit is uw organisatie met alles wat daarbinnen gebeurt:
Arbeidsomstandigheden van gedetacheerde medewerkers vanuit de Sociale Werkvoorziening (door Inspectie SZW) Ledendag DetaNet 19 november 2015.
Presentatie praktijk E-movere en Academie Moderne MassageTherapie
Doelen van deze presentatie:
Hulpmiddelen voor bepalen activiteiten
Periode 3 Bouwen en verzorgen van artikelpresentaties Kerntaak: verzorgen ontvangst en verwerking van goederen Hoofdstuk: Leiding en begeleiding Par: 1.2:
Kennissessie Lumina Spark 1 februari | Pagina 2 Doelstellingen Delen ervaringen – vragen Ervaringen Management in Motion? Ervaringen/vragen Interimmers?
Terugblikken en vooruit kijken Irene van Bokhoven & Nienke Foolen invoerteam Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming Jeugd in Onderzoek 2016.
Ondernemingsraad IGSD Steenwijkerland & Westerveld.
Tevredenheidsmeting OCMW Presentatie MC Bea 24/08/09.
“Projectmanagement binnen het ISZF” Henk Post, april 2007 (presentatie Mt Gaasterlân-Sleat)
Omgaan met verandering Elke verandering is een vernieuwing…
Waarom zou ik CtrlWORK op mijn computer activeren? Volgende = → toets.
Vlaamse werkbaarheidsmonitor 2004 CIJFERS OVER KWALITEIT VAN DE ARBEID IN DE VLAAMSE KMO NATIONALE STUURGROEP.
Workshop Peer Review audit Kennisdag 5 juni 2014 Meta Peek.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Gedrag in organisaties Hoofdstuk VIII
Grip op veiligheid en risico’s op de werkplek en het voorkomen van verzuim Hoe zorg ik voor een goed beleid om (financiële) risico’s van veiligheid zoveel.
Is er een probleem? Landelijke cijfers en waar hebben we het over?
Welkom! Nieuwe vormen van medezeggenschap
veilig en gezond bouwen
Veilig werken op hoogte
Werken met rolsteigers
Werken met ladders en trappen
Toolbox Ongunstige werkhouding
Toolbox Veilig werken met de hoogwerker
Toolbox Werken op hoogte
Toolbox Oogincidenten
Werken met ladders en trappen
Deze presentatie gaat over de risico’s van het werken op hoogte en de manieren om deze risico’s te verkleinen. De presentatie is algemeen. Gebruik waar.
Werken met ladders en trappen
Veilig werken op hoogte
Toolbox Werken met ladders en trappen
Deze presentatie gaat over de risico’s van het werken hellende daken en de manieren om deze risico’s te verkleinen. De presentatie is algemeen. Gebruik.
Duurzame inzetbaarheid in de praktijk

Kennisbank Veilig werken
Groeihormoon-stoornis..
De scope van het project
Transcript van de presentatie:

Welkom

Wil Nijsten Alg. Directeur Acaleph Opleiding, Training en Adviezen B.V.

De bouw is risicovol ? Wie zegt dat?

Over hoeveel ongelukken praten we? ISZW onderzocht tussen 1998 en ongevallen in de bouw met totaal 4919 slachtoffers.

Over hoeveel ongelukken praten we? 218 mensen kwamen om het leven!! Bij 1164 slachtoffers blijvend letsel

Ongelukken in de GWW zitten hier nog niet bij, onder StratenmakersfunderingswerkersWaterbouwersSpoorwerkers telde de ISZW in de deze periode 380 slachtoffers en 20 doden.

En het afgelopen jaar? Ruim 1200 bouwplaatsmedewerkers 7.4 procent, heeft het afgelopen jaar verzuimd als gevolg van een ongeval.

Vallen van daken, vloer of platform Val van ladder Val van steiger en aanrijding

Het aantal ongelukken is dus weer gestegen en de sector juist kleiner geworden is. Bij inspectie is gebleken dat vorig jaar 71% van de geïnspecteerde wegenbouw projecten een of meer overtredingen zijn geconstateerd.

Wat kunnen we er met zijn allen hier aan doen?

Introductie van de workshop SAT is volledig afkomstig uit de luchtvaart. Vertaald naar de praktijk van jullie. Toepasbaar bij alle arbeidsorganisaties. Grondlegger voor veiligheid in de luchtvaart is in 1977 gestart.

