Aan welke eisen moet een iMMO-rapport voldoen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een gebrek aan patiëntveiligheid
Advertisements

Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Inleiding Na het bestuderen van dit hoofdstuk kun je:
Vapro -D Month Year Givaudan.
KNA Discussiemiddag Specialistisch Onderzoek Fysieke Bescherming Depotbeheer PvE / actoren / specificaties Roel Lauwerier (ROB) Met dank aan Dingeman Boogert.
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
Waarom een Award?  Doel: toekomstige food managers bewust maken van de aspecten gezondheid en meerwaarden van voedsel.
‘Ik kan niet alles vertellen…’
Onderwerp Vraagstelling Theorie Methodiek verslaglegging
Bent u al klaar voor Taakherschikking?
DE NOTARIS EN BEMIDDELING: 10 jaar later 20 mei 2009.
Debriefing 24 januari 2012.
2.3 De pet past ons allemaal Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk.
Normstelling bestuursrecht
Respons ervaringscertificaten beoordelen Aantal uitgezette certificaten: 81 Aantal teruggekregen certificaten: 45 Van 9 certificaten is bekend dat er geen.
Symposium Palliatief Netwerk
2e invalshoek: vrije wil als zelfverwerkelijking
Academische vaardigheden - C1.5
E XAMEN SAMENVATTEN 2010 II 1. Hoe luidt de beoordeling van de samenvatting? 2. Hoe ziet de samenvatting eruit?
 Psychische problemen =>asielzoekers kunnen hun verhaal vaak niet goed vertellen.  Risico:ten onrechte worden afgewezen.  Belangrijk: vroeg in de asielprocedure.
Meldpunt Asielzoekers met Psychische Problemen
Angelique M. Reitsma, arts
Partner for progress SigmaCert Opzetten handboek Voorbereiding certificatie audit Evere,
DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE TRUSTEE
Acceptatiemanagement conform B-Accept Winand van Drenth
Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
De (T)OR en de bestuurder
Startbijeenkomst ptaak jaar 2
Wat is de zin van het leven?
Visum en overheidsopdrachten
Lex Bijlsma, 1999Overdragen van de informatica: Referee-rapporten1 Referee-rapporten Berust gedeeltelijk op materiaal van Marc van Kreveld.
Dave Velleman & Ralph Severijns
WELKOM Studiedag 15 maart instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek Welkom Mededelingen Programma Resultaat Geluid mobiele telefoons uitschakelen.
Dana Baldinger Rechtbank Amsterdam.  Wie zijn jullie en wie ben ik  Over mijzelf: ◦ asielrechter ◦ Proefschrift bewijs en rechterlijke toetsing.
Methoden & Technieken van Onderzoek Maurice Scheepers Kamer H4.318
Rapportagetechniek Wat moet er in een voorwoord?
Hoofd- en deelvragen sectorwerkstuk 4 mavo.
KWARTAAL 2 JAAR 2 SLC. vandaag Programma kwartaal 4 Opdrachten Werkbezoeken eindgesprekken.
Social work Week 2.
STUDIE DAG 22 november instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek WELKOM! Praktisch: mobieltjes: lunch uur: enquête: letters: afsluiting.
Het deskundigenbericht in het civiele recht
Laatste bespreekpunten iMMO-studiedag, Evert Bloemen & Elsbeth Kors
Rapportagetechniek Wat moet er in een voorwoord?
Kanttekeningen bij de huidige manier van toetsen van accountantskantoren Dia 1 2 december 2015 Gert van den Brink AA.
… in bijzondere wetten advies en trainingscentrumFrank Joosten Themadag BIBOB, 15 december 2009 Actuele ontwikkelingen.
Het openbaar ministerie tussen uitvoerende en rechterlijke macht Annelies Balcaen & Tom Vander Beken Institute for International Research on Criminal Policy,
Instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek (iMMO) Toetsing van medische rapporten door de vreemdelingenrechter 22 november 2014 Mr. A.P.W. Esmeijer.
Uw huurovereenkomst tips & tricks ARAG, 4 juni 2014.
Klanttevredenheids- onderzoeken 2012 Terugkoppeling ALV, 23 mei 2013.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Moet de vraagstelling aan de deskundigen anders? Moet de vraagstelling aan de deskundigen anders? Mr. W.A (Jim) Faas, verzekeringsarts Deskundigenbijeenkomst.
DE RECHTZAAK Celine Braeken.. Ik heb gekozen voor het onderwerp de Rechtszaak omdat ik dit een heel interessant onderwerp vindt waar ik persoonlijk nog.
Claimbeoordeling beperkingen en mogelijkheden Simon Knepper verzekeringsarts, rga.
Natuurwetenschappelijk onderzoek Hoe doe je dat? Hoe leer je dat?
AOS docentonderzoek bijeenkomst 8 Dataverzameling: Eigen instrumenten, ontwerp.
Inleiding  Cursusmateriaal: naslag  Doel: versterken van positie en functioneren GMR  Uitgangspunt: optimaal functioneren betrokken scholen  Werkvorm:
DE UITEENZETTING schrijfdoel lezers uitleggen hoe iets in elkaar zit of hoe iets is, vertellen wat er gebeurd is of gebeuren.
{ Kwaliteit in de dierenartsenpraktijk Verleden en heden.
W KKGZ Enkele (nieuwe) aspecten mbt openheid over incidenten.
Workshop Peer Review audit Kennisdag 5 juni 2014 Meta Peek.
Aanbesteden ICT outhousing en outsourcing
Aanbesteding Storage, servers en Back up
Aanbesteding HHs Collegeweb.
Aanbesteding schoonmaak en sanitaire artikelen
Hoe houd je het afstudeer-programma van je opleiding future-proof?
Argessie Les 4.
Fijn dat je voor ons kiest Fijn dat je bij ons blijft
Het vragenuurtje Symposium Provinciale Raad Orde der Artsen te Antwerpen
Examen samenvatten 2010 II Hoe luidt de beoordeling van de samenvatting? Hoe ziet de samenvatting eruit?
Transcript van de presentatie:

