De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Stort regen voor Burkina Faso

Verwante presentaties


Presentatie over: "Stort regen voor Burkina Faso"— Transcript van de presentatie:

1 Stort regen voor Burkina Faso
Amssetou gaat de strijd aan tegen honger en armoede

2 Amssetou met haar familie
Maak kennis met Amssetou Badini (31), een ondernemende boerin en een lokale beroemdheid in Burkina Faso. Amssetou strijdt op haar eigen manier tegen honger en armoede,

3

4 ADIF De vrouwen willen bijdragen aan het gezinsinkomen. En voorkomen dat hun kinderen ondervoed geraken. Ze slaan de handen in elkaar en richten ADIF op, dat steun krijgt van Broederlijk Delen.

5 Amssetou, de drijvende kracht achter de organisatie
Amssetou is een van de drijvende krachten achter de lokale vrouwenorganisatie. Met ADIF zet ze projecten op om de Burkinese boerenfamilies te helpen aan meer inkomsten en voldoende voedsel.

6 Verzamelen van grote stenen…
Samen met andere vrouwen trekt Amssetou naar de brousse, waar ze grote stenen uit de rotsen kappen. Met een gehuurde vrachtwagen, gesponsord door Broederlijk Delen, worden de stenen naar hun velden gebracht. Daar begint dan het echte werk.

7 …om kleine dijken te bouwen op de velden
Met de stenen bouwen de families kleine dijken op de velden. Die zorgen ervoor dat het water dieper in de bodem dringt en houden de vruchtbare grond vast. De dijken bouwen is hard werken, maar iedereen helpt mee, en het resultaat is er: de oogst is tot vier keer hoger dan op een veld zonder dijken.

8 Moestuintjes aanleggen
Toch is de oogst nooit groot genoeg om het lange droge seizoen te overbruggen. Amssetou en haar dorpsgenoten hebben daar wat op gevonden: moestuintjes aanleggen. De families telen nu groenten in kleine tuintjes, die ze irrigeren met water uit het nabijgelegen meer. En dat wérkt.

9 Gezondere maaltijden met meer afwisseling
Dankzij de moestuintjes hebben de families meer te eten. En de maaltijden zijn gezonder, want er zit meer afwisseling in. De tuintjes leveren de boeren ook extra inkomsten op, want een deel van de groenten verkopen ze op de markt. Dat is niet vanzelfsprekend, omdat de groenten door het warme weer niet lang vers blijven. Maar ook daar hebben de boeren een oplossing voor bedacht.

10 Opslagruimte voor de uien
Omdat groenten snel te koop worden gezet, is er een overaanbod. Daardoor krijgen de boeren maar weinig geld voor hun oogst. Hoe lossen ze dat op? Ze bewaren de geoogste uien in een koele opslagruimte, om ze later op de markt te zetten, als de prijzen hoger liggen. Die opslagruimte hebben ze zelf gebouwd met de steun van Broederlijk Delen.

11 Nadenken over nieuwe plannen
Omdat de boerenfamilies amper overleven tijdens de vele maanden van droogte, zijn ze gaan nadenken over nieuwe manieren om hun inkomsten te verhogen. Ze willen de touwtjes niet uit handen geven en werken hun eigen plannen uit. Om die te kunnen realiseren hebben ze steun nodig.

12 Met een schaap sta je sterk
ADIF en Broederlijk Delen bieden de vrouwen kleine leningen aan tegen heel gunstige voorwaarden, zodat ze hun plannen ook kunnen waarmaken. Zo kunnen vrouwen met een lening van 38 euro een lam kopen, plus het materiaal om het dier te verzorgen. Zo’n aankoop verandert veel in het leven van de vrouwen.

13 Vrouwen maken organische mest
De ondernemende vrouwen leren hoe ze van de uitwerpselen van het schaap organische mest maken. Dat is goed voor de bodem en het levert een grote besparing op, want ze moeten niet langer dure chemische mest aankopen. Na terugbetaling van de lening hebben de families meer financiële zekerheid.

14 Betere toekomstkansen voor jongeren op het platteland
Het extra geld kunnen ze investeren in voedsel en geneesmiddelen. De vrouwen kunnen daarnaast sparen of een eigen bedrijfje opstarten. De verbeterde inkomsten maken het mogelijk om al hun kinderen naar school te sturen. Zo krijgen ook de jongeren op het platteland betere toekomstkansen.

15 Moeilijke werkomstandigheden
De omstandigheden waarin de boeren voedsel moeten produceren blijven moeilijk. De Burkinese overheid investeert liever in grote economische projecten, en onze Belgische overheid moedigt die strategie aan. Honderdduizenden kleine boerenfamilies blijven in de kou staan. Daarom steunt Broederlijk Delen de boeren ook met politiek werk. Dankzij uw schouders onder deze campagne kunnen we een eerlijker landbouwbeleid eisen.

16 Elke dag hard werken voor vooruitgang
Het leven voor Amssetou en haar familie is er de laatste jaren enorm op vooruit gegaan. En ze is vastberaden om haar gezin uit de armoede te houden. Daarvoor blijft ze elke dag keihard werken. Niet alleen voor zichzelf, maar voor iedereen in het dorp. En zelfs daarbuiten. Nog zo veel andere families kunnen een duw in de rug gebruiken. U kunt daarbij helpen.

17 Bedankt! Bedankt voor jullie aandacht


Download ppt "Stort regen voor Burkina Faso"

Verwante presentaties


Ads door Google