ASAPE ACTIEPROGRAMMA VOOR VOEDSELZEKERHEID EN MILIEUBESCHERMING.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1.
Advertisements

Hallo allemaal! Ik ben Bert Bever! Ik ben de wereldreiziger van De Verre Naasten. Ik wil graag iets vertellen over Benin.
Senegal Senegal.
Presentatie UNICEF.
Zending & Hulpverlening
Risdilbeek.be Dilbeek FairTradeGemeente. risdilbeek.be Miljoenen boeren in de wereld leven in armoede. Er is een dubbele verklaring voor deze armoede:
Popcornactie voor Benin!
Collecte Doelen 2013.
… voor meer voedsel en minder ziektes. Op het arme platteland van Midden-India werkt de Emmanuel Hospital Association (EHA). EHA is een partnerorganisatie.
“ Windmolen voor Afrika ” Fondsenwerving voor een windmolen in de gemeenschap Roode Poort/ Zuid Afrika.
Workshop. Weet je het nog? Gemotiveerd? Geïnformeerd? Geïnspireerd? ACTIE!
Als wij de globale armoede tegen 2015 willen halveren, moet ook België zijn deel van de inspanning leveren. Enkel zo bereiken wij de Millenniumdoelstellingen.
Hoofdstuk 5 Werelden van verschil
BROEDERLIJK DELEN KOFFIESTOP Vrijdag 18 maart 2011.
Edukans 4 april 2017.
 Verkopen oxfam producten  Verkopen sieraden voor Bali (Carry For kids)
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Productie en distributie van VitaMeal ™ Lumbadzi (Malawi) Tekst en foto's: Marcus Westberg.
NME: kiezen, leren, meedoen
COLLECTE KERK IN ACTIE WERELDDIACONAAT 11 OKTOBER 2009 WATER GESCHENK UIT DE HEMEL.
In de Rift Vallei in Ethiopië komt vaak extreme droogte voor.
Een kans voor plattelandshuishoudens in Albanië
Gemaakt door: Caily en Sophie Docent: mvr van Strien Datum: Klas: 3T2
Naar een eerlijke voedsel- voorziening duurzame kleinschalige landbouw en fair trade als deel van de oplossing Oxfam-Magasins du monde, Oxfam Solidariteit.
Steun aan zwakke regio’s Een belangrijk doel van de EU is de ongelijkheid in Europa verminderen. Arme Regio’s hebben daarom veel steun gekregen. Dit is.
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Werksessie Een openbare ontmoetingsplek in de openlucht 20 juni 2014 Peter van Heek (VKK-FDG)
Doel: genoeg te eten voor 560 gezinnen in Burundi. Burundi is een van de armste landen in Afrika.
Stichting Samay Den Haag, september 2013.
Verschillende agrarische regio’s
“Geen kinderarbeid, kinderen moeten naar school !” Bolivia
Microkredieten voor vrouwen en mannen in zuidwest Kenia.
Kinderarbeid en het recht op onderwijs in de wereld
Voedsel geproduceerd met respect voor mens en milieu. Zonder gedoe. Iedereen wil lekker eten op z’n bord.
3/4 vmbo 1 Arm en Rijk §
De Dorcas Voedselactie Dorcas legt zich niet neer bij honger en diepe armoede in de wereld. Daarom organiseren we jaarlijks een actieweek, waarin duizenden.
Wat betekent bodem voor de landbouw en landbouw voor de bodem?
Geef voor gezond eten! Veel kinderen zijn ondervoed door eenzijdig voedsel: rijst.
[Voeg eigen informatie over uw gemeente en/of de collecte toe]
Een baan, groei in hun gemeente, kinderen vertellen wie Jezus is: dat zijn de dromen van jonge christenen wereldwijd. Het is Biddag! Bid je mee? Voor.
Woord en Daad Armoedebestrijding wereldwijd. Woord en Daad Missie en visie Missie Woord en Daad verbindt mensen over de hele wereld in hun strijd tegen.
in Burkina faso ontvangen 113 leerlingen een onderwijsbeurs, varierend van lagere school tot universiteit, tot vakopleiding 75% van dat schoolfonds gaat.
Vroegtijdige stotterbehandeling Het Lidcombe Programma De behandelgids van het Lidcombe Programma kan gedownload worden van de website van het Australian.
Dit is Dorcas Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging.
De collecte is voor Red een Kind. Red een Kind geeft toekomst aan kinderen in armoede een verbindt hen met mensen in Nederland Helpt kwetsbare kinderen.
Kwetsbare jeugd -Straatbendes, drugs, moord en geweld horen bij de orde van de dag in Guatemala -Veel jongeren komen uit gebroken, arme gezinnen en een.
Acht maanden lang valt er in Burkina Faso amper een druppel regen
Stort regen voor Burkina Faso
Het district Mymensingh in Bangladesh is een achtergebleven gebied
In het droge noorden van Kameroen leven veel mensen in armoede.
Prentenbijbels voor China
Boeren in het noordoosten van Myanmar helpen hun inkomen uit het verbouwen van mais te verbeteren. Dat is wat World Concern doet.
1 1 1.
1 1.
De aanhoudende droogte zorgt voor grote voedseltekorten in Noord-Ghana
Michael Stern (CC BY-SA 2.0)
4.2 Ecologische voetafdruk van de geglobaliseerde landbouw
1 vmbo-T/havo 1 bevolking, §2 en 3
Dwars door de Boerenbuiten
Versterk de kleine kerken in Bangladesh
2016: extreme droogte in de Hoorn van Afrika 2016: extreme droogte in de Hoorn van Afrika. 10 miljoen mensen leden honger.
De collecte is voor Red een Kind.
Lang leve de zelfhulpgroep!
Versterk de kleine kerken in Bangladesh
1.
Steun landloze arbeiders in Pakistan
Een nieuw begin voor de kerk op Cuba
BOODSCHAP VAN HOOP IN R W A N D A
…is een interkerkelijke stichting die plaatselijke kerken helpt
Jubileumactie 70 jaar BCGV/CGK-Vrouw
Transcript van de presentatie:

ASAPE ACTIEPROGRAMMA VOOR VOEDSELZEKERHEID EN MILIEUBESCHERMING

dhr. Oumar Daga van ASAPE

Indeling van de presentatie 1. Inleiding 2. Wat heeft ASAPE bereikt? 3. Conclusie en perspectief Dhr. Oumar Daga vertelt …

Inleiding De Lutherse Broederkerk is een zelfstandige kerk in Noord-Kameroen Zij heeft:  synode  commissies  organisaties voor de jeugd …  … en de vrouwen (Association des femmes de l'Eglise).  diverse afdelingen voor diaconaal werk, zoals ASAPE

ASAPE: ACTIEPROGRAMMA VOOR VOEDSELZEKERHEID EN MILIEUBESCHERMING Doelstelling: Getuigen van de liefde van God voor Zijn schepping door bij te dragen aan de strijd tegen de armoede in de regio’s Nord en Extrême-Nord van Kameroen door de steun aan de verbetering van de voedselzekerheid en het duurzame beheer van de natuurlijke hulpbronnen. Geschiedenis: opgericht 1983, tot 1998 steun van Amerikaanse zending, sinds 2005 steun van Kerk in Actie.

Waar werkt ASAPE?  Regio’s Nord en Extrême- Nord van Kameroen ( km2, 3 x Nederland)  3 ecologische zones: - Bergen - Droge vlakte - Brede rivierdalen  Bevolking: 4.8 miljoen mensen (2005)

Bestuur en staf comité van toezicht (9 leden) comité van toezicht (9 leden) technische staf van 15 personen: 1 coördinator, 4 veldstaf, 7 part-time voorlichters, 1 boekhouder, 1 secretaresse, 1 chauffeur. technische staf van 15 personen: 1 coördinator, 4 veldstaf, 7 part-time voorlichters, 1 boekhouder, 1 secretaresse, 1 chauffeur. In de werkplaats voor landbouwwerktuigen werken mensen op tijdelijke basis Équipe de ASAPE

2- Wat heeft ASAPE bereikt? 1. Voedselzekerheid 2. Bescherming van het milieu 3. Gemeenschapsopbouw

1 Voedselzekerheid 1-1 Voorlichting  In 400 gemeenten en 8 dorpsgemeenschappen zijn voorlichters en boeren opgeleid  Een netwerk van 800 voorlichters waarvan 50% vrouwen verspreidt kennis en activiteiten in de dorpen

De armsten krijgen zaad, kunstmest, werktuigen op krediet zonder eigen inleg. Anderen hebben een eigen bijdrage van 50% of 70%. 1 Voedselzekerheid 1-2 Hulp bij bevoorrading landbouwbenodigdheden (vooral voor arme mensen)