Aan welke eisen moet een iMMO-rapport voldoen Overheid vs vreemdeling Drie globale eisen aan het rapport Inspiratie uit verzekeringsgeneeskunde Maak protocol en standaardrapport/vragen Medische aspecten in asielprocedure Te beantwoorden vragen bij Horen en Beslissen. Toekomst: beoordeling geloofwaardigheid?

Positie overheid Overheid Zorgvuldig onderzoek (art. 3:2 Awb). MediFirst wordt standaard als deskundige ingeschakeld. Lang gevecht geweest. IND dacht het zelf wel te kunnen beoordelen. Dit probleem blijft.

Positie overheid 2 De overheid heeft een vergewisplicht. De overheid moet altijd bezien of het advies op een onpartijdige en zorgvuldige wijze tot stand is gekomen. Daarnaast moet het rapport naar inhoud inzichtelijk en concludent zijn. Zo ja. Dan mag de overheid afgaan op de inhoud van het rapport.

Positie vreemdeling Kan niet zonder een deskundige kanttekeningen maken. Concrete aanknopingspunten voor twijfel aan het deskundigenoordeel van MediFirst. Deskundigenrapport van MediFirst is een bewijs van de stelling van de vreemdeling. De stelling van de vreemdeling moet wel duidelijk zijn.

Eisen aan rapport iMMO als partijdeskundige 8:34 Awb gerechtelijke deskundige analoog De deskundige die zijn benoeming heeft aanvaard, is verplicht zijn opdracht onpartijdig en naar beste weten te vervullen. Rapport naar inhoud inzichtelijk en concludent (eis MediFirst analoog)

M.a.w. rapport moet aan drie eisen voldoen: Naar beste weten (deskundigheid) Onpartijdig Naar inhoud inzichtelijk en concludent

Inspiratie uit Verzekeringsgeneeskunde 1 Leidraad medisch deskundigen in bestuursrechtelijke zaken. http://www.rechtspraak.nl/Procedures/Landelijke-regelingen/Sector-civiel-recht/Documents/Leidraad_deskundigen_WT.pdf

Inspiratie uit Verzekeringsgeneeskunde 2 Richtlijn medisch specialistische rapportage. Van de KNMG http://www.nvmsr.nl/documents/Richtlijn+Medisch+Specialistische+Rapportage-1.pdf

Inspiratie uit Verzekeringsgeneeskunde 3 Regeling verzekeringsgeneeskundige protocollen arbeidsongeschikheidswetten. (bijlage 5, Algemene inleiding) http://www.st-ab.nl/wetwiaor1rvpa-05.htm Interessant vanwege wetenschappelijke onderbouwing.

Maak een protocol! Beschrijf deskundigheid. Gebruik de vragenlijst om de eigen waarnemingen te objectiveren. Gebruik de medische stukken die er zijn inclusief onderliggende rapportage. Beantwoord de vraag die voorligt.

Welk tijdstip? Liefst voor het gehoor, staat het sterkst in de procedure. Anders erna maar dan moet je met terugwerkende kracht kijken en dat lijkt lastig.

Medische aspecten in de asielprocedure Medische aspecten bij het Horen en Beslissen Littekens als bewijs Vreemdeling kan niet tijdelijk/permanent reizen Vreemdeling kan niet verklaren over de mensenhandel waar hij slachtoffer van is geworden

Werkinstructie 2010/13 Werkinstructies 2010/13 Kan er gehoord worden? Zijn de incoherenties en inconsistenties te herleiden tot de medische situatie van de vreemdeling?

WI is problematisch IND als leugendetector. Als er inconsistenties zijn als gevolg van de medische situatie dan nog behoudt de IND zich het recht voor deze tegen te werpen. De verklaring van de vreemdeling wordt niet automatisch gevolgd. Probleem is dus verlegd. Disc. Eerst over aanwezigheid medische omstandigheden. Nu over de consequenties voor geloofwaardigheid.

Bijdrage iMMO Kan het iMMO iets zeggen over de geloofwaardigheid??? Open vraag. Dit ligt nu volledig bij de IND. iMMO moet daarom de correcte vragen beantwoorden en goed motiveren aan de hand van de aanwezige stukken, de eigen observaties, de testen en de wetenschappelijke literatuur.

Vragen die iMMO moet beantwoorden 1) Kan (kon) er gehoord worden? 2) Is (was) de vreemdeling ten tijde van het gehoor in staat coherent en consistent te verklaren?

Toekomst? IND heeft alleenrecht op beoordeling geloofwaardigheid. Kan dit monopolie worden doorbroken?

Literatuur Genoemde verzekeringsgeneeskundige stukken. Hoofdstuk 8, Medische aspecten bij Horen en Beslissen uit Best Practise Guide Asiel, sept. 2012. Werkinstructie 2010/13