De aanpak van conflicten Spreuken 17,18 & 19

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Plaatje vrienden op een bank
Advertisements

Doublet deel 1 – de basis.
Leven in de kracht van de Heilige Geest
De les van de graankorrel
Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
Geheimzinnig en onzichtbaar
De VRUCHT van de GEEST Galaten
Ik ben gedoopt! En nu..?. 5 stappen die je moet volgen nu je gedoopt bent.
Cyclamen. Cyclamen Stilstand is achteruitgang! Groei is Leven!
“ff Anders”.  Het thema van dit jaar is “ff Anders” 2.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Godsdienst.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Fair Play Eerlijk spelen
Discipelschap.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Presentatie Muziek en zang Paul Wilbur.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Denken en dienen Romeinen 12-15
27 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Streeft dan naar de hoogste gaven. En ik wijs u een weg, die nog veel verder omhoog voert. 2.
Wie is wijs en verstandig?
Welkom.
Gezonde Relaties
Bij het kolenvuur Johannes
1.Rom.3:22vanin 2.Rom.3:26vanin 3.Gal.2:16 (2x)vanin 4.Gal.2:20vanin 5.Gal.3:22vanin 6.Ef.3:12 aanin 7.Filp.3:9vanin St.Vert.NBG “geloof VAN” Christus.
Groot geloof 1.
1e ADAM 2e ADAM X JEZUS X.
Jozua 24: 15 Maar ik en mijn huis, wij zullen de HERE dienen!
Godsdienst.
Welkom in deze ochtenddienst Voorganger: Ds. H. de Bruijne
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.

Lev. 10:1-2 En de zonen van Aäron, Nadab en Abihu, namen ieder zijn vuurpan, deden daar vuur in en legden daar reukwerk op; zo brachten zij vreemd vuur.
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
Les 3 Deze les duurt 90 minuten
Wie is God voor jou?.
Met handen en voeten geloven 1
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Geen woorden maar daden !
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Als ik, omringd door tegenspoed, Bezwijken moet,
Les 3: Verkeer TOETS.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Wandelen met de Ontzagwekkende
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Ik wil jou van harte dienen
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
Strijd tegen de zonde?.
Zondag 51 HC Franeker 9 augustus 2009
De zegeningen van een rechtvaardige
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
OP REIS IN ONZE BOEIENDE WERELD
Wanneer gij dan bijeenkomt, is dat niet het eten van de maaltijd des Heren... 1Korinthe
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
De nieuwe levenswandel Efeze
1 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21.
22 maart 2015 Zoetermeer 1. terugblik...  de relatie van Christus & de ekklesia wordt ten voorbeeld gesteld aan man & vrouw;  Hoofdschap = voorop gaan,
Wijsheidsliteratuur Spreuken en Prediker.
Heel interessant !.
Om soms eens dieper over na te denken
Aanwijzingen voor een bezinning in kleine of grote kring.
Hoeveel woorden spreek iemand gemiddeld per dag?
Transcript van de presentatie:

De aanpak van conflicten Spreuken 17,18 & 19 “Godsdienst moet van ons ‘betere mensen’ maken…” ‘Liefde wil ik, geen offers…’ – Hosea 6:6 ‘Geen offers, wel recht en gerechtigheid!’ - Amos 5:21-2)

Harmonie… twist harmonie samenhorigheid vertrouwen “Beter een stuk droog brood en vrede dan een huis vol met voedsel en ruzie.” (17:1)

“Een verongelijkte broer is ontoegankelijker dan een vesting, ruzie is “Wie van ruzie houdt, doet een ander graag geweld aan, wie een grote mond opzet, zoekt zijn eigen ondergang.” (17:19) “Een verongelijkte broer is ontoegankelijker dan een vesting, ruzie is als een vergrendelde toren.” (18:19) “Het begin van een ruzie is als een breuk in een dam: je moet ophouden met twisten, wil je niet overspoeld worden” (17:14)

“… het getwist van een vrouw is als een gestadig drup-pelend dak

Lees de verschillende spreuken aandachtig. en denk er over na Lees de verschillende spreuken aandachtig en denk er over na. Vind je ze overeenstemmen met de realiteit? Praat hierover met elkaar. Hoe belangrijk zijn goede relaties voor jou? Belangrijker dan een goed salaris bijvoorbeeld? Welke concrete suggesties zou jij doen om te voorkomen dat een ruzie uit de hand loopt (als een dam die breekt en alles overspoelt)? Wat vind je bv. van de raad in Ef. 4:26? Heb jij al te maken gehad met een totaalsfeer die negatief is? Thuis, op het werk, in de kerk? Is het dan het beste om die toestand de rug toe te keren (op de hoek van het dak of in de woestijn gaan wonen), of zijn er manieren om een positieve invloed uit te oefenen? Concrete suggesties?

