Joods Hospice Immanuel

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tuur & Gert bezoeken. M A E N D E L E O Het jeugdcentrum Maendeleo neemt het op voor verwaarloosde jongeren. Het jeugdcentrum doet dit echter op een heel.
Advertisements

Financiering van palliatieve zorg
Samenwerking casemanager dementie en casemanager palliatieve zorg
Zorg Beter mét Vrijwilligers
Terminale palliatieve zorg
Invloed vanuit de cliëntenraad
Het Landelijk Platform GGz heeft van het Ministerie van VWS in 2006 het project Programma Lokale Versterking toegewezen gekregen.
Organisatie van uitkomstgerichte zorgprogramma’s
Is de thuiszorg onderontwikkeld in Vlaanderen en België? Studienamiddag VFDT en HIVA – 31 oktober 2008 De uitbouw van een dynamisch woonzorgbeleid in Vlaanderen.
Welkom Tweede openbare casuïstiekbespreking 2013
Welkom Vierde en laatste openbare casuïstiekbespreking 2013 Netwerk Palliatieve Zorg Waardenland.
Welkom Eerste openbare casuïstiekbespreking 2013
Het Amphia ziekenhuis en de nazorg voor mensen met kanker
Het kwaliteitskader Verantwoorde zorg in relatie tot palliatieve zorg
Gemeente en OCMW : hand in hand ? Studiedag voor ontvangers en secretarissen Antwerpen, 19 oktober 2010 Piet Van Schuylenbergh, directeur afdeling OCMW’s.
ICT – POWERPOINT OEFENING 2 Fevlado Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties (vzw)
“Let’s talk about you & me”
TPA Westelijke Mijnstreek Bedsideconsultatie E. van den Berken & N. Lenaerts.
Optimale Parkinsonzorg
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport OGGZ in de Wmo Maandelijkse bijeenkomst pilotgemeenten Wmo 12 juni 2006.
Gezondheidscentrum ‘t weeshuis. Samen beter…
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Welkom Workshop: Vereniging van de Toekomst Programma: -Voorstellen -Introductie Huis voor de Sport Limburg -Vereniging van de Toekomst.
Palliatieve zorg thuis
Samen verder!.
Casuïstiekbespreking Dementie en palliatieve zorg
Zorghuis Kedichem, welkom
De samenhang van de drie transities presentatie dorpsraadvergadering Nederwetten stand van zaken 29 september 2014.
De toekomst van de (specialist) Ouderengeneeskunde
Presentatie voor basisvrijwilligers
Beleidsontwikkeling JMW 2009 Beleidsdag Joods Zorgcircuit, dinsdag 24 maart Hans Vuijsje.
Mr L.E. Visserhuis nieuwe stijl. Visie Een zorgcontinuüm voor joodse ouderen Joden van alle gezindten Vraaggerichte dienstverlening ( ook wat betreft.
Ruimte voor verpleeghuizen
Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende  Informeren, Sensibiliseren, Vorming  Registreren  Partners samenbrengen Medewerkers  Algemeen Coördinator.
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
Knowledge broker netwerk CVA vanaf 2016 regionale netwerken
JAARVERSLAG STICHTING INTER ACT JAAR VOORWOORD “ veranderingen” dat typeerde het jaar Veranderingen door wisseling van bestuurleden als ook.
En wat als het woonzorgcentrum de context wordt
Albi Popken Verpleegkundig Specialist Palliatieve Zorg
STOPPEN MET DIALYSEREN
GOR bij nabestaanden van en professioneel betrokkenen bij MH17: Natuurlijk (niet)! Dianne Alting - RIVM Kenniskring PSH/GOR |
Onderzoeksteam Berber Laarman Manja Bomhoff Johan Legemaate Roland Friele Arno Akkermans Adviseurs Inge Mulders Katrijn Broekman.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
DAG TEGEN KANKER OP 18 SEPTEMBER 2014 Aandacht voor mensen met kanker in ons ziekenhuis.
Tijs van Ruiten, directeur. Nationaal Onderwijsmuseum. Grootste collectie ter wereld; bezoekers in museum; bezoekers buiten museum;. Sterk.
Organisatieontwikkeling Bijeenkomst voor Informatie en Opinie 9 oktober 2012.
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
Opnieuw licht op de zaak CVA Nazorgdagen. Waarom? Opnieuw licht op de zaak! Informatie is weggezakt Nieuwe vragen zijn ontstaan Lotgenotencontact (ook.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
Transferbureau Ziekenhuis Bethesda,
Resultaatgericht Samenwerken
Voorstellen André de Reus - vm dir/opr. Atir - voorz. FMG - RvA SVS - PUM expert.
Regionale werkconferentie Samen Sterk voor Mantelzorg
De mantelzorgmakelaar
Woonvormen voor ouderen
“NPZZG werkt aan een continuüm van vertrouwen" 2013  2017  2020
Dood in onze samenleving
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
Veteranen Ontmoetings Centrum Zeeland Sterk door samenwerking
Opnieuw licht op de zaak
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
Workshop De laatste levensfase in het verpleeghuis: samenwerken met familie en vrijwilligers VPTZ Hanneke Heim, Cordaan, Senior Beleidsadviseur SK&I Yvonne.
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 2: De gemeente
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
Beoordelingslocatie Kennemerland
Naar een stad waarin iedereen meedoet
Naar een waardengedreven organisatie
Multiple sclerose en toch niet alleen!!!
Vier het Leven 2019.
Transcript van de presentatie:

Joods Hospice Immanuel JHI

Doelstelling Exploitatie van een Joods hospice in Amsterdam 6 bedden lokaal/regionaal/nationaal

Wat is een hospice 24 uurs zorgvoorziening met als doel een thuisgevoel te realiseren voor terminale patiënten in hun laatste levensfase, omringd door professionele zorg en ondersteund door goed opgeleide vrijwilligers Elke bewoner heeft een eigen kamer en badkamer en kan desgewenst eigen meubeltjes meenemen en na overleg een huisdier Er zijn geen bezoekuren en naasten kunnen ten alle tijde op bezoek komen, mee eten en/of logeren

Waarom een Joods hospice Het is er niet. Joodse zorg rond sterven en dood onderscheidt zich van andere (religieuze) tradities visie op euthanasie de zorg tijdens en na overlijden Joods terminale zorg is specifiek trauma’s door WOII Israel kleine en over de wereld verdeelde families weinig of geen Joods leven in Mediene herbeleving Joodse identiteit sterke sociaal-culturele en/of religieuze binding vergrijzing/sterke toename alleenstaanden/eenzaamheid

Voor wie Joods hospice Doelgroep Mensen in hun terminale levensfase uit elke leeftijdsgroep met een Joodse identiteit of affiniteit Kortdurende opvang van terminale mensen ter verbetering van de persoonlijke situatie of om de naasten tijdelijk te ontlasten zodat ze hierna de zorg thuis weer kunnen overnemen (respijtzorg) Mensen uit de regio, landelijk (mediene) en buitenland (België, Israel)

Wat biedt het Joodse Hospice Met respect voor de eigen Joodse beleving wordt de medische 24-uurszorg ingevuld Joodse sfeer kosjere keukens sjabbat en feest/gedenkdagen Joods geestelijke verzorging Goed opgeleid, geïnformeerd personeel en vrijwilligers t.a.v. Jodendom en Joodse identiteit

Huisvesting Zes zit/slaapkamers met keukenblok en andere facilitaire voorzieningen zoals video/audio/tv/telefoon aansluiting waar thuisgevoel gecreëerd kan worden o.a. door zelf meegebrachte spullen. Huisdieren onder bepaalde voorwaarden toegestaan Logeerkamers voor familieleden Bibliotheek met joods medische ethiek Rustig gelegen pand in Amsterdam Buitenveldert met een serre en een tuin, voldoende parkeergelegenheid, goed bereikbaar met openbaar vervoer, vlak bij het Amsterdamse Bos. In de buurt van Joodse infrastructuur

Zorgvisie Geïntegreerde en multidisciplinaire zorg in een Joodse sfeer aan mensen met een Joodse identiteit of affiniteit in hun terminale levensfase. Specifieke aandacht in de ruimste zin van het woord voor de Joodse identiteit van de individuele bewoners staat in het Joodse hospice voorop. De familie en andere naasten krijgen alle ruimte zorgtaken uit te voeren en worden te allen tijde gastvrij ontvangen en betrokken bij de begeleiding en juiste verzorging van de bewoner.

Zorg en nazorg familie Zorg Nazorg De zorg in het hospice strekt zich ook uit tot de familie en naasten. Dit betekent dat men gastvrij wordt ontvangen en gebruik kan maken van logeermogelijkheden inclusief kosjere maaltijden. Desgewenst kan men zelf ook koken in de familiekeuken (niet-kosjer) Nazorg Na het overlijden zal men de naasten, indien gewenst, bijstaan bij de rouwverwerking. In het hospice zullen regelmatig bijeenkomsten georganiseerd worden waar nabestaanden elkaar kunnen ontmoeten.

Studie- en Expertisecentrum toekomstplannen Studie- en Expertisecentrum voor Joods medische ethiek trainingen cursussen lezingen conferenties Bibliotheek Samenwerking met academische instellingen. Dit centrum staat financieel geheel los van het hospice

Programma Studie-en Expertisecentrum Bibliotheek: collectie op het gebied van palliatieve terminale zorg, halacha, Joodse ethiek en filosofie Training personeel en vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg en de Joodse traditie Lezingen en cursussen Joods medische ethiek en Joodse filosofie voor zorgverleners, geestelijken, academici en andere geïnteresseerden Conferenties over levensbeschouwelijke vraagstukken, ook gericht op andere tradities

Samenwerking Samenwerking met andere (Joodse en niet-Joodse) gezondheidsvoorzieningen (huisartsen, ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorg, verzorgingshuizen) Deelname aan het Joods Zorgcircuit en de regionale netwerken voor palliatieve zorg Amsterdam en Amstelland en Meerlanden, waarbinnen de diverse betrokkenen hun kennis van zaken en deskundigheid uitwisselen, elkaar informeren en consulteren.

