Open hemel … … en geven.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Advertisements

1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Paulus' eerste brief aan Korinthe (20) 23 januari 2013 Bodegraven.
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
Genesis 25: 27 Toen de jongens opgroeiden, werd Esau een man, ervaren in de jacht, een man van het veld, maar Jakob was een huiselijk man, die in tenten.
Evangelie der genade Vragen :
Jezus onze Hogepriester
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Genesis 14: 18 En Melchisedek, de koning van Salem, bracht brood en wijn; hij nu was een priester van God, de Allerhoogste. 19 En hij zegende hem en.
Vaderdag 2013.
Dit sprak Jezus Dit nu is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, die Gij gezonden hebt. (Joh.17:3) Meent niet,
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
God en ons.
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
1 17 okt 2013 Rijnsburg 17 okt 2013 Rijnsburg. 2 het voorgaande: Melchisedek voor het eerst ter sprake in 5:6 en 5:10 10 door God aangesproken als hogepriester.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Zegen & vloek deel II.
Pasen & Pinksteren op één dag!
"in geen ding bezorgd" 1.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
1 20 maart 2014 Rijnsburg 20 maart 2014 Rijnsburg.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
1 donderdag 3 januari 2013 bespreking vanaf Kolosse 4 4 donderdag 3 januari 2013 bespreking vanaf Kolosse 4 4.
De Ben Adam Psalm 8.
1 19 sept 2013 Rijnsburg 19 sept 2013 Rijnsburg. 2 Lezen: Hebreeën 6:1-8 BELANGRIJK voor het verstaan van de Hebreeën-brief  de brief staat (oorspronkelijk)
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Eerbied voor een keuze De hel bestaat niet … ?. Genesis 1:28 / 31   En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de.
Van boven bekeken – 4 – 27 oktober Van b0ven bekeken … Want zoals de hemelen hoger zijn dan de aarde, zo zijn mijn wegen hoger dan uw wegen en mijn.
Vanavond gaat het over: Hoe sta jij in het leven?
Galaten 1:11-12 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. Want ik heb het ook niet van.
1 Gen 37:3 En Israël (Jacob) had Jozef lief boven al zijn zonen, omdat hij hem een zoon des ouderdoms was; en hij maakte hem een pronkgewaad. 4 Toen zijn.
God zegent je zodat je zult heersen 1.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag  Exodus 35:1-38:20  Herhaling van het sabbatsgebod, het volk levert het materiaal voor de tabernakel en Besaleël leidt.
HET UNIEKE VAN DE HEILIGE GEEST…
“Geef en je zal gegeven worden.”
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1.
VREDE.
1 29 juni 2014 Zoetermeer. Filippi 4 4 Verblijdt u in de Here te allen tijde! Wederom zal ik zeggen: Verblijdt u!... DANKT te allen tijde in de naam van.
Brood & beker deel 1.
1 4 september 2014 Rijnsburg 4 september 2014 Rijnsburg.
BOODSCHAP zondag 14 september 2014
1 Daarom, mijn geliefde broeders, naar wie mijn verlangen uitgaat, mijn blijdschap en kroon, staat alzo vast in de Here, geliefden! 2 Euodia vermaan ik.
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
30 november 2014 Zoetermeer. Gezang 1 ('Enige Gezangen') 5 "Gedenkt en viert, met vee en magen, Den Sabbath, na zesdaagse vlijt: God schiep 't heelal.
Markus 5: 41 En Hij vatte de hand van het kind…..
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
De nieuwe levenswandel Efeze
1 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21.
Waarom bidden? Filippi 44-7.
Standvastig... waarin?.
28 november 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe Dit is hun overkomen tot een voorbeeld voor ons en het is opgetekend ter waarschuwing voor ons, over wie.
Moed. Jozua 1 Het geschiedde na de dood van Mozes, de knecht des Heren, dat de Here tot Jozua, de zoon van Nun, de dienaar van Mozes,
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, en (>de Jood Elymas) trachtte de landvoogd (=Sergius.
De wapenrusting van God 4. ZITTEN & STAAN.
30 Wat zullen wij dan zeggen? Dit: heidenen, die geen gerechtigheid najaagden, hebben gerechtigheid verkregen, namelijk gerechtigheid, die uit geloof.
23 mei 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 6: hoofdst.1: de wijsheid van de wereld hoofdst.2: de wijsheid van God hoofdst.3: Gods akker en Gods bouwwerk.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Het evangelie van de opstanding
Samen met Christus 3 mei 2015 Urk. Kolossenzen 3 1 Indien gij dan met Christus opgewekt zijt, zoekt de dingen, die boven zijn, waar Christus is, gezeten.
2 Romeinen 1:16 Want ik schaam mij niet voor het evangelie; want het is Gods kracht tot behoudenis voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook.
Romeinen 8: 12 Welnu, broeders, wij zijn aan het vlees niet verplicht om naar het vlees te leven. 13 Want als u naar het vlees leeft, zult u sterven.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
En een euro voor de zending ….
Transcript van de presentatie:

