Kinderrechten als brug

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gent, scheppende stad Gent 2020 Stadscongres VGC 25 februari 2009.
Advertisements

HET BELANG VAN PARTICIPATIE VAN MENSEN IN ARMOEDE
EDO in de lerarenopleiding
Gekoesterde kwetsbaarheid als professionele deugd
Ouders & School “Ouderbetrokkenheid in het secundair onderwijs” Promotoren: Prof. Dr. Piet Van Avermaet Prof. Dr. Ruben Vanderlinde Onderzoekers: Celine.
Iedereen gelijke kansen op school
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Hogescholen in Dialoog
HGW sessie 8 Implementatie Beatrijs Van De Casteele en Luc Lemarcq.
Ouderbetrokkenheid is altijd een persoonlijk verhaal !
Geletterdheid….. Wat is dat?
Gewoon opvoeden? Verbeter de wereld! en begin bij de opvoeding.... De Vreedzame Wijk.
Focus-Fontys Sneed het mes van twee kanten?.
Milieubeleid Steffie De DeckerEllen Geudens Celine Mertens Stijn Vandenbroucke Nele Van MuylemLien Vermeulen.
Scolaris... School Met Een Visie. Wij bieden: Verschillende richtingen In een aangenaam klimaat Met aandacht voor de noden van uw kind Individuele begeleiding.
Drie richtinggevende vragen Waaraan zullen we het succes van het 1. Waaraan zullen we het succes van het GOK-beleid afmeten? Maxiale leerwinst? Een meer.
Superdiversiteit kleurt de sociale diensten
RSV op school Jan Van Parijs.
Ante Groep 14.
Kinderrechtencoalitie Vlaanderen Open Fora 2008 Huiswerk als zichtbare indicator van kansarmoede op school.
Ethiek van de informatica in het secundair onderwijs
IVRK Een inleiding Een aanzet tot toepassing Een reflectie-instrument.
Inclusief Hoger Onderwijs: het perspectief van docenten. Een kwalitatieve bevraging. Nathalie Heurckmans Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) Leen.
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Differentiëren in MBO-niveau 1 bouw
Welkom op onze thema-avond
First ID project Huygens College
...heet u graag welkom! Graag uw aandacht voor het First ID Project.
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Jeugdopbouwwerk 2.0 Een schets van de ontwikkelde praktijk
Opleiding Brandveiligheidsadviseur
Het opleidingsprofiel:
Het komt er dus op aan ‘het’ te zien?
Voetbal is een leuk spelletje laten we het ook zo houden!
Jezelf kort voorstellen.
AV LOP SO/ Gent 3 juni 081 Zorgen en vragen van ouders LOP- focusgroep Ouderbetrokkenheid Marie-Paule Gavel Ali Capa.
WERK AAN DE WINKEL! Een participatief doe – project met jongeren uit de Venning – buurt in Kortrijk.
Aanvullende subsidiëring gecombineerd onderwijs Wie zijn wij Volwassenenonderwijs Kisp Schaalvergroting centra in Oost-Vlaanderen cvo Kisp.
Lerend Netwerk LOB Eem vmbo-mbo 29 januari 2015 Workshop 9: ‘Teamtraining Gespreksvaardigheden’ door Gideon Hertog Lerend Netwerk Bijeenkomst 29 januari.
PWO EDOEL VELOV 26/02/2015 Thomas Remerie, Eef Thoen, Bea Merckx Educatie Duurzame Ontwikkeling, Evaluatie van de Lespraktijk Ontwikkelen van een ontwikkelingsinstrument.
Ambassadeurs Latent Talent. Waarom dit project? Vlaams Minister van Onderwijs en Werk in zijn tienkamp voor gelijke onderwijskansen:  ‘Bestrijd vooroordelen.
OMGAAN MET ELKAAR Anti-pestbeleid rsg wiringherlant preventief
Leerdoelen Ik heb de elementen van het Daltononderwijs vormgegeven binnen mijn eigen klas Ik heb een balans gevonden tussen het ‘werken als Daltonleraar’
Programma Vaststaande workshop  Link/relatie met opleiding Taalexpert:  Toepassen van taalbeleid op de aanwezige niveaus:  leerling – groep – school.
Programma Vaststaande workshop  Link/relatie met opleiding Taalexpert:  Toepassen van taalbeleid op de aanwezige niveaus:  leerling – groep – school.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
GRENZEN EN ZINVOLHEID INTEGRATIE IN HET ONDERWIJS SOFIE VUYLSTEKE – 1 BASWB Bron: Loesje, 1988.
Tekstcontact samenwerken toekomstperspectief contact samenwerken toekomstperspectief contact samenwerken toekomstperspectief contact samenwerken toekomstperspectief.
Wat reist er met je mee !? Over reflecteren op jouw professionele identiteit.
Projecten van de Universitaire lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen Omgaan met verschillen in de klas.
Loopbaanleren in het hbo Onderwijsdag HHS 4 november 2008 Dr. F. Meijers.
25 februari 2014 Pesten hoort bij het leven Bij ons wordt niet gepest Wie gepest wordt, lokt het zelf uit.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
EDO-platform Hoe maken de verschillende ‘educaties’ werk van de global goals? Wat kunnen we verwachten van een ‘Internationaal Thematisch Netwerk’ EDO?
Samen professionaliseren: Informeel leren in de werkplaats
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Wat is coöperatief leren?
Studenten versterken in hun competenties m. b. t
Het loopbaangesprek.
Leren reflecteren op binnen- en buitenschoolse burgerschapservaringen
Loopbaan in eigen handen? We werken er aan!
Kinderrechten in de lerarenopleiding
De rol van evaluatie in gedifferentieerd onderwijs
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
ONDER WIJS CENTRUM GENT
WELKOM.
UNICEF België en HIVA / KULeuven
Huis van Dialoog vzw Villa Mescolanza
De crisisstemming rond migratie, asiel en anderstalige nieuwkomers zijn een beetje uit de aandacht verdwenen. Dit neemt niet weg dat de instroom van anderstalige.
Transcript van de presentatie:

