MANTELZORGCOACH.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Netwerk GGZ Kempen - GTB/VDAB
Advertisements

Kwaliteit met beleid Petra Verhagen
Handicap + studie nieuwe stijl Congres OCW Studeren met een functiebeperking Utrecht, 24 november 2011.
‘Op weg naar de huisarts’
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
Logonet024 Wat moeten we er mee? moeten. logonet024 Wat ontmoeten we er mee?
Maak Werk van Mantelzorg! Margreet Woessner, projectmanager
WUA Werknemers Uitvoering Asbest. In het recente verleden zijn er vanuit de sector meer en meer stemmen opgegaan voor een interne en externe vertegenwoordiging.
S AMENWERKING TUSSEN OUDERS EN SCHOOL Actiemogelijkheden voor ouders.
Digitaal Sociaal Huis Samenwerkingsproject Vlaams-Brabantse sociale huizen 2 februari 2009.
Vrije-CLB-Koepel vzw Maak kennis met het CLB. 2 Voor wie?  Leerlingen  Ook los van de school  En los van de ouders  Ouders  Met hun zorgen en vragen.
Werken aan samen samenspel hulpverleners en naasten
Het kwaliteitskader Verantwoorde zorg in relatie tot palliatieve zorg
Delegeren Leidinggeven Blz. 177.
Opleiden van medewerkers
Op weg naar een beter samenspel Angela van den Nieuwenhuizen C o ö r d i n a t o r V r i j w i l l i g e r s V i t a l i s z o r g g r o e p Yvonne de.
1 Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek Huize Ter Walle VZW C.I.G.B. ompetent van kop tot teen!
Competentieontwikkeling voor OR-leden
Optimale Parkinsonzorg
Ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid.
1 Sociaal werk: voor of met de patiënt? Vlaams Patiëntenplatform vzw 14 oktober 2010.
Kennis is macht? De rol van informatie
ZELFZORG EN LOKAAL SOCIAAL BELEID HOE MAKEN WE DIT HAALBAAR?
 Problemen in huidige hulpverlening met overlapping, gebrek aan samenwerking,…  Andere organisatie van hulpverlening aan minderjarigen uit: › Algemeen.
Deel anders, mijn organisatie
Pe-opleidingen.nl WFT, wet financieel toezicht. De Wet op het financieel toezicht (Wft) is op 1 januari 2007 in werking getreden. Deze wet regelt het.
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Op school en in de scholengemeenschap
Leidinggeven H9 Opleidingsplan Logistiek supervisor.
Sensoa Positief Patrick Reyntiens. Sensoa “Het Grote Sensoa” Korte geschiedenis.
MANTELZORGGESPREK.
REFLECTIE MANTELZORGGESPREK
PIJLERS VAN EEN MANTELZORGVRIENDELIJK PERSONEELSBELEID.
VORMING MANAGEMENTTEAM. Inhoud vorming managementteam 1. Hoe kan een mantelzorgvriendelijke organisatie er uit zien? 2. Naar een mantelzorgvriendelijk.
MANTELZORGVRIENDELIJK PERSONEELSBELEID
MANTELZORGWIJZER. Mantelzorgwijzer Wat?  Doorverwijswijzer voor werkende mantelzorgers  Bundeling van nuttige informatie m.b.t. verlofstelsels, diensten,
VORMING RECHTSTREEKS LEIDINGGEVENDEN. Inhoud vorming rechtstreeks leidinggevenden 1. Wat is mantelzorg? 2. Mantelzorgquiz 3. Hoe voelt het om zelf een.
HOE MANTELZORGVRIENDELIJK IS MIJN ORGANISATIE?. Hoe mantelzorgvriendelijk is mijn organisatie?  Welke sterktes / krachten zijn er aanwezig binnen jouw.
STELLINGENSPEL.
ALGEMENE VORMING. Inhoud infosessie managementteam 1. Visieontwikkeling 2. Rollen van verschillende actoren 3. Toekomst / transitie binnen de organisatie.
ROLLEN VAN VERSCHILLENDE ACTOREN
MANTELZORGER BINNEN MIJN ORGANISATIE. Combinatie werk en mantelzorg Richtvragen:  Is het thema mantelzorg gekend en ook bespreekbaar binnen jullie organisatie?
GETUIGENISSEN ‘MANTELZORGVRIENDELIJKE MANAGERS’. Getuigenis 1 Uit de organisatiescan die we onze medewerkers begin 2014 lieten invullen, bleek dat er.
Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende  Informeren, Sensibiliseren, Vorming  Registreren  Partners samenbrengen Medewerkers  Algemeen Coördinator.
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
Mind Us INCLUSIE Voorwoord De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) veronderstelt dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Maar hoe vanzelfsprekend.
Waarden & organisatiecultuur
Mini- symposium zorg. Passend onderwijs. Expertisecentrum Studentbegeleiding Alle 2 e en 3 e lijns-begeleiding samengebracht in één team Regie, samenhang.
V AN S TEUNPUNT NAAR K NOOPPUNT Erna van Bussel Ursela van Dijk.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Positionering Dienst maatschappelijk werk (DMW) van een ziekenfonds.
Altijd in de buurt!. Even voorstellen: Meindert Baptist Administrateur / Financial Controller (v.h. Manager bedrijfsbureau)
Mantelzorgkaart Aan de slag op het werk Aan de slag met mijzelf Aan de slag thuis mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS en het ministerie van.
Leefbaarheid Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid ‘Samen voor Het Groene Woud’ Anja Verweij, Bart van Nuland.
Aan de slag met een gespecialiseerde jobcoach Zin?Ja! Sessie 21 april
Dr. Patrick Vermeulen GITPMoed & Vertrouwen Moed en Vertrouwen Workshop 1 Motivatie 1.
Begeleiding en Professionalisering van invallers De leraar van de toekomst Tiny Rompen
De klachtenfunctionaris: het perfecte plaatje…
1. Jobkanaal Gezamenlijk project van: UNIZO Verso VKW Voka 2.
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Huishoudelijke ondersteuning bij de cliënt met dementie.
Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek
Richard de la Roy Eco-Makelaar.
Vijf stappen Borgen Bewustwording Bespreekbaar maken Bewerkstelligen
BEDRIJFSCULTUUR.
BEDRIJFSCULTUUR.
Nog veel meer foto’s zijn de downloaden op de site
Leefbaarheid Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid
Naar een vitale samenwerking tussen kinderopvang en lokaal bestuur
Transcript van de presentatie:

MANTELZORGCOACH

Een ‘nieuwe’ rol: mantelzorgcoach op de werkvloer Wat is een mantelzorgcoach? Centrale referentiepersoon rond het thema (werk en) mantelzorg Bundelt kennis en expertise rond mantelzorg Meegeven van algemene, niet-gepersonaliseerde, relevante informatie voor werkende mantelzorgers Zo laagdrempelig mogelijke tussenpersoon/aanspreekpunt Opvangen en kanaliseren van mantelzorgvragen

Mantelzorgcoach Wat doet een mantelzorgcoach? Doorverwijzen naar interne en/of externe actoren of instanties Doorverwijzen naar leidinggevende ~mantelzorggesprek Doorverwijzen naar personeelsdienst ~info m.b.t. specifieke regelingen Kan een luisterend oor bieden Vertrouwenspersoon, rechtstreeks leidinggevende, collega’s, psycholoog, … Kan advies geven rond het maken van de combinatie tussen werk en zorg Beantwoorden van specifieke vragen (rond premies, betrokken diensten, …)

Mantelzorgcoach Website www.mantelzorgvriendelijk-ondernemen.be Hulpmiddelen Mantelzorgwijzer Vorming(spakket) Eigen ervaring / kennis Intervisie Website www.mantelzorgvriendelijk-ondernemen.be

Mantelzorgcoach Wie is de mantelzorgcoach? Geen onafhankelijke functie op zich (competentieprofiel) Niet gekoppeld aan een bepaald diploma Kan een (ex-)mantelzorger zijn: is ervaringsdeskundige, heeft een natuurlijke interesse voor en affiniteit met het thema mantelzorg Belangrijke kwaliteiten van de mantelzorgcoach: Maturiteit Discretie Toegankelijkheid

Mantelzorgcoach Plaats in de organisatie Laagdrempelig, neutraal aanspreekpunt zonder evaluatieve of leidinggevende positie t.o.v. de medewerkers Perfect toegankelijk voor leidinggevenden met vragen over mantelzorg Neutrale positie Dient niet op de hoogte te zijn van de individuele mantelzorgsituaties Heeft geen mandaat om regelingen te helpen uitdenken Belang van wederzijdse afstemming met andere actoren De mantelzorgcoach is er NIET ter vervanging van het contact met de leidinggevende. Hij/zij kan dit contact faciliteren en complementeren.

Mantelzorgcoach Plaats in de organisatie Initieel mandaat mantelzorgcoach = aanspreekpunt en doorverwijzer Bieden van luisterend oor en bespreken van maatregelen behoort niet tot het primaire takenpakket Bewust kiezen om opdracht op maat vorm te geven of uit te breiden, vb. gekoppeld aan functie van Vertrouwenspersoon (luisterend oord/klankbord) Personeelsmedewerker (informerende, adviserende functie)  Hiaten en complementariteit in organisatie

Mantelzorgcoach Voordeel van een mantelzorgcoach (1/2) Beperkte tijdsinvestering (vooral doorverwijzing) Informatie is gecentraliseerd, (relatief) exhaustief en makkelijk te updaten: weinig tijdsverlies of hiaten De werkende mantelzorger loopt minder kans om relevante informatie of tegemoetkomingen te missen Laagdrempeligheid Verkleint de stapt naar bespreekbaarheid met bijvoorbeeld verantwoordelijken of personeelsdienst Onderscheppen van situaties waarin de mantelzorger het thema niet durft aan te kaarten ondanks mogelijke zware belasting

Mantelzorgcoach Voordeel van een mantelzorgcoach (2/2) De (regelmatige bekendmaking van de) aanwezigheid van de mantelzorgcoach draagt bij tot sensibilisering rond het thema werkt en mantelzorg Organisatie heeft een beleid rond mantelzorg Mantelzorg is bespreekbaar binnen de organisatie Er is letterlijk een plek voor het thema