DOSSIER 3 GELD EN GELUK.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Advertisements

De zeven kruiswoorden van Jezus…
De beroemdste persoon die er is …
Waterdragers VYA 14 juli 2013.
Het evangelie van Matteüs Een evangelie van kracht.
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Video clip scheermesjes fabrikant….
Tussen Pasen en Pinksteren.
Stromen van levend water Johannes
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
Maar wat zeg jij?.
Christen God Relaties Geloof Werk Bidden Tijd Bijbellezen Geld kerk
Davids gouden geheim Wanneer ben je tevreden? Waar vind je je geluk? Wanneer voel je je veilig?
Gelukkig zijn is ....
NIET OP DOOIEND IJS !!.
Godsdienst.
De zaligsprekingen.
De visie is Jezus One for all.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
ALSJEBLIEFT! Romeinen 10.
 Matt 15:21 En weer vertrok Jezus; hij week uit naar het gebied van Tyrus en Sidon. 22 Plotseling klonk de roep van een Kanaänitische vrouw die uit die.
Woord van Leven November 2012.
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
Stel je voor … Je was erbij op de Pinksterdag Petrus spreekt de mensen toe Verrassend Ontnuchterend Geen spektakel Meer een boetepreek CHRISTUS CENTRAAL!
God zegent je zodat je zult heersen 1.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Zondag 15 oktober 2006 Vandaag is het Micha Zondag! Het is bijzonder om samen met vele christenen wereldwijd ons heel gericht bezig te houden met discipelschap.
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
TIEN DINGEN DIE GOD NIET ZAL
VREDE.
Welkom in deze dienst! Voorganger: Ds Plantinga
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
Wandelen met de Ontzagwekkende
de Bijbel is een liefdesbief: Ik heb je lief
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
Welkom in deze kerkdienst
Jezus volgen kan niet in deeltijd
Durf te dromen.
Deuteronomium 34:4-5. Deuteronomium 3:26: “Maar door uw schuld was de HEER tegen mij in woede ontstoken (…).” Deuteronomium 4:21: “Door uw schuld.
Preek Matteüs 5: Een discipel van Jezus Discipel: volgeling, leerling De juiste overtuigingen, het gewenste gedrag? Kan ik zelf echt discipel zijn?
4 oktober 2015 Rotterdam. = zevende dag van Sukkot (=Loofhutten)
Evangelist : J. de Vries Ouderling : K. Muis. Organist : J
Curieuze Kinderen Basis Levens Vragen 1.Begin: Wat is onze oorsprong? 2.Betekenis: Waarom leef ik? 3.Bestemming: Waar gaan we heen? 4.Bewustheid: Hoe.
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
Ds. Mw. H. de Kok - M Mellema Ouderling : P. Nijhuis Organist : J. Tijssen.
Als je een doorbraak in je leven wilt, moet je uit je boot stappen!
Gods aanwezigheid maakt het verschil. Mozes was gewoon de schapen en geiten van zijn schoonvader Jetro, de Midjanitische priester, te weiden. Eens dreef.
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
God komt heel dichtbij En ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats in de herberg was (Luc. 2:7)
Structuur in de Heilige Schrift Zijn de teksten van de heilige Schrift uit de losse pols opgeschreven? of met precisie en structuur?
Les 9 voor 27 februari Veel veldslagen van de Grote Strijd vonden plaats gedurende de geboorte van de Christelijke Kerk. De eerste Christenen moesten.
Brief aan de Galaten -19- geloof – zonen - Abraham.
Brief aan de Galaten -21- geloof – zegen- belofte-verbond.
Brief aan de Galaten -14- De twee evangeliën en twee apostelschappen.
Brief aan de Galaten -41- de vrucht van de geest: vrede.
Evangelische Baptistengemeente Tilburg ZALIG EN ‘ARM VAN GEEST’ 25 september 2016 R.Rausch © n.a.v. Mattheus 5:1-3 ‘Samen Kerk Zijn: ZALIG’ (deel 2)
Justice Gerechtigheid
Gelukkig.
Les 8 Bidden kun je leren.
Blok II God de Vader God bestaat uit drie personen.
1.
3 – Hoe belangrijk is het om te genieten?
Les 6 De Vader roept Wat doe ik hier vandaag?
Voorganger: drs. B. Wiegman Organist: Erik Nijzink
Het goede nieuws van Jezus
JEZELF OEFENEN IN ZACHTMOEDIGHEID
Transcript van de presentatie:

DOSSIER 3 GELD EN GELUK

DOSSIER 3 GELD EN GELUK I Inleiding

Mijn klein geluk http://www.een.be/programmas/cafe-corsari/klein-geluk http://www.een.be/programmas/cafe-corsari/geluk-is-overroepen 3:00 -

Leo Bormans

Leo Bormans Laten we eens twee minuten zwijgen, stelde Leo Bormans, auteur van de internationale bestseller 'Geluk. The World Book of Happiness' maandagavond voor in Reyers Laat. 'Stilte is belangrijk om gelukkig te zijn, maar we kunnen niet meer stil zijn,' aldus de auteur. 'Twee minuten is ontzettend lang. Is 1 minuut ook voldoende?' reageerde presentator Lieven Van Gils wat schoorvoetend op het experiment. 'Hoe lang kan jij je mond houden?' vervolgde Bormans. 'Mensen staan in deze tijd alleen nog stil voor een rood licht. Stilte is kwaliteitsvolle aandacht.' 'U hebt spraakmakende televisie gemaakt,' zei Bormans toen hij de stilte doorbrak. 'Twee minuten is ontzettend lang, maar niet als u weet dat Vlamingen gemiddeld drie uur per dag tv kijken. Iedereen heeft een mening over alles en nog wat. Maar waarom zouden alle gedachten die we hebben woorden moeten worden?' http://www.canvas.be/programmas/reyers-laat/server1-4f4f0310%3A13bae8811da%3A-37e4 http://www.canvas.be/video_overzicht/213079 22:00-

II Dat heet dan gelukkig zijn DOSSIER 3 GELD EN GELUK II Dat heet dan gelukkig zijn

A. Onderzoeken naar geluk

A. Onderzoeken naar geluk

B. Bruto Nationaal Geluk http://www.youtube.com/watch?v=7Zqdqa4YNvI Koning Jigme Singye Wangchuck Wou een economie opbouwen die aansloot bij de boeddhistische cultuur van zijn land Centre for Bhutan Studies: gevoel van welbevinden van de Bhutanen in kaart brengen: index voor ‘bruto nationaal geluk' Negen domeinen: tijdsbesteding, levensstandaard, goed bestuur, psychisch welbevinden, gemeenschapsvitaliteit, cultuur, gezondheid, onderwijs, ecologie. Pogingen om het BNG op te voeren verbod op plastic tassen en tabaksverkoop herinvoering van meditatie op scholen Politieagent regelt verkeer i.p.v. lichten http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/4782636.stm http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120913_00295087

B. Bruto Nationaal Geluk 3 april 2012: conferentie over het World Happiness-rapport van de Verenigde Naties onder voorzitterschap van Bhutan 150 pagina’s rapport: stand van zaken, oorzaken, case studies Bhutan: 750 pagina's handleiding om bng te berekenen vragenlijst over 33 afzonderlijke indicatoren: psychisch welzijn, gezondheid, onderwijs, cultuur, bestuur, gemeenschap, ecologie, de levensstandaard, tijdgebruik, … Discussie: Bhutan heeft het bnp niet vervangen, maar aangevuld met 'een extra dimensie’ Alleen het bnp is een slechte indicator om de ontwikkeling aan te geven Ook de geluks-indicatoren zijn te zwak ontwikkeld om bruikbaar te zijn 'Het probleem is dat je niet precies weet wat je meet. Bij kindersterfte bijvoorbeeld is dat duidelijk, bij geluk is het niet duidelijk genoeg waar we het precies over hebben.’ http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3235255/2012/04/03/Hoe-meet-je-Nationaal- Geluk-Bhutan-denkt-het-te-weten.dhtml

