Reflecteren met leerlingen tijdens kunstzinnige en culturele activiteiten. Hoe motiveer je leerlingen om te reflecteren, zodat zij inzicht krijgen in hun.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Anonieme Gedichten Simon & Garfunkel Bridge over Trouble Water
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Plaatje vrienden op een bank
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
Interactum Lectoraat Kantelende kennis
Vrouwen logica??? Een man en een vrouw
Hondenhumor Kattengein Film is voorzien van geluid.
Een bericht speciaal voor jouw m’n
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Mijn gegevens op het web!?
MEI/JUNI 2013 Dag dag!Hiep Hiep Hoera ThijsDouwe1 jaar! Scott Rover 3 jaar! Naar de basisschool! Benjamin 3 jaar! Lauranne 4 jaar! Alexander 3 jaar! Louise.
Hoorde je ook net de bel? Heeft het secretariaat zich vergist? Het is toch nog maar tien voor drie? Toch niet… er is geen vergissing… Vandaag is het 5.
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Powerpoint gemaakt door
VOLGENS MIJ STAAN DIE BEUGELTJES ECHT WEL TE DICHT BIJ ELKAAR !!!
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Feedback de sleutel tot teamontwikkeling
Blijf bij mij Jolink.
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Muziek : Bert Kaempfert Morgen
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Zou dat GOD… kunnen zijn?
24 januari 2012 universitair onderwijscentrum groningen dag van taal, kunsten & cultuur 2011 Reitdiep College locatie Kamerlingh Onnes Tien jaar werken.
Ontwikkelingsgericht Competentie Onderzoek
Geluid aan.
Een bericht speciaal voor jouw m’n
en je hebt ook hele mooie wagons waar je uit kan kijken boven de trein, panoramawagons heette dat.
dat hebben wij, wij op vakantie naar kreta in september en wat hebben we, we zitten hier in de regen.
dus dat zag je inderdaad zo af en toe gebeuren. dus we gingen 's-morgens om zes uur in de bus en toen waren we daar dan om 'n uur of half tien bij die.
Het werken met portfolio
Interpreteren van data
PRESENTEREN KUN JE LEREN
Uittreksel uit een recente studie bij kinderen van ongeveer 10 jaar in verband met het onderwerp « huwelijk ».
Met handen en voeten geloven 1
Voor Aranka... Van Aart.
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Mijn verjaardag..
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Communiceren met Marloes
Woord van Leven Juli 2014.
Ik doe mijn presentatie over…
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen  
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Onze doelen en visie in beeld
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Belangrijke tips voor een spreekbeurt
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Skillzz Handleiding voor mentor Powered by. Waarom Skillzz? Jouw school vindt het belangrijk dat: Jullie als klasgenoten nog beter met elkaar omgaan Dat.
Welkom bij de derde bijeenkomst van Familie (in)zicht
‘Mixed up piles’.
Wat zijn verwijswoorden en hoe gebruik je die?
Slc. Hoe gaat het ?? 4.5 Opdracht: Mijn studievaardigheden Planning: kwartaal 2 Inleveren via: Inleverknop van module SLC via Voor deze opdracht.
Welkom ik maak me sterk.
Reflecteren.
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Symposium HKU Onderzoek in kunsteducatie 2013 Lectoraat Kunsteducatie Karin Hoogeveen.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Kies voor respect | Presentatie Eerbied voor God, respect voor elkaar.
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
Hoofdstuk 1 Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je?
Transcript van de presentatie:

Reflecteren met leerlingen tijdens kunstzinnige en culturele activiteiten. Hoe motiveer je leerlingen om te reflecteren, zodat zij inzicht krijgen in hun kunstzinnige en culturele ontwikkeling?

Reflectie wordt veel ingezet in het (kunst)onderwijs Reflectieverslagen, portofolio’s (meestal d.m.v. taal) Vaak aan het einde van een periode of activiteit

Leerlingen zijn vaak niet gemotiveerd om te reflecteren. Doen het voor de docent of het cijfer Goed reflecteren vraagt veel van een leerling.

Masteronderzoek: Kijken naar jezelf vanuit de ooghoek van een ander Masteronderzoek: Kijken naar jezelf vanuit de ooghoek van een ander. Over de zoektocht naar een vorm van reflectie binnen theaterlessen aan het vmbo om inzicht in spelvaardigheden te bevorderen.

Donald Schön: The reflective practitioner Reflection-on-action: Reflecteren na een activiteit of periode Reflection-in-action : Reflecteren tijdens een activiteit of periode.

Feedback “Het is mooi dat je je beter kan laten zien doordat iemand anders er wat van zegt. En dingen aanpassen en beter doen of juist niet doen. Dat is wel handig.” (Mathijs, 15 jaar)

Video “Het is ook leuk om jezelf te zien hoe je eigenlijk zoiets speelt, want je ziet jezelf niet vaak zelf toneelspelen. Je hoort jezelf wel en je bent er op dat moment wel bij, maar hoe ziet het er vanaf de kant uit?” (Jordy, 15 jaar)

Conclusie Reflectie moet niet alleen aan het eind van een periode of activiteit plaats vinden. Denken en doen moeten dicht naast elkaar staan. Feedback en video, zoals ingezet in het onderzoek, kunnen ervoor zorgen dat leerlingen gaan reflecteren. Wanneer leerlingen de juiste middelen op de juiste momenten aangereikt krijgen en ervaren dat reflectie hen iets oplevert, zijn ze wel degelijk in staat om te reflecteren en inzicht krijgen in hun ontwikkeling.

Videodagboeken

Visualiseren

Vrije opdracht

Ik kan nu ook goed tegen kritiek wat ik eerder niet kon Ik kan nu ook goed tegen kritiek wat ik eerder niet kon..al met al heb ik dus veel geleerd…en ik ben nu niet meer die meid die haar stoere masker op heeft, langzaam aan kon ik dat masker af zetten en nu ben ik wie ik echt ben..wie ik hoor te zijn en tot mijn grote verbazing ben ik eigenlijk een heel gevoelige en kwetsbare meid (en toch ook nog wel een heel klein beetje stoer want ik laat niet over me heen lopen haha) en dat komt mede door de theaterlessen die ik drie jaar gehad heb. Dit is misschien niet een echt reflectie verslag..maar dit is wel wat ik de afgelopen drie jaar gevoeld heb en ik denk dat dat er ook bij hoort. Ik hoop dat u dit een beetje als reflectie verslag ziet, want ik weet niet wat ook anders moet doen hoor. Dit kwam recht uit mijn hart en als ik iets nieuws moet verzinnen dan niet!” (Stuk uit het reflectieverslag van Elisa, 17 jaar)

Aan de slag. 1. Wat is volgens jou het belang van reflectie. 2 Aan de slag! 1.Wat is volgens jou het belang van reflectie? 2.In hoeverre ben je tevreden over hoe leerlingen binnen jouw praktijk reflecteren? 3.In hoeverre zijn de leerlingen tevreden? 4.Op wat voor manier zou je de manier van reflecteren willen of kunnen aanpassen?

Visualeer of verwoord de situatie waar je nu staat en de situatie waar je naartoe wilt wat betreft reflectie binnen jouw praktijk op een creatieve manier die je aanspreekt.