De Bibliotheek en basisvaardigheden en Kunst van Lezen 0-18 jaar

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ervaringen in samenwerking
Advertisements

Wet maatschappelijke ondersteuning De Kracht van verbinden November 2010.
Startbijeenkomst voorlopersaanpak 23 april 2012
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
Visie op Meedoen Cliënten doen optimaal, vanuit hun eigen kracht mee in de samenleving. Hierdoor ontstaat een beter zelfbeeld en een betere kwaliteit van.
Transformatie Jeugdzorg
Bestuurlijke relevantie
27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.
Resultaten werk wijkverpleegkundige NCVGZ 4 april 2013 Marjan Hoeijmakers.
SCHAKELKLASSEN LOKAAL EDUCATIEVE AGENDA 12 JANUARI 2010.
Lezen op de LEA strategisch netwerken in leesbevordering Adriaan Langendonk Landelijk Projectleider Stichting Lezen/SIOB 20 januari 2011.
Dorpen in verandering Basisonderwijs en kinderopvang 8 oktober 2012 Marleen Vermeer.
Decentralisaties oftewel: de transformatie van het sociale domein
Taal voor het Leven aanpak
Integratie en participatie
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
Wat is een IKC? Samenhangende voorziening met onderwijs, opvang en zorg voor kinderen en heeft de volgende kenmerken: Eén visie Het kind van 0-12 jaar.
Samenwerking Onderwijs en Gemeenten Meer mogelijkheden voor ondersteuning voor leerling, school en thuis
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
Zorgbelang Gelderland & aanpak laaggeletterdheid
12 maart 2015 Bondgenootschap laaggeletterdheid Nijmegen
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Samen aan de slag voor verbreding Resultaten van een interactieve werksessie Op 2 november 2015 Jos Debeij Samen aan de slag voor verbreding - een interactieve.
Doe eerst dit Zet uw mobiele telefoon, tablet of laptop aan Log in als student op Socrative.com, kies kamernummer X (hoofdletterongevoelig) In Socrative.
Presentatie doelgroep Jeugd Door Rianne Brouwers en Lieke Hoefs.
Regionale samenwerking jeugdhulp Relatiedag 19 november 2015.
Bewustwording en herkenning laaggeletterdheid
Onderzoek op basis van de Waarstaatjegemeente Burgerpeiling Waarom ‘meedoen’ niet voor iedereen vanzelf gaat Eric de Kruik.
In opdracht van SIOB 15 augustus Wat is dBos? De Bibliotheek op school is een landelijke strategische aanpak van de bibliotheken, primair onderwijs.
Meer lezen, beter in taal! Samen werk maken van een sterke leescultuur Schooljaar
Aanpak Transitie Jeugdzorg vanuit perspectief zorginstellingen Den Helder, 27 januari 2012 Lucy Schmitz (kernbestuur BOJOZ)
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Presentatie gemeenteraad Boekel 18 november 2014.
Decentralisatie AWBZ Gemeentelijke aanpak. College Zorg en Welzijn (CZW) Bestuurlijk overlegplatform Zeeuwse gemeenten (13) en Provincie (sinds 2005)
Inspiratiedag De Bib op School 5 mei 2015 Koen Vandendriessche Hannes Vanhaverbeke.
Wat is Boekenpret ? Boekenpret is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 0-6 jaar. Het programma is methodisch van opzet:  Structureel  Longitudinaal.
‘ Bruggen Bouwen’ verbinden VSO – MBO en VSO- arbeidsmarkt SITS subsidie en subsidieonderzoek A2 Presentatie regio-overleg Agentschap SZW Zuid-Nederland.
CMWW Peuterspeelzaalwerk Voor wie de taal niet beheerst blijft de wereld een gesloten boek Marjo Hoek
Berkelland in cijfers Wat betekent dit?. Taken procesbegeleider: Partijen bij elkaar brengen Introduceren van nieuwe instrumenten voor gemeenten en onderwijs.
Bibliotheek van betekenis; bibliotheekbeleid gemeente Borsele
AZC 11 april 2016 Landelijke Studiedag Hilversum cat.3 Regionale aanpak nieuwkomersonderwijs, hoezo? POLGLO cat.2 cat.4.
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
Plan van Aanpak Toptalenten Regionale talentnetwerken po en vo Startbijeenkomst Top Talenten Stimuleren in het Noorden.
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
BoekStart Initiatief Boekstart Ministerie van OC&W (minister Plasterk) Stichting Lezen Vereniging van Openbare Bibliotheken Cubiss Projectleider: Adriaan.
Alle kinderen voedselvaardig Steunpunt Smaaklessen, Wageningen UR.
Introductieworkshop Rinelle van den Top. Een opwarmer!
Taalakkoord: Zet in op Taal!. Teksten begrijpen Hoeveel van een tekst moet je begrijpen om de inhoud te snappen? A. 70% B. 90% C. 100% Bron:
<plaats en datum>
Welkom laaggeletterde ouders bereiken met leesbevordering
Campagne taalvaardigheid
‘Spelen met Ruimte, in de lokale samenwerking’
Regionale aanpak leven lang ontwikkelen
Voorlezen in de kinderopvang
Conferentie Hoe wordt de jeugd GGZ beter?
Voorlezen geeft je kind een voorsprong
Visie mediawijsheid KB
BoekStart voor baby’s > Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) > Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te.
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
19 september 2018 NCJ Werkconferentie
Laaggeletterdheid in Nederland
Gezondheidsverschillen
<plaats en datum>
Waarom wordt uw gemeente ook leeftijdsvriendelijk?
Wegwijzer in mediawijsheid en mediaopvoeding 0-6 jaar
De collectieve ambitie
Geweld hoort nergens thuis
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Rijk van Nijmegen Bondgenotenbijeenkomst
Effectmeting Cultura en Gemeente Ede
Transcript van de presentatie:

