ZELF SLEUTELEN! JOB CRAFTING OPDRACHT.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Ondernemen in de fysiotherapie is oorlog
Sudoku puzzels: hoe los je ze op en hoe maak je ze?
LICHT – ZIEN EN LICHTBRONNEN
ITTL – Biografie. Emma Stout..
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Samenwerken aan “rechtstreeks toegankelijke hulp”.
Woorden en tijd.....
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Aanleiding auditverslag van 2011 achterstandenbeleid.
Competentie 12 Kritiek geven en kritiek ontvangen
Kwaliteitsverbetering moet je willen en vooral kunnen
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Missie Omgeving Identiteit Waarden & Overtuigingen Vaardigheden
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Interne Communicatie Masterclass NFK 24 november 2012 Marjan Engelen.
Op weg naar de projectproducten
Hoe word ik uitgenodigd voor een gesprek?
Individuele loopbaanbegeleiding
Presentation Of Learning
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Van doelen naar reflectie
Werken met beelden Fontys lerarenopleiding Tilburg
Een plant op de kaart zetten
Samen aan zet Workshop voor bestuurders
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Doelstellingen formuleren
Ik doe mijn presentatie over het spel halo 3,omdat ik het zelf heb en ik ken er veel van.
Kern van de workshop Hoe kunnen we ervoor zorgen dat U met de komt werken en met de terug naar huis gaat?
Groep 1-2 Voorstellen en kort vertellen welke onderwerpen aan bod komen.
AO 2 december 2009 Voorfase en startfase AO & Op weg naar ons eigen AO en Ons eigen ontwerp.
Interpreteren van data
Coachen Maandag 14 juni 2006.
TEVREDENHEIDONDERZOEK 2014 GEMAAKT DOOR: NICK HENRIQUEZ.
Deel anders, mijn organisatie
CanDo Coaching.
Wat ik wil…..
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
OPTIMAAL ONDERWIJS VOOR ÉLKE STUDENT!
Persoonlijk ontwikkeling Plan Deniz Engin
HEBT U DE TIJD?. INOEFENEN VAN DE LEERSTOF Los steeds de vragen op om naar de volgende vraag te gaan. Klik op de pijltjes om verder of terug te gaan.
Floodcom lesworkshop Hoofdpresentatie les
Training digitale didactiek Effectieve inzet laptop.
De dag vóór het examen Schrijf de data en uren waarop je examen moet doen op een groot vel papier en hang het goed zichtbaar op! Leg alles wat je voor.
Onze doelen en visie in beeld
Dirigeren Wat doet een dirigent?. inhoudsopgave Wie laat ik spelen? Ga ik aftellen? Welke opdrachten kan ik geven? Hoe laat ik ze stoppen?
Met talenten werken in je team Een werkwinkel voor Zin?Ja! Guy Geerens
Reguleren van motivatie: Do It Yourself! 28 oktober Deventer.
Waarom? Als je straks klaar bent met studeren ga je werken. Of je nou voor jezelf begint of in loondienst gaat, het is belangrijk om iets te doen.
Waarom? Je hebt de afgelopen lessen je interesses, vaardigheden en persoonlijkheid in kaart gebracht. Waar dat samenkomt, daar ligt je passie. Dat.
Onderzoek doen Een complexe (maar uitdagende) klus!
Woordjes leren.
Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant.
FOCUS IN ACQUISITIE Welkom bij de workshop Presentatie: Herma Wichman specialist in een heldere focus en strategie.
 Actief lid zijn van de KBO Nu en in de toekomst In gesprek met de leden Ellen van Troost van Moveo Training & Advies.
Door Vincent Kok  WWaarom heb ik dit onderwerp gekozen WWat is hoogbegaafdheid eigenlijk? EEen geschenk met een keerzijde HHoogintelligent VVerdeling.
Draagvlak voor functiecreatie Participatief ontwikkelen.
PLANNING MAKEN Stap één bij projecten. HOE MAAK JE EEN ANALYSE? Wat is het verschil tussen een planning en een plan?
Mondzorg - persoonsgericht
Passend onderwijs.
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
Maak gebruik van je gelukkige ervaringen
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
Jongeren en seks Plaatje.
W8 NIBI 2018 Ecologie moet je doen!
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
werkblad 1. van: …………………………..
Denken en doen.
Transcript van de presentatie:

ZELF SLEUTELEN! JOB CRAFTING OPDRACHT

Schrijf 10 verschillende taken op 10 gele post-its: 1. Baan in Taken Schrijf 10 verschillende taken op 10 gele post-its: Taken zijn verschillend wanneer ze bv.: Andere kennis/vaardigheden vragen Ze een ander doel dienen Je ze met anderen doet/ alleen doet Je ze op een andere tijd/plaats doet

STAP 1: Baan in taken TIJD: 15 min DOEL: Een snel eerste gemiddeld beeld van de activiteiten/taken waaruit de job bestaat TIP: Als mensen eerder klaar zijn, laat ze eens bij een buurman/buurvrouw kijken. DISCUSSIE VRAGEN, bv. Was dit moeilijk? Waarbij twijfel je? Hoe komt dat? Wat valt op? Waarom?

2. Bestaande dynamiek? In % tijd gegroeid Doe ik vanaf Is er later het begin Is er later bijgekomen In % tijd minder geworden

STAP 2: Dynamiek TIJD: 20 min DOEL: Een beeld van de dynamiek in het werk sinds aanvang in de functie TIP: Als mensen eerder klaar zijn, laat ze eens bij een buurman/buurvrouw kijken. DISCUSSIE VRAGEN, bv. Heel dynamisch is het als alle 4 de quadranten tenminste 1 taak hebben. Wie heeft dat? Kun je dat uitleggen? Wie heeft alleen maar taken die er al vanaf het begin inzitten / wie heeft alleen maar nieuwe taken? Bij wie is het werk in tijd alleen maar gegroeid, wat betekent dat? Hoeveel van de dynamiek heb je zelf in de hand gehad, of is het werk alleen maar veranderd door zaken van buitenaf?

3. Behoefte aan maatwerk? Kan ik nog goed (aan) Wil ik dan Wil ik minder Wil ik nog graag Kan ik dan minder goed (aan)

STAP 3: Willen/kunnen TIJD: 25 min DOEL: Een beeld van wat de motivatie risico’s/kansen zijn (willen) en wat de competentie risico’s/kansen in het werk zijn (kunnen) TIP: Als mensen eerder klaar zijn, laat ze eens bij een buurman/buurvrouw kijken. DISCUSSIE VRAGEN, bv. Wie wil iets zeggen over de verdeling van taken over de quadranten? Zit er een patroon in de soort taken (administratie, creatief) die in elk van de qualdranten staat? Leg uit? Ook terugkijkend, welke van de taken zaten 2 jaar geleden nog in een ander quadrant? Wat is er gebeurd, of aan het gebeuren met dat deel van je werk?

4. Job Crafting? Kan ik nog goed (aan) Wil ik dan Wil ik minder Verrijken? Veranderen? Betekenis geven? Uitbreiden? Beschermen? Overdragen? Anderen leren? Wil ik dan minder Wil ik nog graag Hulp? Samenwerken? Aanpassen? Context anders? Bijleren? Upgraden? Afstoten? Ruilen? Accepteren? Herinterpreteren? Last delen? Decoreren? Kan ik dan minder goed (aan)

STAP 4: Job Crafting TIJD: 30 min DOEL: Laat mensen een concrete techniek of actie verzinnen waarmee ze een taak of meerdere taken uit het quadrant mooier kunnen maken door eraan te sleutelen. VRAAG: Aan welke van deze taken zou je zelf willen sleutelen en hoe? Neem vooral taken waarbij je de ruimte ziet om te kunnen sleutelen op korte termijn. DISCUSSIE VRAGEN, bv. Maak een rondje, en laat mensen zelf aan het woord Vraag ze: wat wil je mooier maken, hoe en wie/wat daarvoor nodig? Als mensen niet concreet worden, vraag door of ga even door naar een volgende en kom later bij ze terug. Na afloop van het rondje, wijs degene aan die het meest concreet en meest innovatief is geweest in de voorgestelde sleutelactie. Deze krijgen plenair dan nog even het woord.

2. Dynamiek: Hoe is je werk veranderd? In % tijd gegroeid Deze taak zit vanaf het begin in mijn takenpakket. Ik besteed er nu MEER tijd aan dan in het begin Deze taak is er later bijgekomen en zat niet vanaf het begin in mijn takenpakket. Ik besteed er nu MEER tijd aan dan toen deze taak erbij kwam. Doe ik vanaf het begin Is er later bijgekomen Deze taak zit vanaf het begin in mijn takenpakket. Ik besteed er nu MINDER tijd aan dan in het begin Deze taak is er later bijgekomen en zat niet vanaf het begin in mijn takenpakket. Ik besteed er nu MINDER tijd aan dan toen deze taak erbij kwam. In % tijd minder geworden LONT DECEMBER 2014 ©TNO

3. Maatwerk: Kunnen/willen over 2 jaar? Kan ik nog goed (aan) Een taak die ik over 2 jaar nog goed aan(kan), maar die ik dan liever minder wil Een taak die ik over 2 jaar nog graag wil doen, en die ik dan nog goed (aan)kan Wil ik dan minder Wil ik nog graag Een taak die ik over 2 jaar slechter aan(kan) dan nu, en die ik dan ook minder wil Een taak die ik over 2 jaar nog graag wil doen, maar dan slechter (aan)kan dan nu Kan ik dan minder goed (aan) LONT DECEMBER 2014 ©TNO