11-Sept-2003 KvAG - Ondergrondse Geo- informatie 1 Geo-Informatie Management voor grote Civieltechnische Infrastructurele Werken (GIMCIW) projectvoorstel.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Advertisements

Meerdere werknemers in een beperkte ruimte
Ernstig Incident Ernstig Incident tijdens het vervangen van een HD afsluitercombinatie aan de dr. Kortmanweg in Venray.
P en beamer Deventer Jan van Lanen Contractmanager Algemeen: Welkom
Portfolio Website Tim Klijn Klas: MBI m1 Datum: 21 november 2007
E-RADEN Roadmap. AGENDA • Overzicht van nieuwe ontwikkelingen 2009 • Interfaces • Document Types : Meta-data • E-raden gratis ? • Perspectieven.
Advies databankarchivering COP Documentbeheer en archivering III 25 november 2008.
Erfgoed toegankelijk maken via interactieve kaarten
GrondGebruiks modellering, Toepassing Land Use Scanner in Suriname.
Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Gegevensbeheer Karin Diederiks KOAC•NPC.
BAG - WOZ, planning en commitment
Risico’s en gevaren van techniek
17 april 2008 WAB*info De digitale bron van de Nederlandse waterbodems Gaston Lamaitre Data-ICT-Dienst, Delft Uitvoerders: Atlis (hoofdaannemer), CSO (functioneel.
Op 23 september 2011 nam de Vlaamse Regering akte van de conceptnota “open data”. De conceptnota schetst de beleidscontext en het regelgevend kader voor.
Belangrijkste bevindingen en aanbevelingen
Utrecht april 2003 Turtle gebruikersdag 18 maart Turtle voor Stedelijk gebied ervaringen gemeente Eindhoven 1. Aanleiding alternatieve bepaling.
Een blik op de toekomst Niels van Buren Hogeschool Rotterdam 4 februari 2011.
Governance van de informatievoorziening
CLARIN: een introductie Ineke Schuurman Coördinator CLARIN-Vlaanderen.
ACIS symposium 4 maart 2011 A.Ch.H. Franken
17 juli TU Delft nano-satelliet programma R.J. Hamann Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica.
Hoofdstuk 7 Procesmanagement.
Kennisuitwisseling in LOK Landelijk onderwijsweb Kennistechnologie Evert van de Vrie Kennisuitwisseling in LOK Landelijk onderwijsweb Kennistechnologie.
Door M.J.Roos Hogeschool Rotterdam Cluster Ribacs
Blok 7: netwerken Les 1 Christian Bokhove
Het portfolioproject van de AOC’s EduExchange 2006 Groene Scharnieren.
Basisregistratie Ondergrond
Metadata en Webstroom SURF SiX expertisegroep Pierre Gorissen SURF SiX / Fontys Hogescholen 16 november 2004.
OO Analyse in de praktijk OO Analyse in de praktijk V Enkele Design Patterns.
Afstudeerpresentatie Richard Lekkerkerk,13 september 2011
Waarom een standaard Een norm of standaard is een procedure of een maat waarvan een groep mensen met elkaar heeft afgesproken dat ze hem zullen gebruiken.
Databank Ondergrond Vlaanderen - 29/03/2003 Programma : - demo website DOV - vragen en korte pauze - achtergrond interpretaties. Lithologische beschrijving.
Studiedag 3D Topografie Gebruikerswensen & Huidige mogelijkheden Edward Verbree 28 april 2006 De Meern.
Kennis ontwikkelen en delen in TechNetkringen Ruud Bolsius mei 2011 TechNet, TechniekTalent.nu 2011.
Workshop nieuwe release Roy-data september Agenda Aanleiding en uitgangspunten nieuwe release Roy-data 1 x nieuwe zoekfunctionaliteit, 4 logistieke.
Risico’s uit de ondergrond – risico’s de ondergrond uit!
Digitaal mei 2014.
{ Workshop 1 Verantwoordelijkheden, procedures, openbaarheid Peter Horsman.
Governance van de informatievoorziening
Visie informatievoorziening
Module 7 – Hoofdstuk 2 Data Flow Diagram.
Concept presentatie A3. 1. Narrowcasting in past, present, future; 2. Het concept; 3. Checklist; 4. Opstarten van het concept & Casus; 5. Vragen van publiek.
CB-NL Waarom zijn we er ooit aan begonnen?
Opgericht Q1 2003, maar reeds jaren actief in veiligheid en projectmanagement Uitsluitend actief in de sector van de veiligheid: Veiligheidscoördinatie,
3D modellen van de Nederlandse Ondergrond
Seminarie Software Open Bestandsformaten Open Versus Gesloten Software.
Dordrecht Open Data Nu écht aan de slag! Dordrecht, maart 2015
Sales Tips.
Reclaiming academic output. De beschikbaarheid van de Nederlandse wetenschappelijke productie Conclusies.
Van librije tot digitale bibliotheek: de universiteitsbibliotheek utrecht eric sieverts.
Kijken naar Kinderen Week 4
A Waarde voor het onderwijsproces  Inzet van sociale media maakt onderwijs kwalitatief beter: o Effectiever / Efficiënter / Activerender o Bewuste ingezet,
Door de bomen het bos weer zien Henk Post Bedrijfsanalist ISZF November 2005.
BGT- Cartoons BGT Congres ‘Tour de BGT’ 11 juni 2015 Live tekensessie door Willem van Albeslo.
Assetmanagement Een nieuwe manier van beheer. Assetmanagement in Dordrecht Wat is Assetmanagement? En wat is het verschil met de huidige werkwijze? Welke.
COINS 2.0 presentatie, 7 april 2016 Gebruik COINS voor Informatiemanagement Herman Winkels Rijkswaterstaat Bij RWS voor Beheer en Onderhoud.
Enabling innovation in construction Topic Training Funderingen Irca Schepers Customer Service Engineer 1.
Stelling: Planning & Control (P&C) is iets van financiën !
BGT Cartoons GeoBuzz congres 25 & 26 november 2014 Live tekensessie door Willem van Albeslo.
Toelichting zienswijze van de fam. Van Hal en Haerkens Ontsluiting gebouw plan Elzenstraat 60 naar de Elzenstraat goed gepland? of is er een veiliger alternatief?
Café College Neerlands Diep 31 mei 2016 Integrale Veiligheid Grote infrastructurele projecten.
Voeg hier een foto van het product in
Maatregelen werken openbare ruimte: in 1 x goed
ETUDE Toetsservicesysteem
Kennisdeling en het valoriseren van leerpunten: conclusies
Digitaal Stelsel Omgevingswet Een Ketenuitdaging
AmsterdaMaps Delen is beter dan vermenigvuldigen
Onderzoek water!! WaterLab www. onderzoekwater.nl Kijkje terug
BGT en Beheer&Onderhoud data op orde
Transcript van de presentatie:

