Hoe maak ik een werkstuk?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het maken van presentaties voor op de computer.
Advertisements

Werkwijze In deze les wordt uitleg gegeven over het zoeken naar informatie in de mediatheek Je leert zoeken naar boeken en je krijgt een korte introductie.
Het tweede werkstuk.
Hoe ruim ik mijn kamer op?
PROFIELWERKSTUK Hoe kunnen wij je helpen?.
Veilig Internet Volgende
Les 33 Dit wordt mijn spreekbeurt
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
De internet-encyclopdie voor kinderen
Hoe maak je een werkstuk.
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Presentatie over vogels
SPREEKBEURT 3de LEERJAAR
Lesgeven en begeleiden
Presentatie over katten
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Welkom Een middag powerpoint.
Sectorwerkstuk 4 mavo Handelingsdeel examenjaar
Tweede wereldoorlog.
Mijn Restaurant Opdracht ICT.
Een werkstuk maken.
Het maken van een spreekbeurt
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
De dag van het solliciteren Blok 1
Onderzoeksplan.
Een herfstboekje maken
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Thema 2 PLANTEN Basisstof 1 -De levenscyclus van een plant
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving.
Woordjes leren.
Groep 6 Wat doe ik vandaag?. TIPS om te doen O Je zit vandaag onverwacht thuis. Je krijgt wat tips om vanmiddag te doen. Je hebt soms wel een PC nodig.
Powerpoint presentatie.
Spreekbeurt in groep 4.
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Creatief schrijven. Programma -Klassengesprekje: schrijf je weleens? -Inkomopdracht: een gebeurtenis -Creatief verhaal schrijven: tijdcapsule Wat gaan.
Beroepenwerkstuk.
Je spreekbeurt Leuk dat je jouw spreekbeurt over handicaps gaat houden! Veel mensen weten namelijk niet zo goed wat het is om met zo’n beperking te.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Spreekbeurt Hoe maak je dat?.
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
HOOFDSTUK 6 Goed voor het milieu?
Stage zoeken bij Entree-opleiding
1. Wat gaan we vandaag doen ?
Spreekbeurt in groep 4.
Werkstuk nask In de week van 23 januari 2017 (week 04) voor vrijdag 27 januari 12:15, inleveren Daarna: elke werkdag te laat: 5 punten (van de 100) van.
Spreekbeurt in groep 8 Hoe pak je het aan?.
3F maken van een verslag.
Spreekbeurt in groep 4 en 5
© UNIEK IN DE KLAS.
Digi(bord)boek project <titel project>
NSCCT Instructie groep 4
Spreekbeurt in groep 4 en 5
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
(week 045) voor vrijdag 02 januari 12:15, inleveren
NSCCT Instructie groep 5
Een werkstuk schrijven
NSCCT Instructie groep 7
NSCCT Instructie groep 6
volgende bladzijde terug
Stage zoeken bij Entree-opleiding
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
NSCCT Instructie groep 4
NSCCT Instructie groep 5
NSCCT Instructie groep 6
NSCCT Instructie groep 7
voorbeeld volgende bladzijde terug
Transcript van de presentatie:

Hoe maak ik een werkstuk? Tips & Trucs

Waar begin ik mee? Je kiest een onderwerp voor je werkstuk dat je leuk of interessant vindt. Je maakt het jezelf gemakkelijker door een onderwerp te kiezen waar veel informatie over te vinden valt. Het mag geen onderwerp zijn dat je al eens gebruikt hebt voor eerdere werkstukken of spreekbeurten. Laat het onderwerp voor je werkstuk deze week goedkeuren door je leerkracht !!!!! Start met het maken van een woordspin, deze woordspin kun je gebruiken voor het maken van een goede hoofdstukindeling.

Spreekbeurtpakketten

Informatie zoeken Als je een goedgekeurd onderwerp hebt ga je op zoek naar informatie. Informatie is te krijgen bij: Bibliotheek Internet Instanties (bedrijven, verenigingen etc.) School Thuis Eigen ervaring Probeer zoveel mogelijk te verzamelen, beter te veel dan te weinig !!!!

Handige websites www.netwijs.nl www.basislink.nl www.kennisnet.nl www.willemwever.nl www.jeugdbieb.nl http://webje.yurls.net www.klokhuis.nl

Wat ga ik met die informatie doen? Als je genoeg informatie over je onderwerp hebt, ga je hoofdstukjes maken. Kies voor logische en niet al te lange hoofdstukjes (dit is een heel belangrijk onderdeel, het kan handig zijn om je hoofdstukindeling even door je leerkracht te laten checken. Zet bij elk hoofdstuk de informatie die hierbij hoort. Geef elk hoofdstuk een logische titel.

