Conculegaruzie: de strijd om de peilingen Maurice de Hond Versus NOVA / Interview-NSS.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Het doen van eigen onderzoek
Uitleg meewerkend voorwerp (mv)
Wat zijn goede peilingen?
Verborgen vormen van pesten
De eerste 10 Nederlandse grondrechten (bron: Schooltv)
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Koninkrijk Bingo. KONINKRIJK BINGO Wie was de eerste Nederlandse koning? VRAAG.
De mayonaisepot en de koffie
Vraag enkel 1 minuutje van je tijd!!! Met muziek.
Deel C: Participatie (p ) Participatie = inspraak = luistert men naar mijn mening?  in het gezin?  op school?  in België?
Indien je vóór mij zou sterven,
Maatschappijleer 1 Nadya Karim
Parlementaire democratie
Welkom bij de enige onafhanklijke en objectieve nationale kieswijzer
 Een uitvoerder is ongeveer de baas als er iets gebouwd moet worden. Hij/zij regelt de plannen en zorgt voor alle benodigheden. De uitvoerder werkt.
4.1: Het parlement is baas boven baas
Er zijn vele goede redenen om niet, blanco of ongeldig te stemmen.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Dienen en liefhebben Romeinen
“Werpt een duidelijk licht op de zaak!”
1/9 2/9 INHOUD Wat is een referendum precies? Wie zijn de kandidaten? Wat zijn de voordelen van zo’n burgemeestersreferendum? En wat de nadelen? Conclusie.
Presentatie Viresh & Arthur Burgemeestersreferendum Zoetermeer 2003.
Samenvatting in beeld van het werkboek Maatschappijleer
DE GEMEENTERAAD!!.
Parlementaire democratie
Parlementaire democratie Welk soort parlementaire democratie vind je nu in Nederland het beste?
Ik vraag slechts één enkel minuutje van je tijd!!!
Match made in Mekka Online daten voor moslim vrouwen
Ouder worden met een verstandelijke beperking, volgens mensen zelf en hun familie (Mieke Cardol en Tineke Meulenkamp) Ine Mestdach 1BaO b2.2.
3.1 Roep om harde rechtsstaat via de media
Politiek jargon Bingo.
Gespreksvaardigheden
Extra van democratie.
4.1: Het parlement is baas boven baas
Staatsinrichting, Paragraaf 2
Baas boven baas.
Schokland 3.0 Politiek-juridische dimensie
OR-verkiezingen: tweetrapsraket
Enkel 1 minuut van je tijd!!!
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Opiniepeiling. O Eens O Oneens 1. Ik voel mij Europees burger. Opiniepeiling.
FADO 2011 Stigmatisering van Verslaafden ‘In de driehoek’, Utrecht, 17/11/2011 Masha Spits & Suzan Oudejans Mark Bench VOF.
Hoofdstuk 3: Parlementaire democratie
Volle OR en hoge verkiezingsopkomst: Utopie of goed realiseerbaar?’
Marketing Coen van Wetering
Wat is zonde?! Hebr.4: Nu wij dan een grote Hogepriester hebben, Die de hemelen is doorgegaan, namelijk Jezus, de Zoon van God, laten wij aan.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Dagdeel 3 conflicthantering
IK EN DE ANDER Levinas ( ). Levinas Emmanuel Levinas ( ) wordt, na een relatief lange onbekendheid gedurende zijn leven, vandaag internationaal.
§5: Nederland kiest! Eens per 4 jaar stemmen voor politieke organen: -Tweede kamer -Provinciale Staten -Gemeenteraad Eens per 5 jaar stemmen voor: -Europees.
Blok 2 Vrijheid in Nederland
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Knelpunten in de politiek.
Doet ie het of doet ie het niet?
S/k/l interviewen.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
Blok 2 Vrijheid in Nederland
Politieke Bingo Openingsdia Beeld op de positie van dit grijze kader.
Introductiequiz gemeenteraadsverkiezingen
Is de ledenpartij achterhaald?
Nee-zeggen Footer Text 12/30/2018.
Hoofdstuk 1 Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je?
Democratie of dictator
Gemeente en Provincie Hoofdstuk 7.
Democratie en Dictatuur
Hier de titel van de presentatie invoegen
Aantekening van: Wie is de baas
GRIP OP GROEI Resultaten 0-meting
Transcript van de presentatie:

