De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

GRIP OP GROEI Resultaten 0-meting

Verwante presentaties


Presentatie over: "GRIP OP GROEI Resultaten 0-meting"— Transcript van de presentatie:

1 GRIP OP GROEI Resultaten 0-meting
Uitgevoerd door Regioplan Beleidsonderzoek

2 Introductie In 2019 begint de pilot Grip op Groei. Het doel is om ambtenaren bewust te maken van de ontwikkelingsmogelijkheden die ze hebben en ze te motiveren om daarvan gebruik te maken. Wij hebben een enquête gehouden onder ambtenaren rond de volgende vragen: Hoe ontwikkelt het werk van deze ambtenaren zich? En hoe ervaren zij hun werk? Zijn ambtenaren al bezig met ontwikkelen? Als ze gebruikmaken van ontwikkelmogelijkheden, wat doen ze dan? Als ze daar geen gebruik van maken, waarom niet? Hoe denken ambtenaren over hun arbeidskansen? Wat hebben ambtenaren nodig om in de toekomst aan het werk te kunnen blijven? In deze rapportage laten we zien hoe ambtenaren op deze vragen antwoorden.

3 Introductie 32 gemeenten & organisaties 3.120 respondenten
30 % respons Alle uitspraken die we doen in deze presentatie gaan over de groep die de vragenlijst heeft ingevuld (de respondenten). We weten niet hoe de hele groep verdeeld is over verschillende kenmerken, zoals leeftijd of salarisschaal, dus kunnen we niet zeggen in hoeverre de respondenten representatief zijn voor de hele groep. Hoeveel mensen deden mee aan de enquête? Over wie gaan de resultaten? De enquête leverde heel veel informatie op. In deze presentatie delen we daar zo veel mogelijk van. We kiezen ervoor om uitsplitsing naar bijvoorbeeld leeftijd of salarisschaal alleen te vermelden als de verschillen tussen de groepen relevant (significant) zijn. Wat presenteren we hier?

4 Kenmerken van de respondenten

5 Kenmerken van de respondenten

6 Kenmerken van de respondenten
52% is tijdens het werk vooral aan het nadenken en werkt binnen 23% werkt vooral met zijn/haar handen en werkt buiten 52% doet vooral administratief werk 6% geeft leiding 72% werkt uur gemiddeld per week 22% werkt meer dan 36 uur gemiddeld per week 6% werkt 1-20 uur gemiddeld per week

7 Kenmerken van de respondenten

8 Bevindingen: veranderingen in het werk
Andere veranderingen Nieuwe of andere taken, meer werk Meer werkdruk Ambtelijke fusies en reorganisaties

9 Bevindingen: hoe is het op het werk?
Respondenten uit salarisschalen 4, 5 en 6 geven vaker aan geen goede gezondheid te hebben.

10 Bevindingen: hoe is het op het werk?
Collega’s helpen elkaar zich te ontwikkelen! Weinig respondenten ervaren ruimte om door te groeien

11 Bevindingen: hoe is het op het werk?

12 Bevindingen: is ontwikkeling belangrijk?
Bijna 70% vindt het belangrijk om bij te blijven door trainingen te volgen. Minder dan 10% is het hier niet mee eens. Meer dan 80% vindt ontwikkeling vooral zijn of haar eigen verantwoordelijkheid!

13 Bevindingen: van welke mogelijkheden is het afgelopen jaar gebruikgemaakt?
10,1% gaf ‘anders’ aan. Bijna alles wat mensen bij ‘anders’ invulden, paste eigenlijk ook wel binnen één van de andere categorieën. Vooral cursus/training werd veel genoemd. Een aantal mensen noemt een opleiding op mbo-, hbo- of wo-niveau.

14 Bevindingen: hoe blijven respondenten op de hoogte?
Meest genoemd bij ‘anders’: Intranet

15 Bevindingen: Waarom is er geen gebruik gemaakt van ontwikkelingsmogelijkheden?
Andere redenen: Nog maar kort in dienst Ziek geweest en gezondheidsproblemen Vindt het vanwege leeftijd niet meer nodig 19 % van de respondenten heeft GEEN gebruik gemaakt van ontwikkelmogelijkheden het afgelopen jaar. Waarom niet?

16 Bevindingen: hoe mobiel zijn de respondenten?
Verschillen tussen de leeftijdscategorieën

17 Bevindingen: hoe wordt er over arbeids-kansen gedacht?

18 Bevindingen: hoe wordt er over arbeids-kansen gedacht?

19 Bevinding: hoe wordt er over de toekomst gedacht?
Waarom niet?

20 Bevindingen: wat is nodig om aan het werk te blijven?
50-plussers zijn oververtegenwoordigd in de groep respondenten die ‘niets’ nodig heeft Het meest genoemd bij anders: Kunnen doorgroeien en ontwikkelen Verder: salarisverhoging, betere gezondheid, training, waardering en een prettige werksfeer

21 En nu? We hebben gekeken naar veel aspecten van ontwikkeling. Wat valt op? Trainingen: Zijn belangrijk Zijn de meest voorkomende activiteit voor ontwikkeling Ruim 50% heeft géén gesprek met leidinggevende (over ontwikkeling) gehad afgelopen jaar! 20% heeft helemaal geen activiteiten voor ontwikkeling ondernomen Hoe lager de salarisschaal, hoe vaker niet Waarom niet? Geen behoefte Te weinig tijd Weten niet wat mogelijk is

22 En nu? 50-plussers Wisselen het minst vaak van baan
Dichten zichzelf de slechtste kansen toe Zeggen het vaakst niets nodig te hebben voor werk in de toekomst Respondenten denken voornamelijk niet op korte termijn (2 jaar) weg te gaan bij hun gemeente/ organisatie. Gaan ze wel, dan vaak vrijwillig. Respondenten lijken het lastig te vinden hun baankansen in te schatten: er is vaak neutraal of geen mening aangekruist. Evenveel respondenten geven zichzelf goede als slechte kansen. Belangrijk voor de toekomst: Trainingen Taak- of functieaanpassingen Werkdruk Bij open antwoorden ‘doorgroeien’ en ‘ontwikkelen’ het vaakst

23 En nu? Wat betekent dit voor Grip op Groei?
Aandacht te hebben voor de belemmeringen: geen tijd en geen idee wat. Letten op de verschillen tussen ambtenaren van verschillende salarisschalen en leeftijden. Vooral vijftigplussers: relatief kwetsbaar op de arbeidsmarkt, maar niets geneigd ontwikkelmogelijkheden te benutten. Mensen bereiken: collega’s, leidinggevende en intranet.

24 Fluwelen Burgwal 58 Postbus 11560 2502 AN Den Haag


Download ppt "GRIP OP GROEI Resultaten 0-meting"

Verwante presentaties


Ads door Google