Www.ecn.nl Symposium Energietransitie: top-down of bottom-up? Den Haag 23 januari 2015.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Donkere materie: Wat is dat?
Advertisements

Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Crowdfunding voor Zonne-energie in Friesland
Programma •9:45-10:15 Marcel Boogers, hoogleraar UT, BMC Samenwerking en strategische allianties •10:15-10:45 Jan Kerkhof, oud-wethouder Veghel, lid Cie.Huijbregts.
Werksessie Businessplan Biobased Economy november 2011 Fort Voordorp, Groenekan.
Van staf naar lijn 3 oktober 2013.
Het reisburo van de toekomst? 10 SEPTEMBER 2013 Via Actuele signalen naar mogelijkheden voor retailing in de reiswereld….
Vasten 2014Stellingenspel: Vasten is voor mij...1.
Klimaatverandering en duurzaam energiebeleid Sible Schöne Klimaatbureau.
Hoofdlijnen Basisnet Spoor
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Datum 20 juni 2013 | Melchert Reudink 1 Vergroening en concurrentiekracht Enkele snapshots van Nederland…
Vragen van burgers Twee jaar Marga Jacobs 17 juni 2009.
Afsluiting Minor Oil & Gas
B.B.A.T. – Limburg Organiseert Bondsdag B.B.A.T. 2 oktober 2010.
Welkom Workshop 4 EnergieScans Gemeente Harlingen.
GGZ instellingen & Milieu 31 januari Programma uur •Korte inleiding MPZ, Adriaan van Engelen •GGZ Enquete resultaten, Kornelis Jorna.
Het programma van vandaag • uur Opening en welkom door dagvoorzitter Elisabeth van den Hoogen door burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht door de.
Het huidige beleidstekort: er moeten nog heel wat tandjes bij Ton van Dril 10 september 2009.
Ben de Reu: gedeputeerde Economie en Milieu, Provincie Zeeland Agro meets chemistry Symposium Chemie voor de Toekomst, 8 december 2011 kansen voor een.
Outcome monitoring van gedragsproblemen via een leerlingvolgsysteem Jan Willem Veerman Intervisiedag Leerlijnen, Utrecht, 4 maart 2009.
Milieu performance van vervoerswijzen en logistieke ketens
Hernieuwbare energie Beleidsinstrumenten: subsidiëren of verplichten? Martijn Blom, CE Delft, 7 december 2010.
Ministerie van Economische Zaken Presentatie Nieuwe energie voor het klimaat WimDreesstichting 23 november 2007 Pieter Boot Directie Energie en Duurzaamheid.
G-gassamenstelling | 13 oktober 2011 G-gassamenstelling Specificatie van de G-gassamenstelling in de toekomst en eisen aan gastoestellen.
Meer inzicht in energiegebruik huishoudens met WoON Energiemodule
Informatieavond Petrus en Paulusschool
START DIA.
Themabijeenkomst Naar energienota nul 31 oktober 2013.
Programma 9.30u – 9.40u Opening 9.40u – 10u RIS Noord-Nederland 10u – 12u Workshop 10u – 10.45u Reacties op de hoofdvragen, mindmapping u pauze.
Algemene inleiding Ruby Hoogerboord,
Nooit meer onnodig groen? Luuk Misdom, IT&T
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
INTEGRATIE van de OUDEREN in het BELEID. 1 De komende ouderengolf is een zeer groot maatschappelijk succes Lang leven, in goede gezondheid, met zijn tweeën,
Congres Grip op Samenwerken 17 november USBO. Welkom Door: Frank Koen Bestuurlijk voorzitter Slim Samenwerken Burgemeester Capelle aan den Ijssel.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Eenparige beweging opgave 1
Het IPCC na 2007? KNMI, 10 oktober Doel van deze middag Terugblik, vooruitblik Brainstorm over proces en producten van het IPCC Veranderende omstandigheden.
1 Welkom Conferentie ‘De persoonlijke aanpak werkt!’
Welkom bij Lomoz Themadag 15 september uur Inloop met Koffie/Thee uur Opening Lucy Dijkman uur Informatiebeveiliging in de Zorgsector.
Regionale regisseur nodig voor energiebesparing en verduurzaming Teus van Eck kiEMT, Early Mornin’ Toast Hoenderlo,11 maart 2009.
21 september 2014 Door Quotering meer mans…!? Limburgse Vrouwenraad, Roermond, 8 maart 2009.
Vasten 2013Stellingenspel: Vasten is voor mij...1.
Rotary Leusden – Mobiliteit, milieu en mooie spullen
‘ Meer voor minder, begeleid online leren in de Educatie’ Studiebijeenkomst, 6 juni 2014.
De stadsrandzone centraal Ruimteconferentie 3 november 2009 Bart van Bleek.
Teylingen samen groen Informatieavond voor bewoners Kagerbuurt 13 januari 2013.
Welkom bij de lancering van GOvoorelkaar Dé verbinding tussen hulpvragers en vrijwilligers!
NEDERLAND EN DE EUROPESE REGELGEVING TOTSTANDKOMING IMPLEMENTATIE EFFECTEN RECHTSBESCHERMING.
Bijpraten over de Wmo
HKC OOSTERKWARTIER Op naar een beter klimaat. Hiervoor is een kapitaalinjectie nodig… Kapitaal dat wij nu uitgeven aan stookkosten!!!! Ons trouwe clubgebouw.
Betekenis top-down beleid energietransitie
een nieuwe LEADER periode
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
Ruimte voor beeld 21,6 x 8,7 cm Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 1: Introductie en algemene staatsinrichting.
|Datum centrum voor informatie technologie educational support & innovation 1 Jaarlijkse analyses BSA gegevens Carlien Vermue Hans Beldhuis.
Stientje van Veldhoven Tweede Kamerlid D66 ECN Symposium Energietransitie.
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
IHW-netwerkdag 2015 Hartelijk welkom!. Opening Voorstellen dagvoorzitter: Diederik van der Molen, ministerie van Infrastructuur en Milieu Programma IHW-netwerkdag.
De Nederlandse economie : vergroening en beleid EWI Focus op 7 september 2011 te Brussel Foppe de Haan.
Jeroen Steenbrink Plv. hoofdofficier van justitie Noord-Holland.
Welkom bij de parallelsessie: Zonder bewoners, géén energiebesparing!
Fix it! De Energieke Samenleving als context en als bijdrage Maarten Hajer Naar een Energieakkoord voor duurzame groei, 16 nov 2012.
Naar een CO2-arm Groningen in 2035
Nationaal Veiligheidsprofiel
14 november 2017 ISPT Amersfoort
Symposium Energietransitie: top-down of bottom-up 23 januari 2015
december De doodende mist 63 doden door fijnstof Luik (België)
Beleid en regelgeving Les 1.
Titel presentatie.
Transcript van de presentatie:

Symposium Energietransitie: top-down of bottom-up? Den Haag 23 januari 2015

Programma Inloop met koffie :35 Welkomstwoord, Pieter Boot (PBL) 9:35-9:55 Hoe is de Europese besluitvorming feitelijk verlopen, wat is er voor Nederland bereikt, hoe ligt het krachtenveld in Europa bij de verdere uitwerking. (Jeroen Steeghs, PV milieu in Brussel) 9:55-10:15 Hoe moet de verdere besluitvorming over 2030 in Nederland er uit gaan zien en hoe kun je daarmee als politiek de burgers aanspreken? (Stientje van Veldhoven, Tweede Kamer D66) 10:15-10:40 Wat is de betekenis van het top-down beleid voor de energietransitie? Wat zijn de implicaties van de EU-doelen voor Nederland en wat is cruciaal bij de verdere uitwerking? (Bert Daniëls, ECN) 10:40-11:00 Wat is de betekenis van de bottom-up initiatieven en green deals, (Hans Elzenga, PBL) 11:00-11:30 Pauze 11:30-12:30 Forumdebat: een top-down of bottom-up benadering voor energietransitie? –Sible Schöne (HIER opgewekt) –Hans van der Spek (Programma Cleantech, FME) –Tjerk Wagenaar (Natuur en Milieu) –Hans Grünfeld, (Vereniging voor Energie, Milieu en Water, VEMW) –Merei Wagenaar (Ministerie van Economische Zaken) –Bas Eickhout (Europees parlement De Groenen/Vrije Europese Alliantie) 12:30 Afsluiting en lunch

Stellingen

Europees beleid gericht op de energietransitie is een krachteloos compromis en de Nederlandse politiek zal niet ambitieuzer zijn. De verandering naar een koolstofarm energiesysteem gaat dan ook primair komen vanuit decentrale, lokale bewegingen. (Bas Eickhout/Sible Schöne) Stelling 1

Stelling 2 De grote zware industrie in Nederland houdt sterk vast aan oude technologie, en staat innovaties vanuit kleine bedrijven in de weg (Hans vd Spek/Hans Grünfeld)

Stelling 3 De milieubeweging slaagt er niet in het maatschappelijk en politiek draagvlak te mobiliseren voor een echte energietransitie zodat die in Nederland niet van de grond komt. (Merei Wagenaar/Tjerk Wagenaar)

Stelling 4 De lokale energie-initiatieven zijn alleen opgekomen omdat PV- technologie nu voldoende ontwikkeld is en saldering wordt toegestaan. Voor een systeemtransitie is dit echter van marginale betekenis. (Sible Schöne/Merei Wagenaar)

Stelling 5 De praktische uitgangspositie van Nederland voor de energietransitie is slecht. De economische afhankelijkheid van fossiele energie is hier groot en de Nederlander voelt goed aan dat die niet snel kan veranderen (Hans Grünfeld/Bas Eickhout)

Stelling 6 Om de energietransitie te realiseren heb je gewoon nieuwe technologie nodig, want menselijk gedrag kun je niet echt veranderen. (Tjerk Wagenaar/Hans v.d. Spek)

Dank voor uw aandacht ECN Westerduinweg 3P.O. Box LE Petten1755 ZG PettenThe Netherlands T F www.ecn.nl