Kinderrechten als brug VELOV-conferentie 26 februari 2015

Vragen voor deze workshop Welke vraag wil je zeker beantwoord zien in deze workshop? Post-it

Overzicht Deel 1: kinderrechteneducatie: wat en waarom? Deel 2: dialoog Deel 3: methodiek kinderrechtenscholen

Kinderrechteneducatie: wat en waarom? Deel 1 Kinderrechteneducatie: wat en waarom?

Kinderrechteneducatie Een voorsmaakje: Kinderrechtenschool Het Prisma (Gent) http://www.ambrosiastafel.be/index.php?id=96 met dank aan Plan België Vanaf 7’ 41’’ tot 8’ 40” Het Gents accent krijg je er gratis bij 

Kinderrechten? Kinderen hebben Kinderrechten worden verwezenlijkt recht op onderwijs rechten in het onderwijs Kinderrechten worden verwezenlijkt door onderwijs Wanneer we met een kinderrechtenbril naar onderwijs kijken zien we verschillende invalshoeken. KRE gaat over al deze zaken.

Kinderrechteneducatie: wat? De basisingrediënten: Benoem kinderrechten Positieve benadering Vanuit ervaringen van kinderen Participatie en non-discriminatie Voorbeeldfunctie Kinderrechteneducatie is niet gemakkelijk te definiëren. Omdat het gaat over een veelheid aan praktijken is dat ook niet wenselijk: we willen de mogelijkheden niet beperken. We willen wel een aantal basisvoorwaarden naar voor schuiven om aan te geven wat belangrijk is om van KRE te kunnen spreken.

Benoem kinderrechten Kinderrechten komen eigenlijk al heel vaak aan bod op school Omgaan met pesten, diversiteit, burgerschap, armoede, klimaat, noord-zuid-thema’s, conflict,… In praktijken zoals het praatrondje en het organiseren van inspraak van leerlingen Benoemen, verduidelijken en linken! Om als kinderrechteneducatie te worden beschouwd moeten deze praktijken expliciet het verband met kinderrechten benoemen

Positieve benadering “ik geef wiskunde, dus voor mij niet relevant” “om ze te laten weten hoe goed ze het hebben” “elk jaar geef ik een les over kinderrechten, de geschiedenis en de wereldoorlogen” “zo kan ik hen ook op hun plichten wijzen” Kinderrechten niet herleiden tot een eng rechten-plichten verhaal. “mensenrechten, en dus ook kinderrechten, zijn meer dan enkel uitdrukkingen van individuele vrijheden. Rechten maken ons bewust van verantwoordelijkheden die we hebben tegenover elkaar. Zowel kinderen als volwassenen worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid ten aanzien van de ander, maar zijn tegelijk onderwerp van de verantwoordelijkheid voor de ander. In deze circulaire benadering van kinderrechten zijn deze beide bewegingen onlosmakelijk met elkaar verbonden.” Kinderrechten zijn een relationeel gegeven: houden dus per definitie verantwoordelijkheden in tegenover anderen, ook voor kinderen. Uit onderzoek blijkt dat een nadruk op plichten door leerkrachten geen verhoging teweeg brengt van het gevoel voor verantwoordelijkheid, een nadruk op rechten wel.