Er is ongeveer 980 ha geïrrigeerde rijstvelden aangelegd voor 4 dorpsgemeenschappen

De rijstboeren in het geïrrigeerde gebied (de brede rivierdalen) kregen landbouw- benodigdheden, zoals pompen

Gebruik van eiwitrijk soya om de gezondheid te verbeteren 1 Voedselzekerheid 1-3 Aandacht voor voedselkwaliteit

In eigen werkplaatsen maken we gereedschap en werktuigen en stellen deze beschikbaar tegen een aantrekkelijke prijs Atelier de fabrication du matériel agricole 1 Voedselzekerheid 1-4 Productie van landbouwwerktuigen

We gaven voorlichting over het beter bewaren van de oogst 1 Voedselzekerheid 1-5 Beperking van verliezen na de oogst

Met steun van ASAPE kweken groepen jongeren jonge boompjes. Deze worden gratis verstrekt aan boeren, die ze uitzetten en worden gemonitord door lokale voorlichters. 2 Bescherming van het milieu 2-1 Herbebossing

We helpen bij de verspreiding van verbeterde oventjes, om de behoefte aan brandhout te verminderen 2 Bescherming van het milieu 2-2 Verbeterde ovens

In onze werkplaatsen maken we verbeterde metalen oventjes die we met een subsidie van ASAPE aan de huishoudens verkopen.

Om een duurzame en voor allen toegankelijke landbouw te garanderen, adviseren we een techniek die een kleine dosis kunstmest combineert met organische mest. Deze techniek hebben wij in 2010 geleerd tijdens een door Kerk in Actie mogelijk gemaakte studiereis naar Mali. 2 Bescherming van het milieu 2-3 Toepassing organische mest

Kunstmest is erg duur en slecht voor de bodem, daarom krijgen de boeren voorlichting om natuurlijke mest te gebruiken. In 2011 namen al meer dan 140 boeren deel aan uitwisselingsbezoeken en demonstraties. ASAPE heeft meer dan 800 boeren geleerd om natuurlijke mest te maken.

Vooral in het berggebied en brede rivierdalen krijgen boeren steun om hun velden tegen erosie te beschermen en het water langer vast te houden. 2 Bescherming van het milieu 2-4 Erosiebestrijding

Steun aan de verbetering van de veeteelt: het onderploegen van onkruid en stoppels vermindert het verlies van biomassa 2 Bescherming van het milieu 2-5 Veeteelt

We houden nazorggesprekken in de dorpen om de mensen aan te moedigen comités te vormen en om hen voor te lichten over productietechnieken en beheer. 3 Gemeenschapsopbouw 3-1 Steun aan de organisatie en opleiding van dorpsgemeenschappen

In voorlichtings- bijeenkomsten gaven we aandacht aan het gezamenlijk beheer van het gezinsinkomen door mannen, vrouwen en kinderen 3 Gemeenschapsopbouw 3-1 Vrouwen en ontwikkeling

We organiseerden groepen vrouwen en jongeren en steunden hen om een eigen inkomen te verwerven (foto: de uienoogst) 3 Gemeenschapsopbouw 3-2 Jongeren

Door voorlichting op de bijbelscholen en de theologische scholen voor de mensen van de kerk (mannen én hun vrouwen) wordt het ontwikkelingswerk beter verankerd in alle lagen van de kerk. 3 Gemeenschapsopbouw 3-3 Voorlichting kerkleiders

Boeren leren van elkaar tijdens uitwisselings- bezoeken. 3 Gemeenschapsopbouw 3-4 Kadertraining

Om de lokale voorlichters beter in staat te stellen hun werk te doen, hebben we hen fietsen gegeven, met steun van de kerkelijke gemeenten in Nederland. 3 Gemeenschapsopbouw 3-5 Behoud van kader

Plannen voor de toekomst Verdere opleiding van de staf Dorpen van de EFLC helpen waar we nog niet geweest zijn Bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering Bestendigen van wat we bereikt hebben (opleiding van boeren, duurzame landbouw, organische mest, veeteelt, inkomensgenererende activiteiten, micro-krediet) Minder afhankelijk worden van buitenlandse steun

Tel: Merci! Dank u voor uw aandacht en steun aan dit werk! Oumar Daga