UNIE NOORD NOORDRAND COLLEGE ROTTERDAM. 2 DE DEELNAME  Wij zijn een school die al langer bezig is met een gezondere leefstijl. Wij zijn begonnen met.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lessenserie gericht op gezonde leefstijl. Gezonde leefstijl DOiT programma DOiT op school Ouders en DOiT Inhoud presentatie.
Advertisements

Lessenserie gericht op gezonde leefstijl
Presentatie Laaggeletterdheid
Keuzetraject in ons VMBO
De kantine van <naam school>
Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel. Legitimering 1919 School en kindertuinen wil de jeugd nader brengen tot de natuur en daardoor tot het leven zelf.
SAMENVATTING WORKSHOP: ”DE KANSEN VAN FOCUS OP VAKMANSCHAP” Workshop op Themadag FD ROC van Twente Almelo, 15 november 2013.
Het Techniek- en MotivatieKompas Leerlingen in hun kracht brengen.
.
Zet het licht voor je toekomst op GROEN VMBO Groen intrasectoraal.
WELKOM !! Inhoud VMBO Wat is het leerwerktraject (LWT)?
Gezonde voeding.
Filmpje.
GOMARUS COLLEGE ASSEN. 2 DE DEELNAME  We wilden vanuit de oude situatie als school een nieuwe start maken t.a.v. ons kantine aanbod en beleid. We hebben.
Nuborgh College Lambert Franckens Jij gaat toch ook voor gezond?
De Kor f Openbare basisschool Montessori Welkom.
Voorstelling van mijn werk. Als verantwoordelijke van Fondation Baska.
<Naam spreker en school/ gemeente
Datum Naam school Naam presentator Organisatie presentator
een programma voor zowel basis- als kaderleerlingen
Vijf-gelijke-dagen model
Pastoraal op school.
Andere Tijden? Informatie over een continurooster met gelijke schooldagen voor alle kinderen van de Twirre.
Samenwerkend leren Docenten die teveel doceren, leren net zoveel als hun leerlingen: niet veel.
Welkom op de ouderavond van klas 3
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
Voeding en bewegen!.
Nuborgh College Lambert Franckens Een broodje gezond voor een appel en een ei.
Beweging en gezonde voeding voor kinderen
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
1 Voorlichting keuzes klas 2 Het Hooghuis locatie Centrum Vanaf begin maart: locatie Stadion Frans Christophe, decaan.
Hoofdstuk 14 Party Catering Srednja šola Zagorje.
1/9 2/9 INHOUD Wat is een referendum precies? Wie zijn de kandidaten? Wat zijn de voordelen van zo’n burgemeestersreferendum? En wat de nadelen? Conclusie.
Malawi Edukans project Loop met door de presentatie.
Lessenserie gericht op gezonde leefstijl. Ontwikkeling 2002 Ontwikkeld  RCT 2009 Doorontwikkeld  pilot 2011 Landelijke uitrol  implementatie onderzoek.
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
Welkom op de ouderavond van klas 3 Schooljaar
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Voedingsbeleid [naam school]
Doel: Met deze presentatie worden docenten geïnformeerd over DOiT en worden zij enthousiast gemaakt om met de methode aan de slag te gaan. Door de praktische.
Havo Vecon Business School:
Stages Keuzen en kansen.
Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 15 oktober 2015.
JONG ONDERNEMEN op de afdeling handel & administratie.
Richtlijnen Gezondere Kantines  Basisregels  Uitstraling  Verhouding betere keuze/ uitzondering  Groente en/ of fruit 1.
De Gezonde Sportkantine NHC 25 januari AGENDA Introductie Wat is een Gezonde Sportkantine? Stellingen & discussie Resultaten leden enquête Verenigingsondersteuning:
Welkom Dinsdag 2 april uur Andere schooltijden.
Welkom bij Fitnesscentre Fysiek. Het beste fitnesscentrum van Leiden en omstreken.
Welkom op de Open Dag Het Hooghuis Stadion WelkomWelkom.
Kinderen en Gezondheid bij Albert Heijn september 2009.
Fotografie. Waarom deze werkplek Basis voor fotobewerking is een goede foto. Zelf in staat zijn om de functies aan te passen. Bewust die foto maken. Klantgericht.
De Gezonde Sportkantine 4 juni 2014 Erwin Bloeming Elissa Halbesma Lisette Luimstra.
Educatiecentrum in een krottenwijk in Bangladesh
Welkom en korte introductie aanwezigen
Toon kuijpers MH2a.
Vernieuwend Middelbaar Beroepsonderwijs
Waarom doet onze club mee aan Team:Fit
Evaluatie 11 scholingsessies: 358 deelnemers (scholen, GGD’en, cateraar samen met school) Evaluatie Brigade: intervisiedag Evaluatie deelnemers: enquête.
WELKOM.
Voorlichting, advies en instructie
Waarom doet onze club mee aan Team:Fit
Project ‘1e klas bol’.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Periode 4 – IBS 3 De gezonde kantine
Ondernemerschap Jullie zijn gestart aan het laatste studiejaar en met nog een paar maanden te gaan komt een diploma steeds dichterbij. Om dit diploma te.
Als je er graag toe doet en wat wil dóen!
Eten is overal. Lessenserie: Voeding – mbo 2 Vak: burgerschap 2 Lesuren: Eten is overal ALS-DAN plan.
Informatieavond van klas 2 naar klas 3
Transcript van de presentatie:

UNIE NOORD NOORDRAND COLLEGE ROTTERDAM

2 DE DEELNAME  Wij zijn een school die al langer bezig is met een gezondere leefstijl. Wij zijn begonnen met een voorloper van Superfit. En een gezonde geest in een gezond lichaam past werkt alleen als er meer bewogen wordt en gezondere keuzes voor voedsel worden gemaakt.  Gezien ons voortraject zijn wij eigenlijk al een paar jaar bezig. Alleen de kantine is echt iets dat nu een jaar of 2 langzaam wordt veranderd.  Het project is gedragen door docenten (sportcoördinator, docenten horeca en dienstverlening), een directielid, kantinemedewerkers, leerlingen, GGD, Rotterdamse Gemeentedienst Sport en Recreatie en ouders.

3 UITGANGSPUNTEN  Stap voor stap de leerlingen gezonde eetgewoontes bij brengen. Het aanbod wordt daarom stap voor stap aangepast aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Steeds meer Schijf van Vijf producten en steeds minder ongezonde producten.  Snoepverkoop afbouwen. Dit was overigens al minimaal.  Doelstelling is ook om het ritme ontbijt en warm eten tussen de middag in te voeren.  Er is een beleidsplan voor De Gezonde Schoolkantine geformuleerd. Doelstelling is om het aanbod te laten voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum, gestart wordt met 75% voorkeur- en middenweg- producten en 25% uitzonderingsproducten in alle groepen. Gaandeweg alleen nog maar Schijf van Vijf groepen, zoals brood, zuivel en fruit.  Operationeel verantwoordelijk zijn de kantinemedewerkers. De werkgroep gezonde schoolkantine evalueert regelmatig en brengt waar nodig verbeterpunten aan.

4 HULP  Via een zestal werkgroepbijeenkomsten gedurende het jaar heeft de GGD de school stap voor stap begeleid bij de ombuiging van het oude assortiment naar een gezond en gevarieerd assortiment.  Gedurende deze periode hebben de kantinemedewerksters steeds meer nieuwe en gezonde producten ingevoerd en de extra producten langzamerhand weggelaten.  De GGD heeft een HACCP scan uitgevoerd en de instructies doorgenomen met de kantinemedewerksters zodat nu ook sprake is van veilige voeding.  Daarnaast heeft de GGD een leerwerkpleksysteem aan de school aangeboden, waardoor de afdeling horeca en dienstverlening kon gaan samenwerken met de schoolkantine en zodoende leerlingen zelf nu gezonde producten voor de kantine kunnen maken.  Ook heeft de GGD postermateriaal en menulijsten met kleurtjes aangeleverd bij de schoolkantine voor de promotie.  Tevens heeft zij suggesties gedaan voor gezonde weekaanbiedingen.

5 ACTIES EN VERBETERPUNTEN  Op dit moment draait de kantine met inzet van de leskeuken en er worden steeds betere producten bedacht.  Er is een belangrijk stimuleringsinstrument bij gekomen. Bij de bewegingslessen (i.s.m. Rotterdamse Gemeentedienst Sport en Recreatie) kunnen de leerlingen punten verdienen met een sportieve (actieve) deelname.  Daarnaast kunnen ze ook (bonus) punten verdienen in de kantine door de aankoop van groene en oranje producten uit de Schijf van Vijf. Er zijn per leerjaar 5 prijzen te verdienen, plus een klassenprijs. Hiermee wordt gezond gedrag dus beloond.

6 VERANDERINGEN (1)  Er waren geen automaten, maar er werden via de counter wel veel extra producten verkocht. Nu is het aandeel extra nog maar gering, minder dan 25%, terwijl het aandeel basisproducten enorm gegroeid is. Je merkt het ook in de aankoop van de leerlingen, broodjes gezond, (verse) fruitbakjes, broodjes kip kerrie (zelf gemaakt) bruine tosti’s met 30+ kaas worden het meest verkocht.  Verder kunnen de leerlingen ontbijt kopen voor aanvang van de lessen. Zij kunnen dan kiezen tussen een bruine bol met beleg of yoghurt met fruit of muesli.

7 VERANDERINGEN (2)  Daarnaast is er veel gedaan aan promotie en presentatie van deze gezonde producten, zodat de gezonde keuze ook de gemakkelijkste keuze is. De beloning via het puntenverdiensysteem tijdens de sport en voor de aankoop van goede producten begint te werken.  Leerlingen werken zelf mee in deze keuken en zijn verantwoordelijk voor de exploitatie. Ze maken zelf allerlei gezonde belegde broodjes en zijn verantwoordelijk voor het HACCP. Op deze wijze worden alle leerlingen tijdens deze praktische uren direct vertrouwd gemaakt met hoe je gezonde voeding maakt en hoe je ook veilige voeding biedt. Dit is een groot winstpunt voor wat betreft motivatie van de jongeren en daardoor ook gedragsverandering ten aanzien van de eigen leefstijl.

8 REACTIES  De reacties van de leerlingen zijn over het algemeen erg positief. Wel moeten wij erop letten dat ze niet zelf andere dingen meenemen.  Docenten hebben meer moeite met de veranderingen. Maar zij snoepen/eten niet zo vaak ongezond buiten school als de leerlingen. Voor hen is snoepen meer een traktatie.

9 INBEDDING  Het project is opgenomen in het PTA voor bewegingsonderwijs.  Verder wordt bij de nieuwbouw direct rekening gehouden met de gezonde kantine. Er is een nieuwe medewerker aangetrokken speciaal voor de gezonde kantine omdat de verkoop en de voorbereidingen zijn toegenomen.  De werkplek “gezonde kantine” is een vast onderdeel geworden binnen de sector zorg en welzijn breed. De werkplek “verkoop” in de kantine is een vast onderdeel geworden voor de sector Sport, Dienstverlening en Veiligheid.  Er is een andere leverancier gekomen die alle producten dagelijks vers kan leveren.

10

11