DOSSIER 3 GELD EN GELUK III Religie en geluk http://www.kuleuven.be/thomas/page/dont-worry-be-happy/

Onderzoek naar geloof en geluk

A. Getuigenissen Joeri Nabila Maarten 26 jaar Christen 22 jaar Moslima Boeddhist

B. Geluksgoden Js 65, 11 [11] Maar u, die de heer verloochent en mijn heilige berg vergeet, die de tafel dekt voor Gad en de beker vult voor Meni

C. Geluk in de Bijbel Het geluk van een nakomeling: Isaak (Genesis 15,1-6) Kom allen tot Mij die dorst hebt (Jesaja 55,1-13) Abraham krijgt Isaak terug uit de dood (Genesis 20,10- 14) De vreugdebode komt (Jesaja 52,7-10) De terugkeer uit de ballingschap (Jesaja 35,1-7) Jakob spreekt de gelukszegen over Jozef (Genesis 49,22- 26) Doorboring van Jezus? zijde (H. Hart van Jezus) (Johannes 19,31-37) De doortocht door de Rietzee (Exodus 14,26-15,1) Een goed mens vind je niet meer (Psalm 14) Gods geluksrecept voor Israël (Deuteronomium 10,12-14) Storm op het meer (Marcus 4,35-41) heer, bescherm ons (Psalm 12) Blijf leven! Blijf leven! (Ezechiël 16,1-14) Opdracht in Galilea (H. Drie-eenheid) (Matteüs 28,16-20) De intocht in Jeruzalem. Hosanna! (Matteüs 21,6-9) Ik houd u vandaag het leven en het geluk voor (Deuteronomium 30,15-20) Geboorte en naamgeving van Johannes (H. Johannes de Doper) (Lucas 1,57-80) Davids geluk in de strijd (1 Samuël 18,5-7) De leerlingen terug van hun eerste zending (Lucas 10,17- 24) De kussen van de bruidegom (Hooglied 2,1-7) Heb je een goede dag? Geniet ervan! (Prediker 7,13-14) Brandde ons hart niet onderweg? (Lucas 24,28-35) Wie acht geeft op het woord, vindt het geluk (Spreuken 16,20) Wie mag gast zijn in uw tent? (Psalm 15) Ziekte en dood overwonnen (Marcus 5,21-43) Hoe lang nog, heer? (Psalm 13) Jezus, Zoon van de levende God (HH. Petrus en Paulus) (Matteüs 16,13-20) Voorbereiding van het paasmaal (Sacramentsdag) (Marcus 14,12-16) Het geluk van de christelijke gemeenschap (Kolossenzen 3,12-17) Ze komen met geschenken (Jesaja 60,1-14) http://www.bijbel.net/wb/?p=leesrooster&sub=maand&maand=2009-06

C. Geluk in de Bijbel: Zaligsprekingen Mt 5, 1-16 ‘Gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel. Gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden. Gelukkig de zachtmoedigen, want zij zullen het land bezitten. Gelukkig wie hongeren en dorsten naar gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden. Gelukkig de barmhartigen, want zij zullen barmhartigheid ondervinden. Gelukkig wie zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien. Gelukkig de vredestichters, want zij zullen kinderen van God genoemd worden. Gelukkig wie vanwege de gerechtigheid vervolgd worden, want voor hen is het koninkrijk van de hemel. Gelukkig zijn jullie wanneer ze je omwille van mij uitschelden, vervolgen en van allerlei kwaad betichten. Verheug je en juich, want je zult rijkelijk worden beloond in de hemel; zo immers vervolgden ze vóór jullie de profeten. gezien in 4B, niet in 4A

Zaligverklaring In een bisdom “Kerkelijk proces”/”Onderzoek naar de heldhaftigheid van zijn deugden Op uitzonderlijke wijze christelijk geloof beleefd? Inspirerende figuur voor medemensen? Een mirakel Vanaf start onderzoek: “dienaar Gods” Heiligverklaring Inspirerende persoon voor de hele wereld Tweede mirakel nodig Bron: http://www.kerknet.be/admin/files/assets/documenten/Geschiedenis_Heiligverklaring.pdf