Paragraaf 1.2 De Renaissance.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1.2 Renaissance verbreidt zich over Europa
Advertisements

De renaissance: vernieuwing in de kunst
Gouden Eeuw Kunst en wetenschap Door de Renaissance, een kunststroming uit de 16e eeuw, was er opnieuw interesse voor de kunst en kennis uit de Oudheid.
Beelden storm.
Hoofdstuk1 : Nieuwe ideeën.
De uitvinding van de boekdrukkunst en de eerste boeken en geschriften
Kunstproject groep 8.
Een nieuwe tijd begint (ongeveer van ).
Walid Chebirou 4B Spreekbeurt 2 Michelangelo
Renaissance & Humanisme
Erasmus en het Humanisme
COLUMBUS.
De renaissance 1.2.
Paragraaf 2.4 Griekse kunst.
Gemaakt door: Samantha Bartels Simone Groot
Paragraaf 2.3 Geloven en weten..
Kenmerk 19 19a Het veranderende mens- en wereldbeeld van de Renaissance 19b en het begin van een nieuwe wetenschappelijke belangstelling Les 1: Renaissance.
Paragraaf 5.1 Vorige les: Europese expansie in Amerika en Indië
Hoofdstuk 3 Extra informatie…
Contact met de Islamitische wereld Interesse voor de oudheid
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Oriëntatie │_______│________ | _______________
gemaakt door: Eshan-joshua & Priya
Europa wordt christelijk
Wetenschappelijke revolutie
Hoofdstuk 5.
Kunst!!! Ik heb samen met mijn oma een schilderij gemaakt met veel kleuren lees meer over in deze powerpoint.
Hoofdstuk 4: Herfsttij of nieuwe lente
Homo Universalis. Renaissance in de 16e eeuw Hoofdstuk 5: Homo Universalis. Renaissance in de 16e eeuw.
Inleiding Rond 1500 verschuift het zwaartepunt van de Renaissance van Florence naar Rome.
OEFENVRAGEN 2 renaissance Havo4 - Vwo4
Renaissance Schilderkunst.
Claire van Gulik Amber de Haan
5.3renaissance, humanisme en het begin van de Reformatie kenmerkend aspect: De hernieuwde oriëntatie op het erfgoed van de Klassieke Oudheid.
De Statenvertaling ‘Het Boek der boeken’.
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
OEFENVRAGEN 1 renaissance Havo4 - Vwo4
Tijdvak 5 Ontdekkers en hervormers
Griekse mythen en wetenschap
Paragraaf 4.3 De cultuur van het rijk.
VROEG MODERNE TIJD HET VERANDERENDE MENS- EN WERELDBEELD VAN DE RENAISSANCE EN HET BEGIN VAN EEN NIEUWE WETENSCHAPPELJKE BELANGSTELLING.
Renaissance Geïnspireerd door de Oudheid Invloed op: - Kunst
Paragraaf 3.5 Griekse kunst.
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
Hoofdstuk 4 De Nederlanden PAR 6, CULTUUR IN DE GOUDEN EEUW.
Goed voorbereid naar de Pabo!
Veranderend wereldbeeld, 1300 – 1600
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Tijd van ontdekkers en hervormers – de vroegmoderne tijd
H1 Tijd van van ontdekkers en hervormers (16e eeuw)
Renaissance en Opstand
Tijd van de ontdekkers en hervormers ( ) -H-Het ontstaan van de Renaissance -D-De ontdekking van Amerika en andere ontdekkingsreizen -D-De hervorming.
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Renaissance en Opstand
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
H6 Ontdekkers en hervormers§6.1 Op naar de moderne tijd Wat moet ik weten aan het einde van de les? -Wat de Renaissance is en wanneer deze begon -Wat Humanisten.
Ontdekkers en hervormers
Ook bloei in de republiek op gebied van:
Ook bloei in de republiek op gebied van: Wetenschap Kunst Filosofie.
Renaissance De wedergeboorte.
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Renaissance De Renaissance betekent wedergeboorte.
Tentoonstelling Leonardo da Vinci
Bestemming 1 cultureel De renaissance.
Ontdekkers en Hervormers
Renaissance en Opstand
Ontdekkingen in de tijd van pruiken en revoluties
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Hier begint de nieuwe tijd
Transcript van de presentatie:

Paragraaf 1.2 De Renaissance

Het beeld lijkt te leven Mensen in de middeleeuwen kenden de verhalen van de bijbel. Het eerste deel, Het Oude Testament had een verhaal over David. Deze herder had de reus Goliath verslagen door een steen tegen zijn hoofd te slingeren.

In 1504 maakte Michelangelo er een standbeeld van. In Florence werd het onthuld, en mensen keken hun ogen uit: Het leek net echt!

Michelangelo had goed gekeken naar oude Griekse en Romeinse beelden. Hij ging op onderzoek uit naar het menselijk lichaam; hij sneed ook in lijken! Kunstenaars gingen steeds vaker de klassieke beelden kopiëren. Waarom?

Rijke burgers Italiaanse steden zoals Florence, Milaan en Venetië kregen als eerste weer interesse in de oude kunst. Daar woonden veel rijke kooplieden die dure stadspaleizen hadden met veel kunst.

De kerk wilde graag dat alle gelovigen bezig waren met een goed leven op aarde voordat ze naar de hemel zouden gaan. = Memento Mori. Rijke kooplieden dachten daar anders over; Zij wilden genieten van het leven op aarde. = Carpe Diem.

Griekse schrijvers dachten er ook zo over. Geniet van de mens, natuur en schoonheid. De Italianen waren het hier wel mee eens en kopieerden deze mentaliteit. Ze gingen anders naar de wereld kijken.

Wedergeboorte Schilders en kunstenaars wilden weer net zulke mooie gebouwen en kunst maken als de Grieken en Romeinen. Ze bestudeerden het menselijk lichaam en de natuur, om die zo te kunnen namaken.

Lijnen en kleur geven diepte in een schilderij. Perspectief wordt weer gebruikte. Men gaat ook andere onderwerpen schilderen: niet alleen zaken uit de bijbel, maar ook Griekse wezens of het dagelijkse leven.

In de bouwkunst gaat men weer Griekse/Romeinse bogen, zuilen en friezen toepassen. Rond 1500 herleefden cultuur en mentaliteit van de oudheid weer. Dit noemen we de renaissance. = wedergeboorte; iets komt weer terug.

De renaissancepausen Ook de pausen lazen de ideeën van de klassieke oudheid. Op zich vreemd; want de kerk was juist tegen onderzoek in het menselijk lichaam, en ook de naakte beelden waren niet erg christelijk.

Maar de bouwkunst vonden ze wel erg mooi. Kunstenaars moesten in Rome de Oudheid weer terug brengen. Bv, Rafael: in de pauselijke bibliotheek schilderde hij: de school van Athene. Niet echt gebeurd, maar er staan bekende Griekse filosofen op, zoals Plato. Maar ook godenbeelden en klassieke bogen.

Humanisten stellen de mens centraal. Net als de filosofen uit de oudheid, stelden de geleerden in de renaissance de mens centraal. Deze geleerden noemen we humanisten. (= humanitas = menselijkheid) Om de mens beter te begrijpen gingen ze oude teksten van de Grieken en Romeinen lezen.

Humanisten geloven dat de mensen zelf hun leven kunnen verbeteren. Hun ideaal was de homo universale = de universele mens. Iemand die goed is in vele zaken.

Bv Leonardo da Vinci; Schilderen, anatomie, wiskunde en muziek. Kunstenaars kregen steeds meer aanzien als persoon!

Verspreiding van de renaissance In de 16e eeuw werd de renaissance verder verspreid over Europa. De uitvinding van de boekdrukkunst was hiervoor belangrijk. Boeken werden nu met de drukpers gekopieerd i.p.v. met de hand overgeschreven. Het gaat sneller en is goedkoper.

Zodra boeken vaker werden gedrukt, werden ze goedkoper en kon je dus sneller je ideeën verspreiden door boeken te laten drukken. Wetenschappers uit het noorden gingen naar Italië om de oude teksten te bestuderen.

1 van die wetenschappers was de Nederlander Desiderius Erasmus. Hij kon de oude Griekse bronnen van het Nieuwe Testament van de bijbel lezen en vertalen. Wat bleek: de kerk had er veel zaken bij verzonnen, die helemaal niet in de bijbel stonden. Erasmus vond veel rituelen van de kerk onzin. De mensen moesten gewoon goed leven.

Einde