Conculegaruzie: de strijd om de peilingen Maurice de Hond Versus NOVA / Interview-NSS

Kernpunten onenigheid De Hond: ‘Misleiding door NOVA / Interview-NSS’ Optiemogelijkheden vs. open vraag: de respondent ‘vergeet’ R.V. Resultaat: te weinig virtuele zetels voor R.V. en dus een verkeerd beeld van de werkelijkheid

Werkwijze De Hond vs. Interview- NSS De Hond 1 Meting (online) respondenten Geselecteerd op kenmerken uit panel Gesloten vraagstelling Gecorrigeerd achteraf Interview-NSS 2 Metingen (online + telefonisch) 1000 resp. online, 100 telefonisch ‘Aselect’ uit panel Open vraagstelling Gecorrigeerd d.m.v. telefonisch vraaggesprek

Resultaten opiniepeilingen De Hond: Stel dat Rita Verdonk met een eigen partij aan de verkiezingen meedoet, wat stemt u dan? Resultaat: 21 zetels voor Rita verdonk (Een uitslag mét R.V. en een zónder R.V.) NOVA: Als er nu verkiezingen zouden zijn, op welke politieke partij zou u dan stemmen?’ Resultaat: 5 zetels voor Rita Verdonk

Conflict (1) De Hond: ‘NOVA is misleidend aangezien ze R.V. niet noemen, zij is geen antwoordoptie’ NOVA: ‘Logisch, want ze heeft geen partij’ De Hond: ‘Moet, als je haar electorale steun wilt vaststellen’ NOVA: ‘Dat is niet het doel van de politieke barometer. Deze mag niet gevoelig zijn voor de hype van de week’

Conflict (2) De Hond: ‘21 zetels is representatief voor de werkelijkheid’ NOVA: ‘21 zetels is de dagkoers. Voor de werkelijkheid is een ander onderzoek nodig’ NOVA: ‘peilingen moeten niet al te letterlijk worden genomen. Wie dat wel doet is bezig met misleiding van zichzelf’

Vraagformulering De Hond (1) Gisterochtend heeft de hoogste ambtenaar die verantwoordelijk is voor de terrorismebestrijding, Joustra, gesteld dat de toon van het islamdebat, zoals onder meer Wilders dat doet, kan leiden tot radicalisering van moslims. Bent u het met die opmerking eens?

Vraagformulering De Hond (2) Vindt u dat de overheid in ruil voor de betaling van de beveiliging eisen mag stellen aan datgene wat Geert Wilders in de openbaarheid zegt en o.a. ervoor zorgt dat hij beveiligd moet blijven worden?

Vraagformulering De Hond (3) In onze huidige wijze waarop de democratie is geregeld heeft de burgemeester relatief weinig te zeggen en is de Gemeenteraad duidelijk het hoogste orgaan. Wat zou u willen: a. De burgemeester wordt gekozen door de burgers en krijgt veel meer te zeggen b. De burgemeester wordt niet gekozen door de burgers, maar krijgt wel veel meer te zeggen c. De huidige situatie blijft gehandhaafd d. Weet niet / geen mening

Discussie: wie misleidt wie? Misleidt NOVA de kiezer door aan te geven dat Rita Verdonk virtueel 5 zetels heeft? Misleidt Maurice de Hond de kiezer door de vraag te sturen en suggesties te geven? Misleidt de kiezer zichzelf door zijn stemgedrag af te laten hangen van opiniepeilingen?