Boekbespreking Differentiëren is te leren, Aafke Bouwman

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Advertisements

Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Wat is er met mijn mama? Informatie over de ziekte ALS bedoeld voor kinderen op de basisschool. (Met nadruk bedoeld om samen met uw kind door te nemen)
Workshop Leren Leren in de praktijk 4 maart 2009
Onderwijsbehoeften en Schoolprofiel.
De Biezenhof een BAS-school? een BAS-school?. Voorgeschiedenis n maart tot september 2010: Waar willen we naar toe? n september 2010: Presentatie BAS.
OBS Twekkelerveld Op 18 maart 2007 heet OBS Twekkelerveld voortaan een BOOM school. BOOM staat voor Beter Onderwijs Op Maat. In de nu volgende PowerPoint.
St. Trudoschool Vindplaats techniek.
Werken naar onderwijsbehoeften
Missie Omgeving Identiteit Waarden & Overtuigingen Vaardigheden
LEEFSTIJL vanuit Amerika 1986 voortgezet onderwijs
Meervoudige intelligentie
Lesgeven en begeleiden
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Collectief portfolio groep 3
Powerpoint in de klas Michiel D. Jansen o.b.s. De Draaimolen.
Algemene ouderavond Leerjaar 3 Leren & Werken 9 september 2013
Opbrengstgericht werken mbv peilingsactiviteiten
Het VPI als basis voor integraal handelingsgericht indiceren
Portfolio
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
Van doelen naar reflectie
Informatie- avond groep 6
Interpreteren van data
Actieonderzoek instructietafel.
Tweede wereldoorlog.
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Informatie-avond groep 4-5
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Online filmpjes maken. (
Online filmpjes maken. (
Agenda Informatie over pesten Wat doen kinderen online?
Motivatie & differentiatie
Schrijver: Diane Heacox, Ed. D. Eerste druk, eerste oplage Titel: Kinderen en… hun manieren van leren. Differentiatie in de klas. Vertaling: Studio Imago.
Studieloopbaancoaching Kwartaal 2 week 1
Flip de Proef Hoofdstuk 4 maar dan anders…. Wat is dat? Hoofdstuk 4 gaat over handig tellen. Dat gaan we proberen 's op een andere manier te doen. Ik.
Slc. Hoe gaat het ?? 4.5 Opdracht: Mijn studievaardigheden Planning: kwartaal 2 Inleveren via: Inleverknop van module SLC via Voor deze opdracht.
VIAVINCI IB/ZC opleiding 1 Leerthema 5 – De leraar centraal Practicumdag.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Omgaan met verschillen tussen leerlingen. Suzanne Vlug.
Digitale portfolio´s Volgende. Waarom? Heb je ook niet zo vaak gehad dat een kind in de klas zoiets moois maakte dat je dacht, het is wel jammer als we.
Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving.
Vele wegen leiden naar Rome Over differentiëren in het Primair Onderwijs EDR Studiedag 22 november 2012 Onderwijs op maat Jantine Kuijpers
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
Hoe maakt u de juiste keuze?. Drie populaire begrippen die bij elke demonstratie genoemd worden…
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
De functionele reken-wiskundemethode. de functionele reken-wiskundemethode.
“Van Wieg tot Werk” “Van Wieg tot Werk”. Basisscholen gemeente Brunssum Onder het schoolbestuur van Movare zijn er 9 scholen; m.n. Meander, Koningin Beatrix/Treebeek,
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Hoe zet je leerlingen aan het werk?
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Gejanna de Haan Petra Buist Geesje Fokkens
Titel Stap 1 Aanleiding Stap 2 Als we niets doen Stap 4 Aanpak
Onderwijzen is opvoeden
Van rapport naar portfolio
Digi(bord)boek project <titel project>
Naar een typologie van scholen
Verhage, H. (2005). Coachend opvoeden. Soest: Uitgeverij Nelissen.
Boekbespreking pedagogiek leerlijn 2
Boekbespreking “Soorten intelligentie” ~ Howard Gardner
Kinderen vragen OM DUIDELIJKHEID
Toolbox Communicatie Samen doen we het beter!.
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
“Christelijke pedagogiek als handelingswetenschap” VR2VR02
Opvoeden met grenzen Titel van het boek: Opvoeden met grenzen
OGI Een datamuur in de klas.
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
100% Subsidie Ontwikkeladvies 2019.
Transcript van de presentatie:

Boekbespreking Differentiëren is te leren, Aafke Bouwman Presentatie gemaakt door: Leanne Arens (P2B)

Titelweergave Schrijver: Aafke Bouwman, i.s.m. Geraldine Brouwer, Leanne Jansen en Els Loman Jaar: 2013 Titel: Differentiëren is te leren, omgaan met verschillen in het basisonderwijs Plaats en naam van uitgever: Ten Brink, Meppel

Onderwerp Het boek gaat over differentiëren: wat dit is en hoe je dit kunt doen De piramide van leerkrachtvaardigheden (die laat zien dat je als leerkracht eerst een aantal basisvaardigheden moet beheersen, voordat je goed kunt differentiëren) Hoe je leerlingen kunt clusteren: groepsoverzicht, datamuur, groepsplan Wat IGDI+ is en hoe je dit kunt inzetten

Thematiek Het boek is geschreven voor leraren om deze te helpen/ te leren differentiëren (praktische handvaten bieden) De hoofdgedachte van het boek is: antwoord proberen te geven op de vraag hoe je tegemoet komt aan de verschillen tussen leerlingen zodat zij allemaal optimale prestaties kunnen behalen!

Beoordeling over het boek Duidelijk geschreven, met veel tips en concrete uitwerkingen waar je direct mee aan de slag kunt Geeft veel verschillende vormen van differentiatie (er zit dus allicht iets bij wat je aanspreekt en waar je wat mee kunt) In de bijlagen staan veel voorbeelden van groepsplannen, hier kun je veel steun aan ervaren bij het opstellen van je eigen groepsplan Het boek geeft veel praktijkvoorbeelden, wat erg nuttig is! Kortom: goed boek! Duidelijk geschreven, je kunt er veel uithalen en steun aan ervaren als je zelf aan de slag wilt met differentiatie 

Visie (identiteit) van de schrijver Aafke Bouwman werkt bij CPS en heeft een brede praktijkervaring als leerkracht Haar visie is dat elke leerkracht het onderwijs zó vorm en inhoud moet geven, dat er aan de verschillen tussen kinderen recht wordt gedaan! Citaat: “U zult wel moeten differentiëren, omdat het huidige curriculum is afgestemd op de gemiddelde leerling.” In dit boek komt dat duidelijk naar voren: het beschrijft waarom je moet differentiëren, welke mogelijkheden er zijn en hoe je differentiatie organiseert Ik ben het met haar eens: differentiatie is noodzakelijk, als je recht wilt doen aan ieder kind

Twee opvallende, aansprekende citaten “Goed differentiëren is een vaardigheid die leerkrachten niet van de ene op de andere dag beheersen… Pas als ze een aantal basisvaardigheden beheersen, kunnen ze zich gaan bekwamen in het differentiëren.” Mooi citaat: de basisvaardigheden komen hierna uitgebreid aan bod, daardoor weet ik voor mijzelf beter waar ik eerst aan kan werken voordat ik toekom aan het échte differentiëren “Om goed te kunnen differentiëren is het noodzakelijk dat u kennis hebt van de doelen en de leerlijnen van de onderwijsinhoud. Alleen dan bent u in staat om te schakelen in de leerstof en zodoende tegemoet te komen aan de behoeften van leerlingen.” Mooi citaat: als je kennis hebt van de doelen en leerlijnen, kun je je differentiatie zó inrichten dat je elk kind ‘te pakken hebt’.

Wat heeft mij verrijkt? Hoofdstuk 3: dit heeft mij verrijkt, omdat hier de vijf rollen van de leerkracht worden aangegeven. Natuurlijk zijn dit dingen die je onbewust wel doet, maar door je er bewust van te worden, kun je deze rollen ook bewust inzetten om tot goed differentiëren te komen! Hoofdstuk 4: dit hoofdstuk geeft drie verschillende manieren aan hoe je leerlingen kunt clusteren (groepsoverzicht, datamuur, groepsplan). Door hier kennis van de hebben kun je per situatie en per klas kijken hoe je de klas wilt clusteren. Vandaar dat ik dit een verrijkend hoofdstuk vind. Hoofdstuk 5: dit hoofdstuk legt uit wat IGDI+ is, nl. een differentiatiemodel waarmee je gedifferentieerde instructie en begeleiding kunt geven. Daarbij worden de zes fasen uitgebreid behandelt. Nuttig om te weten: dit kan ik zo inzetten in de stage, waar je denk ik veel profijt van kunt hebben!

Einde.