De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

 Het Nieuwe Bankieren  Triodos Bank  Naam: Frank Oosterom  Studentnummer: 2111542.

Verwante presentaties


Presentatie over: " Het Nieuwe Bankieren  Triodos Bank  Naam: Frank Oosterom  Studentnummer: 2111542."— Transcript van de presentatie:

1  Het Nieuwe Bankieren  Triodos Bank  Naam: Frank Oosterom  Studentnummer: 2111542

2  Bankiers zijn laatste decennia (vanaf jaren 80) afgedreven van de basis.  Spaargeld aantrekken en kredieten verstrekken (kerntaken)  verhandelen van CDO’s (hypotheekbundels, kredietpakketten) op de beurs. Korte termijn, met hoge winsten/rendementen. Van relatie naar transactie, steeds minder persoonlijk contact met de klant  Hierdoor wordt de waarde bepaald door allerlei abstracte factoren. De constructies van de kredieten werden steeds ingewikkelder.

3  De risico’s werden met mathematische modellen bepaald. Deze maakten het juist nog onoverzichtelijker. Te weinig aan risicomanagement gedaan.  Banken/beleggers gingen met relatief weinig EV en veel VV beleggen in allerlei complexe financiële producten.  Het bezit werd steeds meer afhankelijk van beurskoersen en andere externe factoren.  Hierdoor was er een grote virtuele waarde en rijkdom en een zeepbel die uiteen spatte, omdat banken zich gingen afvragen wat de CDO’s waard waren. Het hele systeem knalde uit elkaar.  Samenvattend: Banken keken teveel uit financieel oogpunt (hoge winsten op korte termijn).

4  Resultaat/vooruitgang niet alleen zien in materialistisch en financieel opzicht.  Winst & economische groei geen doelen, maar uitkomsten.  Evenwichtigere economie kan komen door het people, planet & profit model. Link naar colleges!  Op dit moment is het nog te veel profit ten koste van people en planet.  Duurzaam in de breedste zin van het woord; niet alleen milieuvriendelijk denken, maar ook kijkend naar de sociale context/structuur van een maatschappij. Naast de financiële crisis, kampen we met grotere problemen, namelijk klimaatverandering, opwarming v/d aarde, milieuvervuiling, uitputting van grondstoffen, energievoorziening in de toekomst en onevenwichtige verdeling van welvaart.

5  Triodos Bank investeert in duurzame projecten; moeilijk om of 100% duurzaam of 100% niet-duurzaam te doen. Het zit er meestal tussenin. Hierdoor ontstaan er dilemma’s voor Triodos Bank. ◦ Microfinanciering in banken in ontwikkelingslanden kan leiden tot investeringen die niet-duurzaam zijn. ◦ Toepassing van duurzame energie (wind/zon) kost tijd.  dit zijn toekomstbestendige oplossingen. ◦ Zonne-energie levert de bank op korte termijn geen winst. Toch investeert Triodos hierin. ◦ Investeringen in beursgenoteerde ondernemingen. Dit is in tegenspraak met haar eigen ideeën. ◦ Geen investeringen in gengewassen, ondanks de verbetering van de voedselproductie in ontwikkelingslanden op korte termijn.

6 1. Stakeholders in plaats van shareholders 2. Certificeren van aandelen 3. Naar kleinere banken 4. Scheiden van banken (spaar/kredietbanken los van zakenbanken) 5. Betalingsverkeer in handen v/d staat 6. Transparantie centraal 7. Invoeren bankierseed 8. Bonussen aan banden 9. Instellen van depositogarantiestelsel 10. Waken voor te veel regels

7 1. Bank beperkt zich tot haar kerntaken 2. Bank heeft herkenbaar profiel (thematisch / geografisch) 3. Bank is transparant (helder) 4. Bank is relatief beperkt in omvang. 5. Bank dient niet alleen financiele belangen van de aandeelhouders, maar ook de andere stakeholders. 6. Bank is zich bewust van zijn maatschappelijke nutsfunctie. 7. Bank wordt geleid door bekwame bankiers, die relatiegericht denken.

8  Samenwerkingsverband tussen Triodos en 10 andere banken, die het bevorderen van duurzaamheid centraal stellen en niet streven naar winstmaximalisatie als doel.  Het gaat hierbij vooral om 3 zaken: 1.Werken vanuit een maatschappelijke overtuiging 2.Een brede stakeholdersbenadering 3.Ontwikkeling van producten in samenwerking met de klant

9  Directe link naar de lessen Duurzame Ontwikkeling.  Vooral de Triodos Bank bankiert bewust op duurzaamheid. Rekening houdend met de 3P´s en de toekomstgerichte visie.

10  Triodos is erg vooruitstrevend op duurzaam gebied en ik steun ze hierin. Ik heb zelf een ander beeld gekregen van grote banken als ING, ABN AMRO etc. en nog meer sympathie gekregen voor ‘’kleinere’’ banken zoals Rabobank. Zij opereren niet op de beurs, waardoor zij niet teveel afhankelijk en beïnvloedt worden van/door aandeelhouders.  Triodos is een goede duurzame bank die geloofwaardig overkomt op mij. Ook ik zal in de toekomst eerder naar een duurzame bank gaan, omdat zij niet alleen kijken naar het financiële aspect, maar ook naar menselijke waarden, natuur etc.


Download ppt " Het Nieuwe Bankieren  Triodos Bank  Naam: Frank Oosterom  Studentnummer: 2111542."

Verwante presentaties


Ads door Google