EIEREN
Soorten en grootte Een gemiddeld ei van een kip weegt rond de 66 gram. Het zwaarste Nederlandse kippenei woog 215 gram. Een ei van een struisvogel kan tot 2 kilogram wegen. Het kleinste ei is dat van de kolibrie en weegt slechts 0,5 gram.
Verkrijgbare eieren Scharrelei: max. 9 per m2 Vrije uitloop ei: zelfde maar 8 uur p/dag buiten Bio-ei : Biologisch voer, max. 4 per m2 _____________________________________________________________________ Voorbeelden speciaal voer ei: Maïsei (voer met maïs) Volarenei (voer met volkoren granen) Zonnebloemei (voer met zonnebloempitten) Viergranenei (voer met 4 granen) Columbus-ei/Omega-3 ei (voer met oliën, rijk aan omega-3)
Classificatie Bij de verkoop worden eieren als volgt geclassificeerd: S - ei van minder dan 53 gram M - ei van 53 - 63 gram L - ei van 63 - 73 gram XL - ei van 73 gram of meer DD - ei met twee dooiers (dubbeldooier)
EICODE 0: biologisch ei 1: vrije uitloop ei 2: scharrelei 3: kooi-ei Huisvesting kip Land van herkomst Bedrijfsnr./ stal nr.
Onderdelen De cuticula is een beschermende laag die ervoor zorgt dat het ei niet uitdroogt en beschermt is tegen schimmels en bacteriën.
Ontwikkeling tot kuiken
Toepassingen – zelfstandig gerecht in verschillende vormen zoals gekookt, gebakken, als spiegelei of omelet – garnering van bijvoorbeeld salades, koude schotels – bindmiddel voor sauzen – plakmiddel bij het paneren van vlees, vis of kroketten – glansmiddel bij het bestrijken van bijvoorbeeld bake-off producten
Verbruik Nederlanders eten gemiddeld 180 eieren per jaar . Dit is niet alleen je gekookte en gebakken ei. In bijvoorbeeld koekjes, beschuiten of mayonaise zit vaak ook ei. Eieren komen uit een kip. Oorspronkelijk legt de kip maar twaalf eieren per jaar . In de dierindustrie is dit aantal opgevoerd tot 320.