Duurzaam ondernemen: wat is dat?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Duurzaam productie-en materialenbeheer waarom? 8 Dec 2008 Kristof Debrabandere.
Advertisements

De biobased economy: dilemma’s van sturen op optimale waardecreatie
Biobased economics Socio-economische relevantie voor de Metropoolregio
Duurzaamheid Bert van de Merwe.
Even duurzaam worden juli ) People, Planet, Profit en de rol van de overheid 3) De onderdelen van het concept 4) Technologie interactie.
C2C en Gebiedsontwikkeling
 Het Nieuwe Bankieren  Triodos Bank  Naam: Frank Oosterom  Studentnummer:
Inhoud Triodos Bank (kort) Raakvlakken met mijnbouw/goud
HoekscheWaardDuurzaam
Lesgeven over duurzame ontwikkeling
NETWERK: 2000 bedrijven met MVO-ambitie
Economie, Beleid en Duurzaamheid
Een project in het kader van de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit
000 Smart Sustainable Energy Solutions. 111 Valorisatiemogelijkheden van spuiwater Naten Van Hemelrijck Managing Director Linea Trovata Eco bvba Een nieuwe.
Erbeterdezaak.nl Duurzame groei De “paradigm shift” door het Cradle to Cradle denken.
Erbeterdezaak.nl Inleiding duurzaamheid Duurzaamheid = Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen = Sustainability © de vries business consultancy, 2008.
Consument Onderdeel marketing. Wat is marketing?.
Welke energiebronnen op aarde zijn beperkt?
Potverdorie, eet normaal!
Naar een duurzamer wereld? Prof. dr. Jacqueline Cramer, Directeur USI
DUURZAAM ONDERNEMEN DEFINITIE PIJLERS ACTIEPLAN M.V.O CONCREET
Stappenplan Duurzaam ondernemen 12 november 2014.
MVO KENNIS KAART. Werkomgeving Maatschappij Milieu Ketenbenadering Bedrijfsethiek Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
Samen voor een groen en gezond Gelderland. Maarten Visschers Beleidsmedewerker duurzaam consumeren en produceren Programma: 1.Maatschappelijk verantwoord.
H 2 Bronnen van energie.
Workshop nieuwe business modellen en Groene marketing 10 mei 2012.
MVO- maatschappelijk verantwoord ondernemen
Mundo – Thema 9 - Blok 3 2VMBO B/K
INTERREG IVA 2 Mers Seas Zeeën Crossborder Cooperation Programme Part-financed by the European Regional Development Fund (ERDF) Green: Going.
1 Onderscheid Ethish beleggen, Duurzaam beleggen en Verantwoord beleggen Ethisch beleggen Hierbij is sprake van een zuiver idealistisch motief. “Ethische.
Wat kun je eraan doen? EUROPEAN COMMISSION Klimaatverandering.
LEVENDE OCEANEN Oceanen zijn het prachtige leefgebied van duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben de oceanen een grote rol bij het regelen van het.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaamheid 2014 – 2015.
Sterke Veenkoloniën door innovatie in de agrarische sector Eo Wijers-prijsvraag
KEYPORT 2020 SYMPOSIUM 21 april Van Houtum Opgericht 1935 Omzet € 65 miljoen Aantal medewerkers200 Locatiekantoor en 2 fabrieken.
De winst zit in de opbrengst NINTES experience september MVO; op weg naar nieuwe opbrengsten? Henk Folkerts, Rijnconsult.
Circulair denken en doen in de Metropool regio Amsterdam Jacqueline Cramer Ambassadeur Circulaire Economie.
CIRCULAIRE ECONOMIE WAAROM EN HOE?. MENSELIJKE IMPACT OP DRAAGVERMOGEN AARDE I = B x P x T I = IMPACT B = BEVOLKING P = PRODUCTIE/CONSUMPTIE, WELVAART.
Boeren en tuinders zijn en blijven betekenisvol voor de samenleving! Hans Huijbers VVD bijeenkomst Bernheze 21 mei.
Aardolie, aardgas, bruinkool en steenkool worden ook ‘fossiele brandstoffen’ genoemd. De fossiele brandstoffen zijn in de loop van miljoenen jaren ontstaan.
DUURZAAM ONDERNEMEN in het bedrijfsleven Een gezond, winstgevend en succesvol bedrijf door duurzaam ondernemen (SPRINT) MARKETING EN COMMUNICATIE.
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
Koninklijk Instituut Van Ingenieurs
Duurzaamheid MVO en 3 P’s
Biobased Economy in Regio Rivierenland
Hst 4 Hoe wordt er gewerkt?
Thema 9 Milieu.
De Betekeniseconomie in de klas
Onderwerpen Beschikbaarheid van woningen Betaalbaarheid van woningen
Duurzaamheid voedselketen.
Stichting De Waaier Presentatie 30 november 2017.
Cursus 2.4 Ontwikkelingen gaan door Klas 2 KGT Lesweek 6
Herhaling en vragen par. 1.3
Cursus 2.4 Ontwikkelingen gaan door Klas 2 BB Lesweek 6
Goede contacten met collega’s en leveranciers, tevreden klanten, in een bedrijf dat voluit kiest voor een positieve impact op mens en milieu. Dit alles.
Onderwerpen Beschikbaarheid van woningen Betaalbaarheid van woningen
De juiste oplossing voor een schoon milieu
De toekomst van het milieu
De juiste oplossing voor een schoon milieu
Veilig en verantwoord werken
Duurzaam ondernemen.
We hebben minder managers nodig en meer leiders.
Naar een nieuw economisch systeem
ORGANISATIE & MAATSCHAPPIJ
Onvermijdelijk Circulair
Hoofdstuk 2 – les 2 Energiebronnen
Hoofdstuk 2 Natuur en milieu
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 3 Planet.
Hoofdstuk 5 Een toekomstbestendige samenleving
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 4 Profit.
Transcript van de presentatie:

Duurzaam ondernemen: wat is dat? 12 november 2014

Verschillende invalshoeken: Wat is duurzaamheid? Verschillende invalshoeken: Het energie- en CO2-vraagstuk Grondstoffenschaarste Cleantechnology Circulaire economie Maatschappelijk verantwoord/ sociaal Wat houdt het in? Waar liggen kansen?

Energie en CO2 vraagstuk: wat houdt het in? Gebruik van energie leidt tot uitstoot van CO2. CO2 is een broeikasgas en leidt tot opwarming van het klimaat. Fossiele brandstoffen worden bovendien schaars. CO2 reductiedoelstellingen staan centraal in veel overheidsbeleid.

Energie en CO2 vraagstuk: kansen het verminderen van energiegebruik, energiebesparing duurzame energieopwekking (uit zon, wind, water) duurzame (hernieuwbare) brandstoffen (bv biogas) omzetting van brandstof naar elektrisch (bv elektrisch rijden) systemen voor smart energy Kranenburg Group voegde een windmodule toe aan de glazenwassersbakjes die ze levert. Deze module levert 4x zoveel energie op als het bedrijf nodig heeft. De rest komt ten goede aan de energievraag van het gebouw.

Grondstoffen schaarste: wat houdt het in? De winning van grondstoffen vergt veel van onze aarde. Ontbossing, mijnbouw, oliewinning, gebruik landbouwgrond Vaak zijn giftige stoffen nodig voor de winning. Schaarse materialen worden steeds meer gebruikt in nieuwe technologie (bv i-pads, windturbines) Grondstoffen zijn vaak in handen van een beperkt aantal landen, er is daardoor ook een politiek aspect aan het gebruik van grondstoffen (gas, aardolie, aardmetalen)

Grondstoffen schaarste: kansen Verminderen grondstoffen gebruik Sluiten van kringlopen (recycling en cradle to cradle) Gebruik van hernieuwbare grondstoffen (biobased) Toezicht op winning van grondstoffen (bijvoorbeeld keurmerk) Haal weg wat niet nodig is VePa Office Storage Systems Vepa office furniture heeft een houten kastconstructie ontwikkeld waarbij een besparing van 25% op het materiaalgebruik en bijna 50% op fossiele brandstoffen wordt gerealiseerd. Een totale besparing van 20% op de CO2 uitstoot ten opzichte van andere toch al milieuvriendelijke houten kasten. www.vepa.nl

Grondstoffenschaarste: Cradle-to-cradle Productontwikkeling volgens de principes van Cradle2Cradle (C2C) betekent dat het product volledig herbruikbaar is in een productieproces of biologisch afbreekbaar. Het idee voor deze productiewijze komt van de Duitser Braungart en de Amerikaan McDonough. Zij noemen dit principe “Cradle to Cradle” (C2C: van wieg tot wieg), wat wijst op een voortdurende kringloop.

Cradle-to-cradle:kansen Door het vervangen van duurder wordende grondstoffen, worden kosten verlaagd. Daarnaast ontstaat er minder afval en tegelijkertijd nieuwe producten voor kansrijke markten. Cradle2Cradle draagt bij aan een sterker bedrijfsimago en gemotiveerder personeel.

Grondstoffen schaarste: Biobased economy Biobased Economy is het gebruik van producten van hernieuwbaar materiaal Is gebaseerd op de cradle-to-cradle gedachte. Hernieuwbaar wil zeggen grondstoffen die jaarlijks geoogst kunnen worden en in tegenstelling tot fossiele grondstoffen onuitputtelijk zijn.

Biobased economy: kansen Materialen zoals plastics van mais of aardappelzetmeel. Bouwmaterialen van snelgroeiende houtsoorten zoals bamboe. Energie, bijvoorbeeld door vergassing en vergisting van biologische materialen zoals houtsnippers, mest, afval of zuiveringsslib.  

Cleantechnology: wat houdt het in? Cleantechnology is een verzamelnaam van technologieën, processen, producten en diensten die schone technologie als uitgangspunt hebben. Hieronder vallen hernieuwbare materialen en energiebronnen; het verminderen of elimineren van de uitputting van natuurlijke hulpbronnen; het verminderen of elimineren van verontreiniging en afval.

Cleantechnology: kansen Cleantech kan leiden tot transities, grote veranderingen in de manier waarop wij leven. Voorbeelden: van gloeilamp naar spaarlamp naar LED lamp. Van CV, naar warmtepomp of zonne- energie.  

Circulaire economie: wat houdt het in? Dit gaat verder dan het hergebruik van materialen en reststromen door afval als grondstof te beschouwen. Dat betekent dat bedrijven reeds vanaf de start van de keten de voorwaarden hiervoor creëren door juiste ontwerp- en materiaalkeuzes. Al in de ontwerpfase van een product wordt rekening gehouden met hergebruik in de volgende cycli (MVO, 2014).

Circulaire economie: kansen Van verkoop naar ‘uitleen’ ontstaan hechte klantrelaties. Nieuwe commerciële vormen geven producenten en leveranciers waardevolle informatie over de klant. Door (crosssectorale) samenwerkingsverbanden zijn bedrijven beter bestand tegen bijvoorbeeld sterk fluctuerende grondstoffenprijzen en afnemende leveringszekerheid. Tapkoel neemt gebruikte bierspiralen terug en reinigt ze, waarna ze opnieuw gebruikt kunnen worden. www.tapkoel.nl

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en kent verschillende thema’s. Hierin komt ook het menselijke aspect aan de orde. Arbeid: Arbo, inspraak, veiligheid, hygiëne, discriminatie, kinderarbeid, uitbuiting. Omgevingsverantwoordelijkheid: hinder, betrekken omgeving, maatschappelijke stimulering. Ethisch handelen: fair trade, omgaan met corruptie, wapenindustrie, tabaksindustrie. Bottom of pyramid: vergroten van welvaart en welzijn voor de armsten op aarde. Overbevissing, biodiversiteit, antibiotica gebruik, dierenwelzijn. maar ook fastfoodketens die bewust worden van hun bijdrage aan de obesitas-epidemie etc.

MVO: kansen Nieuwe markten en business modellen gericht op winst voor mens, maatschappij en milieu Creëert waarde op economisch (Profit), ecologisch (Planet) en sociaal (People) gebied. Kansen in alle bedrijfsprocessen. Van inkoop tot marketing en van productie tot HRM: overal spelen maatschappelijke vraagstukken. The Colour Kitchen is een bedrijf met een missie dat diversiteit voorop stelt. Zij leiden jongeren op die op zoek zijn naar een nieuwe kans. Je kunt er genieten van gerechten uit alle hoeken van de wereld die worden bereid en geserveerd door medewerkers met vele verschillende culturele en sociale achtergronden.

Uw weg vinden in duurzaamheid Er bestaan voor duurzaam ondernemen geen wetmatigheden. Zaak om kritisch te kijken vanuit uw specifieke bedrijfssituatie (zie ook het stappenplan).

People, planet, profit Om duurzaamheid toch handvatten te geven in de dagelijkse bedrijfsvoering is People, Planet, Profit een hanteerbaar begrip: bij alle beslissingen die u neemt zouden de effecten ervan op mensen, de planeet én op uw bedrijf afgewogen moeten worden en in evenwicht gebracht. Een andere manier om uw weg te vinden is met de Zuid-Afrikaanse vertaling van het woord Duurzaamheid: dat is namelijk Volhoubaarheid. Is de manier waarop uw bedrijf voert, op lange termijn volhoudbaar is. Voor de wereld, maar ook voor uw bedrijf zelf!