Federaal memorandum 2010 van de OCMW’s Algemene vergadering afdeling OCMW’s Dendermonde 17 juni 2010 Piet Van Schuylenbergh directeur afdeling OCMW’s.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Toekomst van de openbare zorgvoorzieningen Algemene Vergadering Afdeling OCMW’s Dendermonde, 17 juni 2010 Elke Vastiau, stafmedewerker ouderenzorg.
Advertisements

In dialoog Rond de congresteksten CD&V Senioren Roeselare.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
“VRAAG OM DE HOEK, WERK OM DE HOEK” “Innovatie van persoonlijke dienstverlening aan huis” PROJECTPLAN MIDDEN - BRABANT.
Duurzame ontwikkeling Voorontwerp van het federaal plan inzake duurzame ontwikkeling Raadpleging 15/02/2004 – 14/05/2004.
Een toekomst voor de OCMW’s ?! Julien Van Geertsom Voorzitter.
Armoede uitsluiten, armen insluiten
BELEIDSNOTA MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE EN ARMOEDEBESTRIJDING S TAATSSECRETARIS VOOR A SIEL EN M IGRATIE, M AATSCHAPPELIJKE I NTEGRATIE EN A RMOEDE ­ BESTRIJDING.
Thematische Overlegtafels: 5 X W Vrijdag 25 mei, Leuven.
LA CONTRIBUTION DU PROJET EXPERTS DU VÉCU AU SEIN DES SERVICES PUBLICS FÉDÉRAUX Project Ervaringsdeskundigen binnen de federale overheid Middagatelier.
Sociale bescherming en armoede Een bijdrage aan politiek debat en politieke actie 18 december 2013 Verslag
Buurt- en Nabijheidsdiensen Mieke Frans ‘ Buurt- en nabijheidsdiensten zijn een broedplaats Van arbeidsplaatsen voor laaggeschoolden’. Jacques Delors (Europees.
Nieuwe Wmo – Platform VO
Tijd voor actie? Aanbevelingen voor meer toegankelijke diensten en kansen voor kinderen in Europa Françoise Pissart Directeur Koning Boudewijnstichting.
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
VTL Workshop – Robert Gartner
Het regeerakkoord van 1 dec Werkgroep activering 20 januari 2012.
Aanbevelingen voor een woonbeleid gericht op het tegengaan van armoede en sociale uitsluiting Wonen in armoede.
Algemene vergadering afdeling OCMW’s VVSG Dendermonde, 17 juni 2010.
OCMW’s zorgen ervoor dat iedereen erbij hoort Algemene vergadering afdeling OCMW’s Brugge, 14 juni 2012 Piet Van Schuylenbergh directeur afdeling OCMW’s.
EY2010 Europees Jaar van de strijd tegen de armoede en sociale uitsluiting Julien Van Geertsom –
Activering,… een inleiding Julien Van Geertsom, Voorzitter van het Directiecomité van de POD Maatschappelijke Integratie VVSG, 26 november 2009.
Sociale correctie waterfactuur Hoorzitting Commissie Leefmilieu, Vlaams Parlement, 3.7,2012 Christophe Claeys en Nathalie Debast, stafmedewerkers VVSG.
Jaarverslag 2011 Afdeling OCMW’s Algemene vergadering – Afdeling OCMW’s 14 juni 2012 – Brugge.
GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 8 OKTOBER 2006 PROGRAMMA LvBURGEMEESTER - VLD.
Koning Boudewijnstichting "De sociaalprofessionele integratievrijstelling in de berekening van het leefloon: knelpunten en denkpistes met het oog op hervorming"
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Dienst economie VVSG: overlegtafels Vrijdag 2 maart, Leuven.
Thematische workshop Asielzoekers.
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Asielzoekers en andere vreemdelingen De rol van het OCMW
VERWEVING van THUISZORG & OUDERENZORG in het Vlaamse woonzorgdecreet
Gemeente en OCMW : hand in hand ? Studiedag voor ontvangers en secretarissen Antwerpen, 19 oktober 2010 Piet Van Schuylenbergh, directeur afdeling OCMW’s.
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
1 Sociaal werk: voor of met de patiënt? Vlaams Patiëntenplatform vzw 14 oktober 2010.
Het Westerwoldse zorgmodel
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Federaal Regeerakkoord oktober 2014 Provinciale ontmoetingsdagen Najaar 2014.
Ontwikkelingen in de integratiesector en het buurt- en opbouwwerk Lieve Lecluyse en Luk Groffy Lecluyse, L., & Groffy, L. INTERCULTURALITEIT Ontwikkelingen.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO ICC Gent, 2 april 2015.
Rollen van gemeenten op het gebied van gezondheid en zorg PH-Forumdebat 25 januari 2005.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
 1. inleiding  2. waarden van arbeid  3.Concept begeleid werken  4.Doelgroep  5.Knelpunten  6. werk aan de winkel + antwoorden.
Informatieverslag kinderarmoede Hoorzitting Senaat 12 juni 2015 Reflectie vanuit de Gezinsbond Christel Verhas directeur SCW-gezinspolitiek.
Welzijnszorg? Sociaal-culturele beweging Met schaamte 45 jaar 5 pijlers: Projecten Fondsenwerving Jongeren en onderwijs Politiek Campagne
Integratie en BTW VVSG OCMW CS 8 december 2015 CO
Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3),
Vluchtelingen, de uitdagingen voor Hasselt
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Federaal Plan Armoedebestrijding Wat is armoede ? ‘People are said to be living in poverty if their income and resources are so inadequate.
Piet Van Schuylenbergh
Voorontwerp decreet lokaal bestuur: voorstel politiek standpunt
De kost van woonzorgcentra
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Lokaal loket kinderopvang
Pas aan bij: Invoegen / Koptekst en Voettekst
Toekomst werkgroep OCMW’s centrumsteden
Groei dossiers/ lokale opleg
Ann Jughmans Stafmedewerker VVSG
Infosessie: attesten inkomenstarief 11, 18 en 20 januari 2016 Sofie Delcourt – VVSG Stafmedewerker Kinderopvang
Decenniumdoelen2017 Hoorzitting kinderbijslag
Toekomst werkgroep OCMW’s centrumsteden
Lokaal loket kinderopvang
Federale gevolgen integratie gemeente-OCMW
Onze regio, onze toekomst!
Verandering leidt tot beter sociaal werk. Of niet?
Brecht D’Hoore, Coördinator Kempen
Transcript van de presentatie:

Federaal memorandum 2010 van de OCMW’s Algemene vergadering afdeling OCMW’s Dendermonde 17 juni 2010 Piet Van Schuylenbergh directeur afdeling OCMW’s

VVSG - Europees jaar armoedebestrijding 2010 Belgisch voorzitterschap EU Federale parlementsverkiezingen Armoedecijfers staan op rood OCMW’s doen al heel wat ! We verwachten een ambitieus federaal beleid dat OCMW’s ondersteunt : 6 inhoudelijke krachtlijnen Randvoorwaarden Pas aan bij: Invoegen / Koptekst en Voettekst

VVSG - Zes inhoudelijke krachtlijnen Actieve deelname aan de samenleving bevorderen Meer jobs voor mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt Een toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg Goede opvang van asielzoekers en integreren van vreemdelingen in onze samenleving Goede en betaalbare huisvesting en energievoorzieningen Een kwaliteitsvolle en betaalbare ouderenzorg. Pas aan bij: Invoegen / Koptekst en Voettekst

VVSG - Actieve deelname aan de samenleving Verhogen laagste inkomens tot Europese armoedegrens, maar met voldoende spanning tussen uitkering en loon OCMW’s ondersteunen om mensen toe te leiden naar maatschappelijk zinvolle activiteiten Overmatige schuldenlast tegengaan Pas aan bij: Invoegen / Koptekst en Voettekst

VVSG - Meer jobs voor mensen met minder kansen OCMW’s meer ondersteunen om sociale werkgelegenheid te scheppen en mensen op te leiden Alle federale activeringsmaatregelen drastisch vereenvoudigen en openstellen voor alle OCMW-cliënten Verder ondersteunen van dienstenchequeondernemingen en de leefbaarheid van het stelsel verbeteren Pas aan bij: Invoegen / Koptekst en Voettekst

VVSG - Toegankelijke, betaalbare gezondheidszorg Invoeren derdebetalersregeling in de ambulante zorg op vraag van de patiënt Automatisch toekennen van OMNIO-statuut aan iedereen die er recht op heeft Transparante ziekenhuisfacturen en een rem op het aanrekenen van supplementen Pas aan bij: Invoegen / Koptekst en Voettekst

VVSG - Goede opvang asielzoekers en integratie van vreemdelingen Erkenning en ondersteuning van de OCMW’s Voldoende middelen voor de OCMW’s voor de begeleiding van geregulariseerde vreemdelingen en gezinsherenigers op alle levensdomeinen Asielcrisis oplossen door verkorten van de procedures en voldoende bijkomende opvangplaatsen Effectieve spreiding van de opvang van asielzoekers door extra LOI-plaatsen Pas aan bij: Invoegen / Koptekst en Voettekst

VVSG - Goede, betaalbare huisvesting en energie Huurprijs koppelen aan de kwaliteit van de woning Oprichten van een centraal huurwaarborgfonds OCMW’s ondersteunen voor begeleiding van dak- en thuislozen en voor bemiddeling bij dreigende uithuiszetting Harmonisering van de federale energiefondsen tot één stelsel dat OCMW’s ondersteunt om mensen met energieschulden te begeleiden en een preventief beleid te voeren dat aanzet tot rationeler energieverbruik Pas aan bij: Invoegen / Koptekst en Voettekst

VVSG - Kwaliteitsvolle en betaalbare ouderenzorg Verhogen inkomen ouderen en betere financiering WZC; zolang OCMW’s moeten tussenkomen in de rusthuisfactuur moet onderhoudsplicht behouden blijven Meer woongelegenheden in WZC en ontwikkelen van alternatieve opvangvormen Meer werkgelegenheid in WZC, vooral begeleiding bewoners met dementie Meer investeren in opleiding van personeel en uitbouw tweede pensioenpijler voor de contractuelen OCMW’s volwaardige onderhandelingspartner bij sociale akkoorden Bij EU bepleiten dat ouderenzorg en sociale dienstverlening diensten van algemeen belang zijn Pas aan bij: Invoegen / Koptekst en Voettekst

VVSG - Randvoorwaarden voor een partnerschap Meer afstemming tussen federale overheid en gemeenschappen en gewesten Verhoging van de tussenkomst in het leefloon tot 90 % Betere vergoeding van personeels- en opleidingskosten voor begeleidingstaken Verhoging van het RIZIV-budget voor ouderenzorg Geen bijkomende taken zonder bijkomende middelen Systematisch betrekken van de 3 verenigingen bij het beleid Drastisch vereenvoudigen van de regelgeving en tijd laten voor uitvoering op het terrein Pas aan bij: Invoegen / Koptekst en Voettekst