11-Sept-2003 KvAG - Ondergrondse Geo- informatie 1 Geo-Informatie Management voor grote Civieltechnische Infrastructurele Werken (GIMCIW) projectvoorstel in het kader van Ruimte voor Geo-informatie (ICES3/KIS) Robert Hack, (ITC) consortium mede-trekker

11-Sept-2003 KvAG - Ondergrondse Geo- informatie 2 Doel project verbetering gegevensgebruik door gestructureerd geo-Informatie management en beheersorganisatie in de civieltechnische sector, in het bijzonder bij grote infrastructurele werken

11-Sept-2003 KvAG - Ondergrondse Geo- informatie 3 Probleem ondergrond- en oppervlaktegegevens worden in allerlei verschillende formaten opgeslagen; vaak incompatibel en niet gestructureerd

11-Sept-2003 KvAG - Ondergrondse Geo- informatie 4 Gevolgen: extra inspanning om gegevens in het juiste formaat te brengen (e.g. opnieuw worden ingetikt met de hand), automatische verwerking en interpretatie van gegevens ernstig gehinderd of onmogelijk, overzicht van beschikbare gegevens vaak beperkt, onderlinge verbanden tussen gegevens kunnen maar gedeeltelijk of helemaal niet bestudeerd worden. gegevens raken verloren tijdens een project en data wordt opnieuw vergaard omdat onbekend is dat in een eerder stadium dezelfde gegevens al waren verzameld, gegevens soms ook simpelweg genegeerd, omdat modellering en interpretatie van de gegevens te gecompliceerd zijn.

