Toen ze voor het eerst bij ons over de vloer kwam dacht ik: “ Dit wordt niets ”. Maar ja, toch nog maar eens een paar dagen proberen, want wij Europese.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Advertisements

Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Het kleine meisje op dit plaatje is natuurlijk Roodkapje
D o e d a g E I N Z E Wat wil ik worden? Ga ik naar Technisch, of naar ASO? Wil ik denkwerk doen? Of toch liever iets met mijn handen? … Al deze vragen.
Verrassing!!.
Dag 13. Dag 13 Dit keer wil ik… Sinterklaas… het dagboek van dit jaar afsluiten. Dag 13 van het dagboek Hallo lieve kinderen, Dit is dan alweer de.
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Man  vrouw ( een kort verhaal, verteld door een ? )
Beelden storm.
Woorden en tijd.....
De Slippertjes.
en toen werd ik weer wakker en toen hoorde ik ook gegrom, nou het was wel hmm, ik dacht hmm.
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
I. De setting en aanleiding. Lucas 15: 1 Alle tollenaars en zondaars kwamen hem opzoeken om naar hem te luisteren. 2 Maar zowel de farizeeën als de.
‘’Een beetje tijd!!! Kamunyak.
Dag 6 Dag 6 van het dagboek Halihalo lieve kindertjes, Brrr… wat was het koud vannacht op de daken. We zijn de hele nacht op pad geweest met onze zakken.
Digitaal Beeldverhaal
Een romantisch sprookje
Mijn Intake Kevin Lutgert Matchpoint. De Voorbereiding naar mijn opleiding Onderzoeken Beslissingen nemen Praten met Matchpoint Gesprek op.
Anne-Frank.
Dag 7 Dag 7 van het dagboek Hallo jongens en meisjes, Hier ben ik dan weer. En hebben jullie al iets in je schoentje gehad? Als je nog niets gehad.
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
MARKUS 2 vers 1 t/m 12 Toen Jezus enkele dagen later terugkwam in Kafarnaum, werd bekend dat Hij weer thuis was. Er stroomden zoveel mensen toe, dat er.
Dag 3. Dag 3 Hallo jongens en meisjes, Dag 3 van het dagboek Hallo jongens en meisjes, Daar ben ik weer. En hoe is het bij jullie? Zijn jullie al bezig.
CULTUREEL KAPITAAL ?????? Je eerste keer weet je niet wat je te wachten staat om dat je het niet kent. De eerste keer dat ik naar het toneel ging was.
Jongen van twaalf Op de drempel Op de drempel tussen kind en volwassen tussen kind en volwassen ontdekken wie je bent ontdekken wie je bent Jezus van twaalf,
Geluid aan.
Wat overigens niet zo eenvoudig is, omdat 't in die zin toch wel echt 'n nationaal park is waarbij de commerciele voorzieningen tot een minimum beperkt.
en je hebt ook hele mooie wagons waar je uit kan kijken boven de trein, panoramawagons heette dat.
met 'n bus bij 't bezoekerscentrum wordt je losgelaten en dan wordt gezegd dat je over twee uur terug moet zijn.
dat hebben wij, wij op vakantie naar kreta in september en wat hebben we, we zitten hier in de regen.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
We hadden 'n zogenaamde log cabin, dat is 'n hotelvoorziening, maar dan in de vorm van houten huisjes die een beetje in de natuur stonden.
dus dat zag je inderdaad zo af en toe gebeuren. dus we gingen 's-morgens om zes uur in de bus en toen waren we daar dan om 'n uur of half tien bij die.
en toen werd ik weer wakker en toen hoorde ik ook gegrom, nou het was wel hmm, ik dacht hmm.
maar het uiteindelijk doel was canada, dus ben ik maar weer verder gegaan met de trein richting vancouver, ook een hele mooie stad, omringd door bergen.
we moesten de auto nog afgeven, dus daar hadden we ook al een probleem, van ja, waar dan te slapen.
Een boer heeft drie zonen waarvan de jongste naar de Kongo trekt omdat er thuis geen boerderijen meer op te starten zijn.
De stake out … “ons kamp” En het gebruikelijke tentje werd weer opgezet.
‘De Klomp Draait Door’ Rosalie Blok Klas CE2C.
Vreemd. Theo, een nog vitale al wat op leeftijd gekomen heer loopt een stukje over het naaktstrand. Een vrouw spreekt hem aan. Mijnheer, mag ik U een wat.
Dag 5 Dag 5 van het dagboek Hallo lieve kindertjes, En… hoe vonden jullie de intocht? Hadden we jullie even goed gefopt? Ja, jullie dachten dat wij.
Welke keuze maak jij voor jezelf?
nou, ik ben dus inderdaad naar la defense geweest.
E-minds Gemaakt door: Marie Joëlle. Menu.  E-minds  Foto's  Zwem game  Stop filmpje.
Voor Aranka... Van Aart.
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
De legende van de partyhut
Een liefdesgeschiedenis
Jezus roept de leerlingen
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Wie ben ik?.
En daar stond ik dan… slaperig stapte ik mijn bed in.
Heer, hoe zal ik weten dat wat mij beloofd is, mij ook gegeven wordt
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Help!!!Er zit een monster onder mijn bed!!!
De doop in de Heilige Geest
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
Jochem Schermers DE PIJN VAN GOD. JEREMIA 2: Het woord van de HEERE kwam tot mij: 2. Ga ten aanhoren van Jeruzalem: Zo zegt de HEERE: Ik denk aan.
‘Mixed up piles’.
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Gemaakt door Roos de Boer ylia lijkt een gewoon meisje. Maar eigenlijk niet want ze woont bij een heel heksenvolk. Maar ylia is nog geen heks. Maar dat.
Puberen Je gaat alsmaar meer dingen uitproberen, van laat thuis komen, naar het bombarderen/smijten met knuffelberen Nu is dat wel wat overdreven, maar.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Mopje… Ontwerp: Wsbrd Ontwerp: Wsbrd. Gemaskerd bal Een getrouwd stel was uitgenodigd voor een gemaskerd bal. Gemaskerd bal Een getrouwd stel was uitgenodigd.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Transcript van de presentatie:

Toen ze voor het eerst bij ons over de vloer kwam dacht ik: “ Dit wordt niets ”. Maar ja, toch nog maar eens een paar dagen proberen, want wij Europese vrouwen zijn weleens wat te snel met ons oordeel. Grace, een negermeisje, kwam zo vanuit de bush van Tanzania bij ons. Ze had weinig ervaring met huishoudelijk werk. Ja, wat wil je. Een lemen hut vraagt weinig onderhoud. Van zo ’ n lemen hut naar een stenen bungalow. ’ t Kind moet het gevoel gehad hebben alsof ze in een ander tijdperk terechtgekomen was. Stromend water, elektriciteit, gas, telefoon en een auto voor de deur. Wat een verschil met de omstandigheden waarin zij leefde. Geen wonder dus, dat ze met een aanrechtdoekje in koud water de vaat trachtte schoon te maken. Onze conversatie was ook zeer beperkt, aangezien Grace alleen Swahili sprak. Dat memsa, zoals ze mij noemde, met haar op ging werken de eerste weken, vond ze ook maar niets. In dIe eerste tijd heb ik enorm beseft hoe bevoorrecht wij zijn met de mogelijkheid tot een goede opleiding. Wij kunnen koken, naaien, we spreken vreemde talen, we rijden in een auto en noem maar op. Vele dingen zijn zo gewoon voor ons. ‘ k Moet haar veel tijd gunnen en ben ontzettend blij, dat ik eigenlijk al vrij snel tot dat besluit kwam, want wat hebben we een mooie tijd gehad met Grace. Wat zal ze gedacht hebben van de Nederlandse kost, zij die gewend was ma ï spap te eten. Wat moet alles in een Europees gezin bij haar overdreven en overvloedig zijn overgekomen.

