Kansarmoede en ouderbetrokkenheid

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welkom in de AUTIKLAS.
Advertisements

Omgaan met leerstoornissen in het secundair onderwijs
Zorgwerking in onze school
Kleuterschool De Zevensprong
Tijdelijk onderwijs aan huis voor kinderen met een chronische ziekte Els Meerbergen Studiedag 18 maart 2013 Platform van Onderwijs aan Zieke Leerlingen.
Ouderbetrokkenheid Jenaplanschool De Feniks. Zoektocht naar het probleem Vooraf en doorlopend: Taakverdeling 1.Verkennende fase –Eerste gesprek met Eva.
Alle schooldagen naar school
Wereldkaart met oudercontacten wereldwijd
Tijdelijke Regeling Vroegsignalering registratie TRV-gegevens presentatie 10 juni 2002.
Het ontwikkelingsperspectief
Werkgroep De Redakse een samenwerkingsverband tussen Leerpunt Meetjesland en Wijkcentrum De Kring Hoe drempels en knelpunten overbrugd worden…
Aanmelden en inschrijven Schooljaar Infomoment 16 januari 2013 Maria Assumptalyceum Laken
Logical Framework Approach
Een initiatief van.
MS Landen Tiensestraat Landen 1. Begeleiders  Directie  Leerkracht voor begeleiding van leerstoornissen  Begeleider huiswerkklas  Leerlingbegeleider.
PITSTOP. Programma 9u15 – 9u30: ontvangst 9u30 – 10u: evaluatie ‘09-’10 10u – 10u45: ervaringen scholen ‘09-’10 10u45 – 11u15: projectvoorstel ‘10-’11.
Brede school in Berkenbos
Zorg op school.  Optimale ontwikkeling  Aangepast aan de onderwijsbehoeften  Structurele samenwerking met andere scholen.
Evaluatie van een proces
Inschrijvingen Schooljaar Ingrediënten voor deze sessie Kinderen inschrijven met het scholenportaal Afspraken LOP – richtlijnen disfunctiecommissie.
GOK in de bijzondere bepalingen Inspiratie- en begeleidingsdocument VCLB- project kansenbevordering.
“Variaties op het draaiboek” “Kinderen, aan tafel!” Met de school op stap, 24 maart 2011 Trees Schaumont
17 januari Talent … “Overal aanwezig, maar niet altijd zichtbaar.”
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
IBO de Rivieren praktijkvoorbeeld.
Ouderbetrokkenheid op het MBO
plaats datum naam trainer
Een instrument om ouderparticipatie te meten
TIENERZWANGERSCHAP BINNEN DE SCHOOLCONTEXT IVIO Binnenhof Gent
Zorgteam: juf Inge, juf Rita, juf Martine, juf Kristien, juf Heidi.
“Een dure GSM hebben ze wel, maar hun schoolrekening betalen…”
Pass’t Montessorionderwijs ?
Uw gemeente & mensen met een beperking
Welkom!.
Groepsouderavond 10 september. Agenda uurkoffie en thee uurWelkom door directeur Korte inleiding uurBezoek in de klas van uw kind
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
HGW(handelingsgericht werken) De digitale klasagenda
Ouderbetrokkenheid op Het Kompas
Communicatie met ouders
RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE JEUGDHULP VANUIT DAGCENTRUM DE TWIJG.
Elk kind, elke ouder telt
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Lancering Traject
BaSO-fiche regio Gent ‘Zorg’ gedragen door basisonderwijs & secundaire onderwijs.
LOP SECUNDAIR 7/6/ Betrokken ouder, tevreden ouder.
Ouderavond 15 sept
Meld je kind aan tijdens de juiste aanmeldperiode. Je krijgt een brief waarin staat in welke school je je kind kan inschrijven.
M-decreet Een korte toelichting.
STUURGROEP KZ 25 februari AGENDA Opvolging vorige bijeenkomst 19 maart 2015 Pedagogisch raamwerk. Alle documenten van de studiedag via onze website:
Een doorgaande lijn VVE-PO in de praktijk Hoe wordt er vorm gegeven aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair onderwijs? Door:
Marion van de Sande De Haagse Hogeschool NOT, 29 januari 2011 Ouderbetrokkenheid: nut of noodzaak?
Welkom in groep 4. Voorstellen Ilze Arts: maandag, dinsdag en om de woensdag. Marian van Rengs: om de woensdag, donderdag, vrijdag.
Uitkomsten van de enquête van ouders Maart 2014 De stelling was: Oudergesprekken vind ik belangrijk, ik ga daar naar toe. Gemiddelde score t.o.v. het.
Wist u dat? ons cluster al jaren meer formatie krijgt dan waar we recht op hebben (1 : 25)… de krimp al een paar jaar gaande is… we ieder jaar maanden.
Ouderbetrokkenheid 3.0 Uw kind Onze leerling.
Het zorgcontinuüm.
School in zicht lessen uit vijf jaar werken aan
Gesprekkencyclus en overlegstructuur leerlingzorg
Omgaan met meerdere talen
Kansarmoede in de kleuterschool
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
Betrokken ouder, tevreden ouder
brengt school en ouders dicht bij elkaar
GOK in BuO Korte geschiedenis
AB wat kan je er mee?.
VCLB Kernprocessen Waarom gemaakt
Hoe volgen wij onze kinderen?
Evaluatie groepsklassenraden oktober 2013
Transcript van de presentatie:

Kansarmoede en ouderbetrokkenheid Voorstelling draaiboek 24 maart 2015

Voor iedereen de juiste richting

Uw kind, een gedeelde zorg Na 50 jaar mpi zonneken gaan we samen op weg naar vernieuwing. Met mpi kompas verandert niet alleen de naam, maar creëren we ook een nieuw aanbod. Voor iedereen de juiste richting, waarin het kind centraal staat. www.mpikompas.be Uw kind, een gedeelde zorg

mpi zonneken – school voor buitengewoon onderwijs Aanbod voor kinderen van 2,5 tot 13 jaar met een mentale beperking, eventueel in combinatie met een motorische beperking: Type 1 Type 2 Type 4 Auti-afdeling

mpi kompas - aangepast aanbod voor elk kind Aanbod voor kinderen van 2,5 tot 13 jaar met een speciale nood: Basisaanbod Type 2 Type 9 : kinderen met ASS met of zonder mentale beperking

Kansarmoede op school Kansarmoede werd onder de loep genomen : de meerderheid van onze leerlingen vallen onder deze noemer. Ouderbetrokkenheid verliep moeizaam Nood aan professionalisering van het personeel : hoe kansarmoede herkennen en hoe ermee omgaan. Op zoek naar netwerking : samenlevingsopbouw Opstellen van een draaiboek met acties rond ouderbetrokkenheid

Draaiboek Opzet: Activiteiten van de klas/school afstemmen op de kansarme ouder, met het doel meer ouders en leerlingen te bereiken en de kwaliteit van de betrokkenheid te verhogen Nood aan professionalisering van het kleuterteam inzake onderwijsgerichte opvoedingsondersteuning, zodat elke begeleider bewust kan omgaan met de sociale en culturele realiteit van de leerlingen.

Draaiboek - ontstaan Vanuit concrete situaties distilleerden wij knelpunten tussen school en ouders. Het draaiboek lijst deze knelpunten op. Het draaiboek voorziet: acties gericht op het kind en acties gericht op de ouder(s)

Situatie: ouders komen niet naar het oudercontact Acties gericht op het kind Oudercontact wordt aangekondigd met een brief met tekeningen.

Uur Oudercontact Kinderopvang Datum Koffie en gebak Brieven worden ook vertaald naar het Arabisch, Frans, Turks...

Situatie: ouders komen niet naar het oudercontact Acties gericht op het kind Leerkracht overloopt de brief met de leerling. Samen kleven ze de brief in het heen- en weerschriftje. Leerkracht vertelt dat de kinderen spelletjes mogen komen spelen. Leerlingen knutselen zelf een uitnodiging.

Situatie: ouders hebben niet gereageerd op de brief van het oudercontact Acties gericht op de ouder(s) Stap 1: Leerkracht schrijft herinnering in het schriftje in eenvoudige, duidelijke en beleefde taal

Situatie: ouders hebben niet gereageerd op de brief van het oudercontact Acties gericht op de ouder(s) Stap 2: Leerkracht neemt telefonisch contact op met de ouders, rekening houdend met de thuistaal, achtergrond, woonplaats. De leerkracht communiceert eenvoudig, duidelijk en beleefd. Stap 3: eventueel voorstel voor een aangepast uur of andere dag

Het oudercontact zelf Zorgen voor een warm onthaal. De ouders worden ontvangen aan de deur. Er wordt een drankje en dessertje aangeboden. Er loopt constant een diavoorstelling. Er wordt kinderopvang en animatie voorzien, ook voor broers en zussen Er wordt voldoende tijd uitgetrokken voor het gesprek over elk kind. Ook therapeuten, psychologen, CLB, directie zijn aanwezig. Formulieren voor studietoelagen worden samen met de ouders ingevuld.

Ouders zijn toch niet geweest naar het oudercontact Ouders die niet geweest zijn, worden opgelijst. Er wordt opnieuw telefonisch contact opgenomen door de teamverantwoordelijke met een voorstel voor een nieuwe afspraak of een huisbezoek. Indien dit ook nog niet lukt, wordt er contact opgenomen met het CLB om verdere acties te ondernemen.

Evaluatie van het oudercontact Leerkracht schrijft een korte neerslag van het oudercontact in het leerlingendossier. Leerkracht zorgt dat de afspraken gemaakt met de ouders, worden opgevolgd. De leerlingen krijgen een brief om het oudercontact door de ouders te evalueren. Het is een eenvoudig document waarop ze een score kunnen noteren.

Nog enkele andere voorbeelden Open klasdag

Nog enkele andere voorbeelden Rommelmarkt

Nog enkele andere voorbeelden Verkeersparticipatie