Hoofdstuk 1.

Waarom een Team-Training? Persoonlijke veiligheid kwaliteit en efficiëntie verbeteren Gezamenlijk belang van organisatie Veiligheid (algemeen) zien als een onderdeel van je dagelijkse werk Sociale verantwoording Toenemende interesse media Behoud goede naam Kosten van incidenten/ongevallen/aansprakelijkheden stijgen

Teambuilding ? Elke dag moeten we als een team werken waarom dan niet als een EFFECTIEF TEAM? Grondwerker Wegwerker Uitvoerder Projectleider Directie Iedereen van de gehele organisatie

Team karakteristieken Gemeenschappelijke doelen Gemeenschappelijk gedrag Onderlinge afhankelijkheid SYNERGY = Hogere Prestatie

70 tot 80 % van alle incidenten gebeurt door MENSELIJKE FACTOREN ! Vermoeidheid Werkdruk (persoonlijke werkdruk) cognitieve overbelasting Onvolledige informatie betreffende de werkzaamheden Gebrekkige onderlinge communicatie Falende beslissingen of gebrekkige beslissingen Macho gedrag

Waarom is een Team zo belangrijk? Fouten worden uitgelokt door onze eigen menselijke beperkingen zowel psychische en ook fysieke De sleutel tot VEILIGHEID is het beheersen van fouten Jullie kunnen het verschil maken

Vergelijkenis van de beide arbeidsgebieden Cockpit Arbeidsplaats met hoge techniseringsgraad Teamwerk met hoge specialiseringsgraad Hoge psychische en fysieke belasting Vaak zeer snel wisselende arbeidsintensiteit Verwerking van veel informatie Confrontatie met dwingende beslissingssituaties Kleine fouten >> Fatale consequenties Jouw werkplek Arbeidsplaats met hoge techniseringsgraad Teamwerk met hoge specialiseringsgraad Hoge psychische en fysieke belasting Vaak zeer snel wisselende arbeidsintensiteit Verwerking van veel informatie Confrontatie met dwingende beslissingssituaties Kleine fouten >> Fatale consequenties

Luchtvaart veiligheid werkt effectief ook bij jullie organisatie beide arbeidsgebieden hebben de volgende overeenkomsten Teamwerk vereist is Tijdsgebonden is Complex is Stressvol kan zijn Opleiding en training vereist zijn Strakke planning van de uitvoering van de werkzaamheden

Resultaat van een team. Vermindering van fouten Hogere tevredenheid van iedereen Prettigere werkomgeving Collega’s zien als een echte collega Gezamenlijk verhogende werking op het gebied van Veiligheid

Zijn er ook valkuilen? Ja, als we te hard van stapel lopen Als we de training maar eens in ons leven doen mislukt het Als we veiligheid, houding en gedrag als vrijblijvend willen blijven zien In de werkomgeving is er al een goed veiligheidssysteem DAT BEN JIJ

Vermoeidheid Doelstellingen: Herken hoe vermoeidheid prestatie ondermijnt Het effect van dag/nachtritme op de slaapcyclus Je eigen strategie ter voorkoming van vermoeidheid

Vermoeidheid en prestatie Onderzoek heeft aangetoond dat: Een persoon die gedurende 24 uur onafgebroken wakker blijft, slechts een beoordelings en reactievermogen heeft van een volwassene met een alcoholpromillage van 1 promille in het bloed Bron:Dawson en Ried 1997 BAC

Tekenen en symptomen van vermoeidheid Vergeetachtigheid Dutten/wegdromen Trage reactie Verminderde oplettendheid Slechte communicatie Slecht humeur Verkeerde beslissingen

Stof tot nadenken Three Mile Island Started at 0400L. Chernobyl Nuclear Accident started at 0125L. Bhopal Chemical Plant Disaster started at 0057L.

Alcohol Alcohol is het meest gebruikte slaapmiddel wereldwijd. Veel mensen denken dat ze na het nuttigen van een stevige borrel beter slapen. MAAR alcohol onderdrukt de REM slaap en leidt tot een verstoorde slaap.

Alcohol blijft 24 uur in het bloed Hoe zou u het vinden als een collega u komt ophalen maandagochtend vroeg om naar het werk te gaan. U merkt dat er een alcoholgeur in de auto hangt. GAAT U MEE? OF?