Geen wonder dat onze jongste dikwijls bij haar te vinden was, zodra ze kon kruipen. Wanneer Grace om zo ’ n uur of tien voor zichzelf en de tuinjongen iets te drinken klaar maakte, wilde ons dochtertje ook wat in haar tuimelbekertje en stond ze te schreeuwen dat ze met Grace mee wilde theedrinken. Na afloop ging Grace dan even met haar door de tuin en het kind was weer tevreden. Het verbaast u dan ook vast niet, dat ik Grace ineens wat Friese woordjes tegen onze kleine meid hoorde zeggen. Een kinderverjaardag, onbegrijpelijk moet het voor haar geweest zijn. Voor de chips en patatten liet ik haar dan een emmer aardappelen schillen. Steeds kwam ze vragen of het nog niet genoeg was. Of die keer, toen een moeder die op visite was, haar kind in de hal zette omdat het nogal te keer ging. Dat was haar te bont en ze haalde vlug wat speelgoed voor het wurm. Dat onze jongens hun eigen troep op moesten ruimen, vond ze ook maar niets. “ Memsa …”, hoor ik haar nog zeggen. Zij wilde het doen. Grace paste ook op, wanneer wij ’ s avonds weg moesten. Door middel van een klok waarmee jonge kinderen leren kloklezen, maakte ik haar duidelijk hoe laat wij weg moesten. We konden immers geen gesprek met haar voeren. Toch hebben we elkaar zonder veel woorden heel goed begrepen. Iedere morgen kwam ze weer vriendelijk “ Jambo ” roepend het erf op. Ze had dan al zo ’ n anderhalf uur gelopen op haar teenslippers. Ze was zo blij met alles wat we haar gaven. Grace zat dan te stralen als een vorstin. Voor in de auto naast mijn man met onze baby op schoot. Ze waakte over onze kinderen alsof het haar eigen waren. Toen de kist met onze Nederlandse spullen uitgepakt werd, snapte ze er ook helemaal niets van. We hadden toch alles wat we echt nodig waren? Na afloop van de eerste dag, heb ik haar thuis gebracht. ‘ k Wilde weten waar ze vandaan kwam. Nou, veel fraais was dat niet. We hebben er een gewoonte van gemaakt om haar zaterdagsmiddags na het uitbetalen naar huis te brengen. Dit uit veiligheid.

Ze had immers niets toen ze kwam. Niet eens een fatsoenlijke jurk. ‘ k Geneerde me bijna voor mijn kast vol. En wat denkt u van een polshorloge. Hier lopen kleine kinderen er vaak al mee. Wanneer het hun niet gegeven wordt, zullen de meesten er ook nooit éé n bezitten. Ze droeg het dan ook alleen maar wanneer ze op kwam passen. Dolgraag zou ik haar nog eens zien of horen hoe het verder met haar gegaan is. Hopelijk heeft ze iets gehad aan die jaren bij ons en heeft het haar voor de toekomst geholpen. Het afscheid viel zwaar. Voor ons allen had ze een kadootje gekocht. Dat was niet gebruikelijk en zij maakte daarmee duidelijk dat zij het ook geen beroerde tijd had gevonden. Wat hebben wij het getroffen met onze housegirl Grace. Met liefde denken we aan haar terug. Toen de jongste bij aankomst in Nederland een negerpopje in haar bedje vond, kreeg dat dan ook gelijk de naam Grace. Geertje Verhoeve - Akkerman

Tanzania, volledige naam Verenigde Republiek Tanzania, is een onafhankelijk land in Oost-Afrika en grenst aan Congo-Kinshasa, Rwanda, Burundi, Oeganda, Kenia, Mozambique, Malawi en Zambia. Het is een republiek met een federale structuur (Tanganyika en Zanzibar). De naam Tanzania is een samentrekking van de eerste drie letters van beide delen van de federatie: Tan - Zan - ia. De officiële hoofdstad is Dodoma, maar de voormalige hoofdstad Dar es Salaam huisvest nog vele regeringsinstellingen en ambassades. Andere belangrijke steden zijn Arusha, nabij de Kilimanjaro, Mwanza, Tabora en Zanzibar. Vormgeving: Janke Zijlstra - Nicolai