De DATATEAM® methode data als inzet voor het werken aan onderwijs, kwaliteit en professionalisering Klaas Pit 16 april 2015.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
Advertisements

Informatieavond 22 april 2013
Meerwaarde van eigentijds onderwijs
Schoolcijfers, een tweede natuur
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Bijeenkomst 26 mei 2011 avondbijeenkomst. Verleden  Materialen dekten niet de gevraagde leerstof  Nieuwe inzichten over de opbrengsten van de montessorimaterialen.
Hoe vergaat het mijn leerlingen in het vervolgonderwijs? Opbrengsten LOB-doorstroompilots.
Kwaliteitsverbetering moet je willen en vooral kunnen
WSNS Passend Onderwijs Stappenplan
Startbijeenkomst netwerk Taal Havo en Vwo Lydia van Deelen – Meeng, managing consultant CPS M:
Opbrengstgericht werken
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Kwaliteitszorg SPO Utrecht
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
1-zorgroute in school MR bs Edith Stein
Schoolcijfers, een tweede natuur
1-zorgroute in school bs Edith Stein MR Ouderkamer
Biologie op maat! Greet Ellenkamp, Twickelcollege, locatie Borne
Welkom op de startdag van de Groen Proeven – OGW pilots!
Workshop Teamleiders OGW en sturen op OGW.
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Samen aan zet Workshop voor bestuurders
WELKOM Jacqueline Kerkhoffs Rob Abbenhuis
VERWONDERING. VERWONDERING start met waarnemen Wat klopt er niet aan dit plaatje?
De kubus van CSPE succesfactoren!
De datateam® methode: Onderzoek en praktijk
Alfrink College Pilot Zomerschool.
Voorlichting traject Voortgezet Onderwijs Groep 8
Kennismakingsavond ( uur) Christa Folmer Mentor 3V2, docent geschiedenis Marcel Lensink Afdelingsleider.
Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten.
De kwaliteit van het basisonderwijs in het Noorden
Voorlichtingsavond havo 4 Woensdag 30 september uur.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Maatwerk op alle niveaus Platform VVVO 17 september 2015 Opbrengstgericht maatwerk Vakspecifiek verrijken.
Opbrengstgericht werken in datateams
Bron: APS. (z.j.) Activiteitenwaaier een onderzoekende leraar. 1.
Project 3 Pedagogisch werken in de wijk Bijeenkomst 1 Kwartaal 1, schooljaar 2015/2016 Klas: VQR2A Docent: Petra van der Zee.
Lezen: doe het goed voor
Twee bijzondere weken… …om 3 redenen. 1. reizenweek vmbo: 9-13 nov alle vierde klassen vmbo op reis: Barcelona, Londen, Berlijn 11 begeleidende docenten.
Geïntegreerde schoolverbetering
AOS docentonderzoek bijeenkomst 5 Onderzoeksplan
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Als je nog geen idee hebt …
Voorlichtingsavond Doorstroom 4 TL  4 Havo 11 november 2015.
Naar een leerlijn ‘onderzoekende houding’ ECENT conferentie, 5 juni 2009 Ton van der Valk, Universiteit Utrecht FIsme; Junior College Utrecht.
Naam van de Auteur 7 januari 2008 B ETER ONDERWIJS MET DIGITAAL LEERMATERIAAL : DROOM OF WERKELIJKHEID ? Alfons ten Brummelhuis Arrangeursdag.
Workshop Starten met je onderzoek Hans de Braal en Gert-Jan de Fijter.
Mentorproject/Coachingsproject Fioretti College Veghel.
Onderzoekateliers Een eerste stap naar partnership?
Toelichting en uitleg bij deze tool  Hoe is deze tool tot stand gekomen? Tijdens het MT van verschillen (V)SO scholen in het midden van het land. Naast.
1 van 10 Hoofdstuk 10 Taalbeleid. 2 van 10 Taalbeleid is schoolbeleid Interne en externe kwaliteitsimpulsen Verankering van het taalbeleid in het algemene.
Plan van Aanpak Toptalenten Regionale talentnetwerken po en vo Startbijeenkomst Top Talenten Stimuleren in het Noorden.
Friesland,Kop van Overijssel & Noordoostpolder Kwartiermakers po Anke Postma en Jimke Nicolai & Kwartiermaker vo Margriet Buwalda.
Invoering Examenprofielen Rini Romme november 2011.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Profielwerkstuk Gedrag en Maatschappij Vwo-scholieren die een profielwerkstuk willen maken op het gebied van gedrag of maatschappij, kunnen gecoacht worden.
Leren begeleiden van studenten bij het formuleren van onderzoeksvragen door schoolopleiders en directeuren Loes van Wessum Marc Vrakking Annemarie van.
Presentatie door: Welkom Bij de bijeenkomst over Cyclische kwaliteitszorg Ivonne van Eerd en Jeroen Meijboom.
Onderwijs op niveau niveau-adviezen en klassenindeling 6 september 2016.
Weet u het nog? Stevig voorbereid de klas in en dan… Leerlingen doen niet wat ik wil … Leerlingen snappen er niets van … Leerlingen reageren heel.
Stichting Lek en IJssel
Wat is de uitstroom in 4Havo
niveau-adviezen en klassenindeling
Schoolgroep Ouderbetrokkenheid.
LEZING HERONTWERP DERDE LEERJAAR
Rekenspecialist bijeenkomst 2
PowerPoint Taal Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau
Onderwijskundige visie BS De Regenboog
Transcript van de presentatie:

De DATATEAM® methode data als inzet voor het werken aan onderwijs, kwaliteit en professionalisering Klaas Pit 16 april 2015

Data als sturingsinstrument (Nog) teveel een zaak van de de bestuurder, de schoolleider en de stafafdeling Vooral met als inzet om beter te kunnen sturen op te sturen thema’s Te vaak geïsoleerde aandacht voor afzonderlijke thema’s

Data als ontwikkelingsinstrument Het werken met data integreren in het schoolbeleid en het primaire proces en dus (ook) naar de docent brengen Data inzetten voor onderwijsontwikkeling, kwaliteit en professionalisering Opbrengstgericht werken = data geïnformeerd en onderzoeksmatig werken verbinden aan opbrengsten

Herkenbaar? Van probleem direct naar maatregelen nemen Maatregel

DATATEAM® methode Acht stappenplan volgens DATATEAM® methode Onderzoekcyclus: van probleemdefinitie naar mogelijke oorzaken, data-analyse en het nemen én evalueren van maatregelen

Werken met datateams: (veel) meer dan werken met data De vraagstelling van het team is richtinggevend Het team voert het onderzoek van A tot Z uit: - professionalisering (onderzoeksvaardigheden) - onderwijs- en kwaliteitsontwikkeling Data efficiënt gebruiken en ermee leren werken: i.s.m. TIG Opbrengsten verbinden met wetenschappelijk onderzoek: UT Kennisdeling in een schoolorganisatie: BMC en UT Begeleiding onderzoeksproces: BMC

Opbrengstgericht werken Gebruik maken van data, zoals toetsen en examencijfers, om het onderwijs te verbeteren Systematisch Analyseren van aanwezige data binnen de school Gegevens gebruiken om het onderwijs te verbeteren Naast externe verantwoording (Inspectie of Vensters voor Verantwoording), data ook en vooral gebruiken voor schoolverbetering.

Datateams Team van 6-8 personen Docenten 1-2 leden schoolleiding Kwaliteitszorgmedewerker (indien mogelijk) Eens per drie weken een bijeenkomst (1,5 uur per keer) Twee jaar begeleiding vanuit BMC en daarna zelfstandig verder Twee doelen: schoolverbetering (onderwijs en kwaliteit) professionalisering

Stap 1: Probleem definiëren Startvraag datateam: met welk specifiek probleem gaan we aan de slag? Welk probleem is belangrijk voor de school? Voorbeelden onderwerpen: Examenresultaten voor een vak Doorstroom 4 – 5 vwo 2F rekenniveau Afstroom klas 2 HV naar 3 TL Data verzamelen om probleem vast te stellen Hoe ‘bewijs’ je dat iets een probleem is? Werkelijkheid komt niet altijd overeen met beeld van de school Datateam formuleert probleemstelling, met hierin: Huidige situatie Gewenste situatie

Probleemstelling: voorbeeld ‘We zijn ontevreden over het aantal doublanten in 4 havo, want we hebben al drie jaar te kampen met een doubleerpercentage van gemiddeld 20%. We willen bereiken dat volgend schooljaar het doubleerpercentage in 4 havo niet meer is dan 15% en het schooljaar daarna maximaal 10%.’

Stap 2: Hypotheses opstellen Brainstorm mogelijke oorzaken Alle mogelijke oorzaken op tafel Input van zowel datateam als collega’s Definitieve keuze voor hypothese Op basis van eigen criteria; bijv. Waar heeft de school de meeste invloed op? Welke hypothese leeft al jaren in de school? Definitief formuleren hypothese Concreet Meetbaar Plausibel

Stap 2: voorbeelden Kwantitatief onderzoek: Kwalitatief onderzoek: Hypothese = concrete, meetbare veronderstelling over de oorzaak van het probleem Voorbeeld: Leerlingen die vaker dan 10 keer per jaar spijbelen, zakken significant vaker voor hun examen dan leerlingen die 10 keer of minder vaak per jaar spijbelen. Kwalitatief onderzoek: Vraagstelling = hoe, wat of waarom vraag naar meningen, ervaringen of gedrag Voorbeeld: Hoe ervaren leerlingen met een NT-profiel de aansluiting onderbouw-bovenbouw op school X?

Handboek Het handboek is opgezet aan de hand van de acht stappen en samen met de scholen ontwikkeld in de afgelopen vier jaren. Het handboek helpt het team om verantwoord onderzoek te doen en ondersteunt de docent in het (verder) ontwikkelen van onderzoeksvaardigheden Twee voorbeelden ter illustratie

Voorbeeld 1

Voorbeeld 2

Contactgegevens Klaas Pit Partner, BMC Advies 06-22661619 klaaspit@bmc.nl