Opbouw van de Nederlandse levensmiddelenwetgeving

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Advertisements

GMP en HACCP in restaurants
Katie Vermeersch DG Controlebeleid RC 27/05/2009
GMP and HACCP in school restaurants
Belastingdienst en administratieve software Actualiteiten
De ziekenhuispsychiatrie zorgt voor kwaliteit Hoe kan je het regelen en onderhouden?
Lancering Hygiënecode voor Slagersbedrijf
Thema HACCP
Praktische toepassing van de Europese normen in de lastechniek
Instrument en methodiek Door projectgroep NFU (Anke, Ellen, Els, Roel)
GMP ‘Is er wat veranderd?’
Het opzetten van een kwaliteitssysteem
Diensten Voedselveiligheid Plaagdierpreventie Waterveiligheid.
PGS 15 en Brzo LAT – Brzo werkgroep.
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht regelgeving ter voorlegging aan Raadgevend Comité in 2009 DG Controlebeleid Federaal.
Nieuwe meetvoorwaarden voor stookinstallaties, stationaire motoren en gasturbines 11 juni 2004 Peter Meulepas
HACCP.
Opslag van goederen HACCP and GMP in school restaurants
GMP Vertrouwen op het Bord
Logistiek management: begrippen en principes
31 mei 2006Francesco Franchimon1 Lucht als Consumptie-artikel.
13 juni 2007Ir F.E. van Boven1 De voorspelling van mijtenallergeen in uw woning.
1.3 Kwaliteitsborging.
Hoofdstuk 5 Kwaliteitssystemen.
13 juni 2007F.J. van Hout1 HACCP voor legionellabeheersing.
Woensdag 13 juni 2007Niek van Erk1 HACCP in praktijk Toepassing van HACCP methode bij verbeteren luchtkwaliteit in scholen Stefan Bours Niek van Erk Lester.
OHSAS certificatie Frans Stuyt 24 september 2009.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht verwacht wetgevend werk 2008: regelgeving ter voorlegging Raadgevend Comité (DG Controlebeleid)
GMP and HACCP in school restaurants School Development Project
Collectieve aanpak en individuele verantwoordelijkheid Paul Jansen Director Agribusiness Sovion.
© de vries business consultancy, 2008
Welkom op de stoompan Werkgroep SGT Driebergen, 17 augustus 2011.
Adviesrapport Restaurant keuken.
Cursus man review medische laboratoria 2004 De management review Cursus voor het succesvol uitvoeren van de management review G. De Schrijver M.D., Ph.D.
Chineese restaurants onhygiënisch
Kennisbank Veilig werken
Registraties in eipakstation Cursus Registratie Thielen Consult BV Postbus GC Venray
Wie is verantwoordelijk Inleiding wet- en regelgeving.
HACCP in eipakstation Opfriscursus HACCP 2013 Thielen Consult BV
2de Minisymposium: ‘Gezonde installaties’
Opstellen van een praktijkgericht HACCP handboek
Accountants in control? Nieuwe uitdagingen voor accountants.
Vakleer L. van der Meer Veiligheid Vakleer L. van der Meer.
Presentatie Voedselveiligheid & Microbiologische Richtwaarden Keuringsdienst van Waren - Voorstellen - Afstuderen - W.
Onderwerpen presentatie
Leveranciersbeoordeling Overeenstemming tussen bestelling en levering Nakomen levertermijnen Flexibiliteit, prijs, service Vestiging in de buurt Commerciële.
13 juni 2007J.E.M.H. van Bronswijk1 2 de Minisymposium: ‘Gezonde installaties’ Welkom & inleiding.
HACCP in eipakstation Cursus HACCP Thielen Consult BV Postbus 5100
Parametric release Wat is dat?.
Hoofdstuk 6 Service.
Beheer veterinaire apotheek
Certificering van assetmanagement
HACCP.
“Aanbestedingsvormen in perspectief”
Contractbeheersing op basis van kwaliteitsborging
Reinigen en ontsmetten
Vereisten voor een fertiliteitslabo
HACCP.
B-VCA / VOL-VCA © PBNA. Niets uit deze presentatie mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van PBNA.
Huisvesting en Hygiëne
Voeding op school Davgos - Ingrid Molein.
HACCP.
Veilig en verantwoord werken
Hoofdstuk 3 De winkel verzorgen
Veilig en verantwoord werken
Veilig en verantwoord werken
Logistieke kwaliteitsprocessen
HACCP.
Transcript van de presentatie:

Opbouw van de Nederlandse levensmiddelenwetgeving 320.01 Opbouw van de Nederlandse levensmiddelenwetgeving De Warenwet Horizontale besluiten Warenwetbesluit Levensmiddelenadditieven Warenwetbesluit Etikettering levensmiddelen Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen Warenwetregeling Hygiëne van levensmiddelen Verticale besluiten Verorde-ning Handels- normen slacht- pluimvee WWB Vlees, gehakt en vleespro- ducten WWB Visserij- producten WWB Eieren WWB Zuivel Toezicht: Keuringsdienst van Waren Sheet 320.01

Eisen aan een hygiënebeheersysteem 320.02 Eisen aan een hygiënebeheersysteem Eisen aan een HACCP- systeem volgens de Warenwetregeling Hygiëne van levensmiddelen Eisen aan een HACCP- systeem volgens de Codex Alimentarius (1977) Risicoanalyse Vaststellen van de punten in het proces waar gevaren kunnen optreden Risicoanalyse Aanwijzen van de kritische punten Vastleggen en uitvoeren van doeltreffende controle- en bewakingsprocedures op die kritische punten Bepalen van de Critical Control Points (CCP’s) Vastleggen van grenswaarden Vastleggen van een bewakingssysteem (monitoring) voor de CCP’s Vastleggen van corrigerende maatregelen Toetsen van de werkzaamheid van het zelfcontrolesysteem Verificatie (toetsing van de werkzaamheid) van het HACCP-systeem Documentatie van alle processen en resultaten Sheet 320.02

Bouwkundige en technische voorwaarden 320.03 Het HACCP-‘hygiënegebouw’ Product- en productiespecifieke maatregelen om (specifieke) gezondheidsrisico’s voor de consument te voorkomen volgens de Principes van het HACCP-concept (Hazard Analysis and Critical Control Points) Fundamentele hygiënemaatregelen Reiniging, desinfectie en ongediertebestrijding Temperatuur en relatieve luchtvochtigheid in productie- en opslagruimten Voldoende scheiding van processtappen en productielijnen (voorkomen van kruisbesmetting) Persoonlijke hygiëne Bouwkundige en technische voorwaarden Inrichting en toestand van productieruimten en installaties Hygiëneconcept voor een levensmiddelenproducerend bedrijf volgens Untermann, F. (1977), DLR. Sheet 320.03