De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Renaissance en Opstand

Verwante presentaties


Presentatie over: "Renaissance en Opstand"— Transcript van de presentatie:

1 Renaissance en Opstand
Hoofdstuk 1 Renaissance en Opstand

2 Zoek op: Wat is de Renaissance? Wat is humanisme?

3 Aantekeningen §1.2 A Renaissance: betekent letterlijk wedergeboorte (van de Grieken en Romeinen) het is de naam voor de opbloei van kunst en wetenschap na de middeleeuwen en herboren belangstelling voor de klassieke cultuur Humanisme: geleerden die klassieke filosofie, literatuur en kunst bestudeerden meer aandacht voor de mens en het leven in plaats van het geloof In de tijd van Ontdekkers en Hervormers vinden er dus grote veranderingen in de manier van denken plaats. De mensen werden veel kritischer.

4 Aantekeningen §1.2 A Welke “nieuwe” mentaliteit en nieuwe manier van denken ontstond er omstreeks 1500 in de rijke Italiaanse bovenlaag? Waar komt de naam Humanisten vandaan en wat waren de denkbeelden van deze geleerden?

5 Welke “nieuwe” mentaliteit en nieuwe manier van denken ontstond er omstreeks 1500 in de rijke Italiaanse bovenlaag? Mensen kregen belangstelling voor de plezierige kanten van het leven in het hier en nu. Ze kregen belangstelling voor de oudheid, de klassieke schrijvers en hun denkbeelden. Waar komt de naam Humanisten vandaan en wat waren de denkbeelden van deze geleerden? Humanitas = menselijkheid Stellen de mens als individu centraal Waren ervan overtuigd dat mensen door eigen inspanningen hun leven konden verbeteren

6 Middeleeuwen Renaissance

7 Renaissance Middeleeuwen

8 Middeleeuwen Renaissance

9 Desiderius Erasmus (1466 –1536)
was een Nederlandse priester, augustijner kanunnik, theoloog, filosoof, schrijver en humanist. Erasmus schreef in 1511 zijn boekje Lof der Zotheid. In dit boek dreef Erasmus de spot met de kerk en gelovigen Geestelijken beschrijft hij als dom en inhalig Het kerkvolk als schijnheilig en bijgelovig Volgens Erasmus moest de kerk niet zoveel aandacht besteden aan uiterlijke dingen. Het ware geloof zat volgens hem diep van binnen. De uitvinding van de boekdrukkunst zorgt voor een verspreiding van de ideeën van de renaissance.


Download ppt "Renaissance en Opstand"

Verwante presentaties


Ads door Google