Vanuit ervaringen van kinderen Geen theoretische uiteenzetting over het Verdrag. Koppeling met de praktijk is essentieel: Ervaren van de betekenis van kinderrechten Omzetten in gedrag en houding Werken aan vaardigheden Samenhang tussen vorm en inhoud Toepassen in eigen leven  elementen uit eigen leefwereld Geen theoretische uiteenzetting over het Verdrag. Koppeling met de praktijk is essentieel: Ervaren van de betekenis van kinderrechten Omzetten in gedrag en houding Werken aan vaardigheden Samenhang tussen vorm en inhoud Toepassen in eigen leven  elementen uit eigen leefwereld

Participatief en niet-discriminerend Discriminatie ondergraaft verhaal rond kinderrechten Gebeurt niet altijd bewust Aandacht voor bevoordelen of benadelen omwille van achtergrondkenmerken Aandacht voor vooroordelen en stereotypes Nood aan reflectie over de rol van de leraar en aan modellen die hiervoor kunnen worden gebruikt Participatie = essentieel meer dan activerende werkvormen Aandacht voor randvoorwaarden Participatiemodellen kunnen ook discriminerend werken! Opnieuw: nood aan reflectie! Elke vorm van discriminatie ondergraaft het verhaal rond kinderrechten Gebeurt niet altijd bewust Aandacht voor bevoordelen of benadelen omwille van achtergrondkenmerken Aandacht voor vooroordelen en stigmatiseren Nood aan reflectie over de rol van de leraar en aan modellen die hiervoor kunnen worden gebruikt Participatie is essentieel bij kinderrechteneducatie Participatie is meer dan activerende werkvormen Aandacht voor randvoorwaarden (informatie, oefenruimte, ruimte voor aanleren van vaardigheden, wat gebeurt er met de inbreng van de leerlingen) Participatiemodellen kunnen ook discriminerend werken Opnieuw: nood aan reflectie!

Voorbeeldfunctie ”Het toont kinderen dat ze meer kunnen dan enkel luisteren naar de grote mensen. Het wijst mij op mijn plichten als leerkracht om ook naar mijn leerlingen te luisteren.” “Bij het behandelen van de kinderrechten komt er een gevoel van begrip, 'wij mogen ook iemand zijn’” “Het blijft een continu proces, een basishouding die men moet incorporeren.” Essentieel dat de school kinderrechten respecteert, toepast, uitwerkt in schoolbeleid Verwijzen naar voorbeeld kinderrechtenscholen (komt verder aan bod)

Kinderrechteneducatie: waarom? Impact op schoolklimaat Zelfvertrouwen leerlingen Positief effect in scholen met kansarme leerlingen (scholen met KR-beleid) Betere leerkracht-leerling relaties Betere relatie met ouders Minder leerkrachtenverloop Minder burn-out Kort overlopen positieve effecten voor de school

Kinderrechteneducatie: waarom? “We zijn al een tijd bezig om te werken rond respectvol omgaan met mekaar, met de omgeving, preventie van pesten, ... De kinderrechten bieden een stevig kader om dit verder uit te werken.” Waarom vinden de kinderen het zelf belangrijk? Waarom vinden leerkrachten het belangrijk?

Kinderrechteneducatie: waarom? Kinderrechtenverdrag Burgerschap en democratie Rechten van anderen Gelijke kansen Beroepen van morgen … Andere redenen waarom we werk zouden maken van kinderrechteneducatie Het diagram toont dat alle bevraagde leerkrachten het nuttig vinden om les te geven over kinderrechten: 75% ging helemaal akkoord, 25% akkoord