De Bibliotheek en basisvaardigheden en Kunst van Lezen 0-18 jaar Tel mee met Taal De Bibliotheek en basisvaardigheden en Kunst van Lezen 0-18 jaar Adriaan Langendonk, Brit Hopmann

Doelgroep: mensen op achterstand (taal / digitaal) 14% van de 15 jarige leerlingen is laaggeletterd Kwart van de leerlingen in het basisonderwijs start de basisschool met een taalachterstand van twee jaar Kwart verlaat de basisschool met een leesachterstand van twee jaar 1,3 miljoen mensen tussen 16 en 65 jaar laaggeletterd zeker 1 op de 9 Nederlanders Digitaal (overheidsdienstverlening) Zelfredzaam 75-80% Met ondersteuning 95% Niet redzaam 5%

Tel mee met Taal Actieprogramma 2016-2018 OCW – SZW – VWS Kunst van Lezen Taal voor het Leven Kenmerken van de aanpak: Integraal – netwerkvorming – proactief

Twee hoofddoelstellingen 1. In de periode 2016 – 2018 verbeteren tenminste 45.000 Nederlanders hun taalbeheersing zodanig dat zij aantoonbaar beter scoren op taalbeheersing en maatschappelijke participatie, waaronder arbeidsdeelname. 2. In 2018 zijn in totaal 1 miljoen jonge kinderen tot en met de basisschoolleeftijd bereikt met leesbevorderingsactiviteiten, zodat hun taalvaardigheid en leesplezier toenemen

Vijf samenhangende actielijnen het succesvolle regionale netwerkprogramma Taal voor het Leven breiden we uit naar heel Nederland. In elke regio wordt de Taalmeter ingezet om laaggeletterden te vinden, komt een taalpunt als fysieke ontmoetingsplek en worden vrijwilligerscursussen aangeboden. Zo worden in totaal in drie jaar tijd 45.000 nieuwe cursisten bereikt. 

Vijf samenhangende actielijnen Taalakkoorden. De netwerkaanpak van Taal voor het Leven leidt tot het sluiten van taalakkoorden in alle (arbeidsmarkt)regio’s. Hiermee kunnen gemeenten de regie houden en hun verantwoordelijkheid nemen om samen met andere partijen het taalnetwerk duurzaam te maken.  

Vijf samenhangende actielijnen Leesbevordering. Het Actieplan Kunst van Lezen wordt voortgezet, versterkt door extra in te zetten op ouders met een lage taalvaardigheid en hun kinderen. Actielijn 4 Experimenten. We richten ons met pilots op verbeteren taal(vaardigheid) bij moeilijk bereikbare doelgroepen. Kunst van Lezen richt zich op taalarme gezinnen.

Vijf samenhangende actielijnen Kennis en communicatie. Ter ondersteuning van de regionale en lokale aanpak wordt een landelijke kennis- en communicatieagenda opgezet. Drie domeinen Gezin Werk Gezondheid

3 jaar – € 50 miljoen

Ambities Leescoalitie 2025 In 2025 verlaat geen enkel kind  school met een leesachterstand In 2025 zijn alle volwassenen geletterd, of bezig dat te worden Onderzoek toont aan dat kinderen door BoekStart en de Bibliotheek op school taalvaardiger worden

Pijlers Kunst van Lezen Leesomgeving Expertise Evidentie Samenwerking

Samenwerking in de sector SPN, G4, provinciale directie-overleggen landelijke partners netwerkconsultatie landelijke aanpak geletterdheid lokaal netwerk ondernemerschap programma resultaat best practices, bouwstenen, organisatie, financiering ontwikkeling landelijke lijn

Organisatie 0 - 101 Staf afd Bibliotheekstelsel

de Bibliotheek en basisvaardigheden Doorgaande lees- en leerlijn mediawijsheid digitale vaardigheden geletterdheid leesbevordering basisvaardigheden zelfstandige zelfredzame burger staat CENTRAAL de Bibliotheek en basisvaardigheden

De kracht van het netwerk de verbindende schakel Pso’s

Vragen?