Organisatie Het JHI is een onafhankelijke stichting met een eigen bestuur. Directie : algemeen directeur en medisch adviseur/hospice arts, die samen het beleid bepalen en de eindverantwoordelijkheid hebben voor de gehele organisatie en tenminste vier keer per jaar rapporteren aan het bestuur. De medische zorg wordt geleverd door de thuiszorg. Vergoed door AWBZ. Eigen bijdrage voor het verblijf in het hospice van 70 euro per dag. Het werk van de vrijwilligers wordt gecoördineerd door coördinatoren.

De Stichting Joods Hospice Immanuel Bestuur JHI Bram Haas, voorzitter Hadassa Hirschfeld, secretaris Marco de Groot, penningmeester David Gorin David Serphos Stephan Pfluger Bestuur Stichting Vrienden van SJHI Comité van Aanbeveling

Stichting Vrienden van het Joods Hospice Immanuel Het doel van deze stichting is om door middel van het werven van sponsorgelden, subsidies, giften en donaties, te voorzien in de aanvullende financiering ten behoeve van het hospice

Comite van Aanbeveling Mevr. N. van den Bergh MA, directeur Joods verzorgingshuis Mr L.E. Visserhuis Den Haag Dr. M. Bloemendal, directeur Joods Bejaarden Centrum Beth Shalom Drs. B. Blog, voorzitter Nederlands Israelietisch Kerkgenootschap Mevr. drs. E. Borst-Eilers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Rabbijn M. ten Brink, Verbond Liberaal Religieuze Joden in Nederland De heer J. Cahen, directeur Joods Historisch Museum Mr. M.J. Cohen, burgemeester van Amsterdam Mevr. J. Geel, theologe en tv presentatrice (o.v) Ds. W.J.J.Glashouwer, voorzitter Christenen voor Israel Internationaal Prof.dr. H.S.A. Heymans, hoogleraar Kindergeneeskunde AMC De heer M.H. Kamphuis, burgemeester Amstelveen Mgr A.H. van Luyn, bisschop Rotterdam Drs. J.M.J. Moors, Voorzitter Raad van Bestuur Ziekenhuis Amstelveen Mevr. drs. R.C. Musaph, ere-voorztiter Joods Historisch Museum De heer E. Schwarts, voorzitter Verbond van Religieuze Joden in Nederland (o.v) Prof. E. van Tijn, voormalig burgemeester Amsterdam Mevr. C. van Tol-Verhagen, algemeen directeur Hospice Kuria te Amsterdam De heer J.M. Tromp, voormalig directeur Sinai Centrum Drs.H.M. Vuijsje, algemeen directeur Joods Maatschappelijk Werk (o.v) Prof.dr. W.W.A.Zuurmond, hoogleraar anesthesie VU en medisch directeur Hospice Kuria te Amsterdam

Overlegorganen Overleg netwerken palliatieve zorg Amsterdam/ Amstelland en Meerlanden Overleg met thuiszorgorganisaties Overleg regionale zorgkantoor Overleg Stichting De Open Ankh t.b.v. huisvesting Overleg Joods Zorgcircuit Overleg met alle rabbinaten

Strategie Op korte termijn: Bezetting van 4 bedden Werven van meer vrijwilligers Verwijzers uitnodigen (huisartsen, specialisten, assistentes huisartsen Werven van donateurs om exploitatie rond te krijgen Volledige deelname aan Joods Zorgcircuit en palliatieve Netwerken in regio

Strategie 2 Op middellange termijn: Bezetting van 6 bedden Voldoende vrijwilligers Landelijke bekendheid Respijtzorg terminale patienten Scholingsprogramma voor alle medewerkers Nazorg familie en naasten (gesprekken, bijeenkomsten)

Strategie 3 Op de lange termijn Volle bezetting van 6 bedden Nationale en internationale bekendheid Respijtzorg aan terminale patienten Dagopvang voor terminale patienten die liever thuis willen sterven

Joodse Identiteit hoe ga je er mee om en hoe blijft het betaalbaar? Het hospice heeft joodse identiteit maar biedt optimaal ruimte voor de invulling hiervan of geen invulling ervan op de eigen kamer Geen rabbinaal toezicht Zelf niet koken in de kosjere keukens Sjabbat en joodse feest/gedenkdagen aktief vieren al naar gelang de behoefte. Minimum: passief vieren: in openbare ruimtes geldt halacha

Samenwerkingsverbanden Binnen het Joods Zorgcircuit: Ziekenhuis Amstelland: levert patienten Sinai: overleg indien nodig over bewoners JMW: levert patienten en samenwerking op gebied van vrijwilligerscoordinatie Beth Shalom: samenwerkingsovereenkomst zorg voor het huis bij storingen, calamiteiten maar ook onderhoud

Samenwerkingsverbanden 2 Buiten JZ: De Vereniging Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) De Regionale Palliatieve Netwerken Thuiszorgorganisatie Amstelring Open Ankh Palliatieve Helpdesk Amsterdam Diverse andere organisaties op gebied van terminale zorg Pastorale Dienst Joodse Gemeentes