Bevragingen Open Fora Leerkrachten- bevraging Externe bijdragen Leerlingen aan het woord Open Fora Leerkrachten- bevraging Omdat het moeilijk is KRE te definiëren is het ook niet gemakkelijk om een stand van zaken op te maken over KRE in Vlaanderen. Leerkrachtenbevraging KIRECO: ism Kenniscentrum Kinderrechten (KeKi), De Ambrassade, Kinderrechtencommissariaat en UNICEF België. De vrijwilligers van de werkgroep VN van de Vlaamse Jeugdraad zijn met ondersteuning van De Ambrassade bij vijf klassen in het zesde leerjaar langsgeweest om leerlingen hierover te bevragen. Externe bijdragen

Kinderrechteneducatie: to do Erkenningsvoorwaarden en eindtermen Beroepsprofiel van de leraar Hier zou ik proberen kort te zijn, dus nog schrappen in notities Hier enkele aanbevelingen, nog andere in de publicatie: De overheid dient de verwijzing naar kinderrechten in de erkenningsvoorwaarden en de eindtermen te versterken en verduidelijken. Daarbij moeten er duidelijke criteria bepaald worden waaraan kinderrechteneducatie moet voldoen. Ook de vertaling daarvan naar leerplannen is essentieel. (daarna ook vertaling naar handboeken nodig, rol van uitgeverijen) De overheid benoemt ‘kinderrechten’ in het beroepsprofiel van de leraar.  leraar is cruciaal in hele verhaal. Zou ‘normaal’ moeten zijn dat ze KR in vingers hebben, niet alleen om het aan kinderen te leren maar ook om zelf toe te passen in onderwijspraktijk. Ook de rol van de lerarenopleiding is heel belangrijk. Het huidige beroepsprofiel bevat verschillende aanknopingspunten naar kinderrechten maar slechts een oppervlakkige en beperkende concrete verwijzing. Het is aangewezen kinderrechten sterker te verankeren en dit in alle ‘functionele gehelen’: de rol van leraar als opvoeder, als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen enzovoort. Gezien respect voor de kinderrechten nu al een erkenningsvoorwaarde is voor scholen, zou dit een evidente stap moeten zijn. Het benoemen en zichtbaar maken van de band met kinderrechten in het beroepsprofiel, zal er overigens toe bijdragen dat veel meer mensen geïnformeerd worden over kinderrechten en hun draagwijdte. Uiteraard moet de verankering van kinderrechten in het beroepsprofiel ertoe leiden dat andere acties volgen > lerarenopleiding

Kinderrechteneducatie: to do Lerarenopleiding We kunnen concluderen dat leerkrachten uit de praktijk, of ze nu les geven over kinderrechten of niet, in grote meerderheid vragende partij zijn voor (meer) aandacht voor kinderrechten in de lerarenopleiding. De effectieve ervaring met aandacht voor kinderrechten in de lerarenopleiding, versterkt die overtuiging. Wie aandacht voor kinderrechten in de lerarenopleiding ervoer, is meer overtuigd van de noodzaak ervan en vindt vaak dat er nog meer aandacht voor moet zijn. Omwille van deze vraag zijn we hier vandaag. We gaan graag in gesprek over hoe we hier stappen in kunnen zetten en willen peilen naar de behoeften van de opleidingen zelf op dit vlak. De Minister van Onderwijs kan kinderrechteneducatie opnemen als thema bij de oproep voor innovatieprojecten in de lerarenopleiding.

Kinderrechteneducatie: meer weten? Inkijkexemplaren laten rondgaan

Vragen voor deze workshop Welke vragen zijn reeds beantwoord? Welke nieuwe vragen wil je toevoegen?

Deel 2: Dialoog

Discussie Vragen op de post-its? Vertrekken vanuit de huidige praktijken: wat is er al? Hoe kan KRE aansluiten bij de inhouden en werkvormen in de lerarenopleidingen? Wat is haalbaar (mogelijkheden en drempels)? Kan KRE een antwoord en kader bieden voor uitdagingen binnen de opleidingen (congruentie, diversiteit,…) Hoe structureer je reflectie over non-discriminatie en participatie? Welke input verwacht je van kinderrechtenorganisaties?

Methodiek kinderrechtenscholen Deel 3: Methodiek kinderrechtenscholen

Kinderrechtenschool www.kinderrechtenschool.be Stappenplan De kinderrechtenboot Bordboek

Contact Anneleen Van Kelecom Nele Willems Naima Charkaoui UNICEF Belgium: avankelecom@unicef.be Nele Willems Artesis Plantijn Hogeschool: nele.willems@ap.be Naima Charkaoui Kinderrechtencoalitie Vlaanderen vzw: naima.charkaoui@kinderrechtencoalitie.be