11-Sept-2003 KvAG - Ondergrondse Geo- informatie 5 Voorbeelden (1): ondergrond- noch oppervlaktegegevens worden in een samenhangende databasestructuur opgeslagen; ontwerpbureaus, architecten, aannemers en onderaannemers hebben voor dezelfde gegevens meestal hun eigen databasestructuur en eigen programma’s, boorgat- en sonderinggegevens worden in verschillende formaten aangeleverd, kaarten (als deze al digitaal worden aangeleverd) maken gebruik van verschillende standaarden en normen voor dezelfde gegevens, de locatie en registratie van kleinschalige ondergrondse infrastructuur, zoals pijpen en kabels, zijn meestal niet digitaal voorhanden en worden in een project door iedere individuele partij opnieuw gedigitaliseerd en opgeslagen,

11-Sept-2003 KvAG - Ondergrondse Geo- informatie 6 Voorbeelden (2): het drie en vierdimensionale grondmodel zoals dat voor het technisch ontwerp van b.v. een tunnel met metrostation wordt gemaakt, is vrijwel nooit bruikbaar voor de architect voor het ontwerpen en visualisatie van het station, omdat zowel de formaten van de gegevens als de programma’s die beiden gebruiken incompatibel zijn, en men van elkaar niet weet wat de eisen van de andere gebruikers van het grondmodel zijn, visualisatie van de ondergrond om de invloed van een geplande tunnel op b.v. funderingen van bovenliggende huizen duidelijk te maken, kan bijna nooit direct gebruik maken van het reeds aanwezige geotechnisch grondmodel, om dezelfde reden als hierboven,

11-Sept-2003 KvAG - Ondergrondse Geo- informatie 7 Voorbeelden (3): visualisatie van informatievoorziening naar de burger vindt plaats op basis van dezelfde gegevens, interpretatie, en modellen als voor andere doelen in een project, maar vrijwel altijd worden de gegevens opnieuw geïnterpreteerd en gemodelleerd om voor de leek begrijpelijk informatie te creëren, gegevens, interpretaties en modellen worden eenmalig gebruikt voor één doel terwijl dezelfde gegevens, interpretatie of model zonder veel aanpassingen ook had kunnen worden hergebruikt voor een ander doel,

11-Sept-2003 KvAG - Ondergrondse Geo- informatie 8 Voorbeelden (4): opslag en visualisatie van oppervlakte gegevens vindt bijna altijd 2 dimensioneel (of z.g. 2.5 dimensioneel) plaats, waardoor geen inhoudelijke gegevens van de objecten aanwezig zijn, drie en vierdimensionale programma’s voor modellering van de ondergrond zijn voor niet geologische of geotechnische experts moeilijk te hanteren en daarom wordt vaak gekozen voor een simpel twee dimensioneel lagen model, alhoewel dit niet de juiste informatie oplevert voor b.v. het bestuderen van de inhomogeniteit van de ondergrond, die juist vaak wel belangrijk is.

11-Sept-2003 KvAG - Ondergrondse Geo- informatie 9 resultaat: verlies van efficiency en dus kostenverhogend voor zowel het plannen en ontwerp als voor de aanleg en constructie van civieltechnische infrastructurele werken.

11-Sept-2003 KvAG - Ondergrondse Geo- informatie 10 Doelstelling definiëren van een samenhangende geo- informatie management en beheers structuur en protocol een dergelijk management structuur zal het bijvoorbeeld, in een vroeg stadium duidelijk maken waar en waarom kostenoverschrijdingen gaan plaatsvinden, hazards en risico’s van gevolgde ontwerpen en bouwmethoden duidelijker maken, etc.

11-Sept-2003 KvAG - Ondergrondse Geo- informatie 11 Consortium uitvoerende partijen (marktpartijen): Arcadis DHV Fugro Grontmij Rijkswaterstaat (rws-dww/md) Toposcopie uitvoerende partijen (universiteiten en research instellingen): TNO-NITG TU Delft ITC trekkers: TNO-NITG en ITC

11-Sept-2003 KvAG - Ondergrondse Geo- informatie 12 Klankboardgroep Boskalis nutsbedrijven o.a. NUON COB VROM Gemeente Rotterdam Etc.