Communicatie Genesis 2: ‘NEGED’ = nabijheid & communiceren

“Een verstandig mens is karig met zijn woorden (GNB: is terughoudend in het spreken), iemand met inzicht is bezonnen.” (17:27) “Wie antwoordt zonder eerst te luisteren, handelt dwaas en maakt zichzelf belachelijk.” (18:13) “Een dwaas is niet geïnteresseerd in inzicht, hij wil alleen zijn eigen mening kwijt.” (18:2)

“Een vriendelijk antwoord doet woede bedaren, krenkende woorden wakkeren toorn aan.” (15:1) “Zachtheid van tong is een boom des levens…” (15:4) “Het “Een mens vindt vreugde als hij een gepast ant-woord geeft, en hoe goed is een woord op zijn tijd!” (15:23) “Het juiste woord op de juiste tijd is als een gouden appel op een zilveren schaal” (25:11)

“Een vriendelijke uitspraak is een korf vol honing, zoet voor de ziel en gezond voor het lichaam.” (16:24) “Als een mens iets goeds zegt, heeft hij een gevoel van welbehagen, hij voedt zich met de vruchten van zijn mond.” (18:20)

“De noordenwind verwekt stortregen, heimelijk gepraat toornige aangezichten.” (25.23) “De woorden van een lasteraar neemt men gulzig in zich op, als een lekkernij die de buik verzadigt.” (18:8) “Als er geen hout meer is, dooft het vuur, als de lasteraar verdwijnt, eindigt de ruzie” (26:20)

Lees ook nu weer de verschillende spreuken Lees ook nu weer de verschillende spreuken aandachtig en denk er over na. Welke spre- ken je aan? Welke vind je zelf betekenisvol? Waarom? Zijn er raadgevingen waarvan je denkt: dat wil ik echt wel proberen toe te passen? Zo ja, welke en waarom? Heb je al positieve ervaringen meegemaakt wanneer een of andere raadgeving werd toegepast (of omgekeerd)? Heb je situaties meegemaakt die een van bovenstaande spreuken illustreert? Vertel… Wat vind je moeilijk / makkelijk? Kun je voorbeelden geven van hoe een ‘goed woord’ echt deugddoend kan zijn? Laster: vind je dat de spreukendichter terecht laster met de vinger wijst? Vind jij laster een probleem? Heb je er zelf al mee te maken gehad (als slachtoffer / als ‘dader’)?

“Er is geen mens op aarde die nooit zondigt, die alleen maar goed is en altijd rechtvaardig.” (Pred 7:20) “IJver zonder verstand lijdt tot niets, wie overijld te werk gaat, maakt al snel een blunder.” (19:2) “Wie vriendschap zoekt dekt fouten toe, wie ze telkens oprakelt, verliest zijn vrienden.” (17:9) “Een verstandig mens houdt zijn woede in toom, het siert hem als hij fouten door de vingers ziet.” (19:11) Fouten maken…

“Wie mild is (NBG: een zachtmoedig hart hebben), blijft gezond, maar afgunst vreet aan je. (14:30 GNB) “Een vriend heeft ten allen tijde lief, een broeder wordt voor de nood geboren.” (17:17)

“De rechtvaardige valt zevenmaal, doch staat weer op, maar de goddelozen struikelen in de rampspoed.” (24:16)

Zijn er uitspraken bij die je doen denken aan Jezus’ bergrede? Wat betekenen vergevensgezindheid en mildheid volgens jou? En wat niet? Moeten we alles en iedereen gewoon zijn gang laten gaan? ‘Fouten door de vingers zien’ – ‘Fouten niet aanrekenen’… of: ‘ABAR’: doorgaan, voorbijgaan oversteken… Wat komt er in je op bij dit Hebreeuwse woord? Doorgaan waarmee? Wat betekent het volgens jou een ‘echte vriend’ te zijn? Heb je echte vrienden? Ook in de kerk? En ben jij een echte vriend?