“Help mij het zelf te doen”

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

MR Vlinderbos jaarverslag 2012 – Wij zijn de MR! Oudergeleding:  ………….contactpersoon Ouderraad  Hans Waldercontactpersoon Bestuur  Yolande Bakker.
Informatie over het Voortgezet Onderwijs
Leerlingenraad Leerlingenraad Laat je stem horen!!
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
De Meridiaan naar de toekomst. Welkom 1. De organisatie 2. Gelijke tijden 3. Continurooster.
Project Jong in De Friese Meren Jongerenparticipatieproject in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen 2013 Presentatie 28 augustus 2013 Het PAC, Lemmer.
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Andere schooltijden OBS Molenbeek 8 mei 2012
Bijeenkomst 26 mei 2011 avondbijeenkomst. Verleden  Materialen dekten niet de gevraagde leerstof  Nieuwe inzichten over de opbrengsten van de montessorimaterialen.
St. Trudoschool Vindplaats techniek.
Diversity Network ABN AMRO Mentoringprogramma
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
4 juni 2011 Cultureel Centrum de Postkoets Horn
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerkrachten 2 de graad.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerlingen 2 de graad.
onderwijsstromingen Ontwikkelingsgericht onderwijs
Projectweek.
Groot ICT-project Visie Daniëlle de Winter.
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
Welkom Afsluiting KC en hoe verder!. Klas 3 sluit kc af Klas 3 is laatste jaar van project Kunst & Cultuur. Leerlingen krijgen eindbeoordeling per vak.
Kenniswerkplaats Rotterdams talent
112 juni 2012 Handreiking Gezonde Gemeente Handreiking Gezonde Wijk Betrekken van burgers bij opstellen en uitvoeren van lokaal gezondheidsbeleid.
Inclusief Hoger Onderwijs: het perspectief van docenten. Een kwalitatieve bevraging. Nathalie Heurckmans Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) Leen.
Efficiënt organiseren van competentiegericht beoordelen Workshop 4 Het Groene Leertraject Karin Elferink
De evaluatie van een project
1 Cultureel zelfportret
Ouderavond donderdag 12 juni Programma ouderavond Welkom Toelichting op het proces Praktische zaken Ondersteuning Afsluiting.
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Ouderbetrokkenheid op Het Kompas
Ouderavond de Sluis Welkom Het team van de Sluis wenst u een heel goed, gezond en gelukkig 2015.
Inhoud workshop Wat is de bedoeling van het V2- assessment?
Welkom op de ouderavond van de groepen 4
OBS De Waarborg Schooltijden Gezamenlijke ouderavond 7 april 2015.
Wat ik vraag 10 minuten aandacht voor:
Onze doelen en visie in beeld
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
De leerlingenraa d Laat je stem horen!.
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Het betrekken van studenten bij de toetscyclus
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
MakeTech Platform-Allianties Basisscholen. MTP-Allianties BSO  Idee geboren tijdens in regio Hoge Dunk, tijdens een seminar in 2009 (naast vele andere.
VOOR ALLE LEERWEGEN ! NU. INHOUD ARTXPRESS AUDITIE PROCEDURE PROGRAMMA LEERLIJN MOTIVATIE CONTACT.
Lesgeven aan hoogbegaafden Beta-didactiek binnen onze ace-klassen.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Gebaseerd op o.a. Situationeel leiderschap volgens Hersey en Blanchard
Ouderavond Slim Fit unit 5 t/m 8. Inhoud / programma van deze ouderavond Hoe zag onze proefweek eruit? Wat houdt Slim Fit in voor unit 5 t/m 8? Enkele.
Naar een leerlijn ‘onderzoekende houding’ ECENT conferentie, 5 juni 2009 Ton van der Valk, Universiteit Utrecht FIsme; Junior College Utrecht.
Dalton op de Dorendal.
FAALANGST DE BAAS.  Mijn naam:Annet Nelisse-Verlare  Werkzaam: O.b.s. OllieBBommel  Opleiding:Training “Faalangst de Baas” via Ortho Consult.
Weblog. Waarom?? Ouders de school in halen Kinderen over ervaringen laten schrijven en tekenen Samen werken aan een eindproduct ICT bij jonge kinderen.
Ouderavond Mandegoud Maandag 11 maart. Doel van de avond Ouders informeren over oordeel Inspectie van het Onderwijs Ouders informeren over Plan van Aanpak.
Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs [naam trainer]
Kindcentrum De Troubadour samen aan het roer Mirjam Brussée Afdelingsmanager 0-6.
Ogo op de Achthoek Klik bij elke dia om verder te gaan!
Participerend Leiderschap
Unitonderwijs en continurooster
Ouderbijeenkomst 20 juni 2017
Passend onderwijs.
Gesprekkencyclus en overlegstructuur leerlingzorg
PRESENTATIE Bijeenkomst IKC – ontwikkeling
Bord in de Klas November 2016 AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD
Medezeggenschap? Ook voor u!
Medezeggenschap bij De Eshoek
Informatieavond groepen 8
Online Plusonderwijs ontvangst.
Onderwijskundige visie BS De Regenboog
Transcript van de presentatie:

“Help mij het zelf te doen” Salto Montessori school de Trinoom Don Boscostraat 2 5611 KW Eindhoven 040 – 295 07 76 info@bs-trinoom.nl “Help mij het zelf te doen” (Maria Montessori)

Mindmap Cultuureducatie - Algemeen

Mindmap Cultuureducatie & Montessori onderwijs

Mindmap Cultuur – de Trinoom

Werken vanuit de methode “Laat maar zien”

Galerie & Expo

Vieringen

Musical materialen

‘Sneeuwwitje de Musical’ gespeeld door leerkrachten in december 2011 voor alle klassen

Acteerlessen na school

Voorstelling voor de onderbouw

Kerstviering in de klas

Culturele activiteiten rondom “Het Amerika van vroeger”

“Herfstverhalen”

Kunst & Cultuur in de klassen

Cultuur zit ook in geschiedenis…

Onderzoeksvraag “Hoe bereik je als school betrokkenheid bij de leerkrachten met betrekking tot Cultuureducatie?” Inclusief een diversiteit in aanbod……… Vanuit een voorbereide omgeving…… &….. Een doorgaande lijn in het lesaanbod…….

Opzet onderzoek Theoretisch kader Cultuureducatie Psychologie, Pedagogiek, Onderwijskunde (PPO) Cultuur verweven in Rekenonderwijs ICT binnen het onderwijs Interview Cultuurcommissie de Trinoom Adviesvorming

Advies aan de school Een mogelijke volgende stap zou kunnen zijn dat leerkrachten vanuit iedere bouw, op vaste momenten een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van culturele activiteiten. Vanuit het schoolbeleid is een Cultuurcommissie samengesteld waarin iemand zit vanuit de onder,- midden,- en bovenbouw. Alle leerkrachten op de school moeten naast hun reguliere functie een extra taak uitvoeren binnen de school zoals bijvoorbeeld deelname aan de MR, vormer van kosmische thema’s of dus de Cultuurcommissie. De leerkrachten die hiervoor zijn aangesteld hebben niet per definitie meer affiniteit met cultuureducatie. Om de leerkrachten schoolbreed te kunnen betrekken bij de ontwikkeling en uitvoering van cultuureducatie en deze meer te gaan integreren in de diverse vakgebieden, zal allereerst getoetst moeten worden hoe de kennis, mening en ervaringen van de leerkrachten op dit moment zijn. Dit kan d.m.v. een enquête zodat inzichtelijk wordt hoe de stand van zaken is. Vervolgens kan er per bouw een overleg plaatsvinden waarin men kan brainstormen over nieuwe ideeën m.b.t. cultuureducatie binnen het onderwijs. Dit onderdeel kan sturend gemaakt worden door de leerkrachten tijdens dit overleg Tips & Tops op te laten schrijven m.b.t. cultuureducatie in de school. Ook kan er tijdens dit overleg ruimte geboden worden voor inbreng, ideeën en suggesties. Tevens kunnen eerdere activiteiten geëvalueerd worden en kan gekeken worden naar het belang of effect van deze activiteiten op de kinderen en hun ontwikkeling. Door leerkrachten verantwoordelijk te stellen voor activiteiten en eigen inbreng op vaste momenten, krijgen zij meer het gevoel dat zij betrokken worden binnen het uiteindelijke cultuurprofiel van de school. De cultuurcommissie kan deze inbreng ordenen en kan met vernieuwende ideeën komen welke vervolgens weer aan de leerkrachten per bouw gepresenteerd worden. Door hen mee te laten besluiten in het uiteindelijke cultuurpakket, ontstaan een samenwerking en betrokkenheid waardoor leerkrachten meer affiniteit opbouwen met hetgeen zij aan kunnen bieden in de diverse vakken. Door kansen, mogelijkheden en opties gezamenlijk te bespreken, kan een ieder op ideeën worden gebracht. Zo krijgt een leerkracht met minder affiniteit voor cultuureducatie een aanbod van suggesties welke hij/ zij in kan zetten in zijn lessen en kan integreren in het kosmisch onderwijs.