Indeling van het werkstuk

De Kaft met daarop: Jouw naam Groep Onderwerp werkstuk Foto, afbeelding, plaatje Je mag ook de datum op de voorkant erbij zetten

Tafeltennis Onderwerp: Tafeltennis Door: Sandertje van Beek School: Basisschool “De Koperwiek” Groep: 7c Leerkracht: Juf Manon

De inhoudsopgave In de inhoudsopgave staan de titels van de hoofdstukken en de paginanummers waar deze hoofdstukken beginnen.

Inhoudsopgave Woordspin 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 1: Het ontstaan van tafeltennis 3 Hoofdstuk 2: De benodigdheden voor het spelen van tafeltennis 5 Hoofdstuk 3: De spelregels 6 Hoofdstuk 4: Afmetingen van de tafel 8 Hoofdstuk 5: De puntentelling 9 Bronnenblad 10

Woordspin/mindmap Een woordspin is een bladzijde waarop in het midden de titel van jouw werkstuk staat met daarom heen woorden waar jij aan denkt bij het horen van de titel. Dit is het blad dat je als eerste maakt. Je moet minimaal 8 woorden kunnen bedenken die bij je onderwerp horen. Dit kunnen, maar hoeven niet de titels te zijn voor je hoofdstukken. Maak er iets moois van !!!!

De inleiding In de inleiding staat kort beschreven, waarom je voor dit onderwerp hebt gekozen. Schrijf niet op: “Ik heb voor dit onderwerp gekozen, omdat ik het leuk vind”!

De kern van jouw werkstuk De informatie rondom jouw onderwerp Zorg voor duidelijke en logische hoofdstukken. Zet titels boven de verschillende hoofdstukken. Zorg dat ze opvallen !!!! Begin een nieuw hoofdstuk op een nieuwe bladzijde. Een hoofdstuk mag natuurlijk langer zijn dan 1 bladzijde. Wissel je verhaal af met afbeeldingen of foto’s, dat ziet er veel frisser uit! Check de spelling als je op de computer werkt met de spellingscontrole, als je schrijft zoek je lastige woorden op of je laat je ouder(s) het even nalezen op fouten. Er moeten 7 pagina’s met info zijn rondom jouw onderwerp; de vorige onderdelen (kaft, inhoudsopgave, woordveld en inleiding niet meegerekend) 1 bladzijde tekst is een hele pagina tekst met eventueel een kleine afbeelding erbij. Als je je werkstuk typt mag je niet te grote letters gebruiken!

HOOFDSTUK 2 Een woest land vol water De oudste sporen van mensen in Nederland zijn gevonden in Limburg. Het zijn vuurstenen werktuigen van ongeveer 250.000 jaar geleden. Als je er met een andere steen tegenaan slaat springen er scherpe stukjes van af. De steen krijgt zo scherpe randen. De oudste bewoners gebruikten die scherpe vuurstenen als bijlen en messen. Ze leefden van de jacht. Ze zochten voedsel in de natuur zoals wortels, noten, bessen en kruiden. De mensen leefden in kleine groepjes. Als er niet genoeg wild was om op te jagen pakten ze hun spullen en trokken ergens anders heen. Ons land zag er in die tijd heel anders uit. Het meeste land stond toen onder water. Alleen de hogere zandgronden, in wat nu Noord-Brabant, Limburg, Twente en de Achterhoek is, staken boven het water uit.

Het bronnenblad In een bronnenblad staan alle boeken en internet sites die je gebruikt hebt, bij het maken van je werkstuk. Als je boeken gebruikt hebt schrijf je eerst de titel van het boek op met daarachter de naam van de schrijver. B.v.: De geschiedenis van de scouting – J. Dorskamp Als je internet sites hebt gebruikt, schrijf je zo precies mogelijk het adres op b.v.: www.scoutingnederland.nl

BRONNENBLAD Boeken: De struisvogel (Informatie Junior) J. Scheepmaker boek Vogels uit Afrika T. de Wild stukje uit boek Websites: www.struisvogels.nl www.beeldbank.nl: struisvogels in Nederland

De indeling van je werkstuk Alle onderdelen nog eens in de volgorde zoals ze straks in je werkstuk moeten zitten: Kaft Titel werkstuk – Naam – Groep – Datum Inhoudsopgave Titels hoofdstukken met paginanummer(s) Woordspin Woordspin rondom jouw onderwerp Inleiding Waarom heb je voor dit onderwerp gekozen ? Informatie rondom je onderwerp, 7 pagina’s met tekst en foto’s / tekeningen Bronnenblad Lijst van internetsites en boeken die je gebruikt hebt.

En dan….. Alle tools die je nodig hebt voor een goed werkstuk vind je in deze PowerPoint. Zorg er voor dat alles wat er in moet zitten, er ook echt in zit (per onderdeel dat we missen gaat er één punt van af). Ben creatief. Je mag je werkstuk inleveren als boekje, via de mail, als PowerPointpresentatie, als SMART-document, als PDF bestand, als webpagina, als prezi, als….. Klaar? Laat je werkstuk door anderen doorlezen, misschien hebben zij nog goede tips voordat je het inlevert…..

Heel veel