Carrouselbijeenkomst Rekenen en taal Doorlopende leerlijnen Wilma Willems – 14 april 2010.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
‘Over taal en rekenen gesproken…’ September/oktober 2010.
Advertisements

Handelingsgericht werken en de IB
Workshop Handelingsgericht werken
Bijeenkomst passend onderwijs 22 november Bestuurlijk overleg: 24 schoolbesturen Stuurgroep passend onderwijs : ▪Inhoudelijke thema’s via werkgroepen.
Steunpunt Taal en Rekenen Flitsbijeenkomst 20 november 2009
Opgericht 14 juli 2000 Ter verhoging van het aantal onderwijsdeelnemers dat een opleiding beroepsgekwalificeerd kan afronden.
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
WSNS Passend Onderwijs Stappenplan
‘WERKEN MET EEN ONTWIKKELINGS PERSPECTIEF’
Taalbeleid in het vmbo - een praktijkvoorbeeld
Visie Mensontwikkeling WSD
Derde ronde practicum ‘Binnen de methode’
Taal en rekenen MBO flitsbijeenkomst 18 juni 2009 Marjo Jansen Beleidsdirectie BVE.
Taal en rekenen in beweging!
LPC R&D-aanpak in ontwikkeling Anje Ros, KPC Groep Martin van Reeuwijk, APS Gert Kamphof, CPS Lessen uit onderzoek, Tussen onderzoek en praktijk.
ZELFEVALUATIE van EUROPESE PROJECTEN
Over rekenen gesproken
3600 feedback kwaliteit BPV Kwaliteitsspiegel
Een Zeer Zwakke School, is het te vermijden?
Samen aan zet Workshop voor bestuurders
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Rekenbeleid als voorloper op dyscalculiebeleid
De ontwikkeling van het begrip functionele geletterdheid en gecijferdheid in toenemende verfijning/complexiteit/uitgewerktheid Wat? Taal in de vakken en.
Vmbo - havo/vwo januari/februari 2012 Regionale netwerken taal en rekenen.
1 Stappenplan Organisatorische Integratie Handleiding en checklist bij het ontwikkelen van een sportaanbod voor mensen met een beperking binnen de sportvereniging.
Over kwaliteit valt te twisten GIA bijeenkomst 23 november 2010 Arnhem Kansen van het onderwijsachterstandenbeleid Zeki Arslan Programmamanager Onderwijs.
Docent Ontwikkelteam Nederlands
Samenwerkingsverband VO-SVO West-Friesland Presentatie Inventarisatie Zorgprofielen West-Friesland op 29 maart 2011 Versie: SWV\Passend Onderwijs\VO-Zaken\
Werkconferentie Passend Onderwijs 30 maart 2009 Bijeenkomst voor algemeen directeuren van : PO: WSNS Hoorn-1, WSNS Hoorn-2, WSNS De Streek VO: SWV VO-SVO.
Invoering van HGW en het werken met groepsplannen
1 Netwerksessie Samenwerking rond taal op vmbo - mbo Lies Alons / ITTA Mbo Taalcoach Academie 25 september 2009.
Van raamwerk naar referentiekader, wat betekent dat in de praktijk?
VSV Maatregel 5: Digitaal Doorstroomportfolio
Pilot PO-VO-monitor PO-VO-conferentie Rotterdam, november 2013
Passend Onderwijs: overdracht en overgang PO-VO POVO 13 november 2008 Ben Verbruggen SOM.
Algemene uitkomsten groepsgesprekken POVO 13 november 2008 Jan Peters Ben Verbruggen.
Aanleiding en doel project Verzuim 18+ We missen je Elly Pastoor
HGW(handelingsgericht werken) De digitale klasagenda
OGW in de klas: hoe maak ik het leren zichtbaar?!
Maatschappelijke kosten-baten analyse
Afstemmen rekenonderwijs van v(mb)o naar mbo: hoe, wat, waarom? Harm van Son – 6 december 2011.
Samen (leren) voor succes Samenwerking in de keten binnen Toptechniek in bedrijf Inspiratiemiddag M-Tech, 2 juni Rotterdam.
Opgericht 14 juli 2000 Ter verhoging van het aantal onderwijsdeelnemers dat een opleiding beroepsgekwalificeerd kan afronden.
Programma Inleiding Een stukje geschiedenis
Workshop Werken aan succesvolle doorstroom naar het vervolgonderwijs Conferentie VO2020 Werkt 24 september 2015 Margot Oomens en Mike Jolink.
Vignet Gezonde School Gezonde Scholen presteren beter!
ERWD Training ERWD VO - Dag 2. Waar heb je in de auto/trein terug of de volgende dag met je collega’s over gesproken? Welke nieuwe inzichten heb je opgedaan?
ERWD Training ERWD PO - Dag 2. Waar heb je in de auto/trein terug of de volgende dag met je collega’s over gesproken? Welke nieuwe inzichten heb je opgedaan?
ERWD Training ERWD MBO - Dag 2. Waar heb je in de auto/trein terug of de volgende dag met je collega’s over gesproken? Welke nieuwe inzichten heb je opgedaan?
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
Welkom. Vroeger en nu Ontwikkelingen in vogelvlucht Eindtermgericht onderwijs Veelal projectmatig, onderwijs en examinering richt zich op samenhangend.
Een doorgaande lijn VVE-PO in de praktijk Hoe wordt er vorm gegeven aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair onderwijs? Door:
27 september 2006Doorlopende leerlijnen in de beroepskolom Doorlopende Leerlijnen in de Beroepskolom vo-mbo-hbo-wo Introductiebijeenkomst 27 September.
Conferentie Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen, de referentieniveaus in de praktijk parallelsessie 1 nr. 2 Overdracht po-vo in de praktijk.
Inspiratiedag De Bib op School 5 mei 2015 Koen Vandendriessche Hannes Vanhaverbeke.
Bijeenkomst projectleiders Utrecht, 26 september 2011.
Naar een regionale aanpak taal en rekenen Mei 2010 Voorstel aan bestaand samenwerkingsverband Profijt om tot afstemming met betrekking tot taal en rekenen.
Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012.
Plan van Aanpak Toptalenten Regionale talentnetwerken po en vo Startbijeenkomst Top Talenten Stimuleren in het Noorden.
Pilot november 2011 Utrecht. GRONINGEN DLL en REFERENTIENIVEAUS.
Parallelsessies 1: Focus op praktijk Overdracht vve - po in de praktijk Hoe wordt er aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair.
Welkom! iPad in de brugklassen 26 mei De meerwaarde van de iPad in de les
Een doorlopende leerlijn van VVE naar PO Hoe wordt er aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair onderwijs vormgegeven? Door:
Ouderinformatieavond Middaggroepen
NDdA Kunskapsskolan.
Burgemeester Reigerstraat KW Utrecht
Terugkoppeling herijkingswensen
AB wat kan je er mee?.
Transcript van de presentatie:

Carrouselbijeenkomst Rekenen en taal Doorlopende leerlijnen Wilma Willems – 14 april 2010

EB2.10OA.0050 (10541) Programma Doorlopende leerlijn PO-VO Taal en Rekenen 1.Welkom en starter 2.Kaders en doelstelling 3.Het protocol Doorlopende leerlijnen: wat is het, waarom is het er, hoe werkt het? 4.Nader bekeken: voorbeeld invulling voor drie doelgroepen 5.Aan het werk met het protocol 6.Uw reacties 1.Kaders en doelstelling 2.Het protocol Doorlopende leerlijnen: wat is het, waarom is het er, hoe werkt het? 3.Nader bekeken: voorbeeld invulling voor drie doelgroepen 4.Aan het werk met het protocol 5.Uw reacties

EB2.10OA.0050 (10541) Kaders en doelstellingen SLOA Programmalijn Doorlopende Leerlijnen Uiteindelijke doel: verbeteren taal- en rekenprestaties van leerlingen in PO en VO Invalshoek KPC Groep: -concretisering referentieniveaus met speciale aandacht voor didactiek -versoepelen overgang PO/VO m.b.v. protocol

EB2.10OA.0050 (10541) Wat is het, waarom is het er, hoe werkt het?

EB2.10OA.0050 (10541) Analyse fase intern in PO- en VO-school

EB2.10OA.0050 (10541)

Fase van uitwisseling en afstemming PO- en/of VO-school

EB2.10OA.0050 (10541)

Hulpmiddelen bij afstemming PO- en/of VO-school

EB2.10OA.0050 (10541) Het protocol is een instrument voor -(boven)schools management PO en VO -IB’ers en zorgcoördinatoren PO en VO -docenten en leerkrachten PO en VO Het biedt een structuur, een inhoudelijke agenda, inhoudelijke informatie en procesondersteuning voor het overleg in PO en VO én tussen PO en VO Het helpt bestaand overleg in te kaderen en verder te brengen Wat is het, waarom is het er, hoe werkt het?

EB2.10OA.0050 (10541) Drie doelgroepen vinden relevante informatie -Gespreksagenda’s -Vragenlijsten -Checklists -Informatie (bijvoorbeeld over referentieniveaus) Het protocol kan via verschillende ‘aanvliegroutes’ benaderd worden en biedt ook mogelijkheden voor cyclische processen Wat is het, waarom is het er, hoe werkt het?

EB2.10OA.0050 (10541) De achtbaan

EB2.10OA.0050 (10541) Voor elke fase is relevante informatie beschikbaar Het protocol is voor een belangrijk deel reeds gevuld We werken in pilots en regionale bijeenkomsten aan het verder aanscherpen en invullen van het protocol Het protocol nader bekeken: enkele voorbeelden

EB2.10OA.0050 (10541) Leerling Visie en verantwoording Curriculum Didactiek Analyse fase intern in PO- en VO-school

EB2.10OA.0050 (10541) Fase van uitwisseling en afstemming PO- en VO-school samen vrijblijvend Uitwisseling Afstemming commitment

EB2.10OA.0050 (10541) Hulpmiddelen bij afstemming PO- en VO-school samen leerstofaanbod

EB2.10OA.0050 (10541) Van de scholen wordt verwacht Ontwikkeling taal- en rekenbeleid gericht op: -systematische verankering effectieve en efficiënte programma’s en activiteiten taal en rekenen -meten van effecten van de onderwijsinspanning -leerlingen toerusten voor de referentieniveaus

EB2.10OA.0050 (10541) Vul voor de situatie bij u op school de ‘checklist visie en verantwoording’ in Zoek een collega op van een andere school en ga met elkaar in gesprek over de visie en verantwoording voor taal en rekenen met behulp van de bijbehorende gespreksagenda Noteer voor uzelf drie sterke punten en drie verbeterpunten voor uw school als het gaat om de doorlopende leerlijn taal en rekenen Aan het werk met het protocol

EB2.10OA.0050 (10541) Is er aandacht voor doorlopende leerlijnen taal en rekenen in uw school en/of in de regio? Welke meerwaarde kan het protocol hebben in dit proces? Welke kansen liggen er op uw school en/of in uw regio? Welke risico’s ziet u in het proces om te komen tot verbeteren van leerprestaties van leerlingen? Uw reacties?

EB2.10OA.0050 (10541) Voor vragen of verder contact… Wilma Willems t / Hartelijk dank voor uw aandacht!