De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Onderwijzen is opvoeden

Verwante presentaties


Presentatie over: "Onderwijzen is opvoeden"— Transcript van de presentatie:

1 Onderwijzen is opvoeden
Prof. Dr. W. Ter Horst

2 Inhoudsopgave Zakelijke gegevens Onderwerp Thematiek
Persoonlijke beoordeling Visie (identiteit) van de schrijver Citaten uit het boek Wat heeft mij verrijkt?

3 Zakelijke gegevens Titel: Onderwijzen is opvoeden Auteur: W. Ter Horst
Uitgeverij: KOK Doel van het boek: Een essay voor schoolmensen

4 Onderwerp W. Ter Horst heeft opgemerkt dat er een toenemende behoefte is om onderwijzen te mogen beschouwen als een vorm van opvoeden. Wat maakt een mens tot mens? Komt dat door een cito-toets of juist door verantwoordelijkheid en liefde?

5 Thematiek Waarom heeft W. ter Horst ervoor gekozen om voor de leerkrachten op te komen? Hij ziet dat er meer veranderingen komen in het onderwijs. Vroeger werder de leerkrachten gezien als echte leermeesters en werd het vak ook gewaardeerd. Nu komt de leerkracht steeds negatief in het nieuws, terwijl de nieuwe opvoedingsmethodes nog veel te jong zijn. de leerkrachten hebben simpelweg nog te weinig ervaring om de nieuwe opvoedingsmethodes tot stand te brengen. W. Ter Horst wilt duidelijk maken dat de leerkrachten geen ‘lespoepers’ zijn. Alleen met liefde, geduld, vertrouwen, verantwoordelijkheid en met doorzettingsvermogen kunnen de kinderen op een goede manier leren en kan de leerkracht op een goede manier lesgeven.

6 Persoonlijke beoordeling
Dit is voor mij een waardevol boekje, omdat deze onderwerpen ook terug kunnen komen in mijn beroepsleven. Ik woon dichtbij Zoetermeer, waar dit verhaal zich ook afspeelt. Ik kan mij goed voorstellen dat we steeds meer een ‘lespoeper’ worden (als leerkrachten). Dit boek helpt mij enorm in de twijfels die ik over de pabo en over mijn beroep. Ik vertrouw ook enorm op de dingen die W. ter Horst zegt

7 Visie van W. ter Horst Vreugde en verdriet bijten elkaar niet. Toen mijn vrouw overleed, dacht ik: Nu is m’n levensgeluk voorbij, nu kan ik me aan niemand meer binden, ik wil het ook niet meer. Totdat onverwachts de vrouw in m’n leven kwam met wie ik inmiddels bijna twintig jaar getrouwd ben. Opeens was ze er: de liefde. Ze overkwam me. Ik vond haar zonder dat ik ernaar had gezocht.” U bent door grote diepten gegaan. Is er een persoon in de Bijbel met wie u zich verwant voelt? „David.” Geëmotioneerd: „Het gebeurde tijdens een van de dieptepunten van m’n leven: ik zette de radio aan en hoorde iemand vertellen over de geschiedenis van David waarin hij het bericht van de dood van zijn kind hoort. Toen waste hij zijn aangezicht, staat er. Dat verhaal raakte me diep. Treffend is wat David uitroept na de dood van zijn Absalom. „O Absalom, ware ik voor u gestorven.” Dat is zo herkenbaar...”

8 Citaten Waterink: "De vorming van de mens tot zelfstandige, God naar Zijn Woord dienende persoonlijkheid, geschikt en bereid al de gaven, die hij van God ontving, te besteden tot Gods eer en tot heil van het schepsel, in alle levensverbanden, waarin God hem plaatst" Korczak: “Het kind heeft het recht te willen, te manen, te eisen … het heeft het recht  te groeien, te rijpen en eenmaal gerijpt, vruchten af te werpen.”

9 Verrijking Passie Leerzaam Belangrijke informatie


Download ppt "Onderwijzen is opvoeden"

Verwante presentaties


Ads door Google