De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Walid Chebirou 4B Spreekbeurt 2 Michelangelo

Verwante presentaties


Presentatie over: "Walid Chebirou 4B Spreekbeurt 2 Michelangelo"— Transcript van de presentatie:

1 Walid Chebirou 4B Spreekbeurt 2 Michelangelo

2 Inhoud 1. Biografie 2. Zijn studies 3. De Renaissance
4. Michelangelo’s werk 4.1. Beeldhouwerwerk Pietà David 4.2. Kunstwerk De Sixtijnse Kapel Het Laatste Oordeel 5. Quiz

3 1. Biografie Volledige naam: Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni Geboortedatum: O6 Maart 1475 Geboorteplaats: Caprese Toscane (het huidig italië) Gestorven: 18 februari 1564, op 88 jarige leeftijd, in Rome Nationaliteit: Italiaans Beroep: Beeldhouwer, schilder,architect en dichter

4 2. Zijn studies Zijn vader Lodovico di Leonardoe Buonaritto
Simoni was stadhoofd van Caprese. Hij had geen interesse voor kunst. Daarom stuurde hij Michelangelo naar een school om grieks en Latijns te leren maar dit was echt zonder resultaat! De jonge Michelangelo maakte in de plaats van vertalingen tekeningen in boeken en schriften. Hij werd een ‘dominerende’ figuur in de Italiaanse Renaissance.

5 3. De Renaissance Om Michelangelo’s werk goed te kunnen begrijpen moet
er eerst iets over de Renaissance worden verteld. Renaissance is een kunsstijl. Het is een frans woord. ‘Naissance’ betekent geboorte en ‘re’ betekent weder. Met de Renaissance wordt er de ‘wedergeboorte van de oudheid Bedoeld’. De Renaissence is een kunststijl Deze ontstond in Italië rond De bedoeling van de Renaissance was om de bloeiperiodes uit de geschiedenis in hun eigen tijd te doen herleven. Op het gebied van kunst zijn er wel een aantal dingen veranderd, zowel bij de kunstenaars als hun werk. Bijvorbeeld: 1. De erkenning van kunstenaars, bv het signeren van hun werk 2. Nieuwe vormen van beeldende kunst, mensen worden anders voorgesteld. 3. Veranderingen van de onderwerpen.

6 4. Michelangelo’s werk Michelangelo was één van de grootste kunstenaars van de renaissance. Zijn werk werd gekenmerkd door ‘extpressiviteit’. Zeker omdat hij een karakter van een gevoelensmen had. Hij was heel kritich, niet alleen tegenover de anderen maar ook tegenover zichzelf. Schoonheid voor Michelangelo was de schoonheid van het menselijk lichaam, hij verbeelde deze schoonheid, zelfs in religieuze thema’s. Nu ga ik 2 bekene beeldhouwerwerken bespreken.

7 4.1. Beeldhouwerwerk

8 Pietà (1498)

9 4.1.1. Pietà (1498) Dit beeldhouwwerk is te bewonderen in Sint Peter
Basiliek in Rome. Het gaat over een religieus thema. De maagd Maria die haar dode zoon in de armen houdt. Maria wordt heel jong voorgesteld en je kan geen tekens van het gezicht van Jezus aflezen. De Pietà is een christelijk beeld . Volgens kenners is dit beeld èèn van het meest gedetailleerde werken.

10 David (1501 TOT 1504)

11 David (1501 TOT 1504) Dit beeld toont een naakte David met een slinger in de hand. David is niet voorgesteld in een moment van actie of Overwinning, maar in een gespannen toestand! In 200 jaar zijn er 4 totaal verschillende standbeelden van David gemaakt in Italië. David van Michelangelo kan je in Galleria dell Accademia bewonderen.

12 4.2. Kunstwerken

13 De Sixtijnse Kapel

14 De sixtijnse kapel De sixtijnse kapel bevindt zich in Vaticaan te Rome. Dit is een van de grootste opdrachten die michelangelo kreeg. Op 10 mei 1508 Kreeg Michelangelo 500 dukaten om zijn werk te starten. Michelangelo stelde de voorwaarden dat hij alleen aan het kunst werk mocht werken en dat de rest van de kapelle afgesloten moest worden voor bezoekers met uitzondering van de Paus en enkele anderen. Omdat hij het liefst alleen werkte , heeft heeft hij 3 jaar lang dag en nacht op zijn rug heeft liggen schilderen met zijn ogen dicht bij het plafond, hij heeft het gehouden met oog problemen. Michelangelo heeft gebruik gemaakt van schildertechniek fresco. Fresco is een speciale techniek waarbij men op nat pleister schildert , dit is erg moeilijk omdat de kunstaar zo zijn fouten niet direct kan verbeteren. De kleuren worden aangebracht met een kwast op het verse pleisterwerk, het droogt in ongeveer 12 uur.

15 Het Laatste Oordeel

16 Het Laatste Oordeel Dit schilderwerk kan je met de geweldige plafandschilderij in de Sixtijnse Kapel bewonder. Ook hier maakte Michelangelo gebruik van fresco. Hij schilerde dit voor Paus Paul III. Hij deed veel voorbereidend werk voor deze groote, nieuwe onderneming zoals tekenen schetsen en zelfs studies. Michelangelo heeft het Laatste Oordeel gechildert zoals het staat in de evangelie van Mattheus. Mattheus waarschuwt voor een tijd waar Jezus Christus zal terugkeren om het goede van het kwade te scheiden. De rol van Christus is op de freco duidelijk te zien, hij staat midden om zijn rechten als rechter te vervullen.

17

18 Weet je het nog? 1. Waar is Michelangelo geboren?
Caprese Toscane (Italië) 2. Wat was het beroep van zijn vader? Stadshoofd (burgemeester) 3. Wat betekent ‘De Renaissance’ letterlijk? (1 woord) De wedergeboorte 4. Hoe oud was Michelangelo toen hij gestorven was? 88 jaar 5. Hoe lang Michelangelo aan de Sixtijnse Kapel gewerkt? 3 jaar

19 6. Heeft Michelangelo de Monaliza geschilderd?
Nee (Leonardo Di Vinci) 7. Wat betekent ‘fresco’? Een schildertescniek (schilderen op pleister) 8. Geef de naam van één van zijn bekendste beeldhouwerwerk? David of Piéta 9. Geef de naam van één van zijn bekendste schilderwerk? Sixtijnse Kapel of Het laatste Oordeel 10. Was Michelangelo ook een dichter? Ja …/10

20


Download ppt "Walid Chebirou 4B Spreekbeurt 2 Michelangelo"

Verwante presentaties


Ads door Google