Open hemel … … en geven

I. De gevolgen van het kruis

De kruisdood van Jezus Veranderde veel! Sindsdien is belangrijke exegetische vraag: Wat ging door het kruis heen? Wat bleef achter op Golgotha? Wat is door het kruis veranderd?

Wat bleef achter op Golgotha? ‘Maar nogmaals antwoordde mij een stem uit de hemel: Wat God rein verklaard heeft, mag jij niet voor onheilig houden …’ (Hand. 11:9b ) Voedsel: onderscheid rein-onrein blijft achter Bloed, verstikte, hoererij, afgodenoffers (Hand.15:20-29) Omgang: onderscheid jood-heiden blijft achter

Wat bleef achter op Golgotha? Maar Christus, opgetreden als hogepriester der goederen, die gekomen zijn, is door de grotere en meer volmaakte tabernakel … en dat niet met het bloed van bokken en kalveren, maar met zijn eigen bloed, eens voor altijd binnengegaan in het heiligdom, waardoor Hij een eeuwige verlossing verwierf. (Hebr.9:11-12) En Jezus slaakte een luide kreet en gaf de geest. En het voorhangsel van de tempel scheurde in tweeën van boven tot beneden. (Mat. 27:51 / Marcus 15:37-38 / Lucas 23:45)

Wat veranderde op Golgotha? Er blijft dus een sabbatsrust voor het volk van God. Want wie tot zijn rust is ingegaan, is ook zelf tot rust gekomen van zijn werken, evenals God van de zijne. Hebr. 4:8-10 Laat dan niemand u blijven oordelen inzake eten en drinken of op het stuk van een feestdag, nieuwe maan of sabbat, dingen, die slechts een schaduw zijn van hetgeen komen moest, terwijl de werkelijkheid van Christus is. Col. 2:16-17

II. De kaalvreter & 10% (wat is veranderd op Golgotha)

Mag een mens God beroven. Toch berooft gij Mij Mag een mens God beroven? Toch berooft gij Mij. En dan zegt gij: Waarin beroven wij U? In de tienden en de heffing. Met de vloek zijt gij vervloekt, en Mij berooft gij, gij volk in zijn geheel. Breng de gehele tiende naar de voorraadkamer, opdat er spijze zij in mijn huis; beproeft Mij toch daarmede, zegt de HERE der heerscharen, of Ik dan niet voor u de vensters van de hemel zal openen en zegen in overvloed over u uitgieten. Dan zal Ik, u ten goede, de afvreter dreigen, opdat hij de vrucht van uw land niet verderve en opdat de wijnstok op het veld voor u niet zonder vrucht zij, zegt de HERE der heerscharen. Mal. 3:8-12

Tienden Volgens Maleachi Niet geven is stelen van God Als je ze niet geeft raak je ze toch kwijt (en meer) Door een vloek (Gods zegen ontbreekt) Door de kaalvreter (krijgt de kans door de vloek) Als je ze niet geeft blijft de hemel gesloten! Enige geoorloofde zaak om God op te beproeven

Er is iets nieuws gekomen … ! Tienden na het kruis Paulus: Tienden zijn van Abraham, niet van Mozes Abraham gaf 10% van alles aan Melchisedek Abraham = vader van het geloof Melchisedek = beeld van Christus Wet is vervuld na het kruis, tienden blijven … ? Er is iets nieuws gekomen … !

III. Het NIEUWE verbond

‘Al het mijne is het uwe’ Doch hij (de Vader) zei tot hem (oudste zoon): Kind, gij zijt altijd bij mij en al het mijne is het uwe, wij moeten feest vieren … Lucas 15:31 (Jezus tot de Vader) … en al het mijne is het uwe en het uwe is het mijne, en Ik ben in hen verheerlijkt ... de heerlijkheid, die Gij Mij gegeven hebt, heb Ik hun gegeven, opdat zij één zijn, gelijk Wij één zijn. Joh.17:10 & 22

Nieuwe normen … Want Ik zeg u: Indien uw gerechtigheid niet overvloedig is, meer dan die der schriftgeleerden en Farizeeën, zult gij het Koninkrijk der hemelen voorzeker niet binnengaan. Mat. 5:19 Norm is volkomen veranderd Vanuit de overvloed van de hemel leren leven Als alles ons is gegeven … dan wordt de werkelijkheid zo:

Dat betekent … Gij hebt gehoord dat er gezegd is … ; maar ik zeg u … … niet doodslaan wordt ‘als je broeder iets tegen je heeft …’ … niet echtbreken wordt ‘aanzien en begeren is echtbreuk …’ … eed niet breken (niet liegen) wordt ‘laat ja, ja zijn …’ … oog om oog wordt ‘keer ook de rechterwang toe …’ … tienden wordt …

Dat betekent … ‘(Bedenkt) dit: wie karig zaait, zal ook karig oogsten, en wie mildelijk zaait, zal ook mildelijk oogsten. En ieder doe, naardat hij zich in zijn hart heeft voorgenomen, niet met tegenzin of gedwongen, want God heeft de blijmoedige gever lief.’ 2 Cor. 9:6-7 ‘Hij nu, die zaad verschaft aan de zaaier en brood tot spijze, zal u uw zaaisel verschaffen en vermeerderen ...’ 2 Cor. 9:10-11

Zaaien en eten … Zonen en erfgenamen van de aarde: God geeft je één deel voor zorg voor jou en één deel zaaigoed. Leren denken vanuit de oudste zoon na het feest: al het mijn eis het uwe leren genieten en investeren Vraag: ‘wat’ is zaaigoed en ‘wat’ is brood? DAARIN GOD VRAGEN & ONTVANGEN …

2 bomen Boom van kennis = wegen & beoordelen – hoe overleef ik … de hoe vraag staat centraal zorgt voor zorgen & verzamelen, daardoor tegen de Bijbel: ‘Weest niet bezorgd over uw leven, wat gij zult eten [of drinken], of over uw lichaam, waarmede gij het zult kleden… Want naar al deze dingen gaat het zoeken der heidenen uit. Want uw hemelse Vader weet, dat gij dit alles behoeft.’ Mat.6:25 & 32

2 bomen ‘Verzamelt u geen schatten op aarde, waar mot en roest ze ontoonbaar maakt en waar dieven inbreken en stelen; maar verzamelt u schatten in de hemel, waar noch mot noch roest ze ontoonbaar maakt en waar geen dieven inbreken of stelen. Want, waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn.’ Mat. 6:19-21

2 bomen Boom van leven = er is voorzien – wat leef ik … De wat vraag staat centraal Zorgt voor vrede en verwachting, is daardoor Bijbels: ‘Mijn God zal in al uw behoeften naar zijn rijkdom heerlijk voorzien, in Christus Jezus.’ Fil.4:19

Blijmoedig zaaien & feesten ‘Verblijdt u in de Here te allen tijde! Wederom zal ik zeggen: Verblijdt u! Uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend. De Here is nabij. Weest in geen ding bezorgd, maar laten bij alles uw wensen door gebed en smeking met dankzegging bekend worden bij God. En de vrede Gods, die alle verstand te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten behoeden in Christus Jezus